Hoe heet het?
Chinese gember, temoe koentji, vingerwortel, fingerroot, chinese keys, temu kunci (Indonesië), ka chai / kra chai / กระชาย (Thailand), āochún jiāng / 凹脣薑 (China).
Wat is het?
Chinese gember of temoe koentjie is de wortelstok van de tropische plant Boesenbergia pandurata, lid van de gember-familie, zusje van de laos/galanga. Het lijkt wel of er uit een gewoon stukje gember lange, smalle gembervingers (Ø 1cm) groeien.
Hoe te gebruiken?
Voornamelijk in de Indische en Thaise keuken: in curries, sambals en atjars. Combineert vooral goed bij seafood. In plakjes meestoven maar geraspt kan ook. De smaak lijkt erg op die van gember, maar dan sterker/frisser met een beetje een ziekenhuissmaakje, dus pas op. Gebruik liever verse gember of laos als substituut dan de poedervorm.
Tips, weetjes & recepten
- Recept voor: kruidige mosselen
- In Indonesië worden ook de jonge blaadjes van deze plant gegeten.
- Klik hier voor een overzicht : familieleden v/d gember op een rijtje
Wat is er te koop?
merk: Belicious land van herkomst: Thailand etiket: Krachaiwurtzel, Tumicuni, กระชาย ingrediënten: chinese gember prijsindicatie: € 1,20 (100g) |
Net als alle wortels, is de temu kunci goed te bewaren in de vriezer. Ik gebruik zelf nog de cobek en ulekan, als ik sambel maak, bijvoorbeeld sambal petis, dan kan de temu kunci bevroren en al mee geulekt worden.
graag wil ik de finger root bestellen.
Hi Froukje, ik verkoop niks, ik geef op deze site alleen info. Ik weet ook niet waar je het online zou kunnen bestellen.