Daun Salam (Salaam blad)

Salaamblad, daun salam, indische laurierHoe heet het?
Daun salaam, salam blad, Indonesian bay leaf, Indische laurier, Syzygium polyanthum (L).

Wat is het?
Daun salam is het blad van een struik/boom uit de mirtefamilie (Myrtaceae) en dus niks te maken met laurier, waar het vaak mee wordt vergeleken of door wordt vervangen. Typisch ingrediënt uit de Indonesische en Maleische keuken. Het heeft geen uitgesproken smaak, hooguit een beetje citrusachtig en lijkt dus alleen in uiterlijk op laurier.

Hoe te gebruiken?
Een of meer blaadjes kneuzen/verfrommelen en mee laten stoven in stoofgerechten, dan komt de smaak pas vrij. Rauw eten heeft geen zin. Voor het eten er weer uit vissen. Als je het weglaat uit een recept zal het resultaat niet heel erg anders zijn. Maar je kunt het eventueel vervangen door curry-blaadjes of toch laurier. Vers, ingevroren en gedroogd te koop.

Tips, weetjes & recepten

  • Recept: rendang (Indisch gestoofd rundvlees)

Wat is er zoal te koop?


salaam, ingevroren

merk: Rapindo
land van herkomst: Indonesië
etiket: Daoen Salam, Indonesisch laurier blad
ingrediënten: salam bladeren
prijsindicatie: € ? (100g)

Reacties

Daun Salam (Salaam blad) — 5 reacties

  1. Indiaas laurierblad is ook weer anders dan Indonesisch en mediterraans. Daar kwam ik tijdens een Indiase kookworkshop achter. Als in een Indiaas recept ‘bay leave’ wordt gebruikt is dat blad van een of andere kaneelachtige boom. Daar smaakt het ook naar. https://en.wikipedia.org/wiki/Malabathrum

  2. Ja, klopt! Ik kreeg op de Indonesische Ingrediënten Quiz van iemand commentaar dat Indonesisch laurierblad wel degelijk familie is van onze laurier. Ik weet zeker van niet, zocht het ook nog eens uit, maar dacht later, misschien is hij in de war met Indiase laurier! Indiase laurier komt wèl uit dezelfde botanische familie maar smaakt zoals je al zegt evengoed heel anders dan onze laurier.

    Order Myrtales
      Family Myrtaceae
        Eugenia polyantha (Indonesische laurier) <=daun salam

    Order Laurales
      Family Lauraceae
        Laurus nobilis (Gewone laurier)

    Order Laurales
      Family Lauraceae
        Cinnamomum tamala (Indiase laurier)

    Bron: http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/spice_bot.html
    (daar staan nog weer meer zusjes en broertjes in het overzicht)

  3. Hoi,
    Waar kan ik zaadjes van de daun salamblad plant kopen. Ik ben hier al enige jaren naar op zoek.

  4. Echt een hemelsbreed verschil lauier of salamblad. Ik zou nooit salam door laurier vervangen. Dan helemaal niet. Ik eet vaak mediterraans eten met laurier en dan moet ik er niet asn denken om dat voor sajoor lodeh of een ander Indonesisch gerecht te gebruiken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *