Hoe heet het?
Abalone sauce of op zijn Nederlands: zeeoren saus. In China: 鲍鱼汁 / Bàoyú zhī.
Wat is het?
Abalone saus zou je het bleke nichtje van de oestersaus kunnen noemen. Niet met oesters in de basis maar zeeoor (abalone in veel andere talen). En zoals je in oestersaus vaak weinig oester vindt, zit er in abalonesaus nog minder abalone. Het gaat om “abalone smaak”. Nep dus. Wat de saus trouwens niet minder lekker maakt! Het heeft een beetje de smaak van kippenbouillon, met iets ondefinieerbaars “extra”. Het smaakt naar “de Chinees” en de zoete smaak van coquilles, soms ook met fliebertjes gedroogde coquille (conpoy).
Hoe te gebruiken?
De saus kun je zo, “rauw” eten, maar wordt meestal als “woksaus” gebruikt. Vaak pas op het laatst, maar meesudderen kan ook. Lekker in een wokgerecht met kip of garnalen. Combineert ook goed met paddenstoelen. Lekker in een noedelgerecht met zeevruchten. Of om groenten even snel mee op smaak te brengen. Puur, of met wat extra ingrediënten zoals gember, knoflook, scheutje Shaoxing wijn, drupje sesamolie. Sojasaus “verpest” de kleur, voor extra hartigheid voeg je liever bouillonpoeder toe. Na openen nog lang (maanden) in de koelkast te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- The real thing zijn natuurlijk de zeeoren zelf, een delicatesse in Azië, maar daarbuiten vaak nog een acquired taste. Niet zozeer vanwege de smaak (die zou tussen st. Jacobsschelp en inktvis in liggen), maar vanwege de taaie structuur. Tel daar de hoge prijs bij op en je snapt waarom veel mensen het nog nooit gegeten hebben.
- Het lijkt erop dat men in Korea een saus kent waarin oesters én zeeoren zitten. Nog niet gespot in Nederland.
- Recept: Gestoomde stukjes kip en boomoren in abalonesaus(in NL)
- Onderstaande peultjes zijn even geblancheerd (wokken had ook gekund) en toen omgeroerd met een sausje van:
2 el abalone saus
2 tl Shaoxing rijstwijn
1 tl sesamolie
2 tl fijngehakte verse gember en/of knoflook
1 tl kippenbouillon
Wat is er zoal te koop?
NB. In de toko staan deze flesjes soms op een rare plek, bij de bouillonpoeders. (zie foto)
Welke abalonesaus is het lekkerst?
Ik proefde alleen de twee smaken van Yummy House en die met de fliebertjes St. Jacobsschelpsmaak was voor mij iets te vissig. Maar als je daar juist van houdt is die een stuk interessanter. Ik hou het bij die zonder fliebertjes.
Ik heb er ook een paar flessen van staan gebruik het regelmatig lekker met kip of met eendetongen of kippenvoetjes.
Ik ben recent wat aan het experimenteren met een mix met oestersaus erg lekker.
Overheerst de oestersaus die abalonesaus niet? Of valt dat mee? Hm, misschien ook maar eens proberen dan.
Er onstaat een eigen smaak die ik erg lekker vind