Gecondenseerde melk

gecondenseerde melkHoe heet het?
Gecondenseerde melk, sweetened condensed milk. Tegenwoordig is er ook : gecondenseerde kokosmelk, sweetened condensed coconut milk.

Wat is het?
Gecondenseerde melk is koemelk of kokosmelk waar men suiker aan heeft toegevoegd en water aan heeft onttrokken. Wat overblijft is een dikke, plakkerige, lichtgele substantie die ingeblikt jaren buiten de koelkast te bewaren is. Heel handig in warme landen en daar dus bij iedereen bekend en populair. In Nederland zijn we altijd verwend geweest met verse melk en is/was het minder bekend.

Hoe te gebruiken?
Aangelengd met water in recepten gebruiken in plaats van verse melk of onverdund in thee en koffie in plaats van (koffie)melk, maar leuker is om er “Dulce de Leche” van te maken, een toffee/caramelachtige saus. Zet een dicht blikje ruim onder water in een diepe pan en laat 3 tot 4 uur zachtjes koken. Hoe langer, hoe donkerder van kleur en hoe steviger het wordt. Een half uurtje, wederom compleet ondergedompeld in de snelkookpan kan ook. Laat het blikje daarna ongeopend rustig afkoelen. Wat je zeker niet moet doen: blikje boven water uit laten steken (=ontploffingsgevaar), blikje nog warm openmaken (=verbrandingsgevaar), blikje in koud water snel af willen laten koelen (=ontploffingsgevaar). Eenmaal aangebroken in de koelkast nog wel een aantal dagen houdbaar, maar geen weken/maanden. Onaangebroken in de kast langer dan de THT-datum.

Tips, weetjes & recepten


Makkelijk zelf bananenijs maken

Zelf bananen-ijs maken

Voorwaarden instant bananenijs:
1. Gooi overrijpe bananen nooit weg, maar mik ze in de vriezer.
2. Zorg dat je altijd een blikje reeds gecarameliseerde melk in de kast heb staan.
3. Zorg dat je altijd kartonnetjes kokosroom in de kast hebt staan.

Bereidingswijze;
In de blender: bevroren bananen + gecarameliseerde melk + kokoksroom
De hoeveelheden/verhoudingen komen niet zo nauw.
Hoe minder melk & room hoe dikker en eet-klaarder je ijs.
Als het wat dunner uitvalt: gewoon de ijsmachine of direct de vriezer in.
De bananensmaak lijkt intenser dan wanneer je gewoon een banaan eet.

Wat is er zoal te koop?


Gecondenseerde Melk


merk: Dutch lady / Belle Hollandaise
land van herkomst: Nederland
etiket: sweetened condensed milk
ingrediënten: whole milk, sugar (± 45%). Milkfat 8.0% (min.). Milk solids-not-fat 20% (min).
prijsindicatie: € 1,25 (397g)

Chinees Etiket Nederlandse Gecondenseerde Melk


merk: Longevity Brand (ook van Frieslandfoods, maar voor de Chinese markt)
land van herkomst: Nederland
etiket: gecondenseerde volle melk met suiker
ingrediënten: volle melk, suiker.
prijsindicatie: € 1,20 (397g)

Gecondenseerde KokosMelk


merk: Nature’s Charm
land van herkomst: Thailand
etiket: Gecondenseerde KOKOSMELK (sweetened condensed coconut milk)
ingrediënten: Kokosmelk (kokosroom, gefilterd water), rietsuiker, zout.
prijsindicatie: € 1,70 (320g)

Gecondenseerde Chocolademelk


merk: Frisian Flag
land van herkomst: Indonesië
etiket: Cokelat (gecondenseerde CHOCOLADEMELK)
ingrediënten: Sukrosa, Air, Minyak Nabati, Bubuk Whey, Bubuk Cokelat, Susu Skim Bubuk, Maltodekstrin, buttermilk bubuk, penstabil nabati, 3 mineral, Perisa Identik Alami, 5 Vitamin (mengandung antioksidan tokoferol), Laktosa.
prijsindicatie: € 1,60 (320g)


Dulce de Leche

Hoe langer je de melk kookt, hoe donkerder de kleur en hoe lekkerder de smaak:

Dulce de Leche van gecondenseerde melk


Reacties

Gecondenseerde melk — 54 reacties

  1. Dit is zulk lekker spul. Maar zo ongezond het zit vol met suiker. Mijn vader at het vroeger gewoon op zijn brood. Witbrood met gecondenseerde melk als broodbeleg/ chocopasta of als scheutje in thee. hahah deze leuke blog brengt allemaal herrineringen naar boven bij mij. Gek zeg dat eten zo’n invloed kan hebben :)

  2. Ach, niet ongezonder dan willekeurig welk ander zoet broodbeleg. Ik weet dat men suiker tegenwoordig als gruwelijk fout bestempelt maar dat wil er bij mij nog steeds niet in hoor. Suiker, niks mis mee. zolang je ’t maar niet de hele dag door eet.

  3. Ik heb mijn Spaanse verloofde ontmoet in Spanje.

    Daar maakte ik voor het eerst kennis met gecondenseerd melk in mijn leven. Dit is slechts 3 jaar geleden, waarom wist ik hier niets van?
    Ik ben opgegroeid in Nederland en als het een Nederlands product is, zou het toch gewoon in de supermarkten te koop moeten zijn? Ik heb dit product nooit gezien en sinds ik kennismaakte met de café bombon (koffie met gecondenseerd melk) die te koop is in elke cafétaria (koffiehuis/pub) in Spanje, ben ik alsmaar op zoek geweest naar dit heerlijke product.

    Kan iemand mij vertellen in welke supermarkten/winkels ik dit kan kopen?

    Ik ontvang héél graag een reactie. Want dit behoort geen levensmissie te zijn.

    Groetjes,
    Jurgen

  4. He, gadver, Eduardus! Nee, dat is “evaporated milk”, dat moet je niet hebben.

    Blikjes gecondenseerde melk zijn in elke toko of tropische winkel wel te koop, Jurgen. Hier in Rotterdam betekent dat dus op elke hoek van de straat. Ik denk dat Jumbo het misschien ook wel verkoopt. Mijn Albert Heijn verkoopt het ook. Maar misschien moet je er even naar vragen, want het staat volgens mij nooit bij de melk. Eerder bij de taco’s of dat soort producten.

  5. O, sorry hoor,
    T’was maar een onnozele opmerking.
    Ik heb nog nooit melk in mijn koffie gedaan, vandaar.
    Ik vind al dat spul smerig.

  6. Maar gecarameliseerde gecondenseerde melk is echt niet smerig hoor! En dat doe je niet in je koffie, dat doe je in gebak en op toetjes. Yummie, echt lekker!

    En van kokosmelk lijkt me dat ook heerlijk, alleen heb ik geen zin om 2 uur boven een pannetje te gaan staan roeren. Oh, wacht, dat was bij een andere post, die over kokosmelk. Met de vraag of je die ook kon carameliseren. :-)
    Ja dus, maar niet zo makkelijk als een blikje gecondenseerde melk.

  7. Jurgen, bij mij heeft de Albert Heijn het gewoon. Maar het staat niet bij de melk, het staat of bij de exotische producten (kokosmelk etc) of bij de bakproducten (mix voor taart en zo). Vraag er even naar.

  8. Ik ben opzoek naar gecondenseerde melk ZONDER suiker. Waar kan ik dit vinden? Ik kom namelijk alleen met suiker tegen.

  9. Ongezoete, gecondenseerde melk noemen we in Nederland koffiemelk. Dus dat kun je gewoon in elke supermarkt kopen.

  10. “Ongezoete, GECONDENSEERDE melk noemen we in Nederland koffiemelk.”
    ———————————-
    Robin,
    vriendelijk gezegd; vergeetachtigheid?
    Gaa’s met ’t pijltje een stukkie naar boven 9 febr. ;-)

  11. Ja, nee, maar het klinkt zo naar als ik reageer op een vraag met “ja zeg, het antwoord staat hier boven al hoor, kun je niet lezen!?!?”
    Dus geef ik liever gewoon antwoord. ;)

    Het is nu eenmaal een fact of life dat mensen niet alles lezen. Doe ik ook vaak niet, alleen is dit toevallig mijn site, dus weet ik zo’n beetje uit mijn hoofd wat er allemaal al gezegd is.

  12. Ooooh, jij bent degene die het nog niet helemaal snapt, meen ik nu op te maken! :-)

    Kijk, je hebt evaporated milk = gecondenseerde melk zonder suiker = koffiemelk
    Zie wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Evaporated_milk

    En je hebt condensed milk = gecondenseerde melk met suiker
    Zie wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Condensed_milk

    Komt beide op hetzelfde neer, de een is met (gecondenseerde melk), de ander zonder suiker (koffiemelk). De een kennen we wel heel goed in Nederland (koffiemelk), de ander (gecondenseerde melk) niet zo goed. Dus de ene is bij elke supermarkt te koop (koffiemelk), de ander (gecondenseerde melk) niet. De een (gecondenseerde melk) is lekker, de ander is vies (koffiemelk).

    Als je koffiemelk neemt en er zelf suiker bij doet wordt het nooit meer hetzelfde of zo lekker als condensed milk. Omdat je de suiker niet meer kunt “indikken”. Misschien als je er suikersiroop bij doet? Maar nee, dan nog, dat werkt denk ik niet.

  13. Pfffff,

    wat er in de wikipedia staat vind ik in dit geval niet zo relevant.
    Wat mensen als koffiemelk gebruiken daar gaat het om.
    Ik kom bij genoeg mensen die een blikje gecondenseerde melk
    als koffiemelk gebruiken (twee gaatjes aan de bovenkant geprikt)
    Voor de rest wil ik er niets mee te maken hebben want melk in je
    koffie vind ik smerig.
    En snappen doe ik het heel goed, alleen ik benader het anders.
    Komt ook nog bij dat jij zeuren net zo leuk vind als ik.:-D

  14. Ja, jij benadert het anders. Verkeerd ja! Ha! :-)

    Als iemand (op 10 Feb) vraagt “waar kan ik die heerlijke gecondenseerde melk kopen” dan moet je dus niet de suggestie doen om koffiemelk te kopen!

    En als iemand vraagt (op 10 April) “waar kan ik gecondenseerde melk ZONDER suiker kopen, dan moet je dus WEL de suggestie doen om koffiemelk te kopen.

    Zo simpel is het, maar dankzij jou wordt het nu toch nog ingewikkeld.

  15. Ja, goeie tip, maar dat staat er al hoor. ;-)

    “leuker is om er “Dulce de Leche” van te maken, een toffee/caramelachtige saus. Zet een dicht blikje ruim onder water in een diepe pan en laat 3 tot 4 uur zachtjes koken. Hoe langer, hoe donkerder van kleur en hoe steviger het wordt”

  16. Ik maak er een heerlijke notentaart mee. Je doet de melk laten carameliseren. Als die klaar is en afgekoeld hou je twee eetlepels apart.
    2 eitjes loskloppen en dan mixen met 100 Gr. Zachte boter
    Dan de rest van de dulche de leche erbij doen en mixen. 4 grote eetlepels bloem en 1 zakje bakpoeder erbij zeven. Voorzichtig eronder mengen.
    Een glas fijngesneden walnoten toevoegen en eronder roeren.
    In de ingevette springvorm doen. Ongeveer een 15-20 min in de oven op een 180graden. Een heerlijke zachte notencake. Als afwerking smeer je de dulche de leche die je apart hebt gehouden erop en versier je verder met nog wat walnoten die over zijn.
    Zoet, zacht en lekker….

  17. Dat klinkt bijzonder! Met zo weinig bloem, dat zal inderdaad een zachte taart worden. Lekker.

  18. Kun je gecondenseerde melk invriezen? Ik gebruik maar een paar eetlepels per keer en moet daarna vaak het blikje weggooien.

  19. Ja, invriezen kan wel, alleen het wordt niet hard. Maar ja -18 graden is -18 graden, denk ik dan maar. Ik doe het dus gewoon en vind het prima te doen.

  20. Met blik en al koken lijkt me riskant. Ik heb de inhoud gewoon in een pannetje gedaan en dan blijven roeren. Er komen wel wat klonters in maar daar kun je toch niks aan doen. Het is wel gelukt alleen zo heel donker als caramel en op die foto wordt het niet

  21. Zolang je zorgt dat het blikje echt onder water staat zal er echt niks mis gaan hoor, Nicole. Er zijn echt duizenden mensen die het zo doen. Als het echt riskant was en er echt vaak ongelukken gebeurden dan zouden we dat wel horen. Dus ik zou zeggen, trek je stoute schoenen en probeer het toch eens. Het is zoveel makkelijker en het resultaat ook zoveel beter…

  22. gecondenseerde melk is volgens mij gewoon te koop bij ah en staat dan meestal laag in het schap met Aziatische en Mexicaanse produkten.
    super lekker, hoewel ik toch steeds het gevoel heb dat er vroeger tubes bestanden met een substantie die dikker en geler was dan de huidige blikjes.
    ik kreeg het toen wel eens op brood.

  23. Roos, dat is zo, die tubes zijn volgens mij ook nog steeds te verkrijgen in Belgische supermarkten.

    Blikjes gecondenseerde melk koop ik gewoon bij Jumbo (en Delhaize)
    Merk bij Jumbo: Friesche vlag

  24. Ook supermakkelijk, dulce de leche maken in de crockpot.
    En JA! dat is dus gewoon het hele blikje onder water zetten en de crockpot zijn werk laten doen. Alleen voorzicht zijn met open maken, want de inhoud is hot!

  25. Ik deed dat ook wel, omdat ik zo’n crockpot heb met 2 compartimenten. Maar als je slowcooker op LOW staat, dan is het toch too low. Mijn blikjes waren niet gecarameliseerd. Sindsdien doe ik het toch maar weer liever gewoon in een pannetje.

  26. wat kan je doen als je gecondenseerde melk open is en je moet het koken onder water

  27. Je kunt het dan niet meer onder water zetten.
    Ik heb het wel eens in een ziplock bag gedaan en gekookt in een warmwaterbad, maar dat beviel geloof ik niet helemaal. Ik weet het eerlijk gezegd niet meer.

    Er zijn ook mensen die bang zijn voor ontploffende blikjes en hun dulce de leche altijd in een pannetje carameliseren. Maar daar moet je volgens mij geduld voor hebben en eindeloos roeren.

    Wat ook kan is de gecondenseerde melk in een niet te dikke laag in een ovenschaal doen, die afdekken met alufolie en in een grotere schaal met laagje kokendheet water zetten (au bain marie dus), dan 1 tot 1,5 uur in 210°C oven zetten. Af en toe eens kijken of het goed gaat.
    (Kijk: hier doet iemand dat)

  28. Wat ik er mee doe is zelf fudge maken :-)
    350 zo puur mogelijke chocolade, blikje Friese Vlag gecondenseerde melk en flinke eetlepel boter. Smelten in n pan, en desgewenst Cranberries, cacao bibs, zeezout of kleine spekjes/marshmallows in doen. Uitstorten in met bakpapier belegd cakeblik, paar uurtjes in de koelkast en smullen maar na t in stukjes snijden :-)

  29. Lekker! Heb je de melk ook wel eens eerst gecarameliseerd voor je het in de fudge gebruikte? Dat lijkt me ook wel lekker. Of wordt het dan te dik?

  30. hoi allemaal, ik gebruik gecondenseerde melk als smaakpasta voor ijs,
    wat ik graag weten wil is als je het langer kookt en het dus donkerder van kleur is geworden, is dan ook de smaak dieper ,dus meer caramel. heeft iemand daar ervaring mee? heb het eens 3 uur laten koken en 1½ uur maar krijg er geen verschil in smaak mee, denk wel als ik nog langer kook dat de suiker in de melk bitter gaat smaken, maar heb ik nog niet getest. weet iemand wat ?

  31. Ja, als je het langer kookt wordt het donkerder van kleur en die kleur duidt op caramelisatie. Maar volgens mij moet je goed blijven roeren. En volgens mij kan het best lang duren. Als je even naar boven scrollt, Dirk, naar mijn reactie van 18 mei 2014 om 12:14. Daar staan nog wat tips over pannetje of oven.

    Maar waarom doe je het blikje niet gewoon in een pan water? Werkt echt als een tierelier, ik ken heel veel mensen die het zo doen. En je kunt het blikje daarna in de kast zetten en de houdbaarheidsdatum blijft hetzelfde, alleen is het nu klaar voor gebruik.

  32. Wat lijkt dit mij lekker Niki en robin (van 19-08-2015)

    Ik denk dat ik de Cranberries 24 uur in de cognac laat wellen en er in plaats van spekkies/marsmellows gepofte rijst door doe voor wat luchtigheid.
    Na 2de paasdag kom ik erover vertellen.

  33. De fudge van gecondenseerde melk is na 3 uur koken heerlijk geworden qua smaak en substantie.
    Die van de kokosmelk is qua smaak nog lekkerder maar dun vloeibaar met een laag kokosvet erboven op.

    Het recept van chocola/fudge werd erg lekker maar te kleverig om te kunnen presenteren.
    Met een rol biscuit aan stukjes er door wordt het een heerlijke arretjes cake.

  34. Hoe krijg ik de versie van Dulce leche voor in de koffie zodat hij schenkbaar wordt, want de dikke versie is niet zo handig voor in de koffie.
    Minder lang koken onder water?

  35. Ik snap je vraag niet zo goed. Waarom zou je een blikje gecondenseerde melk koken als je hem juist voor je koffie wilt gebruiken? Ik zou zeggen dat je hem beter gewoon zo, direct uit het schap in je koffie kunt gebruiken. Al is het het nog steeds redelijk dik, maar het kan wel. Dat doen ze in Azië ook.

    En dan zijn er in de toko ook nog blikjes ongezoete gecondenseerde melk (evaporated milk). Dat is gewoon hetzelfde als koffiemelk.

  36. Ik zou graag de versie van iets dikkere Koffiemelk willen hebben, dikker als de kant en klare versie. Zoals in de winkels in Spanje wordt aangeboden.
    Dus minder lang koken?

  37. Ireen, ik denk dat wat jij bedoelt gewoon zo uit het blikje gecondenseerde melk komt. Zonder het eerst te koken. Dat is al dikker dan koffiemelk. Kijk:

    Gecondenseerde melk

  38. Wat ook zo lekker is..
    Neem een hoge glas, vul het met diepgevroren jonge kokos.
    Een paar eetlepels cocktailfruit daarbovenop scheppen.
    Een scheutje rozenstroop en een scheutje gecondenseerde melk.
    mmmm. Kokos en rozenstroop bij de toko verkrijgbaar.
    Zag dat ze ook gecondenseerde melk van de nestle verkochten.

  39. Ik lees hierboven van iemand de vraag (uit 2014) wat te doen als het blikje al open is. Ik heb het weleens gewoon alsnog gekookt. Bovenkant van het blikje (de deksel dus ;)) bovenop de melk leggen. Rechtop in de pan zetten. Pan met water vullen tot hetzelfde niveau als de hoeveelheid melk nog in het blik. Deksel erop en aan de kook brengen. Ging helemaal goed. Geen ontploffingsgevaar, doordat de druk uit het blik kan. Heb het wel in een vrij lage pan gedaan, zodat het blik niet zou gaan zwemmen en op zijn zij (of rug of buik) zou gaan liggen. Dan krijg je denk ik wel ongewenste taferelen

  40. Ik wil vanavond dit recept van een Australische foodblog maken: https://www.recipetineats.com/tom-yum-soup-thai/

    Voor de creamy Tom Yum moet ik ‘evaporated milk’ gebruiken. Uit de reacties onder dit artikel volgt dat ik dus koffiemelk (ongezoete gecondenseerde melk) moet gebruiken.

    Dat lijkt mij eerlijk gezegd best vreemd.

    Kunnen jullie mij bevestigen dat gebruik van koffiemelk in een hartig gerecht als Tom Yum juist is?

    Ik wil voorkomen dat ik aan het eind van het kookproces het gerecht verpest (en de gasten moet teleurstellen)…

  41. Oh dear, ik ben waarschijnlijk 3 dagen te laat, maar ja! In Tom Yum hoort inderdaad ongezoete gecondenseerde melk in plaats van kokosmelk. En? Heb je je aan het recept durven houden? Was het een succes?

  42. Heb mij de laatste tijd eens verdiept in het fenomeen ‘gecondenseerde melk’.

    Als voedingsmiddelentechnoloog vroeg ik mij af wat het nu eigenlijk was, hoe kan je nu in hemelsnaam melk laten condenseren? Het zou dan eigenlijk een destillaat van melk zijn.

    Dat is het dus niet, simpel gezegd, de melk wordt bij een verlaagde luchtdruk verhit waardoor de melk al onder de 100 graden Celsius gaat koken. En het alleen de waterdamp/stoom die daar bij vrijkomt, wordt gecondenseerd, niet die melk zelf.

    Het is dus een misleidende term, de melk zelf is helemaal niet gecondenseerd!

    Voor een vergelijk naar echte destillaten zoals jenever en Cognac, daar wordt de uitgekookte damp gecondenseerd, en is basis voor het eindproduct. Wat er in de distilleerketel overblijft, gaat weg als bijvb. veevoer.

    Bij gecondenseerde melk is het dus net andersom, het echte condensaat is gewoon water en wordt geloosd. Het residu in de indampketel is daar het uiteindelijke product.

  43. Hihi, grappig. Ik denk dat het gewoon een foute, of eigenlijk non-vertaling is. Ik lees op internet over condensed milk: “invented in France and brought to Europe via the US”.

    Via de US, dus als “condensed milk” hier geïntroduceerd. Condensed in het engels betekent oa “made denser or more concise; compressed or concentrated.” Dat had vertaald moeten worden naar geconcentreerde melk, niet gecondenseerde melk. ;-)

    Maar het idee van “melkjenever” is wel spannend. Zou je niet zoiets van wei kunnen maken? Misschien bestaat het al?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *