Komijn, karwij, kummel, anijs, venkel, het valt soms niet mee om al die zaadjes uit elkaar te houden. Zeker als er dan ook nog zwarte komijn blijkt te bestaan of zoiets als ajowan. Ze lijken ook zo op elkaar, wat niet gek is want ze behoren tot dezelfde familie: de schermbloemenfamilie.
Hierboven zie je de verschillen.
Hieronder lees je de verschillen:
(klik op groene woorden voor meer info)
Karwij / kummel (Carum carvi)
Smaak: als komijn, maar sterker.
Komijn / djinten (Cuminum cyminum)
Smaak: tsja, als komijn, denk aan komijnenkaas.
Zwarte komijn / kala jeera (Bunium persicum)
Smaak: aardser dan komijn, zoeter. Wel sterk, dus gebruik maar een beetje.
Anijs (Pimpinella anisum)
Smaak: “beschuit met muisjes”, dat kent iedereen.
Ajowan / ajwain (Trachyspermum ammi)
Smaak: als karwij (en thijm), alleen dan nog weer veel sterker. Overheerst snel.
Venkel (Foeniculum vulgare)
Smaak: als beetje als anijs, maar zachter, zoeter, grassiger.
En verder nog:
- Ook verwarrend: al ziet het er heel anders uit, Nigelle zaad wordt nogal eens verward met zwarte komijn. Klik hier voor beide post zwarte komijn & nigella onder elkaar.
Zo ziet nigella zaad eruit:
- Anijszaad niet te verwarren met steranijs. Aziatische recepten vragen vrijwel altijd om steranijs, niet anijszaadjes, laat staan anijsblokjes.
Zo ziet steranijs eruit:
- Klik hier voor een overzicht van : alle schermbloemigen (op deze site) op een rijtje.
Persoonlijk vind ik karwij niet alleen sterker dan komijn, het is ook echt anders met een verschil dat ik in slecht Nederlands zal omschrijven als ‘mintier,’ het is ook minder ‘aards.’ Ik zou me komijnekaas ook niet kunnen voorstellen met karwij eigenlijk.
Toch lijkt het wel te bestaan, Friese karwij kaas.
En het lijkt me eigenlijk ook best lekker. ;-)
Waar kan ik hele anijszaad kopen?
Bedoel je met hele anijszaad steranijs? Deze:
Of bedoel je met hele anijszaad ongemalen anijszaadjes? Deze:
.
Beide kun je in de grote toko’s wel kopen. In de kleinere toko’s vaker alleen die steranijs. Ik weet niet waar je woont, maar hier is een adreslijst van toko’s in Nederland.
Heb je site gevonden via zoeken op adressen van aziatische voedingsmiddelen. TOF – ik ben blij dat ik je site nu ken… staat al bij favorieten…
Als ik wat meer vrije tijd heb, loop ik er zeker door en zal je wellicht méér reacties kunnen verwachten.
Alleen dit wou ik nu meegeven…
iets wat heel goed gaat, gezien ik alleenstaande ben en uit werken moet… zo kan ik ook af en toe genieten van een kruidenkaas, zonder een ganse verpakking te moeten kopen, want zo eet je allicht een week hetzelfde broodbeleg. Veel kruidenkazen kosten trouwens ook meer dan gewone kazen… maar daar heb ik nu geen problemen meer mee, ik los dat op door eerst bvb de komijnzaadjes of gemalen kruiden op mijn boterham te strooien en dan een plak gewone kaas er bovenop te leggen… of als je meer kruiden wil proeven, eerst de kaas en dan de kruiden erop… mmm echt de moeite om eens te proberen, met de kruiden die je zelf lekker vind !!
Hilde
Als ik eens onbedaarlijke zin in komijnenkaas heb zal ik het eens uitproberen. Leuk idee!
mijn man is allergie voor anijs en venkel..kan hij well kummel en karwijzaad eten?
Nou, ik ben bang van niet. Maar ik ben niet echt de juiste persoon om dit aan te vragen. Als zijn reactie op anijs en venkel redelijk mild is zou je het gewoon eens uit kunnen proberen. Met een beetje. (verstopt in zijn eten ;-))
Zie je wel, typisch vrouwelijk, een man langzaam vergiftigen :-D
waar kan ik deze kruiden kopen ?
b.v.d. voor uw reactie
Kijk, hier vindt u een overzicht van toko’s:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/toko-overzicht/
Bovenaan eerst 3 linkjes naar 3 adreslijsten (NL, België of online)
En daarna linkjes naar toko’s die ik bezocht en beschreven heb. Zodat je vast al een beetje kan zien wat je kunt verwachten.
De meeste toko’s verkopen bovenstaande specerijen wel.
Onderstaande site geeft een lijst van kruidennamen in o.a. Nederlands, Indonesisch, Hindi en Tirks. Zo kun je in een winkel met importartikelen (b.v. de toko) meer vinden dan je denkt. Of vanuit het buitenland wat meenemen.
https://www.waterlily-unlimited.nl/spice/#post
Mwah, dat vind ik mijn site handiger. :-)
Ik ben hier terecht gekomen op zoek naar info over alle zaden die op elkaar lijken. Nu heb ik thuis ook zwarte komijn, die ziet er net als op de rest van internet, uit als zwart sesamzaad.
Wat is het verschil tussen jouw zwarte komijn en die van : Google.
Hi, Mark. Dat is wat ik verderop in de post ook aangaf dat verwarrend is: al ziet het er heel anders uit, Nigelle zaad wordt nogal eens verward met zwarte komijn. Klik hier voor beide post zwarte komijn & nigella onder elkaar.