Gedroogde garnalen zijn er in vele maten, soorten, kleuren en kwaliteiten. Vaak geldt, hoe duurder hoe beter. De smaak varieert van een beetje vies stinkend tot heerlijk zoetig. In te delen in drie soorten:
Xiami (虾米)
Gewone, gepelde garnaaltjes, gedroogd in de zon, soms voorgekookt. De regel was altijd: hoe oranjer, hoe duurder, hoe beter.
Gebruik: voor gebruik een uurtje of langer weken in (heet) water of bouillon. Lekker met een scheutje Shaoxing rijstwijn. Daarna onbereid verwerken in salades, meebakken in roerbakgerechten of gebruiken voor de beroemde XO-saus.
Bewaren: luchtdicht afgesloten in de koelkast nog maanden zo niet jaren te bewaren.
Xiapi (蝦皮)
Ook: sia pee, dried baby shrimps, shrimp skin.
Hele kleine, doorzichtige baby garnaaltjes, met kop en al gedroogd in de zon.
Gebruik: eventueel eerst even afspoelen (doe ik nooit) en dan meebakken of stoven, meestal in groentengerechten. Of verpulverd om sauzen of beslag (takoyaki) op smaak te brengen. Klassiek in de vulling van Chinese bieslook pasteitjes (jiǔcài hézi /韭菜盒子).
Bewaren: luchtdicht afgesloten in de koelkast (of vriezer) nog maanden zo niet jaren te bewaren.
Yinghua Xia (櫻花蝦)
Ook: sergestid shrimp, cherry (blossom) shrimps, Pelagic shrimp, sergestes lucens (Latijn), sakura ebi / サクラエビ / 桜海老 (Japan).
Een bijzonder soort garnaal die enkel voorkomt in bepaalde wateren bij Japan en Taiwan en waar ook maar een paar maanden per jaar op gevist mag worden. Vers zijn ze heerlijk, maar gedroogd ook. Een ware delicatesse, zie bijvoorbeeld deze intrigerende bonbons van gedroogde garnalen met witte chocolade.
Tips, weetjes & recepten
- Die laatste soort heb ik nog niet gesignaleerd in Nederland, de foto is geleend van Shirley van het Deense blog Køkken 69
- Recept: frisse salade van bleekselderij met gedroogde garnaaltjes
of: gestoomde turnip cake
Andere posts over gedroogde vis enzo:
Wat is er zoal te koop?
Hoi, ben ik alweer! Gedroogde garnaaltjes vind ik ook geweldig. Zelfs je meest saaie bami smaakt authentieker. Je moet ze alleen wel flink meebakken met je kruiden want anders blijven het gekke rubberige dingetjes (vinden mijn kids zowieso.) Het zakje dat ik nu heb is van Malafish uit China en er staat op: Metapenaeopsis barbata (whatever?) en verder veel chinese tekens. Ik vind ze minder lekker dan een eerder ander zakje. Ze lijken ook kleiner.
ahum, ik lees nu pas in jouw stukje dat je ze moet voorweken, nooit gedaan dus.
Ik heb ook gemengde ervaringen hiermee. Heb wel eens een zakje gehad met heerlijke garnaaltjes, maar een aantal latere aankopen heb ik maar weggegooid zo muf. Is er een merk dat je kan aanbevelen? Of zou je die merkloze nemen, die toko’s zelf in zakjes doen (die zijn vaak wel duurder, dus zouden lekkerder moeten zijn)?
Ik gebruik en koop ze niet zo vaak dat ik een gedroogde garnaaltjes expert ben, maar ik vond dat eerste zakje bij “wat is er te koop” lekkere garnaaltjes hebben, Hanabi brand. De regel is dus, hoe feller oranje hoe beter en dat was in dit geval ook echt zo. Maar ja, in deze tijden gaat dat niet altijd meer op, want er zijn ook producenten die hun garnaaltjes oranje verven. En daar worden ze echt niet lekkerder van. En juist daarom ga ik dus weer liever voor een zakje van een duidelijk merk met vermelding van herkomst enzo dan een zelfgevuld zakje/bakje. Maar dat is allemaal slechts persoonlijk en discutabel. Ik doe ook maar wat. :-)
Maar als je je toko echt vertrouwt, ja, dan zou de duurste ook de lekkerste moeten zijn.
En Gerry, ik ben benieuwd of je kinderen enthousiaster worden als je de garnaaltjes een volgende keer wel voorweekt!
Hoi Robin,
Wat een leuke site zeg.
Ik was op zoek naar gedroogde Thaise garnalen en kwam op jou site terecht.
Ik ben weer een hoop wijzer geworden, maar zit toch nog met een probleem.
Ik ben op zoek naar de gedroogde Thaise garnalen, maar kan deze nergens in Nederland vinden.
Op deze site zag ik een foto, en dit is dus wat ik bedoel.
http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/5498832659/
Weet jij een adres in Nederland waar deze te koop zijn?
Ik wacht vol spanning op je antwoord.
Ga door met je leuke site.
Groetjes, Wieneke
Ha, Wieneke. Dat is dus dezelfde foto als hierboven. ;-)
Ze komen uit dat eerste zakje dat je ziet bij “wat is er te koop”. Ik kocht het destijds bij Cheung Kong maar die winkels bestaan niet meer. Maar dit soort garnalen zijn bij de de meeste (grote) toko’s wel te koop. Soms liggen ze in de koeling (dat is een goed teken), soms niet.
Hier vind je een lijst met toko’s in Nederland:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/adreslijst/
Wat kost 1 kg rode droge garnalen (afkomstig uit Suriname) bij de toko ?
Dat zal enorm verschillen, denk ik.
Ik zou zeggen: bel een toko. ;-)
https://www.aziatische-ingredienten.nl/adreslijst/
*edit*
Ik heb even voor je gekeken bij Oriental op de boot bij de euromast, daar verkopen ze van die “nasi-bakken” met gedroogde garnalen, die waren 14,50 voor 500 gram.
Ik was begin 2014 nog in Vietnam en de prijs voor de beste kwaliteit (knaloranje zonder verkleuring en kop-staart lengte 2cm) was 850000 VND, wat neerkomt op 30 euro per kilo.
Dit was overigens wel op de Benh Tanh market in Ho Chi Minh City, dus het zou me niet verbazen als de markwaarde wellicht slechts de helft daarvan is. Afdingen was op dit product niet mogelijk, dus het zou ook kunnen dat de competitie dat al voor me geregeld had (er staan daar wel 10 zaken met gedroogde garnalen naast elkaar). Wel werd mijn kilo op verzoek netjes in pakjes van 100 gram apart gevacuumeerd.
In Nederland ben ik deze kwaliteit helaas nog niet tegengekomen. Het beste wat ik ben tegengekomen zijn de plastic bakjes bij de ‘groothandel’ die voor 5 euro per ons over de toonbank gaan. Als ze al te lang gestaan hebben worden ze grijs en sla ik ze over.
Een heerlijk produkt overigens, ik ben er dol op!!
Ik kreeg ooit redelijk grote, platte, gedroogde garnalen in een kleine salade. In eerste instantie dacht ik teleurgesteld “jasses, gedroogde, waarom geen verse”, maar ze waren me toch lekker!
Maar het klopt dus dat ze nooit echt goedkoop zijn en ze zelfs behoorlijk duur kunnen zijn.
Ik heb vorige week een zakje gedroogde garnalen bij de Amazing Oriental in Groningen gekocht. 200 gram (kon helaas niet minder krijgen) voor iets meer dan 9 euro. Ze liggen daar trouwens niet in een van de schappen in de winkel maar onder de toonbank bij de kassière. Dus je moet er echt om vragen. Ik vraag me nog steeds af waarom. Roofgoed?
gr Maya
De garnalen worden inderdaad bij Amnazing Chine zo vaak gepikt dat ze alleen bij aanvraag worden verkocht. Ik vond €9.00 te duur vr 2 ons. Bij Toko Melati zuiderdiep zijn ze ook te koop, iets goedkoper 2 ons bijna €4,00 gr ange
Ik zou graag zelf garnaal poeder maken, zou 2 uur in de oven moeten op 80 gr. Heeft er iemand dit al gemaakt?
Hallo goedendag allemaal ik wilde graag weten wat jullie vinden van de gedroogde garnalen die uit Suriname komen? Hebben jullie die wel eens geprobeerd en Zoja hoe vinden jullie de smaak daarvan dan?
Groetjes Indra uit Suriname
Hi Indra, ik koop ze meestal in Aziatische toko’s en ik denk dat die hun garnaaltjes eerder uit Azië halen. Wat vind je zelf, smaken die uit Suriname anders? Beter? Of gewoon hetzelfde? Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd.
waarom zijn gebroogde garnalen zo duur?
Weet iemand nog een adresje voor de surinaamse grdroogde garnalen per kg?
Ik weet niet, ik zou denken, gewoon bij Amazing Oriental. ;)