Soms maak ik een niet typisch Indiase maar wel door India geïnspireerde maaltijd en denk, wat moet erbij? Rijst? Nee, te droog zonder saus. Nasi Kuning? Nee, past niet. Aardappelen? Nee, te Westers. Indiaas gekruide aardappelpartjes uit de oven? Nee, de oven is al bezet voor wat anders. Naan? Mweh. Pasta? Nee! Afgelopen Kerst wist ik het opeens: aardappelkroketjes! Al jaren niet gegeten, maar daar had ik zin in. Fluffy aardappelkroketjes. Maar ja, ik ga echt geen kant-en-klare aardappelkroketten serveren en zelf maken is me teveel moeite als het resultaat waarschijnlijk gewoon gaat lijken op die uit de winkel. Maar wat als je ze nu wat spannender maakt? Met kurkuma, mosterdzaad, verse koriander en chilipeper?
Volgens google bestaan ze niet, Indiase aardappelkroketten. Of ja, Aloo Tikki misschien, maar die zou ik eerder aardappelkoekjes noemen, geen kroketten.
Vandaar hier nu een wereldprimeur: Hollandse aardappelkroketjes met Indiase twist.
INDIAAS GEKRUIDE AARDAPPELKROKETJES
voor ± 35 kleine kroketjes
INGREDIENTEN
Voor de aardappelpuree
800g geschilde, kruimige aardappelen
9 blaadjes gelatine van 4 gram per stuk
90g hete kippen- of groentebouillon
150g gesmolten boter
40g warme melk
4 eidooiers
3 el gesneden korianderblad
pureeknijper
Voor de Indiase Twist
30g boter
2 tl zwart of bruin mosterdzaad
1 fijngesneden sjalotje (70gr)
1 fijngesneden, niet te scherpe chilipeper
1 tl kurkuma
zout naar smaak (1 à 2 tl)
Voor het paneren
een paar grote lepels bloem
2 losgeklopte eieren
150g Panko
BEREIDING
Puree maken
Stoom de aardappelen gaar, poffen in de oven schijnt nog beter te zijn, maar gewoon ouderwets koken in een laagje zout water kan natuurlijk ook. Zorg er in ieder geval voor dat ze echt goed gaar zijn en makkelijk uit elkaar vallen. Giet ze af, leg een schone theedoek over de pan met de deksel erop en laat ze zo nog even uitdampen.
Nadat je de aardappels opgezet hebt maak je alvast de Indiase Twist klaar: verhit op halfhoog vuur een pan met dikke bodem. Voeg de boter toe en als die heet is het mosterdzaad. Als het mosterdzaad begint te springen voeg je het sjalotje toe. Bak een paar minuutjes, ze hoeven niet echt bruin te worden. Voeg dan de fijngesneden chilipeper, kurkuma en zout toe en bak nog zachtjes zo’n 30 seconden mee. Ik gebruikte een eetlepel versgeraspte kurkuma, maar een theelepel kurkumapoeder is ook prima. Als het klaar/gaar is zet je het even weg. (zie foto van de pan hieronder)
Zet de blaadjes gelatine weg in een bakje koud water. Verwarm de bouillon, boter en melk (in de magnetron) voor. Zorg dat alles warm klaar staat.
Knijp de gare, nog warme aardappelen door de pureeknijper. Zorg dat de bouillon goed heet is en roer er de uitgeknepen blaadjes gelatine doorheen. Roer nu met een houten lepel de bouillon met gelatine, de Indiase Twist, de gesmolten boter en de warme melk door de puree. Niet schrikken, het wordt echt veel natter dan gewone puree. Roer er als laatste de eierdooiers door.
Bekleed een klein bakblik ruim met plastic huishoudfolie. Stort de pureeslurrie daarop en vouw het overhangende folie erover (zie foto hieronder). Zet weg om af te koelen en zo gauw het enigszins afgekoeld is zet je het in de ijskast. Laat minstens 6 uur opstijven. Ik zou de volgende dag verder gaan.
Kroketten draaien
Zet 3 kommen klaar. Eentje met bloem, eentje met losgeklopt ei en eentje met panko. Als je panko te grof is kun je die eerst wat fijner knijpen tussen je vingers of fijn “stampen” met de onderkant van een glas of anders fijner malen in een keukenmachine.
Haal de puree uit de ijskast en stort de opgesteven plak op een snijplank. Snijd de plak in gelijke rechthoekjes van bijvoorbeeld 5 x 2,5 cm. Neem een rechthoekje in je hand, plat de hoeken een beetje af en rol/boetseer in je handen tot rolletje. Wentel door de bloem tot 100% bedekt, klop een beetje af en wentel nu voorzichtig door het ei tot 100% bedekt, wentel tot slot door de panko. Strooi een hoopje panko op de kroket en druk aan. Zorg dat de kroket 100% gepaneerd is. Je kunt dubbel paneren door de kroket nog eens door het ei en nog eens door de panko te halen, maar ik vond de enkelgepaneerde aardappelkroketjes lekkerder. Paneer alle kroketjes, leg ze los van elkaar in een bakblik en zet die met folie afgedekt in de vriezer om ze een dag later bij elkaar in zak of bak te verzamelen. Of ga direct verder met de laatste stap: frituren.
Kroketten frituren
Frituur de kroketjes in zo’n 5 minuten goudbruin in olie van 180°C.
Eventueel warm te houden in een voorverwarmde oven van 80°C.
Lekker, gewoon met wat (Kewpie) mayonaise.
PS
Het basisrecept voor deze aardappelkroketjes komt zo ongeveer uit Het Groot Culinair Croquetten Kookboek van Edwin Katz. Edwin gebruikt gelatine zodat je de salpicon extra smeuïg kunt maken en toch goed op laten stijven in de koelkast. Na het frituren is de gelatine compleet gesmolten, je proeft daar niks meer van. Wil je een vegetarische versie maken wordt het een stuk moeilijker, dan moeten de koude kroketjes stevig zijn van zichzelf. Ik gebruikte bij de eerste batch veel minder vocht, puur omdat ik onverhoopt toch geen gelatine in huis bleek te hebben, maar ik vond de kroketjes te droog. De tweede batch was echt veel lekkerder. Als het echt vegetarisch moest zou ik de aardappelslurrie waarschijnlijk in siliconenvormpjes invriezen en daarna (half)bevroren paneren.
En als toegift, eigenlijk te lelijk om hier neer te zetten, maar het was wèl lekker, ons kerstdiner van 2017:
Vooraf Pekingeend met zelfgemaakte pekingeend pannenkoekjes. Daarna in melk gestoofde Indiaas gekruide lamshaas, Indiase rode kool, masala mais, Indiase baba ganoush en dus bovenstaande aardappelkroketjes.
En bedankt he, Robin. 10 uur in de ochtend en ik heb nu ook zin in fluffy aardappelkroketjes. Het is het woord ‘fluffy’ wat mijn speekselklieren in werking zet….:-)
Goed idee, Indiase kroketjes. Is weer eens wat anders dan de eeuwige rijst/naan/papadums Ik haat alleen frituren, dus ik denk dat ik er een aardappelkoekjes versie van ga maken en mischien er wat geraspte bataat doorheen doe. En een beetje gemalen fenegriek, daar ben ik dol op.
Alleen niet vandaag. Ik ben nog moe van gisteren, want ik heb ruim 7 liter erwtensoep gemaakt, met varkenspoot en hamschijf en zo…..yum.
Dank voor dit idee voor Indiase aardappelkroketjes/koekjes!
Ja, dan gaat het dus toch weer meer richting de Aloo Tikki.
Ook lekker hoor. Maar ja, niet fluffy. :-)
Mooi meis een prachtig stukje in de Metro.
Een stukje herkenning en erkenning..
Mooi.
Euh? Wat? :-)
Volgens mij heb ik iets gemist…