Hoe heet het?
Bamboe, bamboescheuten, bamboespruiten, bamboo, bamboo shoots, bamboo tips, zhú sǔn jiān / 竹笋尖 / sǔn jiān / 笋尖 / sǔn / 笋 (China), juk sun / 죽순 / daenamu ssak / 대나무싹 (Korea), măng (Vietman), takenoko / 竹の子 / 筍 (Japan), rebung (Indonesië), labóng / tambô (Filipijnen)
Wat is het?
Bamboe is een grassoort, bijna een soort onkruid zo snel groeit het. Wat we eten zijn de scheuten die net (of zoals bij asperges nog net niet) de grond uitschieten. Van de 1575 soorten zijn er slechts 110 soorten eetbaar. Van nature zit er een stofje (taxiphyllin) in dat in je maag wordt omgezet in cyanide. Gelukkig is bamboe in de toko altijd voorbehandeld (simpelweg: goed doorgekookt) waarmee dat stofje is geëlimineerd. Verse bamboe (van de juiste soort in het juiste seizoen, bijvoorbeeld de winterbamboe op de foto) is mals, sappig en zoet, maar kan ook een beetje bitter zijn. Bamboe uit de vriezer komt erbij in de buurt. Bamboe uit blik stinkt.
Hoe te gebruiken?
Bamboe uit blik/zak/glas is in principe klaar voor gebruik, maar omdat het zo kan stinken is het beter ze eerst even te blancheren in kokend water. (tip: gebruik daarvoor het wittige spoelwater waarmee je de rijst hebt gewassen). Dan in plakjes of reepjes kort of wat langer meewokken, koken, bakken. Lekkerder is bamboe uit de vriezer te gebruiken. Echte verse bamboe heb ik nog nooit gezien in Nederland, behalve de Japanse bamboescheut bij Meidi Ya. (zie foto hieronder)
Tips, weetjes & recepten
- Filmpje: Japanse familie elk voorjaar op pad om wilde bamboe te oogsten.
- Recept: Braised bamboo shoots. (niet schrikken, maar bij gebrek aan verse bamboe gebruik ik soms witte asperges)
- Zie ook post over: gedroogd bamboeblad
Wat is er zoal te koop?
merk: Shanghai Shanzun Food Co Ltd land van herkomst: China etiket: Frozen Winter Bamboo Tips ingrediënten: Winter Bamboe prijsindicatie: € 1,25 (400g) |
|
merk: ? land van herkomst: China etiket: Frozen Fresh Bamboo Shoots ingrediënten: bamboe prijsindicatie: € 1,50 (500g) |
|
merk: Natural Food (importeur Wah Nam Hong) land van herkomst: China etiket: Baby Bamboo Shoot ingrediënten: bamboe spruiten, water prijsindicatie: € 1,25 (200g) |
|
merk: diverse merken land van herkomst: China etiket: Bamboo shoots in water ingrediënten: bamboe, water prijsindicatie: € ± 1,- Tip: het plaatje op het etiket verraadt wat erin zin: julienne, plakjes of hele babmoescheuten |
|
merk: ? land van herkomst: Japan etiket: Takenoko, gekookte bamboescheut ingrediënten: bamboescheut, zout prijsindicatie: € 5,50 (325g) |
|
merk: merkloos (versafdeling van Sang Lee in Eindhoven) land van herkomst: onbekend etiket: Verse bamboe prijsindicatie: € 3,50 p/kg |
Ik ben ze dus ook wel vers tegengekomen bij Wah Nam Hong in Den Haag, maar nooit gekocht omdat ik niet wist wat er mee te doen.
Vers, nog in de schil? Cool. Ik heb ze nog nooit gezien in Nederland.
Als je ze weer ziet, geef je dan een gil?
Ik heb heel veel Bamboe (2 verschillende soorten) in mijn tuin staan en het woekert behoorlijk en wordt heel hoog…maar is heel mooi..
Maar ik vrees dat die soorten niet eetbaar zijn.
In Delfzijl en Appingedam bij de Toko’s gevraagd of ze Bamboescheuten verkopen.. nee dus.. verkoopt niet snel genoeg.
Dat wordt wachten totdat ik in de buurt van Groningen Stad kom en daar naar een Toko kan.
Bij AH bamboescheuten in blik of pot.
Ik vind bamboe in blik echt vies. Ik laat het liever weg dan dat ik dat gebruik. Bah.
O, sorry hoor, ben ik eens een keer positief.
Nou vind ik bamboe al helemaal een smakeloos smerig product
met of zonder blik. Yak, blùùùh :-D
Hahahahaha, inderdaad, zul je altijd zien. :-)
Ik heb hier een bamboe in de tuin staan die ieder jaar gigantische scheuten aan maakt. Het gaat om de phyllostachys aureocaulis, weet iemand of je die ook kunt bereiden en eten? Hij woekert teveel, dus eruit gaan ze toch :)
Ik vloog een keer met Singapore Airlines. Vliegtuigvoer vindt iedereen vies of matig, maar wat ik toen kreeg was gewoon hartstikke lekker! Vooral door fantastische verse bamboescheuten… Kreeg ik het maar zo bij een Chin. Ind. rest. ;-)
Kende het alleen uit blik en dat ruikt goor en wee.
Ja, echt he? Hoe zoiets lekkers zo vies kan worden in blik. :-)
Ik heb vorige week Foe Yong Hai gemaakt, het was echt heerlijk maar toch miste ik de smaak van de bamboe scheuten.
Is er een bomboe scheut vorm in kruiden wat ik toe kan voegen aan een gerecht om de smaak meer naar voren te laten komen?
Ik zou zo niks kunnen verzinnen. Maar als je die smaak zo graag in je foe yong hai hebt, dan koop je toch gewoon zo’n blikje bamboe? Volgens mij heeft de Albert Heijn het tegenwoordig ook gewoon in de schappen liggen.
Iemand enig id of je ergens menma (japanse gefermenteerde bamboescheuten) kan kopen online ?
Ik zie op google wel van die potjes Menma van Momoya, maar kan ook geen online webshop in de lijst vinden die het verkoopt: https://www.aziatische-ingredienten.nl/online-tokos/
Ik ben bang dat je het toch in een fysieke winkel moet zoeken. Bij de grotere Aziatische supermarkten of bij een Japans gespecialiseerd zaakje: https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/japanse-toko/
Deze week echte verse bamboe in de aanbieding bij Amazing Oriental…dat zien er toch behoorlijk ongekookt uit!
https://amazingoriental.com/product/bamboo-white/
Ha Tessa, jazeker zien die er ongekookt uit. En die zijn ook ongekookt. Maar het is alleen geen bamboe! :-)
Kijk het is iets wat ze ook wel waterbamboe noemen: https://www.aziatische-ingredienten.nl/wilde-rijststengel/
Zijn er ook bamboe soorten die vers oneetbaar of giftig zijn?
Volgens mij zijn ze allemaal giftig als je ze zo rauw eet. En veel soorten ook nog als je ze kookt. Dus ik zou niet zomaar je tanden in de bamboe in je tuin zetten. ;)
Dagverse bamboe kan je kopen bij Amazing Oriental..
Ik heb nog nooit verse bamboe gezien bij Amazing Oriental. Wel lang houdbare in het koelvak. En verse wáterbamboe, maar dat is wat anders, kijk, hier lees je meer over: waterbamboe