Hoe heet het?
Sushirijst, Japanse rijst, shari, uruchi-mai, sushi rice, onigiri rice, Japonica rice, pearl rice.
Wat is het?
Sushirijst is een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat zodat deze na het koken lekker aan elkaar blijft plakken. Zusje van de Spaanse paellarijst en Italiaanse risottorijst. Sterker nog, veel sushirijst wordt in Italië verbouwd.
Hoe te gebruiken?
Je kunt deze rijst bereiden en serveren als “normale rijst”. Of af laten koelen en onigiri van maken: in wat plastic folie met je handen tot compacte vormpjes drukken met in het midden eventueel een verrassing als zalm, umeboshi of iets anders lekkers.
Vermengen met een azijnmengseltje (awase-zu) en je hebt rijst voor sushi. Daarna kun je aan de slag voor nigirizushi (die rechthoekige rijstblokjes met iets erop), makizushi (opgerold in norivellen met iets ertussenin), inarizushi (in een tofu envelopje) of gewoon heel simpel gevormd in ballen. Lekker met sojasaus en wasabi dip. Vooral lekker als de andere gerechten “sausloos” zijn.
Tips, weetjes & recepten
- Instructie: sushirijst koken.
- Klik hier voor: alle sushi benodigdheden op een rijtje.
- Lees meer over alle soorten sushi op: wikipedia of snuffel rond op youtube
- De beste kwaliteit sushirijst heeft weinig tot geen gebroken korrels. Hoe verser, hoe beter: de beste rijst is hooguit 3 maanden terug geoogst en heet shinmai. Net als risotto zijn er verschillende soorten sushirijst, de betere soorten zijn: Sasanishiki, Koshihikari en Akita Komachi.
- Heel, heel, heel eventueel te vervangen door risottorijst (en vice versa). Als het echt niet anders kan, maar ik zou het zelf nooit doen. En echt nooit een langkorrelige rijst als basmati of jasmijnrijst gebruiken.
Wat is er zoal te koop?
merk: Nishiki land van herkomst: U.S.A. etiket: U.S. NO.1 Extra fancy, Premium grade sushi rice ingrediënten: rijst prijsindicatie: €4,75 (1kg) |
|
merk: Oishii Yamato (?) land van herkomst: Italië etiket: Oishii Yamato, premium japanese rice ingrediënten: rijst prijsindicatie: € … (1kg) |
|
merk: Obento land van herkomst: niet vermeld etiket: sushi rice ingrediënten: rijst prijsindicatie: € … (1kg) |
|
merk: Shinode land van herkomst: Italië etiket: Sun Clad, the taste of nature ingrediënten: rijst voro sushi, variëteit: Loto prijsindicatie: € 2,15 (1kg) |
|
merk: Tamaki Gold land van herkomst: Californië, USA etiket: California Koshihikari Short Grain ingrediënten: milled koshihikari short grain prijsindicatie: € 14,30 (2,26 kg) |
|
merk/soort:Akitakomachi Gefotografeerd / te koop bij: Dank in Amsterdam Buitenveldert. Niet gekocht, dus heb niet meer info. |
Waar is het te koop?
Zoek een toko bij jou in de buurt:
* Toko’s in Nederland
* speciaal Japans georienteerde toko’s
* Toko’s in België
* Online Toko’s
Bedankt voor de informatie ^^, heel bruikbaar.
Weet je toevallig ook welke merken Koshihikari hebben? Ik ben er heel lang op zoek naar geweest maar ik kan het nergens vinden, het staat in ieder geval niet op de verpakking. Wel vaak dingen als super kwaliteit en premium.
~Alvast bedankt
Ik kijk ook al een tijdje naar uit naar die verschillende sushi rijstsoorten en kwam er toevallig vorige week eindelijk twee van tegen: koshihikari en akitakomachi. Ik heb de foto’s/info hierboven voor je toegevoegd, Clara. Ik vond ze bij Dank in Amsterdam Buitenveldert.
Beste Robin,
Heb je enig idee waar je hier in Nederland bruine sushi rijst kunt kopen? Tot nu toe ben ik nl. alleen de (standaard) witte tegengekomen.
Groeten,
Claudia
p.s. handige site, een toppertje!
Ik zit te peinzen, maar kan me even niet herinneren of ik het nu wel of niet gezien heb in de toko’s waar ik kom. Ik zal er vanaf nu eens op letten. Maar anders geef ik je nog de meeste kans bij eco-, bio-, health-, natuurwinkels.
Kan er mij iemand laten weten, welke de beste rijst is om een rijsttaart te maken? Mijn idee is dat het een zachte, zoete, geparfumeerde soort moet zijn zonder harde kern na het koken.
Mijn dank op voorhand.
(ik heb je vraag even verplaatst naar deze post, Etienne)
Voor rijstdesserts en rijsttaarten zou ik bij voorkeur sushirijst gebruiken. Of risottorijst, dat lijkt er erg veel op. Wat ook wel wordt gebruikt is kleefrijst (sticky rice), maar toch lijkt mij de rondkorrelige sushi of risottorijst lekkerder.
Maar uiteindelijk kun je ook nog gewoon jasmijn/pandan rijst gebruiken of desnoods basmati rijst. Als het maar lekker gaar wordt.
Robin, ik ben nogal nieuw in de Japanse keuken, dus ik vroeg me af hoe het zit met jou persoonlijke voorkeur. Welke rijst koop je zelf en waarom (en waar vandaan)?
Mijn voorkeur is niet echt objectief hoor, ik heb ze nooit naast elkaar geproefd en heb er ook niet superveel ervaring mee, maar ik heb een lichte voorkeur voor Nishiki.
Ik wil di volgende producten kopen en meer andere Chinese specerijen kopen
wat moet ik doen ?
merk: Shinode
land van herkomst: Italië
etiket: Sun Clad, the taste of nature
ingrediënten: rijst voro sushi, variëteit: Loto
prijsindicatie: € 2,15 (1kg)
Ik zou zeggen, zoek een goeie toko bij jou in de buurt.
Hier vind je een overzicht van winkels en webshops:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/toko-overzicht/
Beagley Copperman heeft sushi rijst in haar assortiment. Deze wordt door kenners en chefkoks als één van de beste beoordeeld. Ook de prijs is gunstig. Ik zou zeggen bel ze op of schijf een e-mail
tel 088-888232 of mail naar sales@beagleycopperman.com
het blijkt dat een zeer groot deel van de beste sushi rijst uit Italië komt. Op zich geen ramp, als dr ijst maar goed is.
Alleen maar goed voor de foodmiles. ;-)
Ik heb het idee dat in Oost-Azië (China, Japan, Korea, etc.) meer short-grain rijst dan long-grain (bastmati, pandan) wordt gegeten. Maar als ik online bij Amazing Oriental kijk dan zie ik vooral het laatste type, en van short-grain eigenlijk niet veel opties. Vooral sushi rijst, die verder ook gewoon prima voor normaal gebruik is hoor, zoals al in het artikel staat. Maar ik zou wat meer short-grain opties verwachten (als mijn veronderstelling klopt tenminste..) Weet iemand hoe dat zit?
Hi Thomas, het klopt dat men in China, Japan en Korea vooral short grain rice eet. Wat er niet klopt is dat je pandan als long-grain bestempelt. Pandan is wel degelijk ook short grain. En dat eet men dus in China, Indonesië, Thailand, Vietnam, etc. De wat bollere sushirijstachtige soorten vooral in Japan en Korea.
In India, Pakistan enzo, daar eet men inderdaad vooral long grain, basmati. Van die droge, losse korrels. Niet te doen als je met stokjes eet. ;-)
Bij Amazing Oriental verkopen ze eigenlijk alle soorten wel. Mijn favoriete rijst daar is Golden Diamond Pandan rijst.
Als je alle rijstsoorten (waar ik eerder over schreef) op een rijtje wilt zien, klik dan hier:
rijst op een rijtje
Bedankt voor de uitleg! Chinezen hier in Nederland bestellen dus ook gewoon veel pandan rijst, net als wij :)
Ik snap je comment over dat pandan short grain is niet helemaal: op jouw pandanrijst pagina noem je ‘m langkorrelig, net als basmati. Op Wikipedia wordt ‘ie long grain genoemd, daar had ik het denk ik vandaan. Hoe zit dat dan precies? Zijn dat niet dezelfde begrippen ofzo? (Ik probeerde wat rond te zoeken maar dan gaat het meteen over japonica en indica, etc. Kreeg meteen hoofdpijn..)
Ik begrijp verder wel wat je bedoelt denk ik, pandan rijst is echt veel plakkeriger dan basmati. En net iets minder plakkerig dan die Japanse rijst, maar met stokjes nog wel te eten.
Shit! Ga ik even af! Oh dear, ik moet ook niet zo uit mijn hoofd gaan oreren. Je hebt natuurlijk gelijk, pandan is ook langkorrelig. Ik ga morgen mijn antwoord even aanpassen. Om verwarring te voorkomen. Shit. :D