Een paar simpele noodle recepten

Noodles met een simpele dressing of sausje
Er zijn van die gerechten waarbij je denkt: “Maar wat serveer ik erbij? Rijst? Nah. Aardappels? Nah. Brood? Nah. Noodles? Ja, noodles!” En dan niet zo’n bami-achtig gerecht wat al een maaltijd op zichzelf is, nee, noodles als bijgerecht. Dus geen groenten of vlees erdoor want die serveer je er als een Aziatisch AVG’tje naast, een NVG’tje dus: Noodles, Vlees en Groenten!

Ik gebruik voor deze recepten meestal udon noodles, maar met gewone mie kan het ook. Waarschijnlijk met alle soorten noodles, zelfs spaghetti.
Na de klik (voorlopig) drie recepten:
* Noodles met een sojasesam dressing
* Noodles met Lao Gan Ma chilisaus
* Aziatische Pasta Pesto

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Udon noedels met Aziatische Pesto
AZIATISCHE PASTA PESTO
voor 2-4 personen

1 cup grofgehakte verse koriander
1/3 cup geroosterde pinda’s (45g)
1 verse chilipeper, fijngehakt
1 tl geraspte, ver gember
1 klein knoflookteentje, fijngehakt
2 el limoensap
1 el sesamolie
1 el vissaus
2 tl palmsuiker (of gewone kristalsuiker)
1/2 tl zout
3 el olijfolie (of meer)

Ik snij de knoflook en chilipeper en rasp de gember altijd eerst zelf fijn omdat ik bang ben anders grote stukken in de pesto tegen te komen. Daarna doe ik alle ingrediënten behalve de olie in een kleine keukenmachine (magimix mini of dat hakmolentje bij de staafmixer) en blitz tot alles in stukjes is maar niet te fijn. Op het laatst giet je er naar smaak de olie bij en laat dit nog kort meedraaien tot een smeuige pesto. Daarna proeven en extra op smaak brengen met zout en limoensap of een van de andere ingrediënten. Afgedekt onder folie in de ijskast nog een paar dagen te bewaren, maar liever meteen opeten. Kook de noodles, giet af, doe terug in de pan en vermeng met een of meerdere scheppen pesto.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Simpele noedels met sojadressing
NOODLES met SOJA-HONING-SESAM DRESSING
Voor 2 personen

1 teentje knoflook, fijngehakt
1 verse chilipeper, fijngehakt
2 el sesamolie
2 el honing
2 el lichte Chinese of Japanse sojasaus
2 lente-uitje, julienne
1 el grofgehakte pinda’s

Bak in een steelpannetje de knoflook en chilipeper zachtjes in een scheutje (arachide) olie tot de rauwigheid eraf is. Voeg daaraan toe de sesamolie, honing en sojasaus. Klaar.
Kook noodles, meng het sausje erdoor en bestrooi met lente-ui en pinda’s.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Noedels met Lao Ganma chili dressing
NOODLES met LAO GAN MA CHILISAUS
Voor 2 personen

De noodles
2 x 90g gedroogde udon noodles

De groenten (optioneel en alleen voor het idee)
1 handje spinazie of 1 Pak Choy-tje in repen
1 el fijngehakte ingemaakte groenten (xue cai of yacai)

De dressing
Bak in een steelpannetje in wat olie tot het rauwe eraf is
1 el fijngehakte knoflook
1 tl fijngehakte gember

Haal van het vuur en voeg toe:
2 tl lichte sojasaus
1 tl donkere sojasaus
½ tl zwarte rijstazijn (Chinkiang of Shanxi)
½ tl sesamolie
1½ el Lao Gan Ma crispy chilli in oil
Roer even door, klaar. Zet het vuur uit en warm eventueel op als je zover bent met de noodles.

Groen strooisel
1 of 2 lente-ui in ringetjes
een handje grofgehakte verse koriander
wat gehakte pinda’s (optioneel)

Bereiding
Je maakt dus eerst op je gemak de dressing. Dan kook je de noodles volgens de gebruiksaanwijzing gaar en kookt in de laatste minuut dat handje spinazie of een in reepjes gesneden pak choy mee (ik laat die meestal gewoon weg). Giet af, verdeel de noodles over individuele kommen, schep de dressing erover en strooi daarover de lente-ui en koriander. Ook lekker met koude noodles. Spoel dan de noodles na het koken in een vergiet af onder de koude kraan tot goed afgekoeld. Meng de dressing vlak voor je gaat eten erdoor.

Shortcut
Noodles + lao gan ma chili olie. Klaar.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

VOORBEELD VAN EEN AZIATISCH AVG’TJE (het NVG’tje)
Thai Food
Thaise Viskoekjes met Thais geroosterde Bloemkool, Thaise salade van gegrillde paddenstoelen en de soja-honing noodles van hierboven.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~


Reacties

Een paar simpele noodle recepten — 7 reacties

  1. Met het noemen van spaghetti kom je wel erg in de buurt van de oorsprong ervan,kijk maar eens naar de uyghurse lagman fotos van me dat lijkt erg op spaghetti.
    Volgens de verhalen heeft Marco polo het in 1295 meegebracht uit china.

  2. Leuk, Atie! Als je feedback hebt hoor ik het graag.

    En Karl, dat “kijk maar eens naar de uyghurse lagman foto’s van me” is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik denk dat je deze bedoelt? :-)

    Urumqi noodles

    Ik vind het niet heel erg op spaghetti lijken hoor. *oeps*
    Een Italiaan zou dat zo niet klaarmaken, denk ik.

  3. Ik heb onlangs de Lao Gan Ma chilisaus gekocht op jouw aanraden. Inderdaad lekker spul zeg! Ik heb het noodlerecept al een paar keer gemaakt.

    Laatst ook voor het eerst gezouten eendeneieren gekocht, volgens mij vond de meneer bij de toko dat wel bijzonder want hij waarschuwde me nog dat ze gezouten waren! Ik heb er de silken tofusalade mee gemaakt, zoals je zei een lekker zomers gerechtje, al vond ik de textuur van de eidooiers een beetje zanderig. Hoort dat zo?

    In elk geval leuk om weer wat nieuwe dingen te ontdekken!

  4. Kijk, dat is zo leuk om te horen! Bedankt. :-)
    En euh, “een zanderig textuur” herken ik niet. Ik ga je comment ook even onder de post van de gezouten eendeneieren zetten. En daar nog eens antwoorden….

    Klik: gezouten eendeneieren

  5. Wat een heerlijke gerechtjes vind ik hier bij toeval. Ik sla je site op zodat ik het niet kwijt raak en vaak kan raadplegen. Dank je wel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *