Vegetarische gans

Gefrituurde gluten Hoe heet het?
Vegetarische gans, gefrituurde gluten, fried BBQ-dough, barbecue gluten, zhāi shāo é (斋烧鹅)

Wat is het?
Vegetarische gans is een gefrituurde, zeer sterk gekruide gluten, een van de vegetarische producten in de Chinese keuken die gluten verwerkt tot iets wat smaakt naar ‘gans’, vegetarische ‘eend’, ‘kip’ of ‘garnaal’.

Hoe te gebruiken?
Niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk is het de bedoeling dit te gebruiken als vleesvervanger in roerbak- en stoofschotels. Ik at ze als snack, maar dat blijkt toch niet helemaal de bedoeling.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Gefrituurde gluten
merk: Wah Yuen Foods 华园
land van herkomst: Hong Kong
etiket: BBQ Fried Dough
ingrediënten: Gluten uit zemelen, sojasaus, suiker, plantaardige olie, kerriepoeder, chillipoeder, MSG en kleurstof E110.
prijsindicatie: ± € 0,98 (95g)

Reacties

Vegetarische gans — 23 reacties

  1. We eten de BBQ Fried Dough wel als snack. Voor zover bekend zijn er geen andere toepassingen hiervoor.

  2. Oh, je eet ze als snack, zo droog, direct uit het zakje? Grappig, dan ga ik ze binnenkort nog eens eten.

  3. Mijn schoonmoeder is boedist en heeft mij dit geïntroduceerd. Het doet haar denken dat ze Peking Eend eet, maar ik vind het wel erg vettig.

  4. Heb je het wel eens gegeten, Ed?
    Je moet gewoon vergeten dat het gans voor zou moeten stellen. Dat moet je eigenlijk bij al die zogenaamde vleesvervangers vergeten. Gewoon eten voor wat het is, in dit geval knapperige, gekruide brokjes gluten.

  5. Ik begrijp nooit waarom vegetariërs dit zo moeten noemen.
    als ik dat dan vraag, dan hoor ik wat rare argumenten.
    Ik zal het wel nooit snappen.
    En Robin, “gekruide brokjes” geef ik aan mijn kat. :-)

  6. Het is de schuld van de boeddhisten. ;-) Die hebben dit soort dingen allemaal ontwikkeld, uitgevonden en een naam gegeven. Zij misten het lekkere eten uit hun jeugd en zochten naar vervanging. Ik denk dat die namen ook meer op het hele gerecht slaan dan op de vleesvervanger zelf. Dus eigenlijk is het dan “vegetarische variant van dat ene lekkere gerecht met gans”. Net zoals “fish fragrant eggplant” niks met vis te maken heeft maar zoiets betekent als “aubergine met dezelfde saus als dat ene lekkere gerecht met vis”. Het gaat meer om het geheel, de vleesvervanger is van ondergeschikt belang.

    Nou ja, hoe dan ook, veel van die zogenaamde vleesvervangers (tofu, gluten) vind ik lekker. Gewoon omdat het wat ANDERS is dan vlees. De westerse vleesvervangers, die juist heel veel op vlees zouden moeten lijken vind ik dan weer niks. Dan neem ik liever gewoon echt vlees.

  7. Je hebt zeker gelijk dat het de ‘schuld’ is van de boeddhisten. Ik heb eens een keer in een boeddhistische tempel gegeten en alle gerechten waren gebaseerd op de recepten van de traditionele vleesgerechten. En echt waar, die vegetarische koks kunnen werkelijk alles namaken en vaak lijkt het nog echt ook, qua structuur en smaak.

  8. Waarom schijnheilig, Ed? Schijnheilig zou zijn als ze stiekem kip zouden eten. Ze zeggen niet “we eten geen vlees omdat we vlees vies vinden”, ze zeggen “we eten geen vlees omdat we geen dieren dood willen (laten) maken”.

    Met jouw visie is zelfs een muggennet ophangen al hypocriet.

  9. @Shirley. Ik heb mij regelmatig laten vertellen dat sommige vegetarische koks vlees na kunnen maken dat (bijna) niet van echt te onderscheiden is, maar ik heb het nog nooit meegemaakt. Ik wil het best geloven, maar stiekem geloof ik het toch niet.

    Aan de andere kant, soms krijg je vlees voorgeschoteld en dan zou ik niet durven zweren of het kip of varkensvlees is bijvoorbeeld. En ik vind dat ik best goed kan proeven, maar als je het echt niet weet, dan valt het soms niet mee. Ik lach dan ook nooit heel hard als kandidaten bij Masterchef UK hert of eend of bief of erger door elkaar halen. Ik denk dat dat bijna iedereen kan overkomen.

  10. Even duidelijkheid Robin, ik heb niets tegen vegetariërs.
    Mijn beste vriend is vegetariër en ik respecteer zijn opvatting.
    Wat mij alleen zo irriteert is dat er dingen worden opgevoerd
    die dan op vlees moeten lijken. Waarom vraag ik mij af?
    Wat is er dan mis met alleen plantaardig?

  11. “Met jouw visie is zelfs een muggennet ophangen al hypocriet.”

    Voor mij niet, maar er zijn groeperingen in India die dat wel
    zo zien.

  12. Alleen plantaardig is saai. Zeker voor Chinezen, die moeten iets te kauwen en knagen hebben. Het is de structuur van vlees waar het om gaat. De afwisseling met zachte tofu, knapperige groente, harde pitjes, taaie zeentjes, plakkerig deeg en dus wat stevigere kost. En ik zie het gewoon echt niet, wat daar nou schijnheilig aan zou zijn. Het gaat om structuren.

  13. Nou, het zal wel komen door de discussies met strenge vegetariers die ik wel eens heb gehad.

  14. Ik word persoonlijk niet zo vrolijk van al die toegevoegde gistextracten en de wens om vlees of vis te imiteren, surimi, quorn producten, het komt allemaal zo gekunsteld en onnatuurlijk over. Ik denk meestal wel goed na over het ijzergehalte van de zogenaamde vleesvervangers, vandaar natuurlijk vaak de combi met paddestoelen. Wie weet welke van de chinese paddestoelsoorten mag doorgaan voor vleesvervanger?

  15. Volgens mij is er geen enkele paddestoel die echt voor volwaardige vleesvervanger kan doorgaan. Daarvoor zit er te weinig eiwit in. Ik denk dat ze de naam van vleesvervanger vooral hebben gekregen omdat paddestoelen qua smaak, textuur en maagvulling wel een beetje aan vlees kunnen doen denken.

    De paddestoelen met het hoogste eiwit-gehalte (maar dus altijd nog veel lager dan het eiwitgehalte in vlees) zijn bijvoorbeeld shiitake en konings oesterzwam.

    Maar misschien dat een meelezende vega- of fungi-expert een beter antwoord weet.

  16. Volgens mij wordt paddestoel ook vaak vooral ingezet voor de bite, en niet voor de eiwitten, want die zitten er niet heel veel in. Paddestoelen en gefrituurde reepjes tofuvel gaan wel weer heel goed samen. Vind zelf straw mushrooms lekker in Chinese roerbakgerechten.

  17. Een beetje late reactie.
    Ik ben het helemaal eens met Ed. Begrijp ook niet waarom (sommige, ik wil niet generaliseren!) vegetariërs en veganisten zo “verlangen” naar vlees-vervangers, mits je de producten van Vivera, Alpro, Quorn, AH, etc. bedoelt.
    De boeddhistische vlees-vervangers bestaan vaak al eeuwen en ik vraag mij af of je dit nog kan zien als een verlangen naar de gerechten uit je/hun jeugd. Volgens mij, als je als boeddhist wordt geboren, weet je niet beter.
    Robin, je schrijft dat je van tofu houdt, dan ga ik er van uit dat je ook producten van tofu-vellen kan waarderen. Gecreëerd door Boeddhisten? Voor gluten geldt hetzelfde. Hoe eet jij gluten?
    Kortom, of je het nu zelf maakt of koopt, ik zie het verschil niet.
    Als ik “zin” heb in een bite, dan kook ik iets met (wel gedroogde en geweekte) shiitake of oesterzwammen (krokant bakken). Als ik echt behoefte heb om mijn kaakspieren te trainen: Fried Round Gluten van Sanghai Fuseng Soya-Food Co.
    Ik ben wel meelezend, maar ik weet niet of ik een expert ben. Ik eet inmiddels al 30 jaar veganistisch, voornamelijk Aziatisch, voor mij de bakermat voor origineel Vegan food.
    Complimenten voor je site!!!

  18. Nee, de producten van tofuvellen vind ik niks. Tofuvellen op zich soms wel, maar zijn ook niet echt favoriet. Ik moet eerlijk zeggen, op tofu na eet ik vrij weinig tofu of gluten producten.

    Ik kan me voorstellen dat je als veganist veel hebt aan de Aziatische Keuken, die is tenminste niet gebaseerd boter en room, dat scheelt.

  19. Je moet tofu en aanverwanten ook niet zien als vervanger van. Dat is het natuurlijk niet, zo beredeneerd kun je vlees een tofuvervanger noemen. Ik eet graag tofu en af en toe wat gluten, zogenaamde vleesvervangers vind ik in de regel niet veel aan. Waarom zou je vlees willen vervangen door iets wat er op lijkt, dat is niet nodig. Het is gewoon een handige marketingstrategie om vleeseters het gevoel te geven dat ze goed bezig zijn en vegetariërs het gevoel te geven dat ze niets missen.

  20. Ik blijf erbij dat dat niet opgaat voor al die “mock” producten uit China. Die bestaan al voordat marketing was uitgevonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *