Chinese lichte sojasaus

Chinese lichte sojasaus Hoe heet het?
Lichte sojasaus, Chinese sojasaus, zoute ketjap, kecap asin, light soysauce, shēng chōu / 生抽 (China), ซีอิ๊วขาว (Thailand).

Wat is het?
Lichte sojasaus is een sojasaus (gefermenteerde sojabonen met tarwe, water, zout en gist) die minder lang gerijpt wordt dan andere sojasauzen en daardoor lichter van kleur en smaak is, maar wel zoutiger.

Hoe te gebruiken?
Wordt als smaakmaker (zoals wij in het Westen zout gebruiken) toegevoegd aan allerlei gerechten en marinades. Dit in tegenstelling tot donkere sojasaus die meestal niet voor de smaak maar voor de kleur wordt gebruikt. Kan ook onbewerkt als dipsaus worden gebruikt, eventueel met wat andere smaakmakers. Goed te vervangen door Japanse sojasaus (Kikoman) of Indonesische ketjap asin. Koel en donker lang te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Kwalificaties en varianten:

  • Naturally brewed. Er zijn namelijk ook sojasauzen op de markt die niet via natuurlijke fermentatie gebrouwd worden maar kunstmatig in elkaar geknutseld van plantaardig eiwit, karamel en maisstroop. Lees meer over deze nep-sojasaus in de post over copycats.
  • Premium Light Soy sauce (touchou [头抽]) wordt verkregen uit de eerste persing van de sojabonen. Net als bij olijfolie wordt die hoger aangeschreven dan de tweede persing.
  • Double-fermented soy sauce (shuanghuang [雙璜]

Wat is er te koop?


Chinese lichte sojasaus

merk: Pearl River Bridge
land van herkomst: China
etiket: Superior Light Soy Sauce, naturally brewed 生抽王
ingrediënten: water, sojabonen, zout, tarwe, conserveermiddel potassium sorbate
prijsindicatie: ± € 0,90 – € 1,10 (500ml)

 Lichte sojasaus, premium

merk: Tai Hua
land van herkomst: Singapore
etiket: Premium Light Soy Sauce, naturally brewed
ingrediënten: water, soy bean, salt, wheat flour, sugar, sodium benzoate
prijsindicatie: € 3,15 (640ml)

Gewone Lichte sojasaus

merk: Tai Hua
land van herkomst: Singapore
etiket: Light Soy Sauce, naturally brewed
ingrediënten: water, soy bean, salt, wheat flour, sugar, sodium benzoate
prijsindicatie: € 2,05 (640ml)

Reacties

Chinese lichte sojasaus — 30 reacties

  1. Robin, waarom bewaar je deze sojasausen en ketjap in de koelkast? Wij doen dat niet (en de moeder en grootmoeder van S. deden dat ook niet), nooit een probleem gehad van bederf of zo.

  2. Ik dacht dat het erop stond, maar zie nu dat het alleen bij Kikkoman erop staat. Ik vind de informatie daarover ook nogal vewarrend, zo lees ik op de nederlandse wikipedia:
    “ Bijna alle sojasauzen krijgen wat alcohol toegevoegd bij het bottelen als conserveermiddel. Hierom moet sojasaus altijd in de koelkast worden bewaard.”

    Ik heb die alcohol echter geen enkele keer teruggevonden in de ingredientenlijst (net als de gist die bij het fermenteren gebruikt zou zijn) maar ik ben denk ik liever safe than sorry. Dus staan ze bij mij in de koelkast. Niet in de laatste plaats omdat het in mijn keuken jammer genoeg bloedheet kan zijn in de zomer en ik het idee heb dat het dan vrolijk “verder fermenteert”.

  3. Ik dacht altijd dat deze light soya sauce veel minder zoutig was dan de gewone soya sauce. Ik heb van mijn vader geleerd altijd de lichte soya saus te gebruiken om wat kleur te krijgen en de smaak van soya in de authentieke cantonese nasi ;)

  4. En Ohja als reactie op de opmerking van MrOoijer: ik bewaar soya saus ook nooit in de koelkast. Is niet nodig, staat bij mij gewoon op het aanrecht in de keuken en je kan het echt ‘eeuwen’ zowat gebruiken. Dat bederft niet.

  5. De soya sauce van Kikkoman bijvoorbeeld. Die is ook veel meer zoutig van smaak dan de light soya sauce. Daarom gebruik ik die ook nooit in de nasi want dan word het geheel veel te zout!

  6. Ik zit ze net even naast elkaar te proeven, maar vind het moeilijk te zeggen. De japanse is iets intenser/geconcentreerder/gefermenteerder van smaak, de chinese lichte sojasaus dus iets euh “slapper” of “dunner”, maar ik denk wel zouter. Maar ik zou daar mijn geld niet op durven zetten, zo duidelijk is het niet.

  7. Wat is er nog meer te koop?

    merk: Sunwick Brand [product of China]
    verpakking: glazen fles, zilver/rood etiket (623ml)
    etiket: Light Superior Soy Sauce, 生抽王
    ingrediënten: water, extract van sojabonen, tarwebloem, zout.
    prijs: € 1,10

    Vandaag gekocht bij Toko Viet-Thai in Gorinchem.

  8. Dankjewel, Ruud, voor de foto’s die je me stuurde van deze fles. Sunwick blijkt een copycat te zijn. Lees meer over copycats in onze post van vandaag : copycats.

  9. Ja of het hoort of niet weet ik niet maar ik bewaar de soja saus ook in de koelkast dacht namelijk dat dat op het etiket stond. Andere reden is ruimte gebrek.

    Ik heb al 10 kruiden potjes staan buiten de koelkast, dan verder nog wel een stuk of 6 potje die in de koelkast moeten, verder nog arachide olie, zakken rijst en bami, sesamolie, olijfolie, pakjes heinz gezeefde tomaten, een pasta machine etc…

    Kan in elk geval geen kwaad om de soja in de koelkast te bewaren.

    Kan het allemaal net aan kwijt, maar als je goed wil koken dan heb je het helaas allemaal nodig (Ik kook voornamelijk Chinees , Indonesisch of Italiaans).

    Weet iemand of je die Pearl river bridge light soy sauce ook als Kecap Asin kan gebruiken?

  10. Die Pearl River bridge light soy sauce is wel heeeeeel erg zout zeg.
    Dat heb ik met andere soja sausen nog niet meegemaakt.
    Wel erg overheersend. Als er 1 EL staat kan ik volgens mij beter 1 TL gebruiken ofzo anders proef ik de rest niet meer door de overheersende zoutsmaak. Ik had wel andere soja sausen gebrobeerd maar die waren allemaal veeel minder zout.

    Wat voor merk kan ik het beste nemen als ik chinese lichte soja saus wil die minder zout is?

  11. Nou, ik vind al die lichte sojasauzen toch echt behoorlijk op elkaar lijken qua smaak en zoutigheid. De regel is wel, hoe lichter, hoe zouter. En ja, lichte sojasaus smaakt inderdaad heel anders dan ketjap. Heb je niet per ongeluk een namaak-fles Pearl River Bridge gekocht?

    Copycat Sojasaus

    Kikoman heeft een low-salt versie in zijn assortiment. Misschien kun je daar naar zoeken, maar gewoon iets voorzichtiger zijn met het toevoegen van de lichte sojasaus lijkt me handiger.

  12. Ik heb de “echte” Pearl River bridge gekocht. Ik had vorige keer de verhoudingen gewoon verkeerd denk ik. Ik had van de week chilli kip met cashew noten en bosui gemaakt en had er een (volgens het recept) maar een halve TL lichte soja saus voor nodig. Dus toen ik alle ingredienten “precies volgens mijn maatlepels erin had gedaan smaakt het ook echt perfect.

    Dus er is niets mis met die soja saus, je moet er gewoon niet teveel indoen.

  13. Japanse sojasaus loopt eenmaal geopend vrij snel in smaak achteruit en kan beter in de ijskast bewaard worden. Ik lees hier mensen die jarenlang een fles kikkoman op het aanrecht hebben staan en dan zeggen dat dat niets uitmaakt. Trek dan eens een verse fles open en vergelijk dit met het totaal geoxideerde product uit de oude fles, je weet niet wat voor verschil je proeft. Bij de nare gesuikerde melige drab die kecap manis heet maakt het inderdaad wat minder uit..

  14. Persoonlijk vind ik de Thaise soya saus ‘Mae Krua White Label, het lekkerst. Het is niet al te zout en natuurlijk licht van kleur. Ook bewaar ik deze saus niet in de koelkast. Er zit zoveel zout in dat het echt wel lang goed blijft buiten de koelkast.

  15. Beste Robin, ik zoek een sojasaus die niet nep is en waar geen E-nummers inzitten. Dus geen conserveermiddelen, smaakversterkers of andere troep. Kun je me helpen? Vast bedankt voor je advies. José

  16. Tai Hua sojasaus is inderdaad een heel bekende merk in Singapore. Mij moeder heeft altijd Tai Hua gebruikt en nooit bewaard in de koelkast, hoewel Singapore altijd bloedheet is.

    Tai Hua heeft ook andere produkten zoals, table condiments en braising sauces.
    http://www.taihua.biz/pro_local.html

  17. Allereerst, wat een leuke site is dit zoveel info over ingredienten.

    Wat is jullie mening over sojasaus van Lee kum kee en dat merk over het algemeen? Valt dat onder de A-merken?

  18. Ja, ik vind Lee Kum Kee wel een A-merk. Ik heb hun sojasaus ook wel eens in huis gehad, geloof ik. Je proeft het verschil tussen de verschillende merken vaak pas als je ze naast elkaar proeft. Het ligt er maar net aan wat je lekkerder vindt. Zolang het maar lichte sojasaus is en natuurlijk gebrouwen dan maakt het merk niet zo erg uit. Vervangen met donkere sojasaus of ketjap is voor mij een no-go. Dat kan echt niet.

  19. In veel amerikaanse en Engelse recepten word vaak gevraagd om sojasaus, zonder enige omschrijving om welke soort het gaat. Welke zou ik in dit geval het beste kunnen gebruiken?

  20. Bij twijfel altijd lichte sojasaus nemen. Lichte sojasaus is de default, als ze iets anders bedoelen zullen ze dat wel zeggen. Bovendien is donkere sojasaus ook veel onbekender en wordt veel minder gebruikt in recepten. En zoete soajasaus (ketjap manis) kennen ze daar al helemaal niet, dus als ze die bedoelen dan leggen ze dat wel uit.

    En de lichte sojasaus kan dus bovenstaande Chinese zijn, maar ook gewoon Japanse kikoman.

  21. Ik heb onlangs weer het programma gezien van de keuringsdienst van waarde betreffende sojasauzen.
    Natuurlijk gebrouwen staat er op het etiket, bijna alles is nep.
    Om treurig van te worden.
    Ik zou niet weten welke Chinese sojasaus nou echt langdurig gebrouwen is.
    Ik gebruik al veel Japanse sojasauzen,
    maar ik denk dat ik het daar nu maar uitsluitend bij hou, die zijn wel echt.

  22. Nou bedankt voor de heads up Eduardus voor als je nog meeleest na bijna 3 jaar. Ik vond een filmpje van nog geen 2 en een halve minuut van de keuringsdienst van waarde, dat bleek idd een behoorlijk ontluisterende: https://youtu.be/ki2_hOc4ATQ
    Sodeju! Jammer dat niet duidelijk is wie die Japanner is die waarschijnlijk een traditionele bereidingswijze in ere houdt maar daarvoor moet ik misschien de hele aflevering opzoeken.
    Ik wist ook het verschil niet goed tussen Sojasaus, Shoyu en Tamari (dat ik nog kende uit de jaren ’70 uit de makrobiotische keuken (jeugdsentiment)Gebruikt iemand nog Gomassio in plaats van zout?)
    En toen kwam ik hier terecht en die pagina linkt ook weer door naar andere met welliswaar gelikte foto’s maar waar ik nog steeds niet veel wijzer werd. Dus neig ik nu wel naar het uitproberen van de sojasausen van de Ekoplaza. En waarom ook niet, alleen gebruik ik helemaal niet zo veel sojasaus en geloof ik ook niet dat Chinezen die het veel vaker gebruiken daardoor ook vaker kanker krijgen (dan nog kan dat aan van alles liggen) dan wij maar evengoed blij dat ik dat filmpje bekeek waarin ze sojasaus niet op de traditionele manier maken maar met zoutzuur en chemicaliën. Dat vind ik maar niks. Op mijn Haday light soy sauce die ik erg lekker vindt staat dat er smaakversterkers inzitten (Disodium 5-Inosinate, Disodium 5′-Guaylate) Water, Sojabonen, Tarwe, Gist extract, Zout en Suiker. Op de Pearl River Bridge Superior Light Soy Sauce staat vermeld dat het Water, Sojabonen, Tarwemeel, Zout en Kaliumsorbaat bevat. Of dat kwaad kan? Wat is wijsheid, liever zo weinig mogelijk additieven voor mij. En alles met mate, altijd.

  23. Hi Jim, in dit linkje vind je alle posts over de verschillende soorten lichte sojasaus onder elkaar. Dan kun je het verschil wel een beetje zien: lichte sojasauzen op een rijtje.

    Die Haday zou ik weggooien, dat is dus typisch een nep sojasaus, niet gebrouwen maar gefabriceerd mbv zoutzuur enzo.

    Ik zou als ik jou was het gewoon houden bij Kikkoman of Pearl River Bridge of mijn favoriet op dit moment: Tai Hua.

  24. Nieuwe YouTube film over het vergelijken van sojasaus. ”In this video, we are doing a deep dive into soy sauce.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *