Bulgogi is een populair Koreaans gerecht van gegrillde, dunne plakjes zoet gemarineerd rundvlees. Typisch zo’n gerecht voor op een Koreaanse tafelbarbecue, maar bereiden in grillpan of wok kan ook. Voor het traditionele recept verwijs ik graag naar de onvolprezen Maangchi, maar ik doe het anders: ik marineer en grill een mooie entrecote in zijn geheel en snijd hem daarna pas in plakjes. Dat meng ik met reepjes lente-ui, nashi peer en een sausje van de marinade ingrediënten en voilà: Bulgogi 2.0! ;-)
BULGOGI / 불고기
Het vlees
500g entrecote
Voor marinade & saus
4 el suiker
2 tl grofgemalen, zwarte peper
4 el lichte sojasaus
2 el sesamolie
2 el citroensap
Meng dit bij elkaar in een kommetje.
=> Voor de marinade doe je 1/4 van dit mengsel in een diepvrieszakje.
(daar komt zo nog geraspte peer, sjalot en knoflook bij)
=> Voor het sausje laat je 3/4 in het bakje over.
(gaan we straks mee verder, daar komt fijngehakte sjalot en knoflook bij)
Verder ook nodig voor marinade & saus
1 sjalotje
1 nashi peer
1 knoflookje
De marinade
Je hebt dus een zakje met 1/4 van het sojasausmengsel.
Rasp ongeveer 1/4 van het sjalotje en voeg toe aan het zakje.
Rasp ongeveer 1/4 van de knoflook en voeg toe aan het zakje.
Rasp ongeveer 1/4 van de peer en voeg toe aan het zakje.
Leg de entrecote hierin, masseer even en laat een paar uur tot een nacht marineren in de koelkast.
Het sausje
Snijd de rest van het sjalotje heel fijn
Snijd de rest van het knoflookje heel fijn
Bak dit in een klein pannetje in wat olie een beetje gaar en glazig.
Voeg het achtergehouden sojasausmengsel toe en kook even door.
Bind eventueel een heel klein beetje met een kwart theelepeltje maizena (of beter: pijlwortel), losgeroerd met koud water. Je wilt geen dikke saus, alleen een beetje “glans”, een beetje “net-niet-waterig”. Maar als dit onbegrijpelijk klinkt, laat het dan liever achterwege, een “waterig” sausje is beter dan een kwakje lijmsaus.
De garnering
de rest van de peer in blokjes of reepjes
1 lente-ui in reepjes of ringetjes
1 tl sesamzaadjes, geroosterd
Bereiding
Haal de entrecote uit de marinade en dep goed droog. Wrijf in met een beetje olie, strooi er naar smaak nog wat zout op en grill of bak de entrecote naar wens. Laat even rusten voor je hem aansnijdt. Of laat afkoelen en eet lauw/koud.
Assemblage
Snijd de entrecote in plakjes. Warm of koud kan allebei.
Meng met reepjes lente-ui en peer.
Leg op een grote schaal of verdeel over individuele schaaltjes.
Giet het sausje (warm of lauw) over het vlees. Misschien niet alles.
Bestrooi met sesamzaadjes en serveer.
Ook lekker op een gestoomd lotusbroodje. (Zie: foto)
Ziet er heerlijk uit! Dit ga ik vanavond proberen
Heel erg lekker, bedankt voor het idee.
Suggestie: in de sous vide en met de crème brulebrander een kleurtje geven :)
Goeie tip. Doe ik ook geregeld. Alleen grill ik het vlees liever gewoon nog even om en om dan dat ik er de brander op zet.