Zelf likeur maken is een fluitje van een cent, je koopt een fles brandewijn of wodka, voegt suiker en smaakmakers toe en wacht een paar weken. Meer is het niet. De kunst is natuurlijk de lekkerste smaakcombinaties te verzinnen en ik denk dat citroengras & gember een match made in heaven is. Drink het puur, on the rocks, verwerk het in desserts, of maak er een Kir Royale mee: een bodempje Citroengras & Gember likeur in een champagneflûte, aangevuld met een lekkere bubbelwijn (cava, prosecco, champagne, net wat je wilt). Een bijzonder begin van een mooie, Aziatische maaltijd. Of gewoon zomaar, omdat je er zo blij van wordt….
Ingrediënten
1 liter wodka of brandewijn
150 gr mooie, verse gember
4 mooie, verse stengels citroengras
500 gr lichte kandijsuiker
(gewone kristalsuiker kan ook)
Het ingewikkeldste is nog om te verzinnen in welke pot of fles je het gaat maken. Zorg dat die schoon is en bedenk of je alle ingrediënten wel door de hals gepropt krijgt en er uiteindelijk natuurlijk ook weer makkelijk uitgehaald. Maar heb je dat geregeld, doe alles bij elkaar, schud de eerste dagen de fles af en toe om om de suiker te helpen oplossen en zet minstens 4 weken weg op een donkere, liefste koele plek. Geduld is een schone zaak. Je kunt halverwege besluiten om nog wat extra suiker toe te voegen voor extra stroperigheid. Als je ‘m goed vindt kun je ‘m zeven. Toegift voor doorklikkers:
STERANIJS & SAFFRAAN LIKEUR
Steerntjes, een Drentse likeur met steranijs en saffraan. Heel bijzonder, kruidenbitterachtiger, doet door de anijssmaak een beetje denken aan pastis. Mengen, af en toe omschudden, 4 weken laten trekken en dan zeven.
Ingrediënten
500 ml wodka of brandewijn
7 gram steranijs
6 draadjes saffraan
300 gr suiker
Naar recept van: De Gulle Aarde Blogspot, een mooi blog vol bijzondere recepten met kruiden, specerijen en ander prachtigs uit de natuur.
Hallo Robin,
leuke site heb je. Ga de gember en citroengras likeur maken.
Ik gebruik ook de biologische kokosolie waar je een artikel aan gewijd hebt. Ik heb laatst een beetje kokosolie over de spercieboontjes gedaan. Erg lekker.
Groet, Marieke
Leuke tip, dat ga ik ook eens proberen! Kokosolie over de sperziebonen.
Lekker zeg!
Ik maak zelf wel eens liquor 43.
Een liter vanillebrandewijn, suiker en een sinaasappel waar in je in de schil 43 koffiebonen steekt.
Paar weekjes laten staan……en dan is het meestal snel op! :)
Lijkt me ook lekker! Waarom die bonen niet gewoon in de wodka droppen? Waarom eerst in die schil steken?
Door de bonen in de sinaasappel te steken kneus je de schil en komen die aroma’s ook vrij.
Geen wodka gebruiken hoor, vanillebrandewijn!
Ah, dan weet ik wel snellere manieren om de schil te kneuzen. :-D
Ik gebruik nu voor het eerst wodka, ik zal eens zien of dat wel of niet bevalt. Ik dacht dat het niet veel uit zou maken, maar gebruikte tot nu toe ook altijd brandewijn. Geen vanillebrandwijn trouwens. Maakt dat nog uit dan? Ik zou dan liever gewoon vanille toevoegen. Denk ik.
Tja, je kan de schil natuurlijk kneuzen wat je wilt…..maar zo blijft de likeur wel helder.
En het ziet er leuk uit, net als bij bisschopswijn waarin je sinaasappels met kruidnagels doet.
Ik verander zelf ook vaak van alles aan recepten.
Bij mapu dofu doe ik altijd wat shaoxing wijn…..vind ik lekker.
Maar dit recept is te lekker zoals het is, ik heb het dus nooit veranderd.
Maar je kan vast wodka of jenever gebruiken en zelf vanille erbij doen.
Liter vanillebrandewijn, 2 sinaasappels, 44 koffiebonen erin steken en 44 suikerklontjes erbij doen.
44 dagen laten staan maar af en toe voorzichtig omschudden.
Hi,
Even een vraagje, als je de sinaasappel heel moet houden, inclusief die 43 of 44 koffiebonen, waar maak je dan de likeur in? Een fles is duidelijk geen optie, gebruiken jullie een afsluitbare pot, of een weckpot o.i.d.?
En is dit de goede vanille brandewijn?
Een weckpot inderdaad. Of een grote glazen pot met schroefdeksel. Zoiets. En met die brandewijn lijkt me niks mis. Ik gebruik regelmatig hun variant zonder vanille.
Marcel, ik gebruik een weckpot en dit is idd de vanillebrandwijn die ik gebruik.
Als de likeur klaar is kan je die overschenken in een karaf, maar de ervaring leert dat hij vrij snel op is!
Ok, da’s duidelijke taal, waarvoor mijn dank.
het recept voor de 43 lookalike is dus:
1 liter vanillebrandewijn, 1 sinaasappel met daarin 43 koffiebonen (dark roast neem ik aan?) behoorlijk wat suikerklontjes, ik lees iedere keer 43, hoe komt dat? Mag dat rietsuiker zijn? Alles in een weckpot en 42 dagen laten staan en af en toe omschudden, 42 dagen omdat ik ongeduldig ben ;-)
@Marcel, 2 sinaasappels met 43 koffiebonen (ik pak gewoon wat ik in huis heb, dus ook wel eens DE),43 suikerklontjes (ik zou wit nemen, ik denk dat met rietsuiker de kleur minder mooi wordt) en dan maar wachten…….;) en id. af en toe de pot even omdraaien.
@ Beline, bedankt, a.s. weekeind ga ik beginnen, dus over een dag of 49 ga ik weer posten……….. of proosten ;-)
@Marcel, die 43 koffiebonen dus verdelen over de 2 sinaasappels.
En laat even weten wat je ervan vind. Ben benieuwd…….
@ Beline.
OK, onwijs bedankt voor de toelichting, anders had ik dus koffie-likeur gekregen :-) ’t heeft even tijd nodig maa ikr houd je (jullie) op de hoogte.
Ik heb de gember-citroengras likeur gemaakt, in één woord: Heerlijk!!!
Bedankt voor het recept, ik ga er zeker meer flessen van maken.
@ Beline en Robin:
Een paar dagen geleden in de weckpot gedaan, nu is het dus geduld uitoefenen !
Ik laat begin februari weten hoe het smaakt.
Misschien kan iemand een etiket voor me ontwerpen, dat mensen dan hier kunnen downloaden en printen. Voor op de fles. Hahahaha. :-)
Zonder gekheid: zo leuk te horen dat jullie het lekker vinden.
Ha Robin
Ik maak de 43 lookalike en niet de gember/citroengras (dat komt de volgende keer) en of het lekker is laat ik jullie nog wel weten.
Suggestie voor het etiket: deponeer je rode pepertjes als (beeld) merk, groot lettertype erop: LEVENSGEVAARLIJK: GEMBER EN CITROENGRAS LIKEUR ! Gaat echt verkopen, al is het alleen maar uit nieuwsgierigheid ;-)
De mooiste manier om smaken te macereren van schilllen of andere grondstoffen is met alcohol 96% de likeur wordt daarna afgemaakt door toevoegen van vocht zoals suikerstroop. (Voldoende verdunnen uiteraard tot een alcoholpercentage wordt bereikt van rond de 30%. Deze speciale zuivere alcohol is te koop bij: https://limoncello-maken.nl/shop/
Zie bericht 22 dec. 2013.
De likeur was vorige week eigenlijk al klaar maar heb haar gewoon nog een weekje extra laten staan. 1 deel heb ik niets aan gedaan, het andere deel heb ik verrijkt met een heel klein beetje sinaasappel extract, Het werd direct een Knal Oranje drankje, wat wel zo toepasselijk was vandaag ;-) Beiden waren erg lekker, de KO versie smaakt iets sterker naar sinaasappel, wat ik persoonlijk wel erg lekker vind, mijn vrouw vind de gewone versie lekkerder.
De volgende keer maak ik Citroengras/Gember likeur, de uitkomst bericht ik dan wel weer,
Proost !
Zo ben ik jaren geleden kampioen geweest van Nederland, met limoncello maken.
Heel simpel, 3 of 4 of 5 onbespoten citroenen zo dun schillen dat alleen het geel er af komt, beslist geen wit, omdat het witte van de schil bitter is en dat in een weckpot doen met wodca.
Dat een dag of 4 a 5 of 6 laten trekken en dan via koffiefilter schilletjes er uit zeven.
Daarna suiker siroop toevoegen of er flink wat suiker toevoegen, maar dat lost slecht op in alcohol!
Suiker siroop, maak je, door 400 cc water met één kg suiker te koken er dan twee theelepels citroenzuur aan toe te voegen, te koop eventueel bij drogist of apotheek.
Anders word je suiker siroop hard en krijg je het niet meer uit je fles, anders weer vloeibaar maken in magnetron.
Hoe langer je het laat rijpen hoe lekkerder het wordt, dus je eigen beheersen!!!
Maar zeker zo’n vier maanden of langer en proost!!
Niet eerst alles opdrinken en dan pas nieuwe maken, dan zit je een hele tijd zonder!!!!!
p.s. Zelf maak ik 35 jaar wijn Bier en Likeur en heb een kamer vol prijzen en bekers en oorkonde’s
Het belangrijkste is beslist zo schoon mogelijk werken, steriel dus!!
Ik begin vandaag aan de likeur, ben erg benieuwd.
En Donald, goeie tips!
Zo, net de eerste keer proeven.. Erg zoet!
Ook mogen de gember en citroengras nog wel dominanter aanwezig zijn. Toch ben ik dik tevreden en m’n vriendin vindt het ook erg lekker.
Denk dat ik volgende week weer een nieuwe pot maak met nieuwe verhoudingen!
Leuk te horen! Het resultaat is ook telkens anders, dat is het leuke van zo’n zelfgemaakte likeur. ;-)
Gember-citroengras likeur wow echt een vondst!! Ik heb van de gemberstukjes samen met 4 citroenen en nog wat suiker (en water natuurlijk) een heerlijke siroop gemaakt. Na 6 weken trekken voor de likeur zat er nog zoveel smaak in. Zonde om dat zomaar weg te gooien. Bedankt voor het heerlijke idee!!
Bedankt & graag gedaan. :-)
Vraagje,
De likeur met steranijs, kan dat ook met kandijsuiker?
Absoluut, Mirjam. Ik verbeeld me zelfs dat het lekkerder is met kandijsuiker. :-)
Hey weet iemand wat de beste verhouding is tussen brandewijn/wodka en suiker?
1 ltr. wodka – 1 tl. brandewijn – 1/2 tl. suiker.
en dan 1 ltr. per dag met 10 nieuwe haringen.
“De enige methode om gezond te blijven is te eten wat je niet wilt,
te drinken wat je niet lekker vindt,
en te doen waar je geen zin in hebt.
Mark Twain.
Goedendag
Mijn naam is Miranda Versace van slijterij ” De Slijter ”
Het viel mij op dat er veel doorverwijzingen via uw site ( gemberlikeur ) , bedankt
is er iets wat we voor jullie site kunnen doen ?
Vriendelijke groeten
Ik moest even goed zoeken naar de link naar De Slijter, maar die was volgens mij kapot. Dus heb hem meteen maar even gemaakt.
Wat aardig, Miranda! Misschien kun je bij jullie pagina over vanille brandewijn een tip geven aan jullie klanten om er bijvoorbeeld citroengras-gemberlikeur van te maken, met een linkje naar hier.
Een stukje hete rode peper toevoegen zorgt voor een apart smaakje
Dat vind ik moeilijk om me voor te stellen. Maar het intrigeert genoeg om het een keer te willen proberen. Bedankt voor de tip!
Extraheren heet het proces en wordt ook in de parfum wereld gebruikt, je kan van rozenblaadjes tot koffiebonen gebruiken.
Deze processen zijn nog fijner met echte alcohol (98%) je haalt meer smaak uit de ingredienten. Na een aantal weken schudden de alcohol mengen met gesuikerd water in de verhouding die je prettig vindt. (Je kan zelf wel bedenken dat als je 1 liter van bijna 98% procent mixed met 1 liter suikerwater… je een drankje krijgt met nagenoeg 50 % alcohol toch?) Kijk eens naar recepten over limoncello.. en let op dat je geen producten gebruikt die bespoten zijn, die moet je eerst ‘schoonmaken’.
De originele limoncello is overigens troebel en wel vanwege het feit dat de pure alcohol gemengd wordt met water, de makkelijke variant, citroenschillen met suiker en vodka mengen is helder.
Lemongrass/gember’cello is ooit door sergio hermes in oud sluis (*** michelin) met champagne geserveerd als welkomst cocktail.
Die cocktail heb ik gehad. :-)
Eerste keer dat ik bij Oud Sluis at.
Dat bracht me ook op het idee.