Deze klassieker (yú xiāng qiézi / 鱼香茄子) uit de provincie Sichuan staat in ieder goed Chinees restaurant op de kaart, vaak in een rare vertaling met het woordje “vis” erin terwijl er bij de bereiding geen vis aan te pas komt. Oorspronkelijk werd de saus uit dit gerecht altijd geserveerd met vis totdat een restaurant het met aubergines ging serveren. En net zoals men in Brabant bij de Chinees “da vleeis me die rooi saus” bestelt, bestelt men in China nog steeds “die aubergines met die saus voor de vis”. De aubergines worden traditioneel eerst gefrituurd zodat ze fluweelzacht worden, maar zachtjes garen in de saus is ook al erg lekker. Het kan met of zonder vlees en met of zonder allerlei toevoegingen als paprika, ui, etc.
RECEPT
Roerbak in ongeveer 3 minuten bruin:
400 gr gehakt (varken, rund, wat je maar wilt)
Voeg toe en bak nog een minuut of twee mee:
2 el fijngehakte knoflook
2 el fijngehakte verse gember
3 el gehakte ui/sjalot
Voeg toe en breng aan de kook::
125ml water of kippenbouillon
2 el Chinese, donkere sojasaus
3 el Shaoxing rijstwijn
3 el zwarte rijstazijn (ik vind de zoete het lekkerst hierin)
2 el suiker (of minder als je de zoete, zwarte rijstazijn gebruikt)
1 el Sichuan pepper (geroosterd en gemalen)
2 tl chili-bonensaus (toban jiang)
1/2 tl grofgemalen zwarte peper
Voeg toe en laat sudderen tot zijdenzacht:
500 gr Chinese aubergine (in stukjes)
Vlak voor serveren de saus nog even binden met een maizena-papje.
Proeven, smaak eventueel aanpassen en dan afmaken met:
2 tl sesamolie
lente-uitjes
Lekker met witte rijst. Wordt ook koud of op kamertemperatuur gegeten.
NB. Met gewone, westerse aubergines gaat het ook. Als je de aubergine eerst frituurt hoef je die uiteraard alleen nog maar weer op te warmen in de saus. De verhoudingen kun je gerust aanpassen, meer of minder gehakt tov de aubergine, meer chilibonensaus voor de pit. In tegenstelling tot veel andere Chinese gerechten is dit gerecht de volgende dag ook nog erg lekker, zo niet lekkerder.
Oh yes! Dat is lekker!
:-)
Staat hier minstens één keer per maand op tafel. Wegens lekker, maar ook wegens makkelijk. :-)
Hmm, gaan we binnenkort maar eens proberen te maken met courgette.
Lijkt me lang zo lekker niet met courgette.
*mok* *mok*
Alsof ik een keuze heb ;)
Je hebt altijd een keuze, Steven. Altijd. :-)
ik heb het net gemaakt met pandanrijst erbij. 1 woord: verrukkelijk! nou houd ik al heel erg van aubergines, maar kende het alleen als ratatouile, in de mousaka of in pastasaus. dit is echt heerlijk :) heb nog een beetje sesamzaadjes erover gestrooid (L)
Goed te horen! Nog een fan. :-)
Gister gemaakt en het was super! Nu ben ik sowieso al een aubergine-liefhebber en deze ga ik zeker vaker maken. :-)
Yes! Iedereen aan de aubergines boerenstijl. :-)
Dat ziet er verrukkelijk uit.
Heerlijk! Ik had alleen niet echt een saus, misschien had ik mn vuur te hoog staan toen ik het water en de andere vloeistoffen erbij deed. Evengoed is de smaak erg goed en was dit een hele mooie combinatie met de aubergine!
Je had er dan eventueel nog wat extra water bij kunnen doen, doe ik ook wel eens. Maar goed te horen dat het bevallen is! Altijd leuk, zulke feedback. :-)
ik hou niet van aubergine, maar ik ga het wel proberen, omdat je cougette niet zo’n oplossing vond, je hoort mij
Ik ben benieuwd! Ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand dit NIET lekker vindt. ;-)
Net gemaakt, heerlijk!
Cool!
Is er ok een vegetarische versie van dit recept?
Ja hoor, je kunt bijvoorbeeld het gehakt vervangen door rauw gehackt van de Vegetarische Slager. En dan kun je dat gehackt beter niet rul bakken zoals gewoon gehakt, maar gewoon op het laatst toevoegen. Bakken hoeft dus niet.
Of bijvoorbeeld wat grofgehakte, geweekte, Chinese champignons (shiitakes) gebruiken. Die zou ik dan wel even bakken. Of misschien nog lekkerder, ze eerst stoven in een sojasausje.
Maar je kunt het gehakt ook gewoon weglaten, dan zal het evengoed nog lekker zijn. Sterker nog, zo krijg je het ook vaak bij de Chinees.
Bedankt!
Zo, dat was ook al weer verdraaid lekker! Ik had de boontjes van je site erbij gebakken, en gewoon tofugehakt ipv gehakt. Dank!
De mieren staan als volgende op het menu :)
Leuk! Eet smakelijk! :-)
klinkt heerlijk! Ik ben gek op alles met aubergines en gek op wokgerechten dus komende week dit met pandanrijst. Ik laat wel weten hoe het smaakte.
Het is meer een sudder- dan een wokgerecht. ;-)
Ik maak het in de hapjespan, omdat daar een goede deksel op zit.
Maar als jij dol bent op aubergines, dan ga je dit vast lekker vinden! Ik ben benieuwd.
Enige tijd geleden dit recept opgeslagen in mn favorieten. Ik had eindelijk de tijd en gelegenheid gevonden om alle ingredienten bij elkaar te sprokkelen. Ik had me er zo op verheugd, maar het werd een teleurstelling :-(
Ik denk dat ik heel verse/goede Sichuan peper heb gevonden, want de smaak overheerste enorm. Er zat denk ik 3/4 eetlepel in het gerecht, maar vriendinlief klaagde nog steeds over een raar gevoel in haar tong/gehemelte.
Volgende keer ga ik het eens proberen zonder de Sichuan peper, want het lijkt me toch wel een erg lekker gerecht. Dan maar iets minder authentiek :-)
Oh, wat jammer! Je kunt de sichuanpeper ook licht roosteren, in een vijzel fijnmalen en dan gewoon pas op het laatst over het gerecht strooien. En dan dus beginnen met een beetje.
Ik vind sichuanpeper juist erg lekker. Hoe verlammender hoe beter. ;-)
Alleen kan het soms ook een beetje bitter worden, dat is minder.
laatst voor het eerst gemaakt, omdat we dachten dat we dit in China ophadden. Het lijkt er wel erg veel op, maar ben er niet zeker van. Zijn er nog meer variaties met zowel aubergine als gehakt?
Het is trouwens echt heerlijk hoor!
Er zijn inderdaad vele variaties. In China zal de aubergine vrijwel zeker eerst gefrituurd zijn. Daarvan worden de stukjes echt zijdenzacht en een beetje zoetig. Echt heerlijk!
Misschien kun je de variant van Fuchsia Dunlop eens proberen, kijk, hier staat bijvoorbeeld het recept: Fuchsia’s Fish Fragrandt Eggplant
Alleen dan gewoon zelf eerst nog wat (varkens) gehakt rul bakken.
Vanavond geprobeerd, volledig volgens recept (enigszins tegen m’n karakter in, ik mag graag eigen twist geven).
Het was heerlijk, overigens niet spectaculair of heel bijzonder. Omdat ik niet zo van de aubergines ben overweeg ik die een volgende keer te vervangen door bijv biefstukpuntjes en dan sperzieboontjes als een soort groentetoevoeging. Maar dan wordt het natuurlijk wel iets heel anders….maar die overweging borrelde op.
Ja, haha, grapjas. Dan kun je beter gewoon op zoek naar een ander recept in plaats van dat wiel nog eens uit te vinden. :-)
Recepten proberen, dan zelf wat te veranderen, toevoegen….daarvan dan weer te leren. Dat is voor mij de lol van koken.
Alleen maar letterlijk doen wat in een recept staat is me te saai.
Ieder z’n ding. Heerlijk :-)
Zo is dat. Ieder zijn ding.
Als we maar lekker eten. :-)
Wat een fantastisch recept, ik heb genoten :)
Kijk, dat hoor ik graag! Het staat hier echt regelmatig op tafel.
Ik heb een vraag/opmerking. Omdat ik het voor de eerste keer heb gemaakt, heb ik me precies aan het recept gehouden. De peper die ik heb gebruikt is Chinese prickly Ash of Sichuan hiervan heb ik dus één eetlepel toegevoegd. Het was behoorlijk scherp, niet erg. Maar wat ik minder vond was dat ik het idee had dat er ook veel zout in zit. Zou dat kunnen? Wat heb ik verkeerd gedaan?
Ik weet het niet, Uwe. Misschien is de sojasaus die je gebruikt sterker/zouter dan de mijne. Mischien gebruikte je gewone sojasaus in plaats van donkere sojasaus? Je zou in ieder geval de bouillon kunnen skippen en alleen water toevoegen. En dan misschien wat meer water, zodat er wat meer saus is en de smaken iets verdund?
Ik lees eigenlijk nooit iets over ríjpe aubergines. Ben ik nou de enige die de harde krengen uit de supermarkt niet zo geweldiger vind?
Laat ze, net als het nichtje de tomaat liefst een paar dagen liggen.
Bij de Turkse toko zie je vaak eierplanten die (over)rijp zijn. Gelijk een avocado en banaan zijn dat voor mij juist de lekkere exemplaren.
Ik ben niet zo dol op die grote joekels, maar over de rijpheid heb ik geen mening. Kwestie van wat langer bakken, koken of stomen. ;-)
Dank voor antwoord, Robin. De sojasaus die ik heb gebruikt is die van Pearl River Bridge, de donkere variant. De chili bonensaus die ik gebruikte is van Lee Kum Lee. Door een heel klein beetje van bovenstaande ingrediënten puur te proeven merk ik dat er in deze producten veel zout zit. Ik ga het nog een keer gebruiken met de helft hiervan en een iets grotere hoeveelheid aubergines.
Ja, met je ingrediënten is niks mis. Ik gebruik die merken ook. Misschien eet je doorgaans zoutarm? Dan kunnen gerechten met deze ingrediënten wel nogal zout overkomen. Ik eet zelf veel zout, dus ik heb daar nooit last van. Ik strooi er gerust nog extra zout over. ;-)
Maar verdunnen met water en wat indikken met een maizenapapje zal altijd helpen. Ik hoop dat je jouw balans hier in zult vinden, want het is te lekker om op te geven.
Robin, bedankt. Duidelijk. Ik gebruik inderdaad weinig tot geen zout. Heb het gerecht dit weekend nóg een keer gemaakt. Minder sojasaus en minder chili bonensaus, en meer aubergine en rode puntpaprika. Wel een extra lombok toegevoegd. Oh ja, en geen bouillon maar water. Nogmaals bedankt. Ik houd het gerecht erin. Groet, Uwe
@Uwe,
Een erg late reactie, maar dat ‘probleem’ herken ik. Het ligt aan die Sichuanese bloempepers. Vreemd spul. Neem daar een stuk minder van en het gerecht smaakt direct veel minder zoutig. Die bloempepers veranderen m.i. de smaak bij sommige (?) mensen. Drink maar eens een glas melk nadat je deze bloempepers hebt gegeten; ook die smaakt dan zoutig. Bij het gerecht mapo tofu zul je hetzelfde ervaren.
Tip van Meera Sodha (Guardian) ter vervanging van het gehakt: blok stevige tofu uitpersen en samen met handje verse shiitakes met de pulsknop van de keukenmachine tot erwtgrote stukjes hakken. Bakken en daarna doorgaan met rest van het recept. Net geprobeerd bij de Hangzhou aubergine van Fuchsia Dunlop, heerlijk!
Fijne site trouwens Robin, ik raadpleeg hem regelmatig (ook om de plaatjes van producten te laten zien aan het personeel van de Amazing Oriental dat geen Nederlands spreekt ;-)
Haha, ik raad het ook vaak mensen aan ja, gewoon plaatje laten zien op je telefoon, dan heb je meeste kans dat je vindt wat je zoekt.
Ik heb vroeger, toen ik nog geen smartphone had ook wel eens de Chinese karakter nagetekend, maar een foto is veel makkelijker. :-)
Jammie, heel lekker! Ik gebruikte gewone, westerse aubergine en plaats van het overgebleven vocht te binden met maïzena heb ik de net-niet-gare rijst toegevoegd en gewacht tot het vocht was opgenomen. Lekker!
Het kan ook prima met Westerse aubergines. Doen wij ook wel. Maar die dunne uit Azië zijn wel echt net effe iets lekkerder. ;-)
Vandaag bij de Amazing Oriental voor slecht 3,65 per kilo! Geen geld! Geen idee ook waarom ze nu zo goedkoop zijn. Misschien komen ze van Nederlandse telers.
…en om nog even terug te komen op het bericht van Steven van 100 jaar geleden, met courgette is het ook heerlijk! Bíjna net zo lekker als met aubergine, en dus onwijs geschikt als je, net als ik, een enorm courgette-overschot in je moestuin hebt. :-)