Hoe heet het?
Kaki azijn, persimmon vinegar, gamsikcho / 감식초 (Korea)
Wat is het?
Gamsikcho is een azijn die ontstaat door kaki fruit tot wel een jaar of langer op natuurlijke wijze te laten fermenteren. Niks meer, niks minder, geen toevoegingen of andere fratsen. De smaak is uiteraard zuur als azijn, maar toch ook redelijk mild, een beetje fruitig (niet frisfruitig) en zeker niet zoet. Een mooie, complexe, lieve azijn.
Hoe te gebruiken?
Al een aantal jaren zijn in landen als Korea en Japan deze speciale azijnsoorten (ze zijn er ook gemaakt van zoete aardappel of allerlei “hoog-in-anti-oxidanten fruit) een gezondheidsrage. Men drinkt ’s ochtends een klein glaasje (30ml), verdund met water (≥90ml) en eventueel gezoet met honing. Maar deze azijn is natuurlijk ook gewoon heerlijk als azijn! In sauzen, dressings of zoals je een azijn anders ook zou gebruiken. Sommigen mixen het in cocktails. Koel en donker nog wel een jaar of twee te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Een andere variant is hongcho (letterlijk “rode azijn”) die kan gemaakt zijn van granaatappel, framboos, of bijvoorbeeld rode zoete aardappel. David Chang van Momofuku gebruikt die in zijn recepten. De derde variant heet micho, letterlijk “mooie azijn”. Wordt ook gemaakt van allerlei soorten fruit en smaakt milder dan de twee andere.
- In navolging van deze gezondheidsrage verkopen fabrikanten nu ook wel kant-en-klare “drinkazijnen” die natuurlijk niets meer met het oorspronkelijke fermentatieproces van doen hebben maar in elkaar worden geflanst in een fabriek.
Wat is er zoal te koop?
merk: Daesang land van herkomst: Zuid Korea etiket: 감식초 ingrediënten: 100% kaki fruit prijsindicatie: € 9,50 (500ml) |
NB. Deze azijn is waarschijnlijk alleen te koop bij sommige van de gespecialiseerde Koreaanse toko’s. Of misschien dat gezondheidswinkels het ook verkopen? Ik kocht het in december 2012 2011 bij Interburgo in Rotterdam.
he robin volgens mij was het december 2011 :0)
Hehe, thanks. :-)
Hi Robin,
Weet jij iets over de “korean corn/rice syrup”? Ik heb iets gezien in de chinese supermarkt, maar ik ben er niet zeker van. Smaakt het zoals honing? Op de fles staat alleen maar de woorden “cooking syrup”.
Ik heb het wel in huis, foto’s staan al klaar om over te bloggen. :)
Die rice syrup (bruinig) smaakt een beetje als stroop. De corn syrup (doorzichtig) naar gewoon ingekookt suikerwater. Beide niet naar honing.
De vriendelijke verkoopster heeft mij een lepeltje aangeboden, en het smaakte zoals honing, maar dunner. Misschien is het niet dezelfde. De kleur is niet transparant en ook niet bruine, maar gele zoals honing.
Ik ben vergeten om een foto te nemen. :(
Ik heb vandaag eindelijk de twee posts over Koreaanse maissiroop en rijstsiroop geschreven. Ik ben benieuwd of het dezelfde is of toch weer iets anders.
Zie hier: klik
Hartelijk bedankt!
Ik zal deze week nog een keer naar de chinese supermart gaan.