Hoe heet het?
Aduki / adzuki / azuki / asuki boon, rode boontjes, red beans, red cowpeas, Tiensin red beans, hóngdòu / 紅豆 / chìdòu / 赤豆 (China), azuki / アズキ / 小豆 (Japan), pat / 팥 (Korea), đậu đỏ (Vietnam), red chori / ravaa’n (India)
Wat is het?
Aduki boontjes zijn de roodbruine, gedroogde boontjes van de eenjarige klimplant Vigna angularis (L). Aduki boontjes zijn kleiner en minder langwerpig dan bijvoorbeeld bruine bonen of kidneybonen. Er bestaan er ook witte, zwarte, grijze en gevlekte aduki bonen, maar de meesten zijn toch rood. Ze smaken notig & zoetig en worden in heel Azië voornamelijk in zoete snacks en desserts gegeten. In het Westen (met name door vegetariërs) net als andere peulvruchten ook in hartige gerechten.
Hoe te gebruiken?
Gedroogde adukibonen worden minstens 24 uur geweekt in ruim koud water en daarna gaar gekookt in schoon water met behoorlijk wat suiker en een snufje zout. Hierna kun je ze heel laten (tsubu-an), grof prakken (tsubushi-an) of van velletjes ontdoen en helemaal fijn malen (koshi-an). Dat laatste is veel werk en daarom kun je in iedere toko wel kant-en-klare zoete bonenpasta kopen. Adukibonen kun je net als groene mungboontjes ook laten ontkiemen als een variant op taugé.
Tips, weetjes & recepten
- Uitgebreide uitleg (engels) over het : zelf maken van zoete bonenpasta. (conventioneel of met de snelkookpan)
- Klassiek recept (engels): sesam balletjes van kleefrijstdeeg met rode bonenpasta vulling
- Tip: omdat het voor rode bonenpasta niet uitmaakt als je bonen “kapot” koken, is voorweken niet perse noodzakelijk.
- Let op: zoete bonenpasta (gemaakt van adukibonen) niet verwarren met zoete bonensaus (gefermenteerd en gemaakt van sojabonen)
Wat is er zoal te koop?
Ook lekker als rode bonen soep.
Als dessert soep, toch? Niet als soep soep, toch?
Als dessert soep ja.
Taugé van azuki bonen.. dat is het proberen waard! Hoe lang zou je ze eerste moeten weken?
De sproutpeople zeggen: 8-12 uur.
Het is heel lekker als rode bonen soep (red bean soup), als ijs (ice kachang) en ook als gestoomd broodjes (steamed red bean bun / tar sau pau).
Red Bean Soup – https://www.anncoojournal.com/red-bean-soup/
Ice Kachang – https://rasamalaysia.com/ice-kacang-abc-malaysian-shaved-ice/
Tar Sau Pau – https://everybodyeatswell.blogspot.com/2011/09/red-bean-bun-tau-sar-pau.html
:)
waar kan ik de adzukibonen in blik kopen
Volgens mij gewoon bij de toko, maar helemaal zeker weet ik het niet. Ik zal van het weekend een in de schappen kijken. En natuurvoedingswinkels verkopen ze vaak ook in blik. Ongezoet dus.
150 gr adzukibone / 150 gr parelgort
1 nacht weken, 1 uur koken met 1,5 l water.
goed voor 3 dagen ontbijt en zuivering van je darmen.
Prima om af te vallen!
Ik zou er ook erg door afvallen ja…
Want ik geloof dat ik het zou laten staan. ;-)
Zijn dit de bonen die ze in Japan in broodjes stoppen en dan lijkt het of je rozijnen bollen koopt.? Wel lekker hoor !!
Ik weet niet zeker welke broodjes je bedoelt, dus ik kan me vergissen, maar ik zou denken van wel ja! :-)
Kan men ook thee maken van deze azuki boontjes,?
Ja! Ik moest zelf even googelen, maar ja!
In Japan drinken ze “thee” van adukibonen, het heet Azukicha (小豆茶)
Daar verkopen ze ook gewoon handige theezakjes, die je precies zo gebruikt als onze theezakjes. Maar die zijn hier vast niet te koop.
Op deze site wordt uitgelegd hoe je zelf adzuki boontjes kunt weken, drogen en roosteren om er later thee van te maken.
https://www.dreamycup.com/how-to-make-red-bean-tea-azukicha/
En dat kan dus inderdaad gewoon van de adzukibonen die je hier kunt kopen. Het is niet een speciale variëteit of zo. Alle variëteiten zijn geschikt.