Dronken Kip

Chinese Klassieker: Dronken Kip
Spoel een kleine kip onder de kraan schoon. Blancheer ‘m ongeveer 2 minuutjes in een grote pan kokend water om alle ongeregeldheden te verwijderen en de huid mooi strak te trekken. Dompel ‘m daarna snel onder in een grote bak koud (ijs)water. Leg de kip nu op een hittebestendige, niet al te ondiepe schaal en voeg de volgende ingrediënten toe:

1,5 dl Shaoxing rijstwijn
4 schijfjes gemberwortel
2 lente-uitjes in stukken
(½ gewone ui kan in dit recept ook)
3 el cognac (eigenlijk Mou Tai, maar ik haat Mou Tai)
1 tl zout
¼ tl versgemalen peper

Zet de schaal in je stomer en stoom 1½ tot 2 uur op een zacht vuurtje. Zeef het vocht, doe er dan pas het zout en peper bij en giet de saus/bouillon terug over de kip. Bestrooi met verse, gehakte koriander.

De kip zal heerlijk mals en sappig zijn, maar als je van knapperig vel of sterke smaken houdt is dit recept vast te subtiel.

PS. Wie de recepten van Alvin’s versies van “drunken chicken” uit Masterchef Australia zoekt, hieronder beide versies.

Alvin’s Drunken Chicken 1.0 (2010)
In het kort: pocheer een kip 45-60 minuten in een pan met 1 liter Shaoxing rijstwijn, 500ml mirin, 80g (lichte) palmsuiker en een stukje van pak ‘m beet 5cm verse gemberwortel in schijfjes. Eventueel aanvullen met water tot de kip onderstaat. Volledige recept, met bijbehorende salade vind je op de : hier.


Alvin’s Drunken Chicken 2.0 (2022)
Serves 4
Recipe by: Alvin Quah

For the Chicken
(eigenlijk hetzelfde als in versie 1.0)
1.2L Shaoxing ricewine
500ml mirin
500ml water
80g rock sugar
10 cm ginger, sliced into 1cm pieces
3 x 250g chicken breasts, skin on

Preheat oven to 180°C.
Remove skin from chicken and place onto on a lined tray. Sprinkle with salt and cover with baking paper then another tray. Bake in oven until crispy, about 30 minutes. Cut into shards and set aside.
Combine remaining ingredients (except chicken breasts) in a large saucepan. Bring to the boil. Add chicken breasts then remove from heat. Cover with a lid and allow to poach for at least 20 minutes.
When cool to touch, shred chicken breasts, reserving the poaching liquid.

For the Broth
750ml reserved poaching liquid
4 bird’s eye chillies, halved lengthways
3cm ginger, sliced
1 ½ tbsp shaved gula melaka, plus extra to taste
1 ½ tbsp rice wine vinegar, plus extra to taste
Pinch salt

Bring the 750ml of the poaching liquid to a simmer. Add chillies and ginger and simmer for 20 minutes. Add gula melaka, rice wine vinegar and salt, adding more if required. Strain broth and set aside, keeping warm.

For the Salad
¼ cup raw peanuts
¼ cup dried shrimp, softened in water, drained
4 cherry tomatoes
½ cup shredded green mangoes
½ cup green beans, trimmed
1 cup mixed herb leaves (coriander, mint and dill)
3 tbsp shaved gula melaka, plus extra
3 tbsp fish sauce, plus extra
3 tbsp lime juice, plus extra
1 bird’s eye chilli, sliced

Place peanuts onto a tray and roast until brown, about 15 minutes.
Using a mortar and pestle, lightly pound the dried shrimp to a coarse paste, leaving some shrimp whole. Add tomatoes and lightly bruise them with the pestle. Transfer to a bowl and add green mangoes, green beans and herbs. Add gula melaka, fish sauce and lime juice to the mortar. Grind lightly until sugar is dissolved. Taste the dressing and adjust if necessary. Add dressing to salad along with roasted peanuts and sliced chillies.

To serve, ladel broth into bowls. Add shredded chicken then pile the salad on top. Finish with chicken skin shards.


Reacties

Dronken Kip — 4 reacties

  1. Kan het ook au bain marie? Want daar lijkt het wel een beetje op.
    Groet’n Geert

  2. Ik weet het niet. Au bain marie en dan op 100 graden in de oven? Ja, misschien wel. Maar ik zou dat denk ik nooit doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *