Harusame (Japanse glasnoedels)

Japanse glasnoedels
Hoe heet het?
Japanse glasmie, Japanese cellophane noodles, Japanese vermicelli, harusame saifun, spring rain noodles, harusame / 春雨 / はるさめ (Japan).

Wat is het?
Harusame betekent letterlijk “lenteregen” en is de algemene Japanse naam voor glasnoedels. Van oorsprong werden glasnoedels in Japan gemaakt van aardappelzetmeel. Je herkent ze in de verpakking aan de vorm: keurige, korte, 12 tot 18 centimeter, rechte, dunne, transparante “staafjes”. Soms wat dikker, soms rond, soms een beetje plat. Ze zijn net als de ons meer bekende glasnoedels van mungbonen of de iets minder bekende Koreaanse glasnoedels gemaakt van zoete aardappelen neutraal van smaak. De structuur is lekker glibberig & elastisch, ze zullen niet uit elkaar vallen als je ze te lang kookt of bakt.

Hoe te gebruiken?
Zet de glasnoedels 5-15 minuten weg in warm of heet water. Check (halverwege) of ze al goed (=zacht) zijn, dan afgieten en afspoelen onder de koude kraan. Nu kun je ze koud verwerken in koude salades, in de vulling van loempia’s en dumplings, in de soep of roerbakken met garnalen, kip of wat je wilt. Droge, ongeweekte noodles kun je tot kroepoekachtige sliertjes frituren in hete olie van zo’n 190°C. In de verpakking, in de keukenkast praktisch onbeperkt houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

  • Recept voor een typsiche, zomerse, simpele : harusame salade.
  • Glasnoedels van aardappelzetmeel kun je gerust vervangen door glasnoedels van mungbonenmeel. Qua smaak ook wel door die van zoete aardappel, maar qua kleur niet.
  • Eerdere posts mbt : glasnoedels (gewone, Koreaanse, recepten, etc).

Wat is er zoal te koop?


Harusame / Japanse glasnoedels / Japanese Glass Noodles

merk: Malony Co., Ltd. / マロニー
land van herkomst: Japan
etiket: Maroni Harusame
ingrediënten: aardappelzetmeel en maiszetmeel (beiden niet genetisch gemodificeerd), CMC, polysacharide bindmiddel
prijsindicatie: € 2,10 (100g)

Reacties

Harusame (Japanse glasnoedels) — 4 reacties

  1. Dat ze niet uit elkaar vallen. Dat is een fijne eigenschap! Op de lijst van de toko gezet. :)

  2. Hm, ja, maar ik denk niet dat iedere toko ze heeft liggen. Tenminste, niet deze Japanse glasnoedels gemaakt van aardappelzetmeel. Maar ze verschillen dus echt bijna niks van de jou vast meer bekende soe-oen. (gemaakt van mungbonenmeel)

  3. Wat ik altijd zo rottig vind van so-oen is dat je bijna altijd heel dat pak moet koken. Knippen terwijl jet rauw is maakt een bende! Tegenwoordig kook ik alles en vries het maar weer in porties in…..

  4. Ja, dat vind ik ook een nadeel van soe-oen inderdaad! Het is niet te doseren, het is alles of niets of een bende in je keuken. Nou komen ze gelukkig wel in kleine verpakkinkjes, dus ik koop altijd die kleinste.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *