Hoe heet het?
Natto, Japans gefermenteerde sojabonen, nattō / なっとう/ 納豆 (Japan), นัตโตะ (Thailand).
Wat is het?
Natto zijn gefermenteerde, extreem slijmerige sojabonen. Kleine sojaboontjes worden geweekt, gestoomd en vermengd met een speciale bacterie (Bacillus subtilis) om een dag op 40°C te fermenteren en daarna nog een week in de koelkast bij 0°C te rijpen. De geur en smaak wordt vaak vergeleken met blauwe kaas en is voor veel mensen een brug te ver. Anderen (waaronder ik) vinden dat reuze meevallen. Ik vind het een beetje nootachtig, maar vooral naar “koffie met koffiemelk” smaken. De structuur ziet er smerig uit, maar voelt niet onprettig in de mond.
Hoe te gebruiken?
Natto komt meestal in piepschuim bakjes met twee plastic zakjes: sojasaus en Japanse mosterd. Meng de inhoud door de boontjes en roer alles flink door elkaar tot het lijkt te gaan schuimen. Dit kun je zo opeten of samen met wat rijst. De draden blijven lastig, je hebt al gauw een knoeiboel. Rondjes draaien met je lepel alsof je met een metaaldetectortje op zoek bent kan helpen.
Tips, weetjes & recepten
- Niet echt bij elke toko te koop, maar bij Interburgo in Rotterdam kun je kiezen uit een stuk of 5 soorten natto: grotere of kleinere boontjes, gemalen boontjes en of biologische boontjes. Qua smaak zullen ze elkaar niet veel ontlopen. Ook gezien bij: Dank, Meidi-Ya, Shilla en sinds een tijdje ook bij Wah Nam Hong.
Tip: ook te koop bij de beter gesorteerde biologische supermarkt. - Natto schijnt erorm gezond te zijn, meer daarover op: wikipedia
Wat is er zoal te koop?
merk: Azuma
land van herkomst: Japan
etiket: Fermentierte sojabohnen “Azuma” shokuhin yuki munoyaku kotsubu
ingrediënten: soyabohne, bacillus natto, soyasauce, hydrolisiertes protein, zucker, brauereiessig, salz, kelpextrakt, umepflaumensaft, zitronensaft, hefeextrakt, alkohol, wuerze, senf, oligasaccharid, sauermittel, gelbwurz, xanthankleber, geschmacksstoff, vitamin C
prijsindicatie: € 2,69 (3 x 45g)
Koffie met koffiemelk smaak? Haha maf dat sojabonen zo kunnen smaken :) als ik het plaatje zie lijkt het me alleen maar supergoor, want ik ken die aziaten immiddels wel, met al hun gefermenteerde voedsel: bijna niks ervan is echt lekker en het meeste is om te gruwelen…
@ sara,
Beetje overdreven?
Nou, er is genoeg gefermenteerd voedsel (miso, trassi, sojasaus, kimchi, vissaus, toban jiang) waar ik niet meer zonder zou willen. Maar je hebt wel gelijk dat er ook heel erg vieze of een beetje vieze dingen gegeten worden in Azië. En je kunt van tevoren al vaak wel inschatten of je iets gaat lusten of niet.
Maar die natto valt echt heel erg mee en is zeker niet supergoor. Of het moet dus zijn dat er meerdere varianten zijn en ik een milde variant had.
Je vergeet één ding Robin,
die overheerlijke gefermenteerde rode tofu. :-))
Jaja. Nee, die vergat ik niet. ;-)
Gefermenteerde tofu (sufu) is voor veel mensen een stap te ver en dat snap ik best. En die rode helemaal ja. Al geloof ik best dat ie in een marinade zijn nut wel heeft. Nog niet aan toegekomen dat uit te testen. Komt nog wel. ;-)
@ Ed: zeker niet overdreven.
Fermentatie = rotting = doorgaans niet meer eetbaar = goor, en ik eet geen rottend voedsel, principekwestie.
;)
ps: ik vind vissaus en trassie ook vies, juist omdat het naar rotte vis smaakt, en veel dingen die fermenteren bevatten eiwitten en als die ontbinden ruikt het naar rottende vis óf naar ammoniak, door de aminozuren.. bah…
@ Sara,
U gooit edele rotting en ontbinding op één hoop.
Beheersbare rotting is best eetbaar hoor.
En ook een nieuwe haring is zéér eetbaar, ik ben er zelfs gek op.
En ook bepaalde Franse kaasjes en nog véél meer,
maar daar houdt U niet van denk ik. Jammer, U mist wat. :-(
@ Sara,
over versheid , de beste kwaliteits runderen worden na de slacht minstens een maandje afgehangen zodanig dat de
buitenkant zwart begint te worden. Dit gebeurd alleen met de beste soort runderen. Dus niks vers van de supermarkt.
Ik heb het afgelopen najaar wat vers geschoten haasjes van de boer gekocht, ik heb ze 4 dagen in de schuur laten hangen voor ik er wat mee deed. Vlees moet dus besterven voor dat het goed eetbaar is.
@ Ed
nu heb je het over beheersbare rotting en besterving.. dat is wat anders dan bijvoorbeeld eieren in de grond graven en wachten tot ze zwartblauw verrot zijn.. kijk dáár doelde ik op. Mij hoor je niet zeggen “vers van de supermarkt”, als ik vers wil ga ik juist niet naar de supermarkt ;) je doet alsof ik niks weet, maar het tegenovergestelde is juist, ik weet waar ik het over heb, jíj begrijpt mij verkeerd.
Ik vind brie, saint albray, camambert en andere stinkkaasjes heerlijk, net als sojasaus, zuurkool en flink bestorven wild ;)
maar ehm… ieder zijn mening toch? Dat je daar nou zo heftig op in gaat en gaat lopen pochen met wat jij allemaal weet, en je taalgebruik: noem me maar gewoon “je” hoor, geen “U” ;)
discussie klaar, ga genieten van het lekkere weer i.p.v. wijs doen op een forum! ga ik nu ook weer doen, met een heerlijk perenijsje :D
Oei, wat heb ik nou op mijn dak gehaald, oei,oei.
Toch even nog een reactie van mij voor ik de licht gekoelde rochefort 10 openmaak en een daarbij corresponderend paté’tje
aansnij.
Ten eerste mijn taalgebruik, een volwassen iemand die ik niet ken
spreek ik met U aan. Zo heb ik het mijn kinderen ook geleerd.
U vind daar klaarblijkelijk iets mis mee. Het zal wel “modern” zijn.
Ten tweede, U vind dat ik U aanval en kleineer, wat beslist niet het geval is, en pochen doe ik al helemaal niet want ondanks mijn gevorderde leeftijd leer ik op culinair gebied nog elke dag bij.
Als ik U een tip mag geven, neem in plaats van dat perenijsje
een borrel, misschien krijgt U dan wat gevoel voor humor.
Humor gaat vaak een beetje verloren op internet. ;-)
Ik vind jullie alletwee wel grappig!
Waar het om gaat is dat als je een beetje van de wereld gezien euh geproefd hebt (en dat hebben jullie alletwee) je echt wel van tevoren al een beetje in kunt schatten wat je wel of niet lekker zult vinden. Daarvoor hoef je niet perse eerst alles zelf in huis te halen en te proeven. Ik ben zo gek om dat wel te doen, haha, maar dat komt door deze website.
Er is zoveel lekkers op de wereld dat we nog moeten eten, proeven of ontdekken, waarom beginnen met iets waarvan je van tevoren al vermoedt dat je het niet lekker zult vinden? Okay, als iemand het je voorzet is een ander verhaal, dan zal ook Sara vast wel een hapje proeven, maar anders? Nee hoor, groot gelijk dat ze er niet naar op zoek gaat.
@Sara,
Beste Sara, je maakt een behoorlijke denk fout.
Er is een groot verschil tussen rotten en fermenteren.
Je houd niet van gefermenteerde dingen, dus ook niet van o.a. zuurkool, bier, wijn, vlees en zo, eigenlijk vind je alles vies.
Ik stel voor dat we even gaan kopiëren en plakken vanuit een aantal sites, dit scheelt me een hoop typewerk. Bron is wikipedia.
Verrotting is het uiteenvallen van dode organismen of dood organisch materiaal.
Verrotting van het dode lichaam of dierlijke materiaal wordt veroorzaakt door twee factoren: autolyse, het verteren van weefsels door de eigen interne chemische processen en enzymen in het lichaam; en de aantasting van weefsels door micro-organismen o.a. bacteriën.
———————————
Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is in de biochemie het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels in afwezigheid van zuurstof (anaeroob). Ook het toevoegen van enzymen kan leiden tot fermentatie. Het wordt tegenwoordig gebruikt voor alle processen in de biochemie waarbij biologische (bulk)producten worden geproduceerd.
Fermentatie kan niet plaatsvinden onder aerobe omstandigheden. Dit betekent niet dat geen zuurstof de reactor in kan. Omdat zuurstof maar weinig doordringt in het kweekmedium, zijn er altijd plaatsen waar de zuurstof niet kan penetreren. Dit is met de hedendaagse techniek mogelijk. Hierbij is het van belang een goede verdeling van de zuurstofconcentratie in het kweekmedium te handhaven. Dit wordt verkregen door (steriele) beluchting (aëratie) en roeren (agitatie) van het kweekmedium.
Fermentatie wordt in de industrie gebruikt om bijvoorbeeld voedsel te verbeteren of voedingsmiddelen te produceren. Een voorbeeld daarvan is de productie van alcohol door gisting.
tot zo ver.
Het gaat dus niet over een beheersbare rotting maar om het omzetten van de ene stof naar een ander stof door middel van bacteriën, schimmels of celculturen. Als je goed hebt gelezen gebeurt dit zonder dat er zuurstof bij kan komen, want anders gaat het… rotten.
Ik kan begrijpen dat je een beetje tegen de substantie van natto aan hikt. Zeker als je al niet van die luchtjes en zo houd. Maar natto is niet smerig of goor maar heeft een aparte smaak.
Wat de gefermenteerde tofu betreft, de eerste keer dat ik het kocht en thuis het potje openmaakte schrok ik me rot en ben met het potje terug gegaan. Na mijn beklach dat de inhoud bedorven was en heel slijmerig was heeft een van de medewerkers mij heel vriendelijk uitgelegd dat hoe beter gefermenteerd de soya is des te beter de smaak.
Natuurlijk sprak de beste man slecht Nederlands maar ondanks het bekende Chinese accent begreep ik wat hij bedoelde. Met een blos op de wangen verliet ik de winkel een Chinees achterlatend die zich moet hebben verbaast over de zoveelste “domme” westerling die nog niets van de Oosterse keuken begrijpt.
Eenmaal thuisgekomen heb ik het goedje geproeft. De eerste hap, een beetje schuchter en er volgde een explosie van smaken, zuur, zout, scherp maar ook fris.
Sinds dien staat er altijd een potje in de koelkast. Shui Kou, preservet bean curd.
Nee het goedje is niet bedorven en heeft ook een houdbaarheiddatum, 01-03-2012 maar dat gaat hij niet halen hoor.
Oh ja als jet potje open doet en je ziet de verkleurde stukjes, dat zijn de lekkerste.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt en hoop ook dat je je horizon van smaken gaat proberen te verbreden, er is zo veel lekkers te koop.
Groet
Remi
Heren, heren, heren! Jullie keken beide heen over die hele, vette knipoog die Sara gaf. Lighten up! ;-)
Weer een mannen kwaal ontdekt, niet goed lezen. ;p.
Remi
Nou, ik heb het anders goed gelezen hoor.
Perenijsje, phhhhffff!
De laatste reactie van Remi vind ik een beetje vreemd,
is Remi óók een vrouw?
Als dat zo is dan kan jij je dus óók vergissen op dit punt Robin,
met “heren”. :-D
@Ed
Nee hoor volgens mij ben ik gewoon een man.
Helaas is het vandaag maandag. Ik had naar Rotterdam willen gaan voor een bezoek aan Hayato aan de Elgarlaan 26 en Interburgo aan de Varenseweg 1 beide in Rotterdam.
Natto kopen en kijken voor een Yanagiba mes maar helaas beide gesloten.
@ Remi
Oeps, sorry hoor.
Beste allemaal,
Even tijd voor een kleine update.
Vorige week ben ik eindelijk naar Rotterdam geweest voor mijn zoektocht naar natto. Een Yanagiba waar ik naar op zoek was is inmiddels aangeschaft. Het is wel is waar een instap model van relatief zacht roestvast staal maar het mesje snijdt. En hoe.
Ik heb hem wel eerst goed moeten slijpen op een watersteen, wetten en polijsten maar toen was hij ook zo scherp dat ik me er letterlijk mee kan scheren. Het goedkope houten handvat heeft een lakbeurt gekregen. Mijn eerste Yanagiba. Het sparen voor een Usuba is begonnen.
Het mes kocht ik bij Amazing Oriëntal in Den Haag en kostte maarliefst 16 euro, niet de prijs van een echte Yana maar het begin is er. De messen worden ook verkocht bij Yong Da maar ze hebben ook betere messen.
Oh ja, natto. We zijn naar Rotjeknor geweest en terug gekomen met natto. Vanaf de Elgarstraat naar de Pannekoekstraat naar de tweede Japanse winkel in Rotterdam en nog even langsgereden bij Herman den Blijker, helaas niet thuis.
Nog voor ik de natto kon proeven kwam ik op het idee om zelf natto te maken en het blijkt makkelijker dan ik dacht. Ik gebruik de gekochte natto als “natto-kin”, de starter voor natto te maken.
Eigenlijk is het heel eenvoudig en ben er nu mee bezig. Hoe het gaat is te lezen op nattoking.com
De sojabonen staan nu in een koelbox/warmhoud box te fermenteren. Als alles goed gaat heeft deze jongen (let op Ed), deze jongen straks een kilo natto.
Nu eerst nog de kleverige zooi leren eten en waarderen maar dat is ook gelukt met trassie, 100 jarige eieren, gefermenteerde taufu, Hing (duivelsdrek) en nog velen van die gruwel dingen.
Hopenlijk is de natto lekker en gaat er een deeltje de vriezer in om later weer als starter te kunnen dienen.
Remi
Oh ja foto’s en zo volgen denk ik nog.
Moest het wel even opzoeken, wat een yanagi ba is, maar het is dus een mooi, smal, Japans mes speciaal om sashimi en vis mee te snijden. In 1 richting, alleen naar je toe. Grappig. Snijd jij veel sashimi, Remi? Of ben je gewoon een messenhebbert? :-)
Dapper dat je zelf natto aan het maken bent! Ik ben benieuwd naar het resultaat en de foto’s. Je hebt toch wel ook al wat geproefd van de natto uit de winkel? Of heb je alles meteen als starter gebruikt?
Ik ben altijd een beetje huiverig voor het zelf fermenteren van dingen. Hoewel er al wel drie weken twee potten met zelfgemaakte rode rijstwijn staan te fermenteren in mijn keuken, hihi. Maar dat komt omdat dat echt niet te krijgen is, dus dan is het of zelf maken, of niks.
Hey Robin,
Het maken van de natto is een beetje gelukt en een beetje mislukt. De smaak en gaarheid zijn goed en na 24 uur fermenteren zag alles er goed uit. Helaas ontdekte ik dat ik het goedje te nat had gelaten en dat er onderin de bak een laag vloeistof zat. Bij het proeven en roeren zie je wel wat van de slijmerigheid terug maar niet zo veel als bij die gekochte versie.
Ik denk dat dit komt omdat de temperatuur te veel heeft geschommeld en ook een tijd boven de 45 graden is uitgekomen.
Van de mooie structuur van na de eerste 24 uur is helaas niets over en de boontjes lijken nu op natte pinda’s maar bij het roeren komt er toch wat slijmerigheid vrij.
De natto staat nu in de koelkast na te rijpen. Ik heb al geproefd en het is lekker.
Messen
Wat de messen en zeker de Yanagiba betreft ben ik wel een beetje messengek. De Yanagiba wilde ik graag hebben omdat het vrij origineel is. Ja Ja ik heb veel messen van aardappelmesje tot Chinese bijl, van aardappelschiller tot Yanagiba. En ik ben nu bezig met de restauratie van een oud aardappelschilmesje van mijn moeder (nieuw ebbenhouten handvat).
Bijna al mijn (onze) messen zijn scherp, de messen waar ik het meeste mee werk zijn zeer scherp, dat werkt gewoon prettig. Botte messen zijn een ramp.
Daarbij nog het feit dat ik in mijn “Japanse periode” zit en een keer per week sushi of zo maak (al is het alleen voor mezelf). Niet dat ik op andere keukens ben uitgekeken hoor, behalve de Hollandse keuken dan.
Oh ja, tussendoor ook nog komkommer inmaken en Daikon inleggen, stukjes kip omtoveren naar yakitori et cetera.
De Yanagiba is ook ideaal om andere dingen heel dun mee te snijden en wordt door mij dus redelijk veel gebruikt, voor de andere huisgenoten is het afblijven omdat de Yanagiba letterlijk zo scherp is als een scheermes.
Foto’s volgen.
Remi
“Ik heb al geproefd en het is lekker”, zei je eergisteren.
Leef je nog? ;-)
Nee, zonder grappen, het ziet er hardstikke echt uit. En als het dan ook nog lekker was, chapeau!
PS Heb je reactie ge-edit, zodat de foto’s zichtbaar zijn want vond ze maar moeilijk te vinden in je album. Hoop dat je ’t niet erg vindt. Ik ben eigenlijk anti-editten.
Kijk dat vind ik nou leuk, dat gedoe van Remi.
Niet bang zijn om iets te proeven of proberen te maken.
Ik ben nu bezig met “potjesvlees” uit west vlaanderen.
Daar gruwen ook weer bepaalde mensen van.
Ik ben jaren geleden ook eens op de sushi toer geweest maar ik
vind er eigenlijk niets aan. Mooie plaatjes, dat wel.
En om even in te haken op de messen,
ik denk zo’n kleine 40 jaar geleden heb ik mij eens een uitgebreide koksset aangeschaft,
kwaliteitsspul uit Frankrijk, ik werk er nu nog mee.
Een goed stel messen gaan levenslang mee.
Een paar jaar geleden een paar Kai-shun mesjes aangeschaft,
let op, kost je vingers en je portemonnee.
Alleen zullen deze messen nu niet meer zo lang mee gaan. :-D
Moest even denken, maar kwartje is gevallen. Maar ze zullen toch niet mee je graf in gaan, die messen? Die gaan levenslang mee. ;-)
Maar ze zullen toch niet mee je graf in gaan , die messen?
Ech wel.:-D
Zonde!
Dag lieve mensen,
Op 19 juli wilde Robin weten of ik nog leef, het antwoord is Ja, volmondig.
Ondanks dat het eerste brouwsel een beetje mislukt is ben ik redelijk tevreden, ook na een rijpingsperiode in de koelkast is de natto gewoon te eten. Ik ben niet misselijk geworden, draaierig of wat dan ook en heb ook geen uren op het toilet doorgebracht ten gevolge van de natto.
Dinsdag avond j.l. heb ik heerlijk ouderwetse gebroken rijst gegeten met natto en gestoomde makreel. Ik kan U vertellen dat het lekker was.
Bij de gekochte natto zaten twee zakjes. Een met mosterd, maar veel scherper dan de onze, het andere zakje bevatte een soyasaus die iets zurig was. Nu dus weer zoeken naar de soyasaus, ik vermoed dat het “Ajipon citrus seasoned soy sauce” is. Die gaan we dus proberen.
De scherpe smaak van de mosterd komt denk ik door het toevoegen van wasabi, ook die gaan we proberen.
Bij het maken van de natto natuurlijk wel de nodige hygiëne in acht nemen.
Remi
Ah, mooie aanleiding om de post over Japanse mosterd af te maken. ;-)
Die extra zurige sojasaus zegt me niks. Ik zou zweren dat ’t gewone Japanse sojasaus was.
Buiten het zelf maken hoef ik niet meer naar Japan of Rotterdam voor natto. Het is gewoon hier in Den Haag te koop, niet bij de Japanner (7,50 per bakje) maar bij een biologische supermarkt naast mijn faforite Chineese Supermarkt Oriental Palace in de Grote Marktstraat.
i.p.v. 7,50 voor 50 gram bij de Japanner op de Touissaintkade is het 2,50 voor 150 gram.
de 3e run natto is al weer bijna op en een probeersel om de Natto bacterie te enten op stro is volledig mislukt (konijnenhok lucht).
Groet
Remi
Zo duur is de natto bij Interburgo niet, maar evengoed een goeie tip! De biologische supermarkt. Ik ga het er hierboven bijzetten. Thanks.
Hallo, Ik wil zelf natto maken voor al zijn gezonde eigenschappen (K2 en nattokinase) en als ik het goed begrijp kan ik dus zelf natto maken waarbij ik wat gekochte natto gebruik als starter?
Ja, Remi kwam met dit handige linkje, daar staat alles heel gedetailleerd uitgelegd. De startercultuur (natto-kin) kun je op 3 manieren verkrijgen, waaronder dus een beetje natto uit de winkel ja.
Laat je weten hoe het je afging?
Ik wil heel graag zelf natto en takuan maken. Kan iemand mij het recept in duidelijke stappen geven?
Alvast dank!
Groet,
Marjolein
De beschrijving van alle stappen op nattoking.com is toch best duidelijk, Marjolein? Remi heeft aan de hand daarvan zijn natto gemaakt.
Takuan (gele rettich) wil ik ook nog eens zelf maken, maar dat is nog best een ingewikkeld proces. Zolang ik dat niet zelf een keertje gedaan heb kan ik je ook alleen maar doorverwijzen naar bijvoorbeeld: hier. Ik weet wel dat de rice bran (rijstzemelen) te koop is bij de betere Japanse supermarkten/winkels.
Soms denk ik wel eens dat de Japanners zo gezond zijn omdat ze (behalve dat ze nog steeds vrij traditioneel voedsel eten, dus niet zoveel Westers nepvoedsel) nog steeds erg veel gefermenteerde voedselwaren eten. Gefermenteerd eten is erg gezond en helend voor met name de darmen. Honderden jaren terug aten we in de Westerse wereld ook veel gefermenteerd voedsel; echte zuurkool, rauwmelkse kaas, zuurdesembrood etc. maar we hebben die gezonde gewoontes verleerd.
Ik denk dat de gemiddelde Japanner tegenwoordig ook heel wat shit naar binnen werkt. Wat dacht je van al die instant noedelsoepjes? ;-)
Maar verder ben ik het wel met je eens. Ik denk ook dat gefermenteerd voedsel heel goed voor ons is en we daar hier in het Westen steeds minder en minder van zijn gaan eten en dat met dat in China en Japan nog wel regelmatig eet.
Waar in Den Haag zou ik Natto kunnen kopen?
Ik weet eerlijk gezegd geen goed adres in Den Haag voor typsich Japanse ingrediënten. Als jij het vindt hoor ik het graag.
Anders kan ik Interburgo aanbevelen, dat is een Koreaans & Japanse importeur met winkeltje. Die hebben zeker natto. Ze zitten op industrieterrein de Spaanse polder, dat is van Den Haag uit gezien vlak voor Rotterdam, dus misschien nog best te doen voor Hagenaars met auto.
Of je kunt eens kijken bij biologische/natuurwinkels. Die hebben soms ook natto in hun assortiment of kunnen het voor je bestellen.
Van het merk Hobbit (heb ik mij laten vertellen, ik ken het zelf niet)
Oh wacht, zie 10 reacties hierboven! Remi vond het in Den Haag bij een biologische supermarkt naast de Chinese Supermarkt Oriental Palace in de Grote Marktstraat!
Misschien handig om te vermelden dat deze boontjes voor mensen met trombose zeer af te raden zijn!
Er is één product waar echt heel veel vitamine K in zit en dat is het oosterse product natto. Je kunt het in elke oosterse winkel halen. Het is ook heel gezond, maar voor patiënten op antistolling is het rampzalig. Eén lepel natto en je instelling is verstoord. Dat moet je als patiënt dus liever niet eten.
Bron: http://www.trombosestichting.nl
Ik kan natto niet in elke Oosterse winkel halen hoor. ;-)
Maar verder kan ik iedereen die medicijnen gebruikt inderdaad aanraden de gebruiksaanwijzing (en wellicht google) goed door te lezen. Zo wordt de werking van cholesterolremmers bijvoorbeeld ook volkomen teniet gedaan als je er een grapefruit (of pomelo) bij eet. En zo zijn er veel meer combinaties die je beter kunt vermijden. Interessante materie.
Hallo,
Kan iemand me vertellen of in iedere variant van NATTO bv. de natto,miso (te koop bij Eko-plaza Arnhem) of daar ook vit K2 inzit?
Ik ben opzoek naar vit.K2 ivm met een ernstige osteoporose, ik wil niet de medicijnen slikken waar mijn huisarts zo op aandringt. (fosamax). Alvast bedankt voor de reactie.
Annemiek.
Info voor Annemiek van Veldhuizen.
Voor sterke botten is niet alleen vit k2 van belang maar ook vit D3.
Met een UVB lamp kun je je vitamine D niveau op een veilige manier zo hoog mogelijk maken.
Groet, Wim Vogelaar.
Over smaak valt niet te twisten…ik vind de smaak van Natto absoluut niet lekker maar eet het toch heel soms omdat het zo gezond is
Vitamine K
Weet iemand nog een andere manier om de smaak en textuur te veranderen?
Ze maken het vers bij het kushi instituut/restaurant op de weteringsschans in amsterdam.Dan heb je echt het superspul zonder
Kijk ook eens op http://www.nattodan.com.
Ah, Hollandse natto. Leuk. :-)
Al goed dat iedereen verschillend denk over versheid.
En smaken verschillen en daar kan je nooit over in discussie gaan, wat ik lekker vind kan een ander slecht en goor vinden.
Ook ik ben op zoek naar een natuurlijk product waar vitamine K2 inzit, heb met interesse al jullie reacties gelezen en vond ze heel leerzaam (en soms ook amusant). Helaas woon ik niet in een omgeving waar natto verkocht wordt en ben nog zoekende naar een leverancier. Ik hoop in de toekomst ook zulke foto’s van eigengemaakte natto met jullie te kunnen delen. In Belgie gebruikt men “u” meer dan in Nederland. Mijns inziens ontstaan er meer problemen door mensen met “je” aan te spreken dan met “u” , dus ook daar waren de reacties interessant =D.
Heb je ook geen natuurwinkels in de buurt, Inge? Die verkopen ook steeds vaker natto.
Over fermentatie: probeer eens het boek ‘verrot lekker’ van Christian Weij. Heel veel tips en recepten voor het zelf experimenteren met fermentatie.
Beter dan ‘over rot’ van meneer Wateetons?
Jullie zijn allemaal helemaal knetter
Wimpie, wat mij dan meteen benieuwd, waarom is men knetter?
Aan het eind van een zin hoort eigenlijk een punt. Wel correct schelden… ;-)
ecoplaza, den haag…
Daar kun je Natto geweun kopen.
kotsubu haha
zou andere bonen bijvoorbeeld zwarte bonen fermenteren ook werken?
Sure, alles kan. Kijk : Meneer Wateetons maakt zelfs tempeh van zwarte bonen! En hier maakt iemand : natto van zwarte bonen. Al denk ik dat de eerste met “gewone”, zwarte bonen is en de tweede met zwarte sojabonen. Maar als het een kan kan het ander ook.
Fermentatie = rotting = doorgaans niet meer eetbaar = goor.
Wist je dat bier zo gemaakt wordt? Namelijk de productie van alcohol door gisting (= fermentatieproces) van suiker. Ook brood,yoghurt,zuurkool en salamiworst zou niet gemaakt kunnen worden zonder fermentatie
Ik wist dat ja. Bedankt. Misschien Wimpie en Henk hierboven niet, al verwacht ik dat het voor hun mening weinig uit zal maken. ;-)
Kan je te veel nattoo innemen?
Ik zou niet meer gaan eten dan de Japanners zelf doen. Dus gewoon maximaal èèn zo’n bakje per dag. Maar goed, ik zeg het hier wel vaker, je kunt dat beter vragen aan iemand die echt verstand heeft van voeding.
Ik eet geen soja meer, check dit:
https://jenaidavanwijk.com/10-redenen-waarom-soja-ongezond-is/
Gecheckt. En ook deze gecheckt, bijvoorbeeld:
https://www.vegetariers.nl/gezond/veelgestelde-vragen/is-soja-ongezond
Ik blijf gewoon soja eten, samen met nog een paar miljard mensen op de wereld. Lekker en gezond. Zéker dit soort gefermenteerde sojaproducten zoals natto.
Hallo allen
U allen zijn min of meer toch amusant
Praktische vraag: Waar te koop in regio ENSCHEDE.???
Ieder een goede gezondheid gewenst !!!!!
Ik zou het zo niet weten, ik heb alleen een lijst met adressen van toko’s / Aziatische winkels in Nederland voor je :
https://www.aziatische-ingredienten.nl/adreslijst/
Of eentje met online toko’s:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/online-tokos/
Maar je zou ook eens kunnen proberen bij natuurvoeding- of biologische winkels. Die hebben ook een vrij ruim assortiment aan Japanse producten. Vooral die goed zouden zijn voor je gezondheid.
Ik heb het ook maar eens geprobeerd. Een pakje met drie porties Goku Kobutsu Natto ¨Okame¨ gekocht bij Hong Kong Superstore in de Kinkerstraat in Amsterdam.
De eerste keer vond ik het nog net te doen. De tweede keer ging al beter. Daarnet de derde portie. Ik zit er nu tegenaan dat ik het lekker ga vinden.
Misschien moet ik ook maar weer eens wat gefermenteerde bonensaus gaan proberen.
Wat grappig, dat je zo snel om bent. Goed om te weten voor anderen ook, dat het niet love or hate is maar je er gewoon aan kunt wennen. Bedankt voor de feedback.
Super cool om jullie reacties te lezen, al zijn we nu 10 jaar verder!!! Ben nu ook erg benieuwd naar de natto met name wegens de vitamine K.
10 jaar verder en ik lees nogsteeds heel graag de reacties. Ik hou zo veel van Natto. Lekker mrt kimchi en een gebakken ei ernaast. Ik koop het bij Shilla en Dung Yong. Bij Shilla heb je meer keuze :).
Natto met kimchi en een ei? Grappige combinatie, dacht ik, maar als ik google blijk je niet de enige te zijn die dat zo eet. :)
Ik heb vorige week zelf natto gemaakt met een in Belgie gekochte starter. (Topcultures). Ik had eerst een klein doosje gekocht om te proeven, erg lekker en bijzonder. Toen zelf aan de slag en het is wonderwel gelukt. Een half theelepeltje starter op 500 gram gekookte sojabonen. 24 uur in de oven op 40 graden en ziedaar! Prima natto. Met het zakje starter (poeder) kan ik 10 keer doen! De volgende keer ga ik het met adukiboontjes proberen.
Wat cool!
Goddelijk spul om te zien, maar ook om te eten en te ruiken, altijd als ik bij een toko ben vraag ik of ze Natto hebben, zelf maken heb ik nog niet gedaan, maar gezien ik het zo lekker vind (en haast eigenlijk bijna altijd wil eten) misschien maar eens proberen.
Voor de haters: Je weet echt niet wat je mist..
Leuk, als je dat doet, kom je hier dan vertellen hoe dat ging en of je dat vaker gaat doen?
Ik denk dat de verkoop ineens gaat stijgen als blijkt dat het werkt om het spike eiwit kan laten oplossen dat is geïnjecteerd bij vele mensen. Succes!