Hoe heet het?
Cordyceps (in veel talen), soms ook cordiceps.
虫草属 / chóngcǎo shǔ (China), cordyceps militaris (L.)
Wat is het?
Op de verpakking staat lieflijk “cordyceps flower”, alsof het om bloempjes zou gaan, maar de minder lieflijke bijnaam voor deze paddenstoel is veelzeggender: “de zombieschimmel”. De sporen van deze gruwelijke schimmel dringen de hersenen van een mier (of ander insect) binnen, dwingt die naar een vochtig, schemerig plekje waarna er vanuit het koppie een “oranje steeltje” groeit, de cordycep. De mier overleeft dit niet. Brrrrr. Gelukkig hebben mensen een methode bedacht om deze paddestoelen op vochtige rijst en sojabonen te kweken. Cordyceps smaken naar euh paddestoel, de gedroogde iets intenser dan de verse.
Hoe te gebruiken?
Gedroogde cordyceps week je eerst 5-10 minuten in koud water en kook je daarna een minuutje in water om daarna verder te verwerken. Verse, gekweekte cordyceps (zoals op de foto hierboven) zou je eventueel rauw kunnen eten, maar het is gebruikelijker ze toch even te garen. Je kunt ze verwerken zoals andere paddenstoelen. Je vindt ze vaak in (Chinees medicinale) soepjes of stoofgerechten. Na de klik wat suggesties.
Tips, weetjes & recepten
- Filmpje van National Geographic: Zombie Parasite Cordyceps Fungus Takes Over Insects Through Mind Control
- De gekweekte cordyceps in de winkel (Cordyceps militaris) niet verwarren met de: Caterpillar Fungus (Ophiocordyceps Sinensis). Een zombieschimmelzusje uit Tibet,h Bhutan en Nepal. Die wordt nog niet gekweekt en is door zijn idiote populariteit in de Chinese geneeskunst nu bijna uitgeroeid. Filmpje van: de jacht op cordyceps
- Voor de invloed van Cordyceps op je gezondheid moet je even verder googelen.
- Klik hier voor een overzicht: Aziatische paddestoelen op een rijtje
Wat is er zoal te koop?
EXTRA FOTO’S & RECEPT IDEETJES
Soto Ayam (Indonesische kippensoep) met Cordyceps.
De soep was lekker, maar de cordyces gingen wel een beetje verloren. Misschien is het leuk om de cordyceps in plaats van de reepjes kip toe te voegen, om er een vegetarische soto van te maken.
In dit “egg drop soepje” kwam de cordycep iets meer tot zijn recht. Gewoon een mooi bouillonnetje met cordyceps en daar al roerend, met een dun straaltje een geklutst eitje in gegoten.
Leek me ook leuk, zo’n Japanse, hartige custard met cordyceps.
Klik hier voor het: Chawanmushi recept.
Cordyceps Carbonara. Hoewel, nee, er zat geen spek door. En het dooiertje moest je er ook zelf doorheen doen. Maar goed, het was een probeerseltje. Niet erg Aziatisch, maar wel lekker. Gewoon de cordyceps bakken in wat boter met knoflook, scheutje witte wijn, sojasaus. Zoiets was het denk ik. En dan met een dooiertje en geraspte parmezaanse kaas. Roeren, eten, lekker.
Gedroogde cordyceps laat je even weken in wat (koud) water. Daarna een minuutje blancheren en eventueel terugkoelen of gewoon meteen verder gebruiken.
Wow, hier had ik echt nog nooit van gehoord. En wat een super mooie gerechtjes, opmaak en foto’s buitencategorie.
Oh, dankjewel, Nick. Leuk te horen. :-)
Prachtige post, maar ik ga na het zien van the Last of Us, toch het lot maar niet tarten ;-)
Oh, die heb ik (gelukkig) niet gezien.
Ik kweekte dit jaar Thunder Mountain Longhorn, van die lange dunne pepers Lijkt wel op de Cordyceps van de foto helemaal boven.
Nou, die cordyceps, die zijn wel een stuk kleiner hoor. Misschien net iets dunner dan regenwormen.