Hoe heet het?
Ajam pedis, ayam pedis, hete kip.
Wat is het?
Ajam pedis is Indisch voor hete kip. Het internet, de Indische kookboeken en familiereceptenschriftjes staan vol recepten voor ajam pedis. Sommigen gebruiken een hele kip in stukken, anderen stukjes kipfilet of dijfilet. De kip wordt soms eerst aangebraden, soms ook niet. Het aantal ingrediënten varieërt van weinig tot veel en voor wie geen tijd heeft of denkt niet te kunnen koken verkopen toko en supermarkt verschillende kant-en-klare boemboes voor ajam pedis. Maar wat is nu het lekkerst? We namen de proef op de som.
Kant-en-klare boemboe?
We testten 4 kant-en-klare boemboes voor ajam pedis van de merken Asli, Indonesia, SariRasa en Koningsvogel (zie onderaan voor meer info) en maakten daarnaast ook onze eigen variant. Dat de zelfgemaakte het lekkerste bleek lag in de lijn der verwachting, maar dat de kant-en-klare boemboes zo on-lekker bleken hadden we niet verwacht. We volgden de instructies op de verpakking precies op; bij twee boemboes moest ook een uitje gefruit, een ander vroeg om ketjap en limoenblad. Voor de eerlijke vergelijking gebruikten we steeds kipfilet. Alle vier de kant-en-klare boemboes blijken heel vlak in smaak: Asli was een smakeloze bruine saus, Indonesia een iets lichter bruine smakeloze saus met een hint van chilipeper, Sarirasa had iets kartonachtigs en smaakte ook nog een beetje naar sojasaus, alleen Koningsvogel was pedis, maar toch ook niet echt lekker, alsof je kip met sambal zat te eten. Zelf maken is goedkoper, kost niet zo heel veel extra tijd en is veel lekkerder, maar voor wie toch per se een kant-en-klare boemboe wil gebruiken is de tip: voeg in ieder geval een flinke schep sambal toe, een limoenblaadje is ook lekker en op smaak brengen met sojasaus of ketjap manis helpt ook. Op zich valt er best nog wat van te maken.
Zelf Ajam Pedis maken?
Zoals ik hierboven al schreef bestaan er honderden varianten op Ajam Pedis met meer of minder ingrediënten. Het lekkerste is om zoveel mogelijk verse ingrediënten te gebruiken, maar al naar gelang wat je in huis hebt kun je dingen gerust vervangen door de gemalen variant uit een potje of bijvoorbeeld een flinke schep sambal in plaats van chilipepers, dan nog win je het van de kant-en-klare boemboes. Alleen de ui in de basis zou ik niet vervangen. Ik maak ajam pedis meestal met kippenbouten, die stoof ik gaar in de saus, pluk ze van de botten en doe het geplukte vlees terug in de saus, omdat dat makkelijker eet dan kluiven.
AJAM PEDIS RECEPT
De kip
500g kipfilet of kippendijfilet in blokjes
De boemboe
1 ui gesnipperd (± 125g)
1 el verse gember in stukjes
2 teentjes knoflook
3 chilipepers
De specerijen
1/2 tl gemalen koriander
1/2 tl gemalen komijn
1/4 tl laospoeder
1/4 tl koenjit
1 mespunt trassi
Het vocht
2 el lichte sojasaus
40 gram gula djawa
1 el azijn
150ml water
Doe ui, gember en chilipeper in een smalle kom en maal met de staafmixer fijn.
Zet de rest van de ingrediënten in twee delen klaar. (zie foto hieronder)
Verhit een koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur.
Verwarm 1 of 2 el olie en bak de boemboe in een paar minuten geurig.
Voeg dan “de specerijen” toe en bak die rustig ook even mee.
Voeg “het vocht” toe en de kip.
Breng aan de kook en laat de kip met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.
Voeg zonodig meer water toe. Een uur stoven is lekker, maar korter kan ook.
Laat de saus indikken of help een handje met een maizenapapje.
Serveren met rijst.
“De boemboe, de specerijen en het vocht”. (sambal ipv chilipeper)
Wat is er zoal te koop? De 4 geteste boemboes
WOW This is what it is worth to eat. I love this website very much.
If it does not bother me, I would like to post my website in Thailand.
https://krataiku.com/
Uiteraard kwam ik tijdens het koken tot de ontdekking dat ik geen trassi had…vervangen door doenjang en een beetje vissaus. (Wie niet waagt…)
Smaakte prima!
Dat het alle kant en klare boemboes aan een beetje pit ontbreekt lijkt me duidelijk, het wordt gemaakt voor de “Nederlandse” markt.
De Blanda” is niet gewend om echt pedis te eten”, één rood pepertje van de AH is vaak voldoende om in een gerecht voor vier personen de gemiddelde Nederlander een zweet-bui te bezorgen.
Jouw recept ga ik zo wie zo eens proberen.
Remi
Dat zelf maken goedkoper is, klopt niet echt. Voor 95 cent heb je een zakje Alsli boemboe dat red je bij lange na niet als je zelf boemboe gaat maken. Ik haal die zakjes van Asli bij de Xenos en vind ze wel erg lekker, en makkelijk en ook nog veel goedkoper dus. Flauwe bruine saus is het gewoon echt niet, vraag me af of jullie het wel klaargemaakt hebben.
Of ik ze wel heb klaargemaakt? Uiteraard. Sterker nog, ik heb ze allemaal tegelijk klaargemaakt en naast elkaar geproefd. Alle versies (4 uit een pakje en 1 homemade) staan hierboven samen op de foto!
Ik vind het prima hoor, dat jij het wel lekker vindt. Het is in ieder geval lekker makkelijk. En er zijn genoeg mensen die je gelijk geven. Al zullen de meesten er toch ook zelf weer van alles aan toevoegen om het op smaak te brengen. (wat soms ook in de gebruiksaanwijzing wordt aanbevolen trouwens)
Ik zou uit moeten gaan rekenen wat die ene ui, dat stukje gember en specerijen kosten, maar ik denk dat het niet ver naast die 95 cent zit. En dan is het vers, zonder conserveermiddelen en gewoon echt veel lekkerder.
Dit was leuk om te lezen. Een oordeel over smaak is snel lastig en zeer persoonlijk zoals ook in de reacties is te lezen. Voor mij is een argument om de gerechten zelf te maken de inzichtelijkheid over wat ik exact eet. Mijn vertrouwen in fabrikanten neemt steeds verder af omdat er vaak goedkope(re) vervangers van authentieke ingrediënten worden gebruikt. Geld is een bijzaak. Dit soort artikelen verlaagd voor mij de grens om het eens zelf te proberen :-)
Dat is uiteraard ook mijn bedoeling: mensen stimuleren zelf ajam pedis te maken. En dan maakt het mij ook echt niet uit of dat met of zonder pakje is. Als het maar lekker is.
Ik heb vanavond jouw Ajam Pedis gegeten, het was top. Ik had drie kleine rode pepers gebruikt en dat was voor ons pittig genoeg, dit gerecht is zeker voor herhaling vatbaar.
Morgen maak ik de Japanse bami.
Wat een goed recept. heb het alleen wat pittiger gemaakt met wat rawit pepertjes. Maar voor de rest gaat die zo op mijn lijstje !
Ha, super! Leuk om te horen. Bedankt.
De knoflook ook in de mixer toch? Ik ga het vanavond maken.
Absoluut! Alle verse ingrediënten in de blender/mixer/staafmixer.
Dat geurig bakken (kan soms wel even duren tot het echt begint te bakken) en dan pas de gedroogde specerijen erbij.
Succes! Laat je weten hoe het was?
Jaaaaa, staat al te pruttelen, heb er nog wat extra water bij gedaan en een kippenbouillonblokje. Je hoort ervan.
Heeeeerlijk recept. Heb de laatste minuten nog 150 gr. haricots verts bij gedaan. Nu naan of speltpitabroodje erbij en smullen. Thanks.
Je hebt me lekker gemaakt, nu eten wij het vandaag ook. :-)
Even een vraagje; de sojasaus bedoel je daar ketjap manis mee?
Bvd
Oh, Peggy, op alle ingrediënten in de opsomming kun je klikken. Dan zie je precies welke sojasaus wordt bedoeld! Maar goed, het is dus “gewone” sojasaus. In de Indische keuken is dat zoute ketjap: ketjap asin.
Ik heb het geluk als belanda opgegroeid te zijn in een buurt met veel indische mensen. Dan heb je natuurlijk ook vriendjes en vriendinnetjes waarvan de moeders van die vreemde maar o zo lekkere dingen maakten. Later ben ik zelf ook indisch (indonesisch) gaan koken en had en heb natuurlijk altijd mijn voorbeelden en alma maters binnen handbereik, en natuurlijk een super kritisch publiek!
Ook heb ik wel eens van die kant en klaar mixen geprobeerd. Het komt nog niet in de buurt van zelf gemaakt.
Maar wat wil je als er melasse, rare E-nummers, kalium lactaat, natrium benzoaat en weet ik wat nog meer in zit.
Ik ken geen enkele ibu die dat spul in haar keukenkastje had staan.
En cososvlees in ayam pedis? van welke planeet komt dat spul?
Inderdaad, er gaat niks boven zelf maken!
Maar mensen denken dat het moeilijk of veel werk is. Maar dat hoeft helemaal niet.
Robin, hoe kan jouw boemboe op de foto zo wit zijn, met als ingredient chilipeper en/of sambal? Die van mij is echt wel rood! Verder staat het nu in mijn slowcooker te plofje, plofje, want heeeeeel langzaam. Vele indische gerechten zijn goed geschikt voor de slow manier
Heb nu al trek, fijn recept rouwens.
Scherp! Ik had die keer geen chilipepers in de boemboe meevermalen, maar pas samen met de specerijen een schep sambal toegevoegd. Dat is het bakje naast de boemboe. ;-)
Dat samen werd wel rood.
Wij hebben in ons familie schriftje iets heel anders. Het is ook hete kip, maar in bouillon met ui, kemiri, Laos, Salam, ketjap en lekker veel sambal badjak extra heet (milder voor mijn schoon familie zucht) maar dat is zo volledig anders als de meeste recepten die ik zie. Ben ik gewoon iets heel anders aan het bereiden?
Ik denk wel dat je iets anders maakt, maar ik denk dat het gewoon allemaal hete kip heet. De naam is gewoon te algemeen, daar is geen origineel recept voor. Ik heb het ook nooit kunnen vinden. Ik denk dat Hollanders in Indië veel dingen “hete kip” noemden. ;-)