Hoe heet het?
Rijstazijn, rijstwijnazijn, heldere rijstazijn, witte rijstazijn, Chinese azijn, micu (米醋), Japanse azijn.
Wat is het?
Rijstazijn is een milde azijnsoort, gemaakt van gefermenteerde kleefrijst en water. Zoals op de foto te zien soms geheel kleurloos, soms een heel lichtgeel. Dat ligt aan de rijst die gebruikt is (gepolijst of ongepolijst) of wellicht aan de toevoegingen. In Japanse rijstazijnen zit vaak ook tarwe of sake.
Hoe te gebruiken?
Te gebruiken zoals men gewone azijn gebruikt. De smaak is redelijk vergelijkbaar met witte wijnazijn. Je zou het een met het andere kunnen vervangen. Dit is ook de azijn die (samen met suiker, zout en mirin) door sushirijst gaat. Rijstazijn is gewoon buiten de koelkast praktisch onbeperkt houdbaar.
Tips, weetjes & recepten
- Klik hier voor een overzicht: de soorten azijn op een rijtje
- Stap-voor-stap recept om: zelf sushirijst te maken
- Verhouding voor awase-zu (sushi-azijnmengsel) :
5 el azijn op 3 el suiker, 1 el zout en eventueel 1 el mirin. - Klik hier voor: alle sushi benodigdheden op een rijtje.
Wat is er te koop?
Welke heeft de voorkeur?
De Chinese rijstazijn lijkt iets neutraler en zachter van smaak dan Japanse. Maar ook minder complex. Op dit moment is de Otafuku mijn favoriete merk.
Waar is het te koop?
Veel supermarkten verkopen tegenwoordig ook wel rijstazijn, maar leuker is een toko jou in de buurt op te zoeken:
* Toko’s in Nederland
* speciaal Japans georienteerde toko’s
* Toko’s in België
* Online Toko’s
Bij de supermarkt op de Zeedijk in Amsterdam heb ik vorige week Koning white rice vinegair gekocht. Is dat een goede, of een copycat?
Ik heb geen idee. Nog nooit van gehoord en google helpt me ook niet verder. Die copycats hebben over het algemeen geen Nederlandse merknamen. Ik zou zeggen, als ie lekker is is het goed. Er valt niet zoveel fout te doen aan azijn, ook goedkope azijn is toch gewoon azijn, alleen minder mooi/lekker. Maar geen rommel of nepzooi. Denk ik.
Heb me ook vergist in de naam. Konig heet het.
Hm, nog steeds niet veel over te vinden. In ieder geval geen fabriek of zo. Wel deze pagina van een winkel in Australië die het verkoopt en ik moet zeggen, het ziet er wel een beetje namakerig uit.
mensen azijn is hardstikke gezond
de appel azijn zowel als deze rijst azijn zijn alle 2
zeer gezonde azijnen
In china wordt het als elixer gebruikt voor allerlei
kwalen en ook gewoon dagelijks gebruikt
voor de algehele gezondheid
Ik ben 67 en krijg van mijn Chinese vrouw iedere dag
een klein beetje of door de salade of zo in een kopje
Sinds ik er mee ben begonnen is mijn gezondheid met sprongen
vooruit gegaan. Ik heb een conditie gekregen van een paard
Nog beter als toen ik 50 was.
Dus mijn advies: allemaal aan de Azijn en je kan de dokter vergeten.
als er geen toevoegingen suiker en tarwe opstaat kan ik er dan ook vanuit gaan dat dit er niet in zit
Ja, ik zou daar wel vanuit durven gaan ja.
Ik ben blij met jouw uitleg, Robin. Ik kom vaak bij de chinese supermarkt en zie daar zoveel soorten azijn, de japanse dus. Ik weet soms niet wat ik moet kiezen. De eerste keer heb ik Mitsukan azijn genomen en die vind ik zeker lekkerder dan de gewone azijn bij AH. Ik ga gauw de Otafuku proberen. Dank je wel!
Het lijken ook steeds meer te worden he? Bij Oriental zie ik wel 4 of 5 verschillende soorten (alleen al Japanse) rijstazijn staan. Ik snap daar niks van. Er zijn toch wel leukere dingen om het schap mee te vullen?
Nou ja, er zijn ook wel steeds meer dingen makkelijk te krijgen, dus ik klaag niet, maar dat van die rijstazijn snap ik gewoon niet zo, want zoveel verschil maken die allemaal niet.
Maar ondertussen is Otafuku dus inderdaad favoriet. :-)
Ik hoor graag of jij ‘m ook lekker vindt. Of juist niet. Kan natuurlijk ook.
Ik heb een fles Narcissus gekocht bij mijn locale toko, is dit een goeie? of had ik beter op zoek kunnen gaan naar d Otafuku? Het komt helaas nog te vaak voor dat ik voor een van mijn gerechten een product nodig heb. Het koop, en dan pas op deze site kijk. Volgende keer toch maar even eerst de site raadplegen, en dan op pad ;)
Niks mis met die Narcissus. Die heb ik ook vaak nog in huis, een beetje ipv een fles gewone natuurazijn. Hij is niet bijzonder, maar ook echt niet slecht. Zoals gezegd, niks mis mee.
Die Otafuku is wel ietsjes lekkerder, maar in de meeste recepten/toepassingen zul je het verschil waarschijnlijk niet eens proeven.
ik zie rijstazijnen met of zonder alcohol.
is dat van belang in recepten? (zoals bv. in jouw Babi Ketjap recept)
bedankt!
Neuh, dat is geen belangrijk verschil. Je zult het niet proeven. Misschien als je 2 flesjes echt puur naast elkaar proeft, maar in het gebruik (zoals babi ketjap) zeker niet. Die met alcohol is vaak wat “complexer” of het etiket is gewoon eerlijker. Net zoals met sojasaus, daar zetten fabrikanten ook niet op dat er alcohol in zit, omdat ze die alcohol er niet ingestopt hebben maar op een natuurlijke wijze is ontstaan. Sssst, niet doorvertellen. ;-)
Otafuku is onderhand 5.45 voor een halve liter bij de Oriental.
https://www.orientalwebshop.nl/otafuku-junkome-japanse-rijst-azijn-junkome-su-500ml
Ooit Uchibori geprobeerd? Die is ietwat goedkoper.
https://www.orientalwebshop.nl/uchibori-maroyaka-sanmi-no-kome-su-rice-vinegar-500ml
Dit is milde rijstazijn, heb het zelf in huis. In de AH verkopen ze dit goedje van hetzelfde merk.
https://www.ah.nl/producten/product/wi354190/uchibori-japanse-rijstazijn-rice-vinegar
Ik ben wel een beetje gevoelig voor de prijs, in die zin dat ik denk dat die Otafuku dan wel de lekkerste moet zijn en aangezien ik er erg lang mee doe vind ik het wel prima zo. Maar ik denk dat de alternatieven vast net zo lekker zijn en dat een normale sterveling geen verschil zal proeven. Ik zal eens kijken of ik zo’n fles tegen kom. Altijd goed, een beetje variatie.
Wat is het verschil tussen otafuku rijstazijn sushi su en junkome su??
Bedankt..
Su = azijn
Junkome su = rijst azijn (van gefermenteerde rijst)
Sushi su = Awase-zu = mengsel van suiker, zout, rijstazijn en mirin (om door je sushirijst te mengen)
(en Otafuku is gewoon een merk/fabrikant)