Hoe heet het?
Banh Xeo meel, meel voor Vietnamese pannenkoekjes, Vietnamese Pancake Flour Mix, Flour for Vietnamese sizzling crêpes or Vietnamese crispy pancakes, bột bánh xèo / bot banh xeo (Vietnam).
Wat is het?
Banh xeo is een Vietnamees pannenkoekje, geel van de kurkuma (dus niet van ei!), traditioneel gebakken in reuzel, gevuld met garnalen, stukjes varkensvlees, taugé, soms met witte ui en soms ook gekookte mungboontjes. Je rolt het gevulde pannenkoekje (of een stukje daarvan) in een blaadje sla met lekker veel verse kruiden. Soms wordt dat sla-pakketje ook weer strak opgerold in een rijstvel. Je dipt het in een sausje van vissaus, limoensap, suiker en chilipeper. Normaal gesproken is zo’n pannenkoekje simpelweg gemaakt van rijstmeel en kurkuma maar in dit soort kant-en-klaar mixen zit eigenlijk altijd ook een klein deel van een andere meelsoort zoals tapiocameel, maïzena of gewoon tarwebloem. Waarschijnlijk om ze iets minder breekbaar te maken, al merk ik geen verschil, ik gebruik gewoon rijstmeel.
Hoe te gebruiken?
De meeste recepten gaan uit van een verhouding van ongeveer 1 deel meel op 2 tot 3 delen vocht. Dat vocht is vaak kokosmelk dat om het beslag wat dunner te maken wordt aangelengd met water, ijswater of nog beter: ijskoud bruiswater. Soms gebruikt men alleen water of kokoswater en ik zag ook een recept waarin een deel ijskoud bier gaat. Roer meel, kurkuma en vocht met een garde tot een dun beslag. Met dik beslag krijg je geen dunne pannenkoekjes. Laat het een half uurtje tot een nacht rusten voor je begint met bakken. Probeer de flensjes zo dun mogelijk te maken, bak ze een minuut of 4 of nog langer tot ze knisperend knapperig zijn. Op deze foto zijn ze eigenlijk te dik (recept na de klik):
Tips, weetjes & recepten
- Tip: het is altijd een goed idee om voor je aan zoiets begint wat filmpjes op youtube te bekijken, dan krijg je er meer een gevoel bij. Bekijk de filmpjes van Vietnamese moekes, maar ook die van de straatverkopers.
- In Vietnam wordt (waarschijnlijk de lekkerste) banh xeo in behoorlijk wat vet gebakken om niet te zeggen gefrituurd. Op zich is dat nog een hele kunst. Met een koekenpan met goede anti-aanbaklaag gaat het een stuk makkelijker en is maar weinig olie nodig.
- De “xeo” in banh xeo (spreek je uit als C-jo) is een onomatopee: een klanknabootsing van het sissende geluid dat de pannenkoekjes maken in de pan. “Banh” is een verzamelwoord voor dingen die van meel worden gemaakt zoals pannenkoekjes, brood, cake, etc.
RECEPT voor BANH XEO 2.0
voor 4-6 pannenkoekjes
In Vietnam gebruikt men vaak een wok en gaan varkensvlees en garnalen samen met het beslag de pan in, daarop gaat een handje taugé en een deksel. Maar omdat je de pannenkoekjes toch gauw een minuut of vier moet bakken voor ze bruine, knapperige plekjes beginnen te krijgen en ik dat te lang vind voor garnalen vind ik het fijner om alles apart te garen. Ik gebruik buikspek (de afsnijdsels van dit: recept), maar een speklapje in plakjes voorbakken kan ook. Ik heb zelfs eens gerookt ontbijtspek en Hollandse garnalen gebruikt, ook lekker.
Het beslag
200ml kokosmelk
65g rijstmeel (of toch Banh Xeo meel)
½ tl kurkuma (zit in het zakje ín de mix)
1 snufje zout
1 el gehakte gewone of Chinese bieslook of lente-ui
Roer met een garde alles behalve de bieslook in een kom door elkaar. Met rijstmeel gaat dat best makkelijk, de kans op klontjes is klein. Het beslag moet redelijk dun zijn, je wilt knapperige, knisperende pannenkoekjes, geen dikke kledderpannenkoeken. Voeg niet al het vocht in een keer toe, dan kun je nog finetunen. Een beetje extra water kan ook nog. Voeg nu de bieslook toe en laat het beslag een half uur tot een nacht staan voor je ermee gaat bakken.
Het dipsausje (nuoc cham)
1 el vissaus
1 el limoensap
1 el water
1 el suiker
1 el gehakte, verse, rode chilipeper
Voeg alles samen, roert tot de suiker opgelost is en zet klaar.
De vulling
10 rauwe grote garnalen
1 tl vissaus
1 tl suiker
80gr zachtgegaard buikspek
100g taugé
kruiden zoals shiso, Thaise basilicum, koriander of munt
Overgiet de taugé (ontdaan van worteltjes als je het helemaal goed wilt doen) in een zeef eerst met kokend water, daarna met koud water en laat uitlekken. Bak de garnalen in wat olie, voeg na een minuutje de vissaus en suiker toe, bak nog een minuutje (of tot gaar), laat op een bordje glijden en zet klaar. Zet alles klaar op tafel.
Nu gaan we de pannenkoekjes bakken. Verhit een (flensjes)pan met anti-aanbaklaag, voeg wat olie of reuzel toe, roer het beslag nog even door en giet een pollepel beslag rond in de pan. Doel: dunne flensjes met flinterdunne zijkanten. Bak de flensjes, langer dan je misschien zou denken tot ze in ieder geval onderop knapperig en bruin zijn. Een deksel is nu de rest al gaar is niet nodig. Bak meerdere pannenkoekjes achter elkaar of eet ze een voor een. Ik doe er de garnalen, het spek, de taugé en kruiden op, giet er wat nuoc cham op en eet het (ssst, niet doorvertellen) gewoon met mes en vork op.
Welke soorten banh xeo meel zijn er te koop?
Met witte ui, bedoel je dan de normale gele ui of de zoete witte ui?
Hm, ja, ik bedoel inderdaad die zoete, witte uien. Ik koop ze bij de Turk. Maar ik kan me niet voorstellen dat het met gewone, gele uien of zelfs rode minder lekker wordt. Ik vind alleen die rode soms alles zo vies verkleuren, dus die zou ik hier mijden. Of nou ja, ik mijd de uien sowieso. :-)
Geen hachee dus?
Alleen in dit gerecht, Ed!
Ik ben normaal gesproken dol op ui. Heb as we speak gele, witte én rode uien in huis, een netje met sjalotjes en een bosje lente-ui. Jeetje, ik schrik er zelf van. :)
Ben je op vakantie Robin? Tijdje al geen nieuwe posts.
Een nieuwsbrief ofzo zou ik wel leuk vinden. Kan ik zien wanneer er iets nieuws staat op de website :)
Verder top website hoor, leer er heel veel van. Bedankt
Ik was inderdaad op vakantie! En ik heb dan daarvoor en daarna geen tijd/rust om te posten, maar hopelijk gaat er dit weekend weer een post online!
Er is wel eens vaker om een nieuwsbrief gevraagd, maar dat brengt weer allerlei rompslomp met zich mee en ik besteed mijn tijd liever aan de inhoud. Misschien ooit, na mijn pensioen. :-D
Nou, dat ging dus helemaal verkeerd met mijn beslag. Of te dun – geen constante laag – en dus viel deze uit elkaar. Even oefenen dus.
Uiteindelijk 100% op dezelfde manier geserveerd met gebakken rijst.
Qua smaak prima.
Ik denk dat een goede anti-aanbakpan wel heel erg helpt. Of een flensjespan als je die hebt. In een gewone koekenpan zou de moed mij ook naar de schoenen zinken. ;-)
Hallo,
Geweldig site! zo veel info :)
Ik ben gek op Banh Zeo, na 5 jaren te hebben rond gelopen in Hanoi & Vietnam, wil ik graag nu wat aan mijn Banh droom waar make thuis in NL, ik zie nog nergens om mij heen(nog) een “echter Vietnamese Toko” en zou find vinden om verse kruiden voor Ban zeo kunnen vinden (buiten Thai basil, Min, en verse koriander) zoals, Saw-tooth coriander, Rau dang, Perilla. meer info, http://vietnamesefoodlovers.org/guide-vietnamese-herbs/ mvg, Doula
Hi Doula, dankjewel voor je compliment, ik doe mijn best. ;-)
Het zou handig zijn geweest als je had vermeld waar “bij jou om jou heen” is, al denk ik dat de kans inderdaad klein is dat er een Vietnamese toko in de buurt is. Maar had je al wel de lijst met toko’s gevonden hier : Lijst met toko’s in Nederland? Daar staan er wel een paar tussen die gespecialiseerd zijn in de Vietnamese keuken.
Verder zijn veel verse kruiden best wel te vinden in Nederland. Vooral de grotere vestigingen van Amazing Oriental verkopen bijvoorbeeld wel Saw-tooth coriander en Perilla. Ik koop ze daar ook en schreef er 2 artikelen over:
Saw-tooth coriander
Perilla
Alleen die derde die je noemde, rau đắng, die ken ik niet en die heb ik denk ik dus ook nog nooit in de winkel gezien. Of bedoelde je rau răm? Daarover schreef ik al wel:
Vietnamese munt
Anyway, veel succes met je zoektocht, de Vietnamese keuken is heerlijk!