Dok Kae (eetbare Thaise bloemen)

Dok Kae
Hoe heet het?
Dok Kae / ดอกแค (Thailand), kembang turi (Indonesië), bong so dua / bông so đũa (Vietnam), agasthya phule / agatipoo / bokful (India), hummingbird tree flower, white agasta flower, sesbab flower, daket flower.

Wat is het?
Dok kae zijn de nog ongeopende, witte bloemen van de schaamboom (Sesbania Grandiflora). De bloempjes lijken een beetje op haaientanden of witte peultjes van zo’n 5 cm, maar als je ze voorzichtig openvouwt vind je een meeldraad met stuifmeel. Dok kae heeft geen uitgesproken smaak, niet bloemig of geurig, hooguit een beetje bitter (vooral de meeldraad).

Hoe te gebruiken?
Je kunt dok kae rauw eten, maar veiliger is om ze net als taugé eerst te overgieten met kokend water of kort te blancheren in een pan kokend water. Daarna afspoelen met koud water om de garing te stoppen. Je kunt de bloempjes in hun geheel eten, maar sommigen verwijderen vooraf de meeldraad (zie: sloom filmpje) en soms ook het “kroontje”. Daarna verwerken in salade, soep, curry, roerbakgerecht, tempura en zo meer. Dok kae is in de koelkast nog wel wat dagen te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


dinges

merk: Kirin (huismerk van Wah Nam Hong)
land van herkomst: Thailand
etiket: Dok Kae (ดอกแค), Sesbania grendiflora D
prijsindicatie: € 1,59 (100g)


Waar is het te koop?
Niet wijdverbreid verkrijgbaar, maar de Wah Nam Hong heeft ze meestal wel in de koeling. Thaise supermarkten met een versafdeling zullen ze ook zeker verkopen.


Reacties

Dok Kae (eetbare Thaise bloemen) — 4 reacties

  1. Ik vraag me af of iemand een recept weet om deze te bakken/ frituren met een korstje.

  2. Ik ben bang dat je zelf zult moeten googelen.
    Bijvoorbeeld in het Indonesisch: kembang turi goreng.
    Dan krijg je dit recept:
    https://www.yummy.co.id/resep/kembang-turi-goreng-tepung-1
    Met google translate (indonesisch-nederlands) en de plaatjes is het best te doen, toch?

    Of in het Vietnamees: bông so đũa chiên
    Dan krijg je bijvoorbeeld dit filmpje waarin ze de bloempjes ook nog vullen met gehakt:
    https://youtu.be/EZBmSxrTtP0?si=tzsn1wdcQ_3vmh1f
    De ondertiteling doet het jammer genoeg niet, maar het recep staat er ook onder en kun je wel door google translate gooien.

    En voor Thaise recepten google je (of zoekt in youtube) op: ทอด ดอกแค
    Een beetje zoeken, maar ik heb anders niks voor je.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *