Hoe heet het?
Emping, emping melinjo / belinjo (Indonesië), vegetarische kroepoek, bitter nut crackers.
Wat is het?
Emping is een kroepoekje gemaakt van de pit van het oranjerode vruchtje van de van oorsprong Indonesische gnetum gnemon boom. De vruchtjes worden geroosterd zodat het harde, leerachtige schilletje er makkelijker af te halen is. Wat overblijft is een blanke pit/noot. Die slaat men plat en legt men in de zon te drogen. Voor gebruik worden ze gefrituurd tot luchtige, crispy chipjes. Emping betekent chips, melinjo is de naam van het nootje. De smaak is redelijk bitter en “stroef”, maar daar eenmaal aan gewend verslavend lekker.
Hoe te gebruiken?
Kant-en-klare emping eet je met een snufje zout gewoon als snack (eventueel met satesaus), als onderdeel van een rijsttafel of bijvoorbeeld bij gado gado. Lekkerder is het om emping vlak voor gebruik zelf te bakken. Daarvoor laat je een klein handje rauwe emping in een pan behoorlijk hete olie (190°C) glijden. Een keer roeren en de emping is al klaar, letterlijk 2-5 seconden. Snel uit de olie scheppen, goed uitschudden en op keukenpapier uit laten lekken. Rauwe emping is luchtdicht nog maanden zo niet jaren te bewaren, gebakken emping liefst zo snel mogelijk opeten.
Tips, weetjes & recepten
- Er zijn ook zakjes met op smaak gebrachte emping te koop, bijvoorbeeld zoet (emping manis) of juist pedis (emping balado). Heerlijk sweet, sticky & spicy.
- Promo filmpje: hoe wordt emping gemaakt voor de Nederlandse markt Ook leuk: razendsnel 3 dubbeldikke empings slaan
- Let op: een glas rode wijn na het eten van emping smaakt heel vies. En net als van peteh bonen gaat je plas er raar van ruiken. Maar ondanks deze “bijwerkingen” blijft emping de moeite van het snacken waard.
Wat is er zoal te koop?
Beste ,is deze emping goed voor cholestrol patiënten??
Ik weet het niet, Eugenie. Ik ben geen dokter.
Is emping glutenvrij?
Yup, emping is hardstikke glutenvrij!
Hi
Do you ship to the UK?
Thanks
Shona
Nope. I don’t sell or ship anything, I just provide information.
wat is het verschil tussen emping blado en emping boemboe?
Emping boemboe is denk ik als ze de nootjes vermalen tot meel, dan een beslagje maken en daar chipjes van bakken. Je krijgt dat dus allemaal uniforme chipjes. Een soort Emping Pringles dus. ;-)
Wat is het verschil tussen Melinjo en Belinjo?
Geen verschil. Zelfde nootje, andere naam.
Hoi weet je toevallig waar ik het in Zuid Afrika kan verkrijgen? heb me rot gezocht maar kan t niet vinden
Of een Aziatische groothandel welke exporteert naar Zuid Afrika.
Mvgr Nelke
Ik weet het niet, maar hier is een lijst met online toko’s:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/online-tokos/
Volgens mij zijn er daar wel bij die de wereld rond sturen. Maar ja, wat dat kost weet ik niet.
Ik heb ook een lijst met Aziatische groothandels:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/adreslijst-aziatische-groothandels/
Misschien dat zij je verder kunnen helpen. Ik kan me voorstellen dat er ook klanten in Zuid Afrika zijn.
Tip: drink eerst een halve fles rode wijn. Daarna emping eten…en dan smaakt de rode héérlijk!
LOL :-)
Ik heb alleen nog maar Emping blado op van Ratu Culinair, maar die vind ik heerlijk! Hopelijk kan ik nog eens ergens anders een andere blado proberen, een ‘verse’ lijkt me erg interessant!
Hup, naar de toko! ;)
Emping is heel lekker bij een veganistische rijsttafel, dus zonder dierlijke eiwitten. En met witte wijn heel goed te doen :-) Wat een leuke website is dit!
Thanks! :-)