Kardemom, groene, witte, zwarte, Indiase, Chinese of Indonesische kardemom?
Negen van de tien keer bedoelt men in recepten met “kardemom” gewoon die groene kardemompeulen helemaal links op de foto. Maar in Indonesië kende men tot voor kort die groene peulen niet, daar heeft men een eigen variant, de Java kardemom (middelste foto).
Daarnaast is er nog zoiets als zwarte kardemom en om het spannend te houden is die in te delen in twee soorten: de wat kleinere, Indiase zwarte kardemom (rechtsboven op de foto) en de wat grotere, Chinese zwarte kardemom (rechtsonder op de foto). Beide compleet anders dan de groene of Java kardemom en absoluut niet onderling uitwisselbaar. Vooral niet in zoete gerechten.
Klik hier voor een uitgebreid overzicht: 4 soorten kardemom op een rijtje.
Voor het geval dat ………… raad ik aan om geopende pakjes kardemon in een goed afsluitende pot te bewaren, bijvoorbeeld een jampot met schroefdeksel.
Toen ik na tijdje weer eens wat nodig had, krioelde het in de jampot van de kleine zwarte beestjes.
Hetzelfde is mij overkomen met gedroogde Chinese paddenstoelen. Gelukkig had ik die ook ná het openen in een glazen pot met schroefdeksel bewaard.
Ieeeeeeks!! Ik heb daar gelukkig nog nooit last van gehad. Moet er niet aan denken zeg. Brrrrrrr.
de kardamon op het linkse plaatje is wel te koop in indonesie hoor. hier op java. ze gebruiken die meestal voor de jamu . die op de middelste foto voor in gerechten
Misschien inmiddels geïmporteerd? Niet alleen de zaden maar ook de bomen?
Ik zal de tekst aanpassen van “kent” in “kende”. Thanks.