Hoe heet het?
Chinese gedroogde zoute pruimen / gedroogde witte of rode pruimen / gefermenteerde pruimen. Chinese dried preserved plum / dried salted plum / salty dried plum (Engels), kakastong / bigi futu (Suriname).
De plompere, halfgedroogde variant: chan pei mui / chen pi mei / 陈皮梅.
De drogere, rode of wit uitgeslagen variant: wah moi / hua mei / 话梅 of li hing mui / 旅行梅 (letterlijk: reizigerspruim)
En nog nooit gezien in NL, een gerookte variant: wu mei / 乌梅 / 烏梅.
Wat is het?
Gedroogde Chinese pruimen zijn net als de eerder besproken gezouten pruimen in zout ingelegde, gefermenteerde pruimen, maar deze zijn ook nog op smaak gebracht met in ieder geval suiker en zoethout en tot slot in de zon gedroogd. De witte of rode wat meer ingedroogde variant is als een “zure mat meets salmiaksnoepje” (bijzonder en lekker!). De wat plompere variant lijkt meer op een gewelde abrikoos, maar dan met zoete, kruidige smaken (gewoon lekker). De variant waarbij de pruimen individueel zijn verpakt in snoeppapiertjes heeft een extreem plakkerige, chewy structuur en een smaak die doet denken aan Turks fruit, geconfijte sinaasappel/gember en drop (deze variant heeft zeker een acquired taste).
Hoe te gebruiken?
Chinese gedroogde, zoute pruimen eet je als een snoepje. Vroeger zat de pit er altijd nog in (daar kon je dan nog een tijdje op sabbelen), tegenwoordig zijn veel varianten pitloos. Die kleine, witte of rode zien er misschien keihard uit, maar zijn dat niet. Omdat ze het het goed doen als je een droge mond hebt namen reizigers in China ze mee voor onderweg. Ook lekker bij een biertje. Soms worden de pruimen als ingrediënt gebruikt in gerechten of drankjes. In Hawaii maalt men de gedroogde pruimen tot poeder (Li Hing Mui powder) en gebruikt dat als smaakmaker op fruit, snoep, ijs of in cocktails. Gedroogde pruimen zijn buiten de koelkast nog maandenlang te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Filmpje: zelf thuis Chinese pruimen inleggen. En een recept van iemand die thuis heeft geprobeerd: chen pei mui snoepjes na te maken.
- Lees alle post over: verschillende producten gemaakt van Chinese pruimen.
Wat is er zoal te koop?
Welk merk is het lekkerste?
De gedroogde pruimen van BH vind ik het lekkerst. Er zijn twee soorten:
Deze meer gedroogde, lichter gekleurde pruimen zijn heerlijk zoet, zout en vooral zuur. BH gebruikt geen zoetstof zoals veel andere merken wel doen. Zoetstof geeft toch een wat sterke bijsmaak. Gewoon suiker of honing is lekkerder.
Deze dikke, donkerbruine gedroogde pruimen van BH zijn zacht, kruidig en zoetig en doen denken aan ontbijtkoek en appeltaart. Lekker om zo te eten, maar vast ook lekker in een winters stoofpotje.
Ik ben zelf er veel te spreken over de Mei Yuan
Ik had een hele tijd terug een potje van Ban Hock Food en die was achterlijk zout. Echt niet te eten. Sindsdien nooit meer gekocht.