Cashewnoten

cashew-nootjesHoe heet het?
Cashews, ongezouten cashewnoten, ongeroosterde cashewnoten, gestoomde cashew noten.

Wat is het?
Aan de tropische cashew boom (Anacardium occidentale) groeit de cashew appel. Die is rood of geel, lijkt een beetje op een peer en schijnt erg lekker te zijn, maar beperkt houdbaar en nogal kwetsbaar. Vandaar dat je deze vrucht hier nooit tegen komt anders dan verwerkt in bijvoorbeeld sapjes en drankjes. De grap is dat die cashew-appel een schijnvrucht is, de echte vrucht is de cashewnoot en die lijkt met een prittstift zo op het kroontje van een peer te zijn geplakt. Een beetje een surrealistisch plaatje.

Hoe te gebruiken?
Voor gebruik even 10-15 minuutjes roosteren in een oven van 160°C of tot ze mooi bruin zijn. (zie voor & na foto hierboven) Roosteren in een droge pan met dikke bodem kan ook, met een beetje olie kan ook, maar mooi egaal bruin worden ze dan niet. Warm zijn ze zacht, laat ze dus afkoelen. Ook al staat er soms op het etiket dat ze rauw zijn, ze zijn echt al zodanig behandeld (meestal gestoomd) de ze niet meer giftig zijn. Luchtdicht en droog nog maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Zakje cashew noten

merk: Kirin Brand
land van herkomst: staat er niet op
etiket: Kirn Brand
ingrediënten: cashew noten
prijsindicatie: € 16,- p/kg

Reacties

Cashewnoten — 2 reacties

  1. Vraag: ik bezit een cashewboom. Wil de noten zelf gaan branden, hoe ga ik te werk?

  2. Jeetje, dat schijnt nog niet mee te vallen, Lydia.
    Kijk, dit vond ik erover op de site TropicalPermaculture.com:

    Processing Cashews

    You can’t just shell and eat cashew nuts like other nuts. Their shell is full of a horrible, caustic liquid that will burn holes into you!

    The challenge is to separate the nut from the shell without getting the stuff on your skin, or worse, into your eyes.

    One method is to freeze the shells, and then separate the shell from the nut before it thaws. You still need gloves and long clothes and I’d also use safety glasses, just in case. The nuts can be eaten raw, but please, please make sure they are not contaminated with any of that liquid!

    The roasting method requires oil, and a clear mask and long gloves and sleeves and pants and an apron…

    Heat the oil to 210°C and then drop the nuts into it for two minutes. No longer or they will become too brittle. Be careful when putting the nuts in because they will squirt that liquid at you as they hiss and jump in the oil…

    When they are ready cool them in a bucket of water, get them out of the shell, and dry them. Yum. (Or so I’m told. I have to admit that I haven’t tried that method yet…)

    Another roasting method is to heat the nuts for a minute in an open pan with holes (so the caustic liquid can drain away). I think you are supposed to do that over an open fire. Don’t breathe in the fumes, and if the nuts catch fire douse them with water… After the roasting you have to put the nuts into sawdust or something absorbent to remove the last of the caustic liquid.

    After roasting and drying you can finally shell your cashew nuts.

    Sounds like fun, doesn’t it?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *