Leuk nieuws: Nederlands grootste bapao producent voorheen Tjendrawasih maakt sinds kort ook Chinese lotusbroodjes! Al noemen zij ze Taiwanese “gua bao”, een naam die natuurlijk leuker klinkt bij “ba pao”.
Ik mocht ze uitproberen en wat me meteen opviel is dat de vorm iets langwerpiger is dan ik gewend ben (zie de eerdere posts over: lotusbroodjes). Daar hebben ze vast goed over na gedacht: er past nu meer op! Ze zijn ook iets minder wit en iets minder fluffy (foto), dat klinkt misschien minder aantrekkelijk, maar dat is het niet. Ze hebben daardoor iets meer beet en ik weet dat velen dat juist lekkerder zullen vinden. Het verschil is ook niet enorm groot, het valt denk ik pas op als je beide naast elkaar proeft. Verdere voordelen: ze plakken minder aan je stoommandje, je hebt dus minder last van scheurtjes en beschadigingen. En last but not least: ze hebben minder foodmiles.
Hoe dan ook, gewoon lekker dus! Direct uit de vriezer 10 minuutjes stomen of 40 seconden in de magnetron. Bijvoorbeeld met buikspek of Pekingeend, char siu, een restje curry, kipkerrie, stoofvlees, een hamburger, gehaktbal, je kunt het zo gek niet verzinnen. Beetje lente-ui, verse koriander of reepjes komkommer en dan hoisin, okonomiyaki, tonkatsu of sriracha en smullen maar!
GUA BAO IDEETJES
Gua bao besmeerd met hoisinsaus, daarop Momofuku’s buikspek, lente-uitjes, ingelegde komkommer en sriracha.
Gua bao met kant-en-klare Pekingeend uit de oven met hoisin saus, lente-ui en verse koriander.
Gua bao met een ragout-achtig prutje van confit de canard en shii-take.
Gua bao met tsukune (Japanse kipgehaktballetjes), een eigengemaakt teriyaki-achtig sausje, chilipeper, lente-ui en verse koriander.
Gua bao met een uitgebakken speklapje met lente-ui, ingelegde komkommer, hoisin en sriracha.
Gua bao met bulgogi, Koreaanse gemarineerde plakjes biefstuk met zoet sojasausje, nashipeer en lente-ui.
Lotusbroodje besmeerd met hoisin, daarop een variant van Momofuku’s buikspek (gemaakt met Deens kruidenzout), koriander, ingelegde lotuswortel en sriracha chilisaus.
NIET ECHT AZIATISCH MAAR OOK LEKKER:
Met pulled lamb en een sausje van Griekse yoghurt, mayonaise, knoflook, een snufje gemalen komijn, een snufje kerriepoeder, zout, peper en verse basilium.
Uitgeklapte gua bao uit de broodrooster met een salade van gerookte zalm en tomaat.
Heb ik jaren geleden in Amsterdam bij new king gehad met peking eend erg goed.