Gedroogde ansjovis (voor Koreaanse dashi)

Dried anchovis for Korean dashiHoe heet het?
Gedroogde ansjovis, dried anchovies, mareun myulchi / marun myeolchi / 마른멸치 (Korea).

Wat is het?
Gedroogde ansjovis, inclusief kop en ingewanden. Ondanks dat ze gedroogd zijn worden ze toch ingevroren verkocht. Normaal gesproken wordt dit formaat ansjovis (± 8cm) niet gegeten, maar alleen gebruikt om een soort Koreaanse dashi van te trekken. Kleinere formaten ansjovis worden wel gebruikt voor bijgerechtjes, echt om op eten, daarover later misschien meer.

Hoe te gebruiken?
Het is aan te bevelen om het kopje eraf te breken en weg te gooien. Breek de ansjovis daarna doormidden en verwijder de ingewanden aangezien die nogal kunnen gaan stinken en de bouillon bitter maken (zie: illustratief filmpje). Breng 1 liter water aan de kook, doe er een stukje kombu in, zet het vuur uit en laat de kombu 10 minuten trekken. Haal de kombu eruit, ± 7 ansjovisjes erin en laat 20-30 zachtjes doorkoken. Passeren door een zeef, de ansjovisjes eruit vissen of een kruidenbuiltje/thee-ei gebruiken en dit is je basis voor Koreaanse soepen en sauzen. De gedroogde ansjovisjes zijn in de diepvries zo goed als onbeperkt houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

  • In Japan gebruiken ze iets vergelijkbaars om niboshi dashi van te trekken: niboshi / 煮干し of iriko / 炒り子. Het verschil is dat de Koreaanse versie van ansjovis is gemaakt en de Japanse van sardine, maar dat verschil zul je waarschijnlijk niet proeven.
  • Recept: ddukbokkie (“Korean ricecake in spicy sauce” met in de basis deze gedroogde ansjovisjes) (Engels met filmpje)
  • Filmpje met daarin duidelijk de drie soorten/grootten ansjovis naast elkaar en het recept voor kleine ansjovisjes: Myulchibokkeum / 멸치볶음 (zoete en pittig)

Andere posts over gedroogde vis enzo:

Gedroogde garnaaltjes Gedroogde inktvis Gedroogde st. Jacobs schelpen, Conpoy Katsuobushi, gedroogde bonito flakes Maldive Fish Ikan Teri, gedroogde ansjovis

Wat is er zoal te koop?


Dried anchovies

merk: Choripdong
land van herkomst: staat er niet op
etiket: dried wild anchovy (anchois sec)
ingrediënten: staat niet genoteerd, dus waarschijnlijk 100% ansjovis
prijsindicatie: € 4,20 (454g)

Reacties

Gedroogde ansjovis (voor Koreaanse dashi) — 2 reacties

  1. Dag Robin, ik ben een grote fan van de site! Ik kwam deze pagina tegen omdat ik eigenlijk op zoek was naar informatie over Niboshi om ramen te maken. Waar heb je deze pak ansjovis gevonden? Ik kwam in mijn zoektocht naar Niboshi ook gedroogde sardientjes tegen bij dierenwinkels omdat dit blijkbaar een populaire snack is voor katten. Ik ben zoals je begrijpt ietsjes bang om met ingrediënten te koken die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn dus vroeg ik me af wat jij vond haha. Aan de andere kant denk ik soms ook van wat kan er nou echt zo anders aan zijn!? Ik weet in elk geval dat het kattenvoedsel laag zal zijn in zout en dat ik dat dus eventueel moet toevoegen als ik het wil gebruiken. Wat vind jij?

  2. Volgens mij kocht ik deze gedroogde ansjovisjes gewoon bij Amazing Oriental. Je zou ook eens kunnen kijken bij bijvoorbeeld Interburgo:
    https://www.aziatische-ingredienten.nl/interburgo-rotterdam/

    Ik zou denk ik geen gedroogde visjes voor de kat willen. In theorie zal er niks mis mee zijn, maar er is gewoon minder controle op de kwaliteit. Dus misschien gebruiken ze wel visjes die juist zijn afgekeurd voor menselijke consumptie. Het zal wel niet, het zullen echt wel gewoon dezelfde visjes zijn, maar toch zou ik het niet kopen. Om zelf te eten dus. Gewoon even verder zoeken, Derek! ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *