Hoe heet het?
Wok / kuo / 鑊 (China), wadjan / wadjang / wajan / penggorengan (Indonesië), Chūkanabe / 中華鍋 (Japan).
Wat is het?
Wok is het Kantonese woord voor “kookpot”, 2000 jaar geleden ontworpen om zo snel mogelijk eten te bereiden omdat vuur/brandstof schaars was. Gemaakt van dun plaatstaal dat snel opwarmt en afkoelt en een bolle bodem waarlangs de vlammen de hele pan egaal verhitten. Die bolle vorm is vooral handig voor het roerbakken: je “schuifschept” met een wokschep heel makkelijk de ingrediënten om, zeker als je tegelijkertijd de wok omschudt, dat gaat moeizamer in een pan met platte bodem. In Nederland noemen we voor het gemak die met één steel een wok en die met twee handvaten een wadjan.
Hoe te gebruiken?
Een wok is multifunctioneel (roerbakken, frituren, stomen, sudderen, koken, alles doet men ermee), niet omdat een wok nou zo ontzettend geschikt is voor al die bereidingswijzen, maar meer omdat het meestal de enige pan was die men bezat. Dat is wel goed om in je achterhoofd te houden bij het lezen van recepten, want soms zijn andere pannen echt een stuk geschikter dan een wok. Bijvoorbeeld als je alleen een sausje maakt: gebruik een steelpannetje. Of als je gaat frituren: gebruik een stevige frituurpan. Of als je geen wokbrander hebt: gebruik een goede sauteer/hapjespan.
Hoe een wok te gebruiken ligt dus aan wat je gaat bereiden, op wat voor warmtebron je kookt, welk soort wok je hebt en wat je persoonlijke voorkeuren zijn. De één zweert bij een wok die een ander verfoeit. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:
Welke wokpannen zijn er?
Traditionele, Chinese wok
Materiaal: plaatstaal / staal
Vorm: bolle bodem, één handvat
Warmtebronnen: alleen gas
Karakteristieken: authentiek, moet ingebrand worden, heeft wokring nodig
Voordelen: goedkoop, wordt snel en goed heet en kun je ook snel “zachter zetten”, makkelijk om te schudden
Nadelen: bakt enigzins aan, kan roesten, kan niet in vaatwasser, heeft wokring nodig, vergt aandacht in het onderhoud
Platte, Chinese wok
Materiaal: plaatstaal / staal
Vorm: platte bodem, één handvat maar ze zijn er ook met twee handvaten.
Geschikt voor: gas, maar volgens Klootwijk en Spelier werkt ie ook op electra en inductie
Karakteristieken: moet ingebrand worden, géén wokring nodig
Voordelen: goedkoop, wordt snel en goed heet en kun je ook snel “zachter zetten”, makkelijk om te schudden maar minder makkelijk om te scheppen, geen wokring nodig
Nadelen: bakt enigzins aan, kan roesten, kan niet in vaatwasser, vergt aandacht in het onderhoud
Plaatstalen wok met anitaanbaklaag
Materiaal: plaatstaal èn antiaanbaklaag
Vorm: platte bodem, één handvat
Warmtebronnen: alleen gas (maar wie weet ook op electra en inductie?!)
Karakteristieken: net zo licht en makkelijk opgewarmd als een platte, Chinese wok
Voordelen: zelfde voordelen als de gewone, platte wok maar bakt minder aan, hoeft niet ingebrand te worden, vergt geen speciaal onderhoud
Nadelen: raakt makkelijk oververhit waarbij de dunne anti-aanbaklaag loslaat, kan dan alsnog roesten
Gietijzeren wadjan
Materiaal: gietijzer
Vorm: meestal dikke bodem, bol van binnen en plat van onderen, twee handvaten
Geschikt voor: gas, elektrisch
Karakteristieken: loeizwaar, moet lang opwarmen
Voordelen: Als van onderen plat, geen wokring nodig en dan toch een ronde binnenkant. Kan goed heet gestookt worden voordat je begint met wokken en houdt dan warmte vast
Nadelen: Reageert langzaam (na afkoelen niet snel weer op temperatuur, als te heet, niet snel even “zacht” gezet), bakt enigzins aan, te zwaar om mee te schudden en zwieren, kan roesten
Roestvrijstalen wok/wadjan
Materiaal: roestvrijstaal
Vorm: meestal platte bodem, twee handvaten
Geschikt voor: allerlei, ligt aan de (bodem van de) pan
Karakteristieken: zwaar, moet ook lang opwarmen maar minder lang dan gietijzer.
Voordelen: kan lekker in de vaatwasser, roest niet, kan bijna niet kapot of beschadigd raken en gaat dus leven lang mee, geen wokring nodig
Nadelen: bakt enigzins aan, zwaar, vaak te zwaar om mee te schudden en zwieren
Anti-aanbak wok
Materiaal: aluminium met teflon antiaanbaklaag
Vorm: meestal met platte bodem (anders zou die alleen geschikt zijn voor gas)
Geschikt voor: allerlei, ligt aan de pan
Karakteristieken: meestal niet zo zwaar, redelijk snel op temperatuur te krijgen
Voordelen: bakt niet aan, makkelijk om te schudden, geen wokring nodig, kan in vaatwasser
Nadelen: teflonlaag kan beschadigen, gaat maar een paar jaar mee, mag niet loeiheet worden al is 260°C in de praktijk vaak heet genoeg
Thermolon wok
Materiaal: Aluminium met thermolon antiaanbaklaag
Vorm: meestal met platte bodem, anders zou die alleen geschikt zijn voor gas
Geschikt voor: gas/elektrisch/halogeen/keramisch/inductie
Karakteristieken: meestal niet zo zwaar, redelijk snel op temperatuur te krijgen
Voordelen: mag wel loeiheet worden tot wel 450°C, makkelijk om te schudden, geen wokring nodig, kan in vaatwasser
Nadelen: gemarineerd vlees bakt nog steeds een beetje aan
Hapjespan / sauteerpan
Materiaal: allerlei (RVS, gietijzer, teflon)
Vorm: platte bodem (zoek er wel een met dikke bodem!) met deksel
Geschikt voor: allerlei, ligt aan de pan
Karakteristieken: hoge rand, deksel, redelijk snel op temperatuur te krijgen
Voordelen: geen warmteverlies langs de zijkanten, bakken en daarna stoven, makkelijk om te schudden, kan in vaatwasser. Bijkomend voordeel tefal pan: bakt niet aan
Nadelen: ingrediënten omscheppen en schudden kost meer moeite. Bijkomend nadeel teflon pan: mag niet smoking hot gestookt worden (al is 260°C meestal heet genoeg)
Hoe brand je een plaatstalen wok in?
Zo’n authentieke plaatstalen wok, moet voor het eerste gebruik ingebrand worden. In het kort komt het neer op: eerst heel goed schrobben met heet water en afwasmiddel, daarna inbranden, dan inwrijven met olie, nog eens kort inbranden, dan schrobben met heet water (vanaf nu nooit meer afwasmiddel gebruiken), uien of iets dergelijks goedkoops bakken en weggooien, schrobben met heet water, klaar. Maar het illustratiefst zijn toch wel de vele filmpjes op youtube:
Kort filmpje: seasoning a wok
Ook handig: wok inbranden in de oven
Hoe onderhoud je een plaatstalen wok?
Je wast ‘m met heet water. Eventueel kook je ‘m uit met heet water. Nooit afwasmiddel gebruiken, nooit in de vaatwasser. Na schoonmaken goed afdrogen, liefst nog even op het vuur zetten. Daarna nog even inwrijven met een in olie gedrenkt keukenpapiertje is ook geen slecht idee.
Welke wok is het beste?
Zoals gezegd is dat echt een heel persoonlijke zaak. Wil je het resultaat van de Chinees nastreven, dan zul je met een plaatstalen wok moeten beginnen, maar ja, de gemiddelde gaspit in een Nederlands gasfornuis (ook die met wokbrander) is meestal niet krachtig genoeg om die Chinees werkelijk te kunnen benaderen. Zeker als je de hoeveelheden voor een gemiddeld “Hollands wokgerecht” voor 4 personen ziet: daar is een normale wok te klein voor. Dus het wordt hoe dan ook schipperen en aanpassen.
Persoonlijk (met de nadruk op persoonlijk!) vind ik de plaatstalen wok alleen fijn bij dingen die niet aan kunnen branden, zoals groenten. Vleesgerechten bak ik liever in een koekenpan en zeker als het gemarineerd vlees is het liefste in een tefalpan (met dikke bodem, dat wel). Indiase curries liever in een braadpan. Combinatiegerechten zoals aubergines boerenstijl of “snelle curries” in een hapjespan. Heel eerlijk gezegd denk ik dat het allemaal niet zoveel uitmaakt, zolang je de temperatuur en garing op jouw manier maar onder controle hebt. Daarvoor moet je recepten soms ook een beetje aanpassen, volgordes omgooien, gewoon een beetje gezond verstand gebruiken en dat plaatje in je hoofd van die Chinese chef vergeten.
Het wok/wadjang verschil gebaseerd op handvat-aantal ken ik niet. Zoals ik het heb geleerd is een wok van dun plaatstaal, met een of twee handvatten maakt niet uit en een wadjang van gietijzer meer geschikt voor suddergerechten.
Oh, wat grappig, zo had ik het nog nooit gehoord. Nu ik erop google zie ik ook verhalen van mensen die zeggen dat een wok een platte bodem heeft en een wadjan een bolle. Ik dacht dat het altijd wel handig was, verschillende namen, maar ja, niet als iedereen er wat anders mee bedoelt! :-)
Ik heb de thermolon van BK Balans. Werkt goed op inductie, deze mag alleen liever niet in de vaatwasser als je de non-stick wil behouden. Kan loei en loeiheet.
Ja, denk je dat dat echt uitmaakt, of je die in de vaatwasser doet of niet? Ik heb nu een thermolon koekenpan, ik zal ‘m eens een tijdje niet in de vaatwasser doen, kijken of ik verschil merk.
Ik had een kleine BK balans die altijd de vaatwasser inging en die bakte aan als een jekko, de wadjan BK balans gaat altijd met de hand (past amper in de vaatwasser) en die doet het nog perfect. Dus ik geef gemakshalve de vaatwasser maar de schuld :)
Gek,
Voor mij is de wok, de dunne van plaatstalen pan gewoon een wok en de gietijzeren (de dike) een wadjan. Komt den ik door het gebruik vroeger. Wok = snel bereiden, Wadjan = (voor mij ) sudderen.
Wok, roerbakken, Wadjan, boemboe’s aanbraden, blussen, kruiden en sudderen. En sudderen gaat echt niet in een 1 mm dikke wok.
Remi
Oh ja,
Niet vergeten dat de wokbrander, dat kleine pitje op de 5, 6 of 8 pits Boretti slechts een mager aftreksel is van een echte wokbrander.
Remi
Wat doet het chinese restaurant allemaal in zijn Bami?
Het geeft een heerlijke smaak en de smaak lijkt een beetje op spekvet. Wie kan het mij vertellen?
Cor
Ik denk dat dat puur de smaak van de authentieke, plaatstalen wok is. Die geeft dat rokerige smaakje aan het eten. Verder denk ik niet dat de Chinees heel aparte ingrediënten gebruikt in zijn bami.
Maar misschien weet iemand anders meer? Ik zal de vraag eens doorgeven.
Dank voor je reactie! Het is idd. een soort rooksmaak die aan bami zit. Maar ik zie ook altijd wat olie en nog wat andere uit een flesje komende vleoistoffen in de bami gaan.Maar mischien weten anderen er ook watIover te zeggen.
Ik heb een plaatstalen wok met anti aanbaaklaag!
Ik kook op inductie maar de anti aanbaklaag lijkt wel te verbranden. Gaat ook stinken.
Ik denk dat de hitte van de inductie te hoog voor zo pan is.
Ik gebruik die pan ook niet meer.
Met plaatstaal kan niet zoveel fout gaan lijkt me.
Ik bak nog weleens vis zoals kibbeling in zonnebloemolie en dat deed ik ook in de wok. Maar dat zal vast ook wel lukken met een plaatstalen wok, toch? Ik ga binnenkort is aan de Parkhaven in R`dam kijken!
Ja, in een pan met anti-aanbaklaag kun je best lekkere gerechten maken, maar die authentieke woksmaak zul je er nooit mee bereiken. En koken op inductie is ook al geen voordeel als je wilt wokken. *oeps*
Maar je zou het eens kunnen proberen met die plaatstalen wok met platte bodem:
Ok, dankjewel!
Zal gauw een keer op de boot kijken en zoeken naar de pan. De moeite van het proberen waard.
Ik heb de pan gehaald een 14 inch. met platte bodem maar die moest ingebrand worden. Daarna was de bodem helemaal bol en kan ik die niet meer gebruiken. Hij kan zo de vuilnisbak in.
Is denk ik alleen geschikt voor gas.
Terwijl ik ook wok heb met een platte bodem die wel plat blijft. Maar die heeft weer een antiaanbaklaag.
Ik wilde nu juist een pan zonder zo laag erin om een grotere hitte te krijgen.
Kan er nu helaas niets meer mee.
Cor
Oooh, wat jammer, Cor! Toevallig was net gisteravond de uitzending van Klootwijk waarin hij zijn platte wok op inductie demonstreert, hier te zien: Inductie. Het inbranden begint op 11:11. Wat me wel opvalt is dat op deze manier de zijkanten niet ingebrand worden. Bovendien zou ik ‘m wel eerst even goed was.
PS Ik heb deze discussie even verplaatst naar dit wok-topic. Lijkt me hier beter op z’n plaats.
Hoi Robin,
Ik heb het filmpje De wilde keuken bekeken. Ik heb exact dezelfde wok als in het filmpje en ook zo gedaan als in het filmpje maar de bodem sprong helemaal bol toen die heet begon te worden.
Hoe Wouter Klootwijk kan zeggen dat het wel kan begrijp ik dan niet.Maartoch bedankt voor je uitleg.
Zal toch wat anders moeten gaan zoeken.Misschien zijn er menesen die dit ook hebben ervaren en hoe hebben die het nu opgelost om toch te wokken met inductie.
Maar ik wil dit wel met een wok zonder antiaanbaklaag.
Wie weet zijn er suggesties.
“wokken met inductie”? Flauwe kul.
Neem toch gewoon een hapjespan.
Een wok of watjang is toch bedoelt om te bereiden op een vuurtje
en niet op een vlakke plaat.
natuurlijk trekt zo’n blikken wok krom als je hem gaat verhitten.
daar is het materiaal veel te dun voor.
En natuurlijk worden de zijkanten niet ingebrand als je ze niet verhit.
Allemaal zo logisch.
Écht wokken gebeurt op hoge temperatuur van 230 graden Celcius.
Een hollebolle wok is bedoeld om te verhitten boven vuur zodat de hitte goed verdeeld wordt en de wok niet krom trekt.
Een hapjespan is prima zolang het de hoge temperatuur maar aankan. Tefal kan die temperatuur niet aan waardoor er geen wok-hei ontstaat: https://en.wikipedia.org/wiki/Wok#Wok_hei
Een goed artikel is: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roerbakken
Gebruik anders een gietijzeren pan maar haal het bereidde product dan direct uit de pan vanwege de langere restwarmte van de pan met als gevolg de doorgaring van het product. Voordeel van die grotere warmtecapaciteit is ook dat relatief grotere porties tegelijk kunnen worden bereidt in vergelijkbare pangrootte.
Uiteraard had ik het hier over een “blikken” plaatijzeren wok met een vlakke bodem.
als je die verwarmt zal de boden gaan verbuigen zodat je er met inductie niets meer aan hebt, gewalst of gestanst metaalplaat vervormd altijd bij verhitting. Bij een wok met bolle bodem speelt dat vervormen natuurlijk geen enkele rol.
Omdat je met een bolle bodem niet op inductie kunt koken, Ed?
Dan heb je de uitzending (vanaf 6m21s) niet bekeken. De fabrikant van inductiekookplaten maakt tegenwoordig inductiekookplaaten met een holling waar precies een (plaatstalen) wok in past. Blijkbaar geen probleem dat de wok niet perfect aansluit?
Ja, ik weet het niet hoor. Ik heb niet zoveel verstand van inductie, ik kook op gas. Ik zou het een keer uit kunnen testen bij mijn ouders, die hebben wel inductie. Of misschien meldt zich hier iemand die naar tevredenheid wokt op inductie met die platte wok. Ik ben nu wel heel benieuwd hoe het precies zit.
Oeps :-)
Maakt niet uit. :-)
Al zijn die speciale inductie wokkookplaten met een wokdeuk geloof ik niet bedoeld voor goedkope, Chinese, plaatstalen wokken maar voor euh, dure, designerwokken. Dus ik blijf het me afvragen, of het nu echt werkt….
Ja hoor, gezien.
Maar als de wok niet goed past dan is dat te vergelijken met de centrale verwarming op 25 graden en de buitendeuren open.
Ik persoonlijk moet van dat geklooi niks hebben.
Geef mij maar gas, dan zie je gelijk wat je doet.
Er zijn wel goede woks voor inductie, gietijzeren vervormen niet
en je hebt ook stalen met een dikke aangelaste bodem.
Maar laten we eerlijk zijn, Onze europese kooktoestanden zijn toch niet ingericht om te wokken? Koop dan bij de toko zo’n gastoestel
voor een wok dan doe je het goed. Voor de rest blijft het maar aanpassen.
Dank voor de reacties. Maar even voor de duidelijkheid.
Ik heb een goedkope ijzeren wok van Ikea met een platte bodem maar helaas met een antiaanbaklaag.
De inductieplaat heeft een wok zone van 28 cm en produceert 4,4 kW in de Super-powerstand.
De bodem van die pan blijft gewoon mooi plat maar de antiaanbaklaag brandt er helemaal uit.
Zou de hele laag er echt netjes uitbranden of te verwijderen zijn?
Als dat kon had je ook een leuke wok.
Ik wil zeggen dat dus het niet per definitie zo is dat een ijzeren of plaatstalen pan op inductie krom trekt of bol gaat staan.
Bij de net aangschafte wok dus helaas wel maar bij De Wilde Keuken met dezelfde pan weer niet. Is het misschien zo dat de ene plaatstalen wok wel krom trekt en de andere niet?
Is het gewoon toeval.
We kunnen het gaan hebben over wat beter is gas of Inductie maar feit is nu eenmaal dat ik inductie heb en die er ook niet even uit haal. het bevalt me prima maar het wokken kan gewoon beter.
Daar zijn wel goede pannen voor maar ook erg duur.
Ik hoopte en hoop gewoon een goedkopere pan te vinden die het ook op inductie goed doet. De Ikea pan bewijst wel iets maar is niet ideaal door de antiaanbaklaag.
Wat voor anti-aanbaklaag zat erin dan? Een “ouderwetse” teflon-achtige laag? Want ja, die kunnen inderdaad niet tegen superhoge temperaturen. Heb je al eens een pan met thermolon geprobeerd? Die kunnen veel hogere temperaturen aan. Misschien eerst eens een klein koekenpannetje met thermolon aanschaffen om te kijken of het materiaal je bevalt?
Maar ja, ik geef toe, het blijft allemaal behelpen.
(met die ikea-pan zou ik teruggaan)
Natuurlijk, alles heeft zijn prijs.
Maar goedkope rotzooi van Ikea blijft rotzooi met alle daar aan
verwante gebreken, één keer iets goeds aangeschaft doe je
je hele leven mee en dus uiteindelijk goedkoper.
En daar ben ik het dus niet mee eens. Ikea maakt ook prima pannen waar helemaal niks mis mee is en ook gewoon een leven lang mee kunnen. Maar die met anti-aanbaklaag hebben allemaal een beperkte levensduur, ook die achterlijk dure.
En ik heb van die zogenaamd levenslange, achterlijk dure pannen gezien waar ik echt niet meer in zou willen koken. Prijs (hoog of laag) zegt niet altijd alles. Zo’n plaatstalen wok van 9,95 kan ook een leven lang mee.
Het blijft moeilijk.
Ik heb ooit in het verre verleden (30 jaar geleden?) een klein koekenpannetje met anti-aanbaklaag gekocht. Waarschijnlijk was deze toen goedkoop; mijn budget toen kennende.
Deze bleef & was fantastisch echter; niet de normale anti-aanbak (waar had ik hem toch vandaan?). Tot ik hem/haar laatst zelf verknald heb (Vuur eronder vergeten af te zetten; how stupid can you get). Gewone anti-aanbak ben ik niet zo’n ‘fan’ van.
Nu heb ik een dure Mauviel-koekenpan waar ik ook weer ‘fan’ van ben; je kunt lekker ‘stoken’.
Toch nog even reageren,
Ik heb ook zo’n plaatijzeren wok, al jaren, gaat nooit kapot.
Maar het verhaal daarvan was dat de platte bodem kromtrekt.
Dat heeft dus niets met goedkoop of duur te maken.
En ìk heb achterlijk dure pannen gezien waar ik gráág in zou willen koken.
Maar ja, als je niet kunt koken helpt zo’n dure pan ook niet. :-D
Het verhaal van de schrijver klopt hier en daar niet helemaal. De plaatstalen en gietijzeren wok/wadjan zijn onovertroffen, mits je de pan goed behandeld.
Eerst dien je de pan goed in te branden; pan goed opstoken en met zonnebloem- of arachide olie een “anti-aanbaklaag” er in branden.
Bij gebruik altijd de pan eerst loeiheet opstoken. Dan olie er in even goed verdelen over de gehele pan en direct je te wokken eten erin. Als je gerechten als tjap-tjoy maakt; eerst alles snijden. Ingrediënten naar “gaartijd” verdelen; dus in volgorde peulvruchten, winterwortel, uien/prei, vlees, verse kruiden enzovoort. Desgewenst blussen met water, sojasaus en andere smaakmakers. Vooral niet stoppen met roeren/schudden, niet weglopen, en het gas pas laagzetten als je klaar bent. Gerecht overdoen in schaal, de wok nog even opstoken, direct water in de pan, even schudden en water weer weggooien.
Een recept:
Snijbonen, rode peper, varkenshaas, basilicum, knoflook, sojasaus (kikoman)
Snij de snijbonen grof, snij de varkenshaas dun, snij de peper, hak de knoflook fijn. Snij de basilicum heel grof
Stook de wok goed op; doe wat olie en de pan en wok de snijbonen tot ze heldergroen zijn, voeg de knoflook en de gehakte rode peper bij de bonen, bak het geheel nog flink door. Er mogen best wat bruine schroeiplekjes aan de snijbonen komen. Voeg de varkenshaas toe en bak het nog even door. Voeg een flinke scheut sojasaus toe roer het even en zet direct het gas uit. Voeg als laatste de basilicum toe en dien het direct op met rijst.
Nog even over je “hittepunt”. In mijn beleving is gas het enige ware om te wokken. Voor een niet te grote plaatstalen wok is een wokbrander zoals die op een kookplaat zit (van tussen de 4,5 en 5,5 kW) prima. Ik heb bij http://www.gaswinkel.nl een 9,5 kW brander in combinatie met een 52 cm gietijzeren wok gekocht. Voldoet prima. Wel is de opwarm tijd wat aan de lange kant (ca 3 minuten). Ik zit nog wel eens over een plaatstalen wok na te denken. Op deze brander is een plaatstalen wok in een paar seconden op temperatuur, compleet met spectaculaire vlammen in de pan.
Het blijft een beetje proberen en uitvinden wat het best bij jou en je inductieplaat past. Ik heb bij mijn Franse schoonfamilie in een Ikea-wok gebakken en dat ging prima. De Nederlandse heb ik na hem een keer gebruikt te hebben in de vuilnisbak gegooid. De antiaanbaklaag die daar in zit is waardeloos, ook op gas trouwens, dan duurt het wat langer, maar je eet wel chemisch afval. Probeer een plaatstalen wok met versterkte bodem en zet de plaat niet direct op vol vermogen. Pas als er wat in zit de turbo stand gebruiken. BK houdt overigens wel stand op inductie, vooropgesteld dat je hem nooit in de vaatwasser doet. Het zout in die blokjes tast op den duur iedere laag aan en vreet ook de kunsstof handvatten aan.
Chemisch afval? Welnee, teflon is supersterk spul, daar kan ons spijsverteringskanaal he-le-maal niks mee. Dat komt er aan de andere kan gewoon exact hetzelfde uit als het erin ging. ;-)
Maar goed, de bedoeling is wel dat ie in de pan blijft zitten, anders heb je er nog niks aan. Het is zoals je zegt gewoon een beetje uitvogelen wat je zelf het fijnste vindt werken.
Maakt het nog veel uit of je een plaatstalen wok met platte of bolle bodem neemt? Een platte lijkt mij makkelijker en universeler ivm wokring, of zie ik dat verkeerd?
@ Robin,
Teflon kun je inderdaad gewoon opeten, er gebeurd niets mee. Of het ook lekker is, is iets anders ;-) . Als teflon echter verbrandt zijn de dampen (rook) giftig, kankerverwekkend, dus het is niet aan te bevelen om een pan met teflon zo heet te verwarmen dat het teflon verbrandt.
Nee hoor, de dampen van oververhitte teflon zijn voor mensen niet giftig en ook niet kankerverwekkend.
Oh, ik zie nu dat ik nog geen antwoord had gegeven over de bolle vs platte bodem. Tsja, ik zou bij een plaatstalen wok toch gewoon voor die met bolle bodem gaan. Met platte bodem verlies je het voordeel van de wokvorm en kun je in mijn ogen beter gewoon een goede koekenpan gebruiken. Maar ik heb er zelf nog niet mee gewerkt, met plaatstalen wok met platte bodem, dus het is een beetje gissen.
Robin,
Ik ga eerst eens bij Heeze kijken in Rotterdam en ga in eerste instantie voor een bolle wok met hopelijk een universele wokring. En neem van mij aan, verbrande teflon dampen zijn kanker verwekkend. Zoek maar na op internet. Ik heb in het verleden als pijpfitter gewerkt, en tijdens onze opleiding werden we hier op gewezen. Om draadverbinden wordt teflontape gebruikt, en moesten dat goed verwijderen voordat we het eventueel moesten verhitten.
Hm, nee, sorry, dat neem ik niet van je aan. Ik geloof de onderzoeken die uitwijzen dat teflon in koekenpannen 100% veilig is, ook bij oververhitting. Niet giftig, niet kankerverwekkend.
Bij het productieproces van teflon komen wel giftige stoffen vrij, maar als de teflon eenmaal geproduceerd is is het veilig. Voor mensen. Ik heb echt geen reden om daaraan te twijfelen, ook niet als jij iets anders zegt. Sorry. :-)
Dat teflon schadelijk is weten we allemaal,en dat het vrijkomt in pannen hellemaal.
Dat een wok met plate bodem meer vervomt is juist, dan met een bolle bodem.
Bij het stampe van een wok komen spanninge vrij,die nog in het materiaal zit..
De ene fabrikant gloeid de pan uit en de ander niet.
Dit verklaart dat de platte bodem meer vervormt.
M,v,gr
Wim.
Iemand ervaring met het wokken in een RVS pan? Ik zag bij de Belgische fabrikant Demeyere een RVS wok die uit meerdere lagen is opgebouwd voor betere warmtegeleiding. Ik heb zelf een inductieplaat en zoek een wok zonder anti-aanbaklaag.
Ik zie ze in die Australische kookprogramma’s altijd rvs wokken gebruiken en dat ziet er uit of het best goed werkt. In ieder geval kun je ze ook flink opstoken. En Demeyere is natuurlijk een prima merk. Maar ja, ervaring heb ik er niet mee. Misschien reageert er nog een lezer.
Vandaag een nieuwe plaatstalen wok ingebrand (ik had een tefal met anti aanbaklaag) volgens de gebruiksaanwijzing in het filmpje, het resultaat is geweldig! Alleen ging een paar keer de brandmelder af vanwege de rookontwikkeling (afzuigkap op volle sterkte hielp niets) maar da’s éénmalig zullen we maar zeggen. Vreemd dat je zelf een soort antikleeflaagje kan aanbrengen in een wok maar goed, lands wijs, lands eer denk ik dan maar. Kook resultaat volgt ….
@Robin zelf heb ik niet zo een goede ervaring met Demeyere omdat de bodem van deze RVS pannen vrij dik is duurt het iets langer om te verhitten maar vooral ook om af te koelen. Het is wel handig dat je met de hitte van de pan kan spelen. Wanneer je een goede wokpan van het vuur haalt zou er de warmte in de wokpan direct moeten verminderen. Ik heb mijn wokpan bij Cook Fusion aangekocht. Deze wokpan is wel wat groter van formaat maar op mijn wokbrander die ik eveneens bij hen heb aangekocht werkt de wok heel goed. Ondertussen is mijn wokpan door gebruik al goed ingebrand en hoef ik hem niet meer elke keer in te smeren met olie na gebruik.
Ziet er goed uit. Wel een beetje aan de prijs, maar ach.
Een losse wokbrander is goed verkrijgbaar, Is dit thuis in de keuken te gebruiken? In een echt hete wok komt er regelmatig even een vlam in.
Iemand ervaring mee?
Ik niet. Maar het lijkt me logisch dat je ze ook thuis in je keuken kunt gebruiken. Volgens mij heb je er wel een aparte, losse gasfles voor nodig, dat wel.
Misschien dat een lezer wel ervaring heeft en zich meldt…..
Hi,
Do you know an asianshop who sells Japanese Yamada woks ?
I’ve read they are far Superior than cheap China models.
Aaaah, nou is het me duidelijk :-D
Bij mij gaat het wokken op inductie juist prima, vergeleken met een simpel gastoestel kan je de wok veel heter opstoken. Zelfs water in een pannetje koken gaat sneller dan menig waterkoker.
Ah fijn, ik gebruik dus de Chinese plaatstaal wok, met platte bodem.
De bolle zijkanten worden ook heet genoeg.. het is bovendien niet zo dat bol staal niet heet wordt op een inductie plaat, zolang het contact maakt wordt het heet, het probleem is dat een volledig ronde wok niet stabiel staat.
Goed te weten, altijd fijn zoiets te horen van iemand die er ervaring mee heeft. Thanks!
Mag ik een beetje pochen? (Ik ben namelijk een man die ook nog eens graag kookt, dan weet je ’t soms wel… ;-)
Mijn eerste plaatstalen wok is nu ongeveer 42 jaar oud. Investering wel terugverdiend lijkt me. Gebruik deze nog steeds.
Thuis heb ik 6 kW branders. Maar gebruik ook vaak een propaanbrander van 14 kW. Je hebt dat voor gewoon koken niet snel nodig, maar met kort ”wokken” is dat iets waar je snel aan went.
Als je weinig vermogen hebt kan je dat ondervangen door kleinere porties te gelijk te maken, of desnoods meer olie te gebruiken. (ik heb eens in een bepaalde situatie waar ik moest improviseren toen ik kookte voor veel mensen het vlees gewoon telkens 20 seconden gefrituurd)
Volgens mij kan je stellen dat als bij Chinees roerbakken ingrediënten na een korte tijd staan te koken het niet helemaal gaat zoals het zou moeten.
Pochen mag altijd. :-)
En ja, als ingrediënten staan te koken, dan ben je zeker niet aan het (roer)bakken.
Heb de platte plaatstalen wok op inductie getest. gebruiken het in de koksopleiding Aziatische keuken MBO Rijnland leiden.
Gaat prima!
VRGt
H.Spelier
Nu toch wel veel mensen die beweren dat het kan, dus ik neem dat nu voor waarheid aan. Bedankt voor je reactie Hans!
Robin, je mag op plaatstaal en gietijzer gewoon afwasmiddel gebruiken. Ik gebruik al járen alleen maar plaatstalen pannen (alleen mijn kookpannen en sauspannen zijn RVS [met alu tussenlaag] en mijn braadpan is van emaille gietijzer) en je kan gewoon Dreft gebruiken.
Je kon vroegâh geen afwasmiddel gebruiken (ook niet op gietijzer, trouwens) omdat dat met natronloog (lye, waar ook zeep van gemaakt werd) gemaakt was. Tegenwoordig kan je gewoon de normale keukenafwasmiddel gebruiken voor beide (zolang je het maar goed afdroogt).
Ik vind afwasmiddel in een (niet roestvrije) plaatstalen wok een gruwel. Voor je het weet heb je een film van vet en ontvetter. Een horrorfilm ;-)
Zelf maak ik de wok meestal schoon met een dot aluminiumfolie. En kook de wok desnoods nog even op met water. En daarna een beetje invetten.
En een wok op inductie… Je zal natuurlijk nooit een likkende vlam in de pan krijgen. Dat geeft ook een smaak.
Nooit eigenlijk last van, Peter. 1 keer even met de Dreft spons erover heen (pluspunt van plaatstaal is dat, goed ingebrand, niks plakt :P) en uitspoelen. Vaak laat ik het water gewoon gaan en ga ik er met mijn hand erover heen.
Maar misschien ligt het ook wel aan een drang dat ik iets niet zonder afwasmiddel afwas.
Ik hou me hier lekker buiten. :-)
Ik heb al enige tijd de behoefte om een nieuwe wok aan te schaffen.
Van oudsher (aziatische achtergrond) altijd basic plaatstalen wok gebruikt, maar heb geen zin meer in het onderhoud, mogelijke roestvorming en aanbakken tijdens het koken.
Zit nu te denken aan één met een keramische laag, maar kan daar weinig ervaringen over vinden.
antwoord op de vraag ,wat doet de chinees in de bami dat deze een beetje branderig smaakt?” De chinees gebruikt eigen gemaakte wok olie. Deze olie heb je altijd op voorraad.
De basis is zonnebloemolie zeg maar 5 liter daarin kook je rode uien, gember en knoflook die je gro gekneuzd hebt. De schillen ed kook je gewoon mee. Op een niet te hoog vuur laat je dit een uur koken. Tegen het einde nog even hoog vuur dat de schillen ed zwart worden. Daarnaa laten koelen en zeven door een zeef
Ik geloof wel dat gewokt eten bij de Chinees ook extra lekker is omdat ze hun olie (op een dag) “hergebruiken”. Ze wokken in best veel olie en scheppen of gieten dat eruit als de saus erbij gaat. En dat geeft dus extra smaak aan de olie. Maar of iemand ook echt de moeite neemt om zoals jij beschrijft die smaak erin te krijgen, dat betwijfel ik eerlijk gezegd.
@Hielke
Kruidenolie. Heerlijk! Ik kan niet meer zonder.