Lekker bijgerecht voor een Indonesische rijsttafel of gewoon als snack bij een glas bier. Je blijft er van snoepen, zo lekker.
400g tempeh
5 rode chilipepers (lombok)
5 sjalotjes
3 teentjes knoflook
1 stukje verse laos (galanga)
½ tl tamarindepulp
2 el gula Jawa (of bruine basterd)
1 tl kristalsuiker
zout
Snijd de tempeh in smalle reepjes. Niet te dik, anders wordt de binnenkant nooit krokant. Frituur op 175°C in ongeveer 4-5 minuten goudbruin en crunchy.
Maak een boemboe/currypasta van de gehakte sjalotjes, knoflook en laos. Dat kan in een vijzel, blender of keukenmachine. Bak deze boemboe in wat olie op halfhoog vuur geurig in 3 minuten. Voeg de fijngesneden chilipepers toe en bak nog 1 minuut. Voeg tamarinde, suikers en zout toe en bak/smelt/carameliseer zachtjes 3 minuten. Je hebt nu een dikke, bruine smurrie. Voeg de gefrituurde tempeh toe en bak/roer nog 2 minuten zachtjes tot de tempeh mooi bedekt is met de kleverige saus. Let op dat je de suikers niet laat verbranden. Serveer warm, lauwwarm of koud.
PS. Zie ook het vergelijkbare recept voor: Sambal Goreng Kering Kentang
Heerlijk die tempeh kering. Bedankt voor het plaatsen van dit recept.
Terimah kasi
Graag gedaan!
Vraag: Hoe kan je de gebakken Tempeh, na het bakken, nog mooi krokant (kering) houden ? Afkoelen en dan goed afsluiten, of anders ?
Groetjes, Bapak Bram dan Ibu Lies.
Hier gaat het meestal binnen een dag op. ;-)
Maar anders zou ik ook denken: goed af laten koelen en dan luchtdicht bewaren ja. Eventueel gewikkeld in een keukenpapiertje? Wat ook zou kunnen helpen, maar wel een beetje overdreven zou zijn is om er een bakje droge rijst bij te zetten? Of zo’n zakje dat fabrikanten in verpakkingen doen om etenswaar droog te houden.
Maar da’s alleen voor de gebakken tempeh toch? Want eenmaal bereid met saus is ie niet meer knapperig.
Ha Robin,
Zo zie je maar weer, er zijn verschillende variaties op dit gerecht. Zo heb ik ‘m van m’n moeder geleerd met trassi bakar en daun salam er in en dan zonder de sjalotjes. Wanneer het gerecht klaar is gaat er in deze variant brambang goreng door om het geheel droger te maken.
Vast net zo lekker! En iets hartiger misschien?
Ik kocht het altijd bij Pasar Makan in Rijswijk toen ik daar in de buurt woonde. Ben jaren later eens speciaal omgereden om te ontdekken dat ze de receptuur veranderd hadden! Dus toen ging ik op zoek naar een recept om het zelf te maken en bovenstaande kwam het dichtst in de buurt. Misschien is het stiekem toch wel anders dan hoe zij het maakten, want koken naar een herinnering valt niet altijd mee. Wie weet is de versie van je moeder wel beter. :-)
Heerlijk dit bijgerecht, ik heb enkel de pepertjes gehalveerd voor de kinderen.
Helaas had ik ook na het koken nog maar de helft over? Waar is dat toch heen 8+) ………. Volgende keer maar 2 blokken maken.
Ik heb ook altijd spijt dat ik niet meer maakte! ;-)
Was ik hier maar niet aan begonnen, bewaar advies hoeft niet er blijft toch nooit wat over…. :)
Haha, hoe herkenbaar!
Toch grappig: veel mensen zijn net als ik laaiend enthousiast over dit gerecht. Superlekker, om je vingers bij af te likken en altijd “zo op”, maar ik hoor soms ook dat mensen een beetje teleurgesteld zijn en het maar “zozo” vonden. Nou had ik een tijdje terug ook een batch die een beetje tegen viel, dus ik vraag me af of het bij die mensen dan een beetje fout is gegaan of dat gewoon niet iedereen het even lekker vindt? Ik kan me dat laatste namelijk bijna niet voorstellen. Hoe kun je dit nou niet superlekker vinden? ;-)
Op een indonesische kookcursus op Bali (Ubud) dit gerecht leren koken. De kinderen vinden met dit gerecht (Tempeh Manis), gecombineerd met nasi, het geen probleen dat er geen vlees op tafel komt. Deze week moest mijn dochter (10 jaar) een gerecht meenemen naar school wat ze op vakantie geproeft hebben. Ik denk dat veel ouders mij zullen bellen!
En zoals je het op Bali leerde is ongeveer gelijk aan bovenstaand recept? Cool!
Die ouders kun je dan dus gewoon doorverwijzen naar hier. ;-)
Gisteren voor de tweede keer gemaakt en weer heerlijk, zeker net zo lekker als van de warung! Iedereen is laaiend enthousiast. Ik gebruik uit gemakzucht Sambal Oelek ipv verse lombok maar dat smaakt ook prima.
Bedankt!
Om eerlijk te zijn maak ik het nooit zelf. Ik ben dol op koken, houd van ingewikkelde recepten, maar in dit geval is het een gevalletje van “waarom zelf doen als een ander het net zo goed kan’. Ik haal dus regelmatig tempeh kering bij de toko. Thuis, ’s avonds op de bank, frituur ik het even en strooi er wat grof zeezout over: de uliteme banksnack!
Ik heb wel eens kant-en-klare tempeh kering gekocht maar het zou toch echt niet in mijn hoofd opkomen die nog eens te frituren. Met saus en al dus? Dat vind ik echt raar, Béline.
Goed te horen dat iedereen bij jou ook zo laaiend enthousiast is, Frans. Zo hoort het! ;-)
Ehm, er zit geen saus bij. Iets met saus frituren…..bel de witte jassen maar…..:-)
Ïk haal het bij de toko in de Markthof in DH. In de magnetron opgewarmd lijkt het wel karton, gefrituurd is het zaaaalig. Ik denk dat de gula djawa in de marinade zit oid. Want er zit een stroperig zoetje, qua smaak aan.
En toch blijf ik het gek vinden! ;-)
Hi Robin,
Zou je dit ook met kip kunnen maken ipv tempé?
Dat zal vast ook erg lekker zijn, maar wel “anders”.
NU ga ik dit ook maken, nadat ik in de loop der jaren twee of drie keer stukken tempeh het laten verschimmelen wegens geen zin.
Ik ken het verschijnsel. ;-)
Superlatieven schieten tekort, echt belachelijk lekker dit! Ik had dit gemaakt voor een rijsttafel met Pasen en het was een groot succes, iedereen vond het heerlijk.
Cool! Jij mag blijven! ;)
ik weet niet of jullie dit weten, maar ik zoek een recept on de tempeh super krokant the houden met de gula djawa saus!! Iemand een idee?
Misschien als je de suiker echt laat carameliseren? Dat die als een hard suikerlaagje om de tempeh heen komt. Maar dat lijkt me niet echt makkelijk om voor elkaar te krijgen. Misschien als je dat mengsel wat vochtiger maakt, dan een nacht laat trekken in de koelkast, dan zeeft en inkookt tot een stroopje. En als een hete druppel daarvan stolt in een glas koud water het dan pas mengen met de nog warme, gefrituurde tempeh? Maar ik zie dat makkelijk mislukken…
Ik kook VEELS te weinig Indonesisch , ben daar wel geboren en vindt het heerlijk
Ik moet me eigenlijk veel meer in verdiepen, de makreel maak ik zelf klaar, die kan ik niet kopen
Wel moet ik zeggen dat de Surinaamse keuken op bepaalde gerechten lekkerder is, zoals de nassie
hoi robin,
denk je dat je de tempeh ook een dag van tevoren kunt frituren, en dat je het een dag later opbakt in de pan met kruiden etc?
groetjes!
Ja hoor, dat kan prima.
bedankt!
Hebben jullie allemaal geluk dit in Nederland te vinden. Hier in Frankrijk is geen tempeh te vinden dus moet ik het van Nederland laten komen. Per post is niet te doen en de familie komt niet vaak. Leuke discussie overigens. Tussen haakjes, met babi en ajam is het ook lekker. Bij mij thuis hier in Frankrijk zuigen ze allen hun vingers urenlang af.
Ja, dat is inderdaad waar, vooral tempeh is buiten Indonesië en Nederland vrij moeilijk verkrijgbaar. Heb je wel eens overwogen om het zelf te maken? Er zijn van die starterculturen te koop op internet. Maar ja, het lijkt me wel tricky. Ben inderdaad blij dat het hier bij zo’n beetje iedere toko te koop is.
Nu al een paar keer gemaakt, elke keer een genot! En eigenlijk zo makkelijk! In plaats van chilipepers gebruik ik sambal oelek. Lijkt mij ongeveer hetzelfde; of mis ik echt iets door het niet met verse lombok te doen?
Nee hoor, ik doe dat ook wel eens. Dan gebruik ik het recept voor Sambal Goreng Kering Ketang en dan gebruik ik dat voor tempeh en frietsticks tegelijk:
En in dat recept wordt dus ook gewoon sambal oelek gebruikt.
Zo lekker als bij de toko in de stad (Den Haag) (in een bananenblad) heb ik het nog nooit gekregen, maar ik blijf proberen ;)
mag je bereide (gefrituurde) tempeh (kering) ook invriezen? Ik ben de enige die het thuis eet en ik bereid zo’n 400 gram ineens….maar om het nu in de ijskast te zetten en het een paar dagen achter elkaar te eten….dan vries ik liever de helft in (als dat kan dus).
bedankt voor het antwoord alvast!
Ik zie geen reden waarom dat niet zou “kunnen”. En denk dat het ook nog best lekker is na ontdooien. Maar ik zou zeggen, probeer het gewoon een keer. En laat je dan weten hoe het beviel? ;-)
Het was net zo lekker! bedankt voor je interesse.
Ik wil graag meer sojaproducten gaan eten; met regelmaat dus. Ik wil het dan wel bij gefermenteerde soja houden. Sojamelk, tofu e.d. komen dus niet in aanmerking. Welke gefermenteerde soja producten zou ik nog meer kunnen nuttigen en gemakkelijk zelf kunnen bereiden? Ik weet niet of miso soep lekker is?. Ik ben zelf niet Aziatisch, zoals duidelijk mag zijn :-)
Miso soep is in ieder geval supergemakkelijk te maken, je koopt zo’n pak miso, mengt een paar lepels met wat dashi of gewoon water, dan wat meer dashi of water erbij tot je het goed vindt smaken (3 lepels miso : 4dl dashi) en klaar is Kees. Daar kun je je geen buil aan vallen. De smaak is misschien een klein beetje wennen, maar toch ook al heel erg ingeburgerd in het Westen.
Verder denk ik dat de meeste gefermenteerde sojaproducten (sojasaus, bonensaus, etc) eerder smaakmakers zijn dan dat je ze op zichzelf eet. Maar wandel anders maar eens door deze link:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/gefermenteerd/
Dank je wel weer! Ik zal het eens proberen maar, als ik de info lees, denk dat ik vooral tempeh ga eten. Ik maak hem nu snel klaar (eerst in de wok met olie) met ui, knoflook, sambal, azijn en suiker en eet dat gewoon met wat witte plakrijst. Dat vind ik al lekker. Maar zijn er nog gemakkelijke recepten voor tempeh om het niet steeds als maaltijd met rijst te eten maar bijv. als een soort snack? dit zodat ik wat kan variëren en toch bijv. om de dag wat tempeh kan eten? (ik weet al dat je het op allerlei manieren door, ook Nederlandse, gerechten kan doen).
Hm, bovenstaand recept is wat mij betreft nou juist een snack. ;-)
Ik eet het meestal zo, dus ik kan je niet verder helpen. Sorry.
Inderdaad, exact volgens recept zoals hierboven, lijkt me dat ook lekker. Dan neem ik toch volgende keer de ingrediënten mee van de Toko om het precies zo te doen. Beetje meer moeite moet ik dan toch maar doen :-).
Afgelopen weekend heb ik ze volgens recept gemaakt. Heerlijk! Alleen de trassi heb ik weggelaten op aanraden van mijn Indonesische collega , die zei dat dit wel een ’typische’ smaak was.
Komend weekend halen we Chinees met de familie; dan maak ik daar de frietsticks variant bij (ik krijg er lol in :-).
Oeps zie net dat ik de ingrediënten van jouw recept voor de Sambal Goreng Kering Ketang heb gebruikt voor de Tempeh. Maakt niet uit; was evengoed lekker! :-)
Erg nuttige website!
Bij het zien van dit recept kreeg ik onmiddellijk zin om ze te maken, was erg lang geleden want ik woon niet meer in Nl helaas. Ik heb ze deze tempeh zojuist gemaakt met behulp van mijn Philips airfryer, ideaal en een stuk minder vet. Krokant ‘gefrituurd’ in de airfryer, dan goed gemengd met de ‘smurrie’ op het vuur, even iets droger laten bakken en terug in de airfryer een paar minuutjes, de stand iets lager gezet. Oppassen natuurlijk dat ze niet verbranden want het gaat snel.
Ze kwamen er heerlijk droog plakkerig krokant uit. Jammieeeee!!
Oh ja en ik heb ze gemaakt met kokosbloesemsuiker ipv palmsuiker, witte suiker weggelaten, beetje trassie, schepje sambal badjak en klein scheutje ketjap toegevoegd :-) Veel variaties naar smaak mogelijk, komt ongeveer op zelfde neer denk ik.
Wat een goed idee, om die Philips Airfryer hiervoor te gebruiken!
Ik heb er geen, maar heb er wel over gelezen. Lijkt me heel geschikt. En inderdaad, een stuk minder vet.
O ja, de airfryer is geweldig, zou niet meer zonder kunnen. Ook handig voor loempia, pasteitjes, drumsticks, etc. gaat lekker rap want het apparaat is veel sneller warm dan de oven of frituurpan.
Hai Robin,
Ik at dit ook altijd maar dan van de suri indo in Delft (mami rana)
Deze is helaas weg..en wil nu zelf deze verslaving gaan maken, maar waar koop je de Tempe,laos en gula jawa???
Groetjes!
Kijk, ik ging op bezoek bij deze: 3 toko’s in Delft.
En ik denk dat je bij alledrie wel terecht kunt voor de benodigde ingrediënten voor tempeh kering.
Maar bij Oriental en toko Ramee 100% zeker alles, bij toko Dong Nan Hang heel misschien geen verse laos.
Hoi Robin,
Ik ga vandaag met je recept aan de slag, ben benieuwd. Als ik in de buurt ben rij ik rustig 40-50km om, om dit bij toko Heeze te halen in Rotterdam, het is gewoon té lekker :)
Toch nog even een vraagje, snij jij de zaadlijsten weg uit de pepers of gebruik je ze geheel?
Ik gebruik altijd liever 2 chilipepers zonder zaadlijsten dan 1 met. Maar dat is dus puur persoonlijk, dat gaat verder nergens over. :-)
Tip! De Tempeh kering van toko papaya in Rotterdam.
Ik vind het de allerbeste en zeer krokant. De overige producten in deze
Nette toko vind ik middelmatig, en dat is niet goed genoeg. Ik koop hier dus alleen de tempeh goreng want …geweldig!
Hee, die toko ken ik nog niet. Ik zal er eens langs gaan en dan zeker de tempeh kering kopen. Kijken of die ook lekker is dan de mijne. ;-)
enak lah tempeh kering…istimewa
Ik heb gesmokkeld met de receptuur voor mijn eerste poging:
– sambal badjak
– palmsuiker
– ketjap manis
Papje roeren van de 3 ingrediënten en de gefrituurde tempeh er zo uit de olie erdoor roeren. Dus niet meer op het vuur.
Het lijkt op de tempeh kering die ik bij de toko koop.
Vraagje : blijft het dan niet heel nat/vochtig, Bek, als je het niet inkookt? En die palmsuiker, dat lost toch niet makkelijk op in de sambal en ketjap, als je het niet verwarmt?
Reagerend op een eerdere vraag kan ik bevestigen dat invriezen prima gaat.
Voor het consumeren even een minuutje in de magnetron op max.
Serveer-tip: op een verse bruine boterham met een lik Piccalilly…
Tempeh kering met piccalilly? Ha, je moet het maar verzinnen! :-)
tempeh zonder kruiden frituren en pas vlak voor het opdienen de boemboe (die je los van de tempeh gebakken hebt)
erdoor husselen, zo blijft de tempel het krokante.
Een tante van mij frituurde eerst de tempeh. Daarna fruitte ze de uitjes, knoflook en lombok apart. Dan kookte ze het sausje tot het stroperig werd en vervolgens kieperde ze alle droge gebakken ingrediënten erbij. Dat roerde ze heel kort totdat er een plaklaagje om de tempeh zat. Dit recept lijkt erg op dat van jou. Heerlijk!
Gauw eens maken dus! :-)
Best tempeh recipe ever!
*grin* Vind ik ook!
En wie dat niet vindt, die heeft het niet goed klaargemaakt. ;-)
Ik de toko zie ik het altijd in van die plastic bakjes….niet gekoeld en lang houdbaar…..
Dit recept ook buiten de koelkast houdbaar?
Dat durf ik echt niet te zeggen. Ik ben normaal gesproken niet moeilijk met houdbaarheidsdatums, maar de houdbaarheid van zelfgemaakte dingen, dat vind ik moeilijker. Het ligt er een beetje aan hoe goed je de tempeh gefrituurd hebt en hoe gecarameliseerd de saus is. Dus hoeveel vocht er nog in zit. Ik zou zelfgemaakte tempeh kering zelf niet langer bewaren dan een paar dagen, terwijl het misschien best langer kan.
De datum op zo’n bakje uit de toke vertrouw ik blind.