Veel mensen in Nederland kennen babi ketjap alleen van de Chinees of van Conimex & Co. Terwijl in tegenstelling tot veel andere Indonesische gerechten waar nog best ingewikkelde boemboes aan te pas kunnen komen dit een supersimpel gerecht is. Echt geen pakje of zakje voor nodig. Perfect dus voor de Nationale Anti-Pakjes Avond van Karin Luiten!
Gebruik het liefst een lekkere ketjap van ABC, Kaki Tiga of Bango, maar met die van Conimex kan het ook. De verhoudingen komen niet zo nauw, zolang het maar lekker zoetig & zoutig tegelijk wordt. En normaal kan het nooit, maar hier is het zelfs wel lekker als je in plaats van verse gember gembersiroop gebruikt.
RECEPT
(3-5 personen)
600g varkensvlees
1 fijngesnipperde ui
4 teentjes fijngehakte knoflook
2 el fijngehakte gember (of 2 el gembersiroop)
120 ml ketjap manis
30g gula djawa (of bruine basterdsuiker)
1-2 el citroensap of (rijst)azijn
Snijd het vlees in blokjes, bestrooi met wat zout en bak het rondom lekker bruin in wat olie. Wrijf de uien, knoflook en gember in een vijzel fijn tot een gladde boemboe (currypasta), maar noodzakelijk is dat niet. Je kunt het ook zo, mooi fijngesneden toevoegen. Bak de boemboe (of ui/knoflook/gember) even mee met het vlees zodat de rauwige smaak er vanaf is. Voeg dan de ketjap en de gula djawa toe. Rijstazijn kun je meteen toevoegen, maar als je citroensap gebruikt doe je dat beter op het laatst.
Het mooie is dat je zo’n beetje elk soort varkensvlees voor dit recept kunt gebruiken. Van hamlappen, speklappen, varkenslappen tot varkenshaas. Het enige verschil is dan de tijd dat je het suddert. Als het lang moet sudderen kun je beter ook nog even wat water toevoegen. Is je vlees klaar en de saus lekker maar een beetje dun? In plaats van ‘m in te koken kun je ‘m ook even binden met een lepeltje maizena, losgeroerd met koud water. Maar altijd eerst even proeven en eventueel nog ketjap, gula djawa of citroensap toevoegen. En na een dagje in de koelkast is je babi ketjap nog lekkerder. Serveren met witte rijst en bijvoorbeeld sperzieboontjes. Selamat makan!
Heerlijk recept. En zo simpel! Wat heb je toch een fijne website.
Dank je! *bloos*
Een goed artikel op het juiste moment, dus nu staat er een pannetje babi ketjap te pruttelen. Begin ik morgen wel aan de snert …
Leuk. Ik ben benieuwd hoe het recept in de praktijk gaat bevallen bij iedereen. En stiekem ook welk merk kejtap daarbij gebruikt wordt. ;-)
Jeetje, ondanks de Conimex ketjap manis en spotgoedkope varkenshaasjes van de Lidl … lekker! En dat met zo weinig boemboe, alleen bruine rietsuiker, ketjap, ui, knoflooiktenen (5 stuks, want klein) en siroop (eh, ja, ook Conimex)
Natuurlijk, veuls te veel gegeten, jammer, dus geen kliekje morgen tussen de middag …
Maar, wel voor herhaling vatbaar.
Cool! Echt blij te horen. Ik knijp ‘m altijd een beetje met recepten. :-)
Smaken verschillen en vooral: alles kan natuurlijk net even anders uitpakken. Zo maakte ik vanmiddag weer eens Lam Madras, normaal swingt dat mijn pan uit, maar toen ik ’t net proefde vond ik er weinig aan. Geen idee waar dat nou precies aan ligt.
Omdat mijn ABC-fles op was en de voorraad bij PLUS helaas niet zo lang meer houdbaar was, moest ik uitwijken naar iets anders. Ik vond uiteindelijk Kecap Manis van het merk Samasaya. De smaak was prima, lekker zoet en licht stroperig, misschien wel lekkerder dan ABC.
Leuk! Samasaya is het “nieuwe” merk van Lonny Gerungan. Hij verkocht destijds zijn vorige bedrijf “Lonny”, dus die naam mag hij niet meer voeren. Ik geloof meteen dat dat ook een lekker merk ketjap is!
Oe, hij is veel te zoet, daar was ik al bang voor met die ABC ketjap en nog de gula djawa. Even wat extra citroensaus en zout bijdoen maar.
Oh, echt waar?! Extra gewone sojasaus, ook een optie.
Maar het hoort ook echt zoet he?
Heel zoet blijft het natuurlijk wel, en het was natuurlijk ook lekker, ondanks dat ik het varkensvlees wat te taai heb laten worden. Maar de volgende keer gebruik ik de fles halfzoete ketjap manis van ABC, die ik ooit per ongeluk gekocht heb, dat is zoet genoeg denk ik.
Het was heel lekker!!! Zeker voor herhaling vatbaar!! ;)
Had ABC ketjap…zooo lekker stroperig! Die komt in het assortiment, Conimex is out! haha
Cool! Nog een ABC-fan erbij. :-)
Interessant! Noouit geweten dat dat zo simpel is, maar het is echt zoiets wat ik hoouit bij de Chinees eet en anders niet (hier is elke avond antipakjesavond).
Vind het trouwens wel leuk om (meer) recepten van je te lezen. Altijd handig om een *beproefd* recept te hebben!
Vanavond gegeten, het was in één woord..heerlijk!
Dankjewel voor de feedback, altijd leuk te horen hoe het beviel. En helemaal als het ook nog eens heerlijk was. :-)
Altijd erg lekker en vooral erg simpel mits je de saus niet kookt. En niet teveecitroensap erin, want dan mis je met die lekkere zoete smaak die bij het gerecht hoort. Ook lekker met komkommer.
Waarom mag de saus van jou niet koken, Davie?
Gulu Djawa ?? Bedoel je Gula Djawa ?
Gula Jawa. (zie hierboven bij B.A. Bravo!)
[G wordt uitgeproken als Engelse Go ; J uitg. als Eng. James]
Ketjap ??? > Kecap
Oh, wat slordig weer. Heb het gauw verbeterd. Thanks.
Gelukkig stond het bij de post over palmsuiker wel goed, daar denk ik er tenminste over na voor ik het intik. ;-)
Ik heb nu al sinds 1968 in Canada gewoond. Ik heb een kopie van Keyner’s Kookboek gekregen van mijn Tante Erna, en Uw receptje is zo gemakkelijk te volgen. Jammer genoeg kan ik de boemboes hier niet kopen, jeetje, zelfs Trassie is hier niet verkrijgbaar. Vaak maak ik dan Nasi Goreng belazer, zoals mijn moeder mijn pogingen noemde.
Heel hartelijk dank voor dit receptje. Ik ga morgen lekker smullen, mijn tanden zijn al aan’t wateren van de gedachte.
Ik ben benieuwd. Laat je weten of het lekker was?
Trouwens, als je geen goeie ketjap kunt vinden in Canada kun je die ook makkelijk zelf maken: recept ketjap.
In dit geval zou je dat “tegelijk” kunnen doen. Dat je dus niet eerst de ketjap maakt, maar dat je de ingrediënten direct bij het varkensvlees doet. Hoewel het wel veiliger is de ketjap eerst apart te maken en proeven natuurlijk.
Ik heb het gemaakt,voor ruim 10 personen en het was heerlijk.
Alleen vonden enkele personen het een beetje te zoet.
Nu mijn vraag: Ik had GEMBERSIROOP gekocht.Maar daar stond op voor taarten e.d. ik heb het wel gebruikt.Een dag later kwam ik in de supermarkt en zag gembersiroop staan bij alle indonesische producten.Had ik toch deze moeten hebben? Was het daarom te zoet?De siroop was blank die ik had.
Heel graag uw reaktie.
mvg B.
Ik weet eigenlijk van geen “gembersiroop voor taarten e.d.”.
Heb je een merknaam? Of nog liever: een linkje naar een plaatje van zo’n fles? Er gaat hier namelijk geen belletje rinkelen.
Ik kan je wel zeggen dat gembersiroop in het Indonesische hoekje ook erg zoet is. Ken je die potten met geconfijte gemberbolletjes? Die zitten altijd in siroop en die smaakt precies hetzelfde als de gembersiroop in flesjes. Misschien dat dat helpt?
Hoe dan ook, als je je babi ketjap te zoet vindt, dan denk ik eigenlijk dat het beter is om echte/verse gember te gebruiken! Of minder siroop en minder gula djawa?
Het is altijd een beetje inschatten. In mijn ervaring kun je met Indische recepten de ingredienten ook niet zomaar verdubbelen. Het blijft altijd een beetje op gevoel koken. Daarom smaakt de babi ketjap ook nooit ergens hetzelfde. ;-)
Hoi Robin
Het flesje Gembersiroop is van Jumbo …smaakmaker voor toetjes en gebak…staat ook bij de bakproducten.
Ik ga het vast binnenkort weer eens maken,maar dan eens met verse gember,of de gembersiroop bij de tokoafd.Jumbo,ze hebben daar echt wel veel.Wij hebben hier geen echte toko.Trouwens welk kookboek met recepten uit Indonesie zou je mij aanraden?
Als er geen toko in de buurt is zal Jumbo vast in dat gat gesprongen zijn. Bij mijn ouders in ’t dorp staat een Jumbo met een assortiment waar ik als Rotterdammer U tegen zeg! ;-)
Voor een Indisch kookboek zou ik er altijd eentje kiezen van Lonny.
En dan is dit een heel goed basis-boek, meer heb je dan denk ik niet nodig:
De Authentieke Indische Keuken
(ik heb bijvoorbeeld ook “De Complete Indonesische Keuken” van hem in de kast staan, maar die zou ik niet zo gauw aanbevelen. Die is wel heel compleet en authentiek, maar ook gewoon onhandig en onpraktisch. Bijvoorbeeld door de Indonesische schrijfwijze van ingrediënten waarbij zelfs ik dus vaak even op mijn hoofd moet krabben om te snappen wat ie bedoelt. Of de indeling per eiland. Het zoekt en bladert gewoon niet lekker, dat boek.
Ik zeg het maar even, dat mensen niet denken: Ooh, “de Complete” zal wel hetzelfde of beter zijn dan de “de Authentieke”, want dat is dus niet zo. ;-))
Heel erg bedankt!!!!
Gisteren dit recept gebruikt, met gekookte kippenbouten ipv varkensvlees. Iedereen zat te smullen!
Ah, leuk. Een soort ajam smoor dus. Of ajam ketjap. Weet zo gauw even niet het verschil tussen die twee gerechten, als dat er al is. Belangrijkste is dat het lekker was!
Oh zo blij dat ik dit makkelijke recept heb gevonden. Ik kan het nu gebruiken voor mijn “rijsttafel” die ik voor wat goeie Amerikaanse vrienden ga maken.
Mooi zo! Ben benieuwd hoe die het zullen vinden.
Sodeju wat ik lekker gegeten vanavond! En dat dankzij dit recept :)
Ik heb weleens Babi Ketjap uit het boek van Beb Vuyk gemaakt, maar die is lang niet zo lekker als deze. In jouw versie gaat veel meer Ketjap en de Gula Djawa komt niet voor in Beb’s recept. Nu smaakt het precies zoals ik me Babi Ketjap altijd had voorgesteld; lekker zoet en hartig.
Ik kan dit recept iedereen aanraden!
Gaaf te horen! Dankjewel voor je berichtje. :-)
Wat doe je met de citroen en of rijst azijn?
hmmm heerlijk. met speklapjes is mijn favoriet!
ik heb dit gerechtje vanavond klaar gemaakt, dubbele portie.
toen het klaar was heb ik een stukje in mijn mond gestopt.
ik ben niet meer gestopt met eten en heb de hele pan alleen op gegeten en de saus eruit geschraapt met een stuk brood.
toen mijn man thuis kwam was hij niet blij. ik ben patat voor hem gaan halen.
Hahahaha, arme man. Lucky you. :-)
PS. *oeps* zie nu pas dat ik nooit op Rob reageerde, maar wel “stiekem” de post aanpaste, zodat zijn vraag nu heel raar lijkt. Hihi. Sorry, Rob. Bedankt voor je oplettendheid.
WAT een recept.heerlijk.ik had nog een stuk Bentheimer spek in de vriezer van vorig jaar,wat een smaak.heb het met verse gember gemaakt dus iets minder zoet,maar zoooo lekker.bedankt.
Leuk te horen dat het lekker was!
Het moest er eens van komen, ik ga eindelijk eens babi ketjap maken.
Maar ik ben absoluut geen zoetekauw. Eén van de redenen waarom ik nooit kant en klaar troep koop is omdat er overal suiker inzit, wat ik echt walgelijk vind.
Zal ik de babi ketjap dan maar met ABC ketjap sedang maken?
Nee, dan kun je beter gewoon iets anders maken, sprak zij streng.
(of het mij niet vragen ;-) )
Ik heb het laatst met kip gemaakt – echt ontzettend lekker! Heb er een blogpost aan gewijd: https://mijnmixedkitchen.blogspot.com/2013/11/babi-ketjap-met-kip.html
Omdat babi ketjap met varkensvlees wordt bereid?
En daarom nu “babi” ketjap met kip?
Wat zal u schrikken als u merkt dat een udang gerecht niet van kameel wordt gemaakt.
Hoho, niks mis met babi ketjap van kip. Dan heet het gewoon ajam ketjap. :-)
Ik ken meer mensen die het met kip maken, Eslem. En het dan ook superlekker vinden inderdaad.
Beste Eduardus, niet zo kortzichtig, er zijn genoeg mensen die geen varkensvlees eten vanwege religieuze overtuiging of gezondheidsaspecten. Maar dat is toch geen reden waarom ik geen babi ketjap meer zou mogen eten? Het was heerlijk Robin, ben er erg blij mee :)
Dames, Dames, ik denk dat ik verkeerd begrepen word.
Ik doel hier niet op het wel of niet eten van varkensvlees, dat moet iedereen zelf weten. Dus niks kortzichtig Eslem.
Ik heb het hier over de term “babi ketjap”.
Ik vind het een beetje onnozel om te zeggen ; ik eet “varken in ketjap”
maar ik doe er kip in omdat ik geen varkensvlees eet. Snap’ie?
En Robin, de term babi ketjap van kip slaat ook nergens op.
Inderdaad, dat heet dus Ayam ketjap.
Ik eet vandaag boerenkool, maar ik doe er geen kool in omdat ik daar niet van hou :-DD
Jaja, babi is varkensvlees, dus babi ketjap zonder varkensvlees is als whiskey on the rocks zonder ijsklontjes of patatje met zonder mayonaise.
Maar toch! In de normale wereld kan het best.
Net als vegetarische gehaktballen of vegetarische kip.
Iedereen die het snapt en dus is het goed. :-)
Je hebt het door Robin, dat bedoelde ik nou.
Btw, “normale wereld”? Nou ik vind die “normale wereld” steeds achterlijker worden.
Iedereen die het snapt dan is het goed, nou, lekker makkelijk.
En ik zeg ook tegen mijn vegetarische vrienden dat ik vegetarische kip of eend e.d. een achterlijke aanduiding vind.
Wat hebben die mensen toch dat ze steeds producten die er niets mee te maken hebben een dierennaam willen geven, terwijl ze tegen dierlijk voedsel zijn. Voor mij onbegrijpelijk. Maar het zal wel “een beetje dom zijn” van mij ;-)
Ja, je bent gewoon te oud om nog goed mee te kunnen met de tijd. :-D
Ik heb de babi ketjap (heel eigenwijs) toch met Ketjap sedang gemaakt. Oh en ook nog maar de helft van de suiker……enneh met veel meer rijstazijn…..en ik vond het nog te zoet.
Mijn zoon vond het heerlijk, zoutig en zoetig tegelijk en zelfs een beetje fris/pittig door de 2 el. verse gember, dus mijn portie mocht hij ook..
Nou ja, hij heeft er 3 dagen heerlijk van gegeten en genoten.
Ik heb me zelf maar tevreden gesteld met goreng telor en tempeh. ;)
Hij gaat vanavond voor de zoveelste keer in de herhaling! Deze keer op verzoek van de man die vandaag de jarige job is! :)
Groetjes, Tessa
Heerlijk gegeten! Zelfs mijn zoon die niet houdt van dit soort gerechten vond het lekker. Ik heb er nog wat prei en tauge in gedaan.
Ik haalde altijd “pakjes” in de supermarkt, gewoon lekker snel klaar, maar dit is veel lekkerder en gezonder! Daar stop ik nu mee. Ik zoek nu nog het gerecht voor Nasi, Babi Pangangi en Kipkerrie. Ook daar kocht ik altijd pakjes voor, maar wil daar definitief mee stoppen.
Groet,
Johan
Ik heb wel een lekker recept voor babi pangang van buikspek:
Maar je zoekt vast een recept dat meer lijkt op “dat vlees met rooie saus” van de Chinees. :-)
Al zullen je kinderen dit recept ook vast lekker vinden!
Oooo wat is de Babi Ketjap lekker, heb wel de ABC ketjap gebruikt en gembersiroop, rijstazijn en bruine suiker…HEERLIJK…komt zeker bij m`n favoriete recepten…bedankt :)
Ik wil het graag met hamlappen maken, hoe lang heeft het vlees dan nodig?
Om zich zijn hamlappen met 20 minuten wel gaar, maar ik zou ze toch minstens een uurtje doen. Dan is het vlees wat zachter en malser.
Oké, dank je!
Heerlijk recept!
Ik vond het recept echter in de Libelle, exact hetzelfde.
Ik had de ui, knoflook en gember eerst kleingemaakt, en daarna met de staafmixer tot een prutje gedraaid.
De hamlappen bleven alleen iets taai, had wel zachter gemogen. Heb je daar nog een tip voor?
Uiteindelijk wordt ook het taaiste stukje vlees mals, als je het maar lang genoeg laat sudderen. Daarom is het vaak een goed idee zo’n gerecht een dag eerder te maken, dan kun je het opzetten zolang als nodig is. Dan heb je nooit een timing probleem.
Maar euh, exact hetzelfde recept? Toch niet zo exact dat het gejat is? :-(
Nou, dat ga ik de volgende keer proberen, dagje van te voren.
En ja, als het echt jou eigen recept is, dan denk ik dat ik wel weet waar Libelle het weg heeft. Als je het wil checken, libelle nr 11, van 7 t/m 13 maart 2014
Heerlijk recept. Goed gelukt! Vooral met de verse gember (terwijl ik normaal niet van gember hou) Voor herhaling vatbaar.
Tip uit Dalmatie:
je recept voor babi ketjap (ongeveer) gevolgd.
Geen rijst-azijn, geen nood, heb het zuurtje erin gebracht met balsamico-azijn, en verdomd, beterrrr :-)
(Oorzaak: balsamico azijn is ietsje milder en toch dat zuurtje).
Adoe, en dan die foto van je babi pangang spek, daar begon ik bijna van aan m’n beeldscherm te likken :-)
Over die anti-pakjes-avond, hélémaal vóór.
Want dat pakjesgedoe moest verbóden worden (niet nodig, duur, zelden echt lekker en niet eens sneller).
Ofwel: PAKJESVULLERS = ZAKKENVULLERS.
Maar beste Robin, ik weet zeker dat al jouw fans dat al weten :-)
Selamatan makan, Pim.
Goed te horen, Nora!
En dank je, Pim.
Robin kan je mij jouw reept van Babi Ketjap van buikspek eens doorgeven?
Hm, sorry, ik maak het eigenlijk nooit van buikspek.
Wel babi pangang van spek.
Hallo Robin
Ik wil dit graag maken voor een vriendin/collega.
Welk soort varkensvlees gebruik ik hier het beste voor?
Vriendelijke groet.
Ik denk dat varkenshaas dan het veiligst is. :-)
Even bruin bakken, saus erbij en dan nog 10-15 minuten zachtjes sudderen, denk ik. Maizenapapje bij de hand houden voor het geval de saus net ietsje dikker mag.
Getv. maizenapapje.
Wij van de Franse keuken laten het vocht inkoken en kloppen er dan
een koud klontje boter door, eventueel een eigeel, of beurre manié
of zo, krijg je ook de juiste viscositeit, maar dan smakelijker.
Maar een maïzenapapje, bhùù, getver.
Ik denk dat je een beetje achterloopt, Ed. :-)
Hoe zo?, iets wat gebruikelijk is voor een goede bereiding
vervangen voor een oplossing die mijn Opoe gebruikte uit armoe?
Ja, alleen dan niet uit armoe, maar omdat maizena soms een beter, lekkerder resultaat oplevert dan er room, boter of nog viezer bloem door te mikken. Dat is gewoon uit de tijd. Ook bij franse chefs.
Ik moet er toch echt niet aan denken, boter door de babi ketjap. Dat kan toch niet man? Bah.
Maizena….lekkerder, Mon Dieu, dat gebruikten ze vroeger ook in de gaarkeuken, mijn hemel, alles raakt in verval, het einde komt spoedig,
vrees die dag.
(vraag maar aan Maarten)
Goed argument! Aardappelen, uien, schenkels, varkenspootjes, ook allemaal niet meer eten nu, want die gebruikten ze vast ook in de gaarkeuken.
Géén argument, vleesch was voor de meer vermogenden.
Het volk at bij tijd en wijle gerookt vet spek.
Ik heb de Babi Ketjap nu al voor de 2e keer in twee weken tijd bereid.
Werkelijk voortreffelijk! Zelf heb ik bij de 2e keer maken van dit recept
een halve eetlepel koriander en komijn toegevoegd. Dit haalt de smaak iets meer omhoog vind ik.
Ziet er lekker uit! En koriander en komijn lijken mij ook een lekkere toevoeging.
PS. Je moest die “HTML for Websites” code hebben. Niet de “IMG Code for Forums & Message Boards”. Heb het voor je aangepast.
Dankjewel :)
Ik zal er de volgende keer om denken de goeie link bij te voegen.
Even een vraagje. Ik haal regelmatig een bekertje Ketjabsaus bij de Chinees. Dat is een lekkere gebonden saus. Wat ik over heb vries ik in. Bij ontdooien is het nog steeds een goed gebonden saus. Als ik het zelf een gebonden Ketjabsaus maakt, en invries is het na ontdooien waterdun. Hoe kan dat?
Misschien ligt het aan het bindmiddel dat je gebruikt? Het ene (tapioca of pijlwortel bijvoorbeeld) kan goed tegen invriezen, het andere (maizena bijvoorbeeld) kan niet tegen invriezen. Ik heb de verschillen ooit eens op een rijtje gezet, misschien heb er wat aan: verschillende tussen bindmiddelen.
Je zou ook je saus ongebonden kunnen invriezen en altijd pas op het laatste moment binden?
Vraagje…..zou ik lamsvlees kunnen gebruiken ipv varkensvlees? Vkees is vlees dacht ik zelf maar toch ff checken hier…bedabkt!
Lijkt me lekker!
Mijn zoon is dol op tapa kwee en dit komt er wel heel dicht bij in de buurt. Hij vond het zelfs lekkerder!!! Varkensvlees heb ik vervangen door kip. smullen hoor!!!!
Dus eigenlijk maakte je ajam ketjap!;-)
Ook lekker inderdaad. Ik hoor het vaker.
Tapa kwee ken ik niet.
Wat leuk, al 4 jaar wordt er hier over je babi ketjap gepraat! Ik maak ‘m altijd met ABC ketjap, voeg ook ketumbar en wat trassi toe, en verse gember. Ga morgen eens die siroop en citroen toevoegen, ben benieuwd! Ik doe geen gula jawa, omdat ik de ketjap al zo zoet vind. Volgens mij is ie trouwens zo stroperig… door de hoeveelheid suiker/gula jawa die er al in zit..? Laatst van speklapjes gemaakt, anderhalf uur in de oven en goddelijk. Morgen ga ik m maken van procureur – ook weer lekker lang in de oven.
Wow alleen maar t recept gezien maar al geproefd in mijn dromen
Goed voor de lijn ook, scheelt een hoop calorieën! ;-)
boemboe gemaakt door ui/knoflook/gember in staafmixer te doen.
da’s niet zo’n goed idee, papje is nogal nattig en uien-pap-smaak overheerst uiteindelijk.
nog maar eens een keertje maken met gesnipperde ui/knoflook/gember
Mijn broer deelt jouw mening, die is ook tegen de staafmixer, maar ik vind fijngemalen eigenlijk altijd lekkerder. De truc is dat je die boemboe goed geurig bakt. Als dat lukt, dat krijg je een heerlijke, dikke saus. Dat lukt niet als alles gesnipperd (in kleine stukjes gesneden) is.
Hi Robin, wat voor vlees gebruik jij zelf voor het allerbeste resultaat?
Het wordt nog véél lekkerder met limoensap i.p.v. citroensap. Ook voeg ik altijd een fijngesneden chilipepertje en een stukje citroengras. Ik doe zelf geen knoflook want ik kan er niet tegen, wel ui. Maar 1 ding: het wordt heel erg lekker!
Heerlijk die babi ketjap ik doe altijd op het laatst taugé er door kan kan
Goeie tips. :-)
En Jessica, sorry voor de late reactie, ik heb eigenlijk nog niet ontdekt welk stuk het beste resultaat geeft. Het ligt ook aan het beest zelf, of het vet en mals was of mager en droog. Het is net zoals het uitkomt. Geen voorkeur dus. Al is met varkenshaas wel heel anders dan met hamlap of varkenslap of karbonade of zo.
Robin! Vandaag speciaal ABC ketjap en Gula Djawa gekocht voor jouw Babi Ketjap. Jemig, wat een verrukkelijk recept! Echt! Een absolute blijver. Heerlijk en een grote aanrader! Wij hebben een mengsel van speklap en schouderkarbonade gebruikt. WoW…. vast ook lekker met Conimex en bruine suiker, maar dit was echt áf. Genoten dus!
Cool! Leuk dat je lekkere ketjap bent gaan kopen en gula djawa in plaats van basterdsuiker hebt gebruikt. En dat het dus extra lekker was.
Mijn zoon zijn favoriet,maar hij houdt van het vlees knapperig
Kook eerst schouderkarbonade,afkoelen bot en vet grootdeels verwijderen
Kruiden met knoflookpoeder,uienpoeder,gemberpoeder,ketjap,azijn,madam jeanet en oestersaus
Roosteren in een schaal in de oven totdat het vlees knapperig is.
Dan de zelfde saus inkoken met maizena en met atjar op de bodem,vlees en saus erover gieten
Klinkt wel een stuk bewerkelijker maar het lijkt me absoluut heerlijk! Je zoon weet wel wat lekker is. :-)
Heel stiekem doe ik regelmatig een stukje steranijs bij de babiketjap, heb ik van een oud tante overgenomen.
Haar babi ketjap heb ik nooit kunnen evenaren, misschien komt het omdat zij het meer dan een dag liet sudderen op een peteroliumstel.
Laat ik nou toevallig er een in de kelder hebben staan, dus naar de hubo peterolium halen en misschien voor van de week een lekkere sticky babi ketjap maken.
Van mijn dochter een letterlijk heerlijke tip om het vlees super mals te houden/krijgen.
Zij voegt wat Baking Soda toe aan het recept en laat het een uur of twee in de koelkast marineren.
Dan gaat het de slowcooker in en laat ze het op c.a. 57 graden een uur of 4 a 6 heeeeeel rustig garen.
Kan ook in een vacuumzak (sousvide) maar het was werkelijk super.
Het spek (vet) was heerlijk terwijl het vlees zo zacht als boter was.
Hoeft niet sousvide met de sousvidestick, kan dus ook in de slowcooker/crockpot.
Ik moet daar ook altijd nog eens een post over schrijven, over de verschillende malsmakers die in verschillende landen worden gebruikt. Misschien dit jaar toch maar weer eens vaker in de pen klimmen. Euh, op het toetsenbord kruipen.
Beste,
Bij “ de Chinees” is het vlees een soort van “ vuur geroosterd”, en heeft al een gekruid uiterlijk alvorens de saus wordt toegevoegd en bereiding verder plaatsvindt.
Hoe krijg ik, zonder BBQ een vergelijkbaar resultaat en met welke kruiden voor het dichtschroeien van het vlees ?
Groet.
Ik heb werkelijk geen idee. Er zijn zoveel variaties. Ik weet niet wat jouw Chinees doet. Misschien moet je het hem eens vragen?
Of anders toch gewoon heel veel googelen of op youtube zoeken tot je een recept tegen komt wat erop lijkt. Eerste vraag is wel, van welk deel maakt jouw Chinees het? Buikspek, procureur of iets anders?