Gierst (millet)

gierst
Wat is het?
Gierst is het kleine, gele of witte korreltje (de kleur van de vliesjes kan variëren van wit, rood, geel, bruin tot zwart) van een graansoort die duizenden jaren geleden al door mensen werd gegeten. In Nederland is dat meestal pluimgierst, kortweg gierst genoemd, maar er zijn op de wereld nog minstens 6 andere soorten gierst! Grofweg in te delen in twee soorten:

Minor millets / husked grains
=> hebben een onverteerbaar vliesje, moet dus altijd gepeld worden
* Foxtail millet (en), trosgierst of vogelgierst (nl), Setaria italica (L), thinai / korralu / navane / kang / rala (India).
* Kodo millet (en), kodogierst (nl), Paspalum scrobiculatum (L), varagu / kodra / arikelu / harka (India).
* Little millet (en), kutkigierst (nl), Panicum sumatrense (L), samai / kutki / saamai / samalu / sama / chama (India).
* Barnyard millet / cockspur / Japanese millet (en), Japanse gierst / Europese hanenpoot (nl), Echinochloa crus-galli (L), kudiraivali / kuthiraivali / jhangora / odalu / oodalu / kodisama, bhagar, varai (India).

Major millets / naked grains
=> hebben geen hard, onverteerbaar vliesje, kun je ook ongepeld (volkoren) eten
* Proso millet / common millet / broom corn millet / hog millet / white millet (en), pluimgierst / gele gierst / goudgierst of in Nederland kortweg “gierst” genoemd, Panicum miliaceum (L).
* Pearl millet (en), parelgierst (nl), Pennisetum glaucum (L), bajra / bajri / sajje / kambu / cambu / sajjalu (India).
* Finger millet (en), vingergierst (nl), Eleusine coracana (L), ragi / kelvaragu / nachani / mandwa (India).

Hoe te gebruiken?
Makkelijk gezegd gebruik je gierst zoals je ook rijst gebruikt. Je kunt gierst dus gewoon koken, stomen, risotto of pilav mee maken, (half) vermalen tot meel om mee te bakken (vaak in combinatie met andere meelsoorten) of (griesmeel)pap of andere desserts mee te maken. Gierst wordt ook wel geweekt om pas daarna te vermalen tot slurry om pannenkoeken mee te bakken. Je kunt gierst ook poffen tot een soort kleine popcorn of gebruiken als couscous of bulgur. In India wordt gierst vaak in de snelkookpan bereid, niet zozeer om tijd te winnen, maar voor een extra fluffy resultaat. Maak de korrels na koken los, een beetje zoals bij couscous, om te voorkomen dat ze samenklonteren. De verschillende soorten gierst smaken ongeveer hetzelfde (een beetje granig en een tikje bitter) en zijn allemaal op dezelfde manier te bereiden. Gierst is in een afgesloten pot nog lang te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Meer informatie over gierst millets (Engels)
  • Een selectie Indiase gierstrecepten Raks Kitchen (Engels)
  • Sorghum, maize en teff worden door sommigen ook tot de giersten gerekend en door anderen niet. Misschien meer daarover later.
  • De teelt van gierst is niet belastend voor het milieu, gierst is een anti-oxidant, goed voor je metabolisme, hoog in vezels, veel vitamine B, ijzer en calcium, staat laag op de glycemische index, dus goed voor bloedsuikerspiegel en cholesterol. Maar voor meer informatie daarover kun je beter zoeken op een health-blog.

Wat is er zoal te koop?


Foxtail Millet (tros gierst)

merk: 24 Mantra
land van herkomst: India
etiket: Ancient Grains, Hulled Foxtail Millet
ingrediënten: hulled foxtail millet = gepelde tros-gierst
prijsindicatie: € 4,50 (500g)

Kodo Millet (kodo gierst)

merk: 24 Mantra
land van herkomst: India
etiket: Ancient Grains, Hulled Kodo Millet
ingrediënten: hulled kodo millet = gepelde kodogierst
prijsindicatie: € 4,50 (500g)

Little Millet (kutki gierst)

merk: 24 Mantra
land van herkomst: India
etiket: Ancient Grains, Hulled Little Millet
ingrediënten: hulled little millet = gepelde kutkigierst
prijsindicatie: € 4,75 (500g)

Barnyard Millet (Japanse gierst)

merk: 24 Mantra
land van herkomst: India
etiket: Ancient Grains, Hulled Barnyard Millet
ingrediënten: hulled barnyard millet = gepelde Japanse gierst
prijsindicatie: € 4,75 (500g)


Waar is het te koop?
Gewone (pluim)gierst is te koop bij gewone supermarkt of natuurwinkel, maar de andere soorten zijn moeilijker verkrijgbaar. Het merk 24 mantra heeft een hele range aan organic / biologische producten (waaronder bovenstaande millets) die worden verkocht bij de webwinkel www.ekirana.nl


Reacties

Gierst (millet) — 3 reacties

  1. Millets are many, round in shape, tiny in size, high in nutrition, capable of growing in harsh climatic condition, satisfying & healthy for self, society & the planet. They consume very less water, need no synthetic chemicals & are extremely energy efficient.

    Millets is an ancient and ancestor’s food being reclaimed. Millets are surprisingly low water consuming crops. In the current scenario of global warming and water scarcity, millets can be one of the crops which will provide the food security to the population.

    Millets are slow digesting rich in dietary fiber. Nutritionally superior grain, to rice and wheat in terms of protein, vitamins and minerals profile

    Pristine Organics sells Nine varieties of organic millets online that are grown by the small dry land farmers across India. Some of them are on the verge of extinction. You can order online at https://pristineorganics.com/organic-millets/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *