Bac Ha (Vietnamese taro stengels)

Vietnamese taro stemsHoe heet het?
Bạc hà, night-scented lily, giant upright elephant ear, Vietnamese taro stems, alocasia odora (L), bạc hà / dọc mùng (Vietnam), khan toon (Laos).

Wat is het?
De jonge stengels van de Alocasia Odora, een plant met enorme hartvormige bladeren die aan olifantsoren doen denken. De stengels lijken qua vorm een beetje op rabarberstelen, ook niet helemaal rond, maar de wow-factor zit ‘m in de dwarsdoorsnede: als versteend schuim.
Bac ha heeft weinig smaak van zichzelf, maar neemt smaken op en geeft een grappige, sponzige textuur aan delicate soepjes.

Hoe te gebruiken?
Let op, rauwe stengels zijn giftig en veroorzaken buikpijn. Even blancheren is genoeg om dat te voorkomen. Snijd ze in kleinere (schuine) stukjes, kokend water erover en dan in de soep, door roerbakschotels, curries of als decoratief element in culinaire hoogstandjes. Schillen is met mooie, jonge stengels en dunne plakjes niet nodig. Koop stelen die er fris en crispy uitzien, zonder plekjes of slijmerigheid. In de koelkast nog best een tijdje te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Recept: Canh Chua Tom (Vietnamese zure garnalen soep) of Canh Chua Ca (Vietnamese zure vissoep)
  • In India (met name Kerala) eet/kent men de nauw verwante taro-stengel, Latijnse naam: Colocasia esculenta Schott. Andere namen: taro stem, thalu thoran, chembu thal. Die wordt geschild, echt voorgekookt in plaats van even geblancheerd en uitgeknepen (er schijnt een gelei-achtige substantie in te zitten) voordat ie wordt meegestoofd in curries.

Wat is er zoal te koop?


 Bac Ha (taro stengels)

merk: Belicious
land van herkomst: Thailand
etiket: Galadium
prijsindicatie: € 1,20 (100g)

Munt / Back Ha Xat Lat

merk: Exostar (diepvries)
land van herkomst: Vietnam
etiket: Munt / Bac Ha Xat Lat (Mint/Menthe/Alocasia odora)
ingrediënten: taro stengels
prijsindicatie: € 1,50 (250g)

  • NB. Eerlijk gezegd weet ik niet 100% zeker of de stengel op de foto inderdaad “bạc hà” is. Het etiket zegt namelijk “galadium”, terwijl vermoedelijk “caladium” wordt bedoeld. Maar caladium wordt naar mijn weten niet gegeten. Een andere naam voor caladium is “elephant ear” en daar begint waarschijnlijk de verwarring, want er zijn nog 3 andere plantsoorten die zo worden genoemd, te weten:
    * alocasia (bac ha!)
    * colocasia (taro)
    * xanthosoma (tajer)
    Ze lijken allemaal een beetje op elkaar, zijn allemaal (licht) giftig. Na veel speuren in meestal onbetrouwbare bronnen zet ik zet mijn geld op alocasia (bac ha), maar wie het beter weet mag het zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *