Hoe heet het?
Sesamolie, toasted sesame oil, sesame flavoured oil, zhīma yóu (芝麻油).
Wat is het?
Aziatische sesamolie wordt geperst uit gepelde, geroosterde sesamzaadjes. Dit kunnen witte of zwarte sesamzaadjes zijn. De kleur is redelijk donker en de smaak intens nootachtig. De sesamolie in healthshops in het Westen wordt koudgeperst uit ongepelde, ongeroosterde sesamzaadjes. Deze olie is veel lichter van kleur en zachter van smaak.
Hoe te gebruiken?
Aziatische sesamolie wordt voornamelijk gebruikt om een gerecht smaak te geven en als laatste toegevoegd aan het gerecht. Het wordt afgeraden om met sesamolie te wokken of frituren, de olie zou snel verbranden en de smaak afnemen. Ook lekker in koude dressings.
De koudgeperste, Westerse sesamolie is wèl geschikt om mee te bakken of frituren. Deze is te koop in natuurwinkels.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: Spinazie met sojasaus en sesamolie
- Let op: er zijn nogal wat merken “sesamolie” die stiekem gewoon sojaolie zijn met een beetje sesamolie voor de smaak. Bijvoorbeeld de bekendste van Mee Chun, dat is geen pure sesamolie.
Wat is er te koop?
Welke heeft de voorkeur?
Sesamolie geperst uit puur zwart sesamzaad vind ik het lekkerst, bijvoorbeeld die van Chee Seng of Kuki Junsei. Vanwege de heerlijke, nootachtige geur.
hallo,
kan er iemand mij vertellen waar ik de zwarte sesamolie van chee seng kan kopen(online mag ook)
alvast mijn dank
In Rotterdam, ‘de boot’, de chinees van de Parkhaven.
Ja, ik geloof dat alle vestigingen van Oriental het tegenwoordig wel in hun assortiment hebben. En de andere, grotere toko’s ook wel.
Of online dus bij de webshop van Oriental:
https://www.orientalwebshop.nl/chee-seng-pure-sesame-oil-320ml
Al sinds jaren bij de Xotus vestiging in Delft
Heb vandaag de Chee Seng gekocht fles van 750ml, hoe lang kan ik zoiets bewaren?
Sesamolie zal niet bederven, maar de smaak zal wel wat achteruit gaan. Ik heb al gauw dat ik olie een (ranzig) bijsmaakje vind krijgen, maar bij sesamolie juist niet. Ik denk dat je met zo’n flesje gerust een jaar of langer kunt doen. Omdat het niet “echt” bederft zou ik zeggen, gewoon proeven en als je denkt “nah”, dan ga je een nieuw flesje halen.
De Lidl en Aldi had het ook wel eens. Volgens mij waren dat ongeroosterd en koudgeperst. Veel is al geroosterd (ongezonder) en koudgeperst.