Hoe heet het?
Rode azijn, rode rijstazijn, red vinegar, hóng mǐcù / 红米醋.
Wat is het?
Rode rijstazijn is een rijstazijn die rood of rose kleurt door toevoeging van rode rijstgist. (Rode rijstgist is rijst, gefermenteerd door schimmelcultuur Monascus purpureus). Deze azijn heeft een laag azijngehalte en een zachte azijnsmaak, een beetje vergelijkbaar met rode wijnazijn, maar dan zachter en kruidiger.
Hoe te gebruiken?
Samen met wat dunne reepjes verse gemberwortel als dipsaus voor dimsum hapjes. Combineert vooral goed met garnaal. Ook lekker met verse oesters, in plaats van de traditionele rode wijnazijn met fijngehakte sjalotjes.
Eventueel vervangen door rode wijnazijn aangelengd met water, of gewoon minder.
Tips, weetjes & recepten
Wat is er te koop?
Welke is het lekkerste?
Ik kende lange tijd alleen de versie van Mee Chun (links op de foto) en die vind ik echt heerlijk. De twee andere merken zijn een stuk minder lekker. De tweede fles ziet er prachtig authentiek uit, maar de azijn valt tegen: fris, zuur, saai met een fruitig smaakje. De derde fles van het gerenommeerde merk Pearl River Bridge is ook al niet zoet of zacht, maar smaakt kruidig en zoutig. Met een rettich/radijs-smaakje. Het zijn geen vieze azijnen, maar het lijkt niet op de fijne, complexe, zachte smaak van die van Mee Chun.
NB. Ik dacht ooit dat rode rijstazijn een beetje op malt vinegar lijkt, maar dat is toch niet zo. De malt was scherp, hard, appelig met houtsmaak.