Hoe heet het?
Hoisinsaus, hoisin, hai-xian sauce, hǎi xiān jiàng / 海鮮醬 (China).
Wat is het?
Hoisinsaus is een typisch Kantonese, dikke saus gemaakt van sojabonen, suiker, azijn, knoflook, een ietsiepietsie chilipeper en andere smaakmakers. In het geval van Lee Kum Kee zelfs belachelijk veel andere smaakmakers. Recepten verschillen dus per producent, maar het resultaat is altijd een dikke, zoete, bruine saus.
Hoe te gebruiken?
In marinades (doet het vooral goed met vet vlees als spareribs of chickenwings) of om mee te glaceren. Als roerbaksaus of dipsaus bij bijvoorbeeld loempia’s of Vietnamese Phở. De smaak is zoet. Geliefd bij kinderen. In de ijskast nog vele maanden te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Wordt steeds vaker genoemd als saus voor geroosterde Peking eend pannenkoekjes, maar Peking eend komt uit Noord China, daar gebruiken ze zoete bonensaus, geen hoisinsaus.
- Let op, in Fuchsia Dunlop’s (vertaalde) kookboeken wordt gesproken van zoete gefermenteerde saus, een beetje vage vertaling, maar ze bedoelen dan niet hoisin maar zoete bonensaus (tian mian jiang)
- Klik hier voor: (vergelijkbare) sojabonensauzen op een rijtje
- Recept: Biefstuksalade met tomaat, komkommer en hoisin-dressing
- Makkelijk/snel recept: Gewokte varkenshaasreepjes met paprika
Heb je een dieetbeperking waardoor de potjes uit de winkel niet voldoen, dan kun je hoisinsaus ook zelf maken. Het resultaat smaakt ietsje anders dan de verschillende merken hoisin die ik ken, maar in aard lijkt het er wel op. En daarnaast is het gewoon een lekkere saus:
1 el olie
1 flinke teen knoflook, fijngesneden of geraspt
1/2 tl vijfkruidenpoeder
1/2 cup (=135g) rode (aka) miso pasta
1/2 cup (=170g) honing of maple syrup
2 el rijstazijn.
Bak de knoflook zachtjes in de olie, voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en laat 5 minuutjes, al roerend, doorkoken. Daarna in de koelkast bewaren.
Bron: (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow
Wat is er zoal te koop?
Welke merk hoisinsaus is het lekkerst?
Mijn huidige favoriet is de hoisinsaus van Flying Goose met die van Amoy er vlak achteraan. Die van Lee Kum Kee is sterker van smaak, een beetje gefermenteerd en donkerder van kleur, die vind ik niet lekker om puur te eten, bijvoorbeeld op een Vietnamees stokbroodje.
Waar is het te koop?
Zoek een toko bij jou in de buurt:
* Toko’s in Nederland
* Toko’s in België
* Online Toko’s
* tegenwoordig ook vaak bij gewone supermarkten zoals AH of Jumbo
Ik had laatst wat hoisinsaus nodig en daar ik toevallig bij de Makro was ging ik daar gelijk maar naar op zoek.
Ik vond daar een klein potje van een Nederlands merk, het was nog al duur ± 2,85.
Thuisgekomen even geproefd en toen gelijk in de kliko opgeborgen.
Wat een bagger, een soort dikke ketjap manis, niet te pruimen.
Ik weet niet meer het merk, dus let op.
Grappig, ik was vorige week ook (voor het eerst) bij de Makro en heb verbaasd staan kijken naar het Aziatische hoekje. Veel onbekende (eigen?) merken, dacht meteen “dat kan niks zijn!”. Dat denk ik natuurlijk al best snel, dus ben blij te horen dat het ook inderdaad niks is.
Thanks. :-)
De saus is een soort pasta, te sterk van smaak om zo te eten. De bedoeling is dat je er een marinade van maakt of met een beetje water aanmaakt tot saus. Zo uit t potje ongetwijfeld niet lekker nee!
Nou, de saus die ik dus heb weggeflikkerd was geen pasta
en al helemaal niet sterk, maar een weeïge zoetige smurrie.
Zoals ik al zei; een soort ketjap manis maar dan smerig. ‡-(
Hoisinsaus wordt ook wel onverdund gegeten hoor, Lairssa. Bijvoorbeeld op Momofuku’s broodje buikspek. Of op pekingeend pannenkoekjes.
Ik had het ook weggeflikkerd als ik jou was, Ed.
Tja, daar ik vandaag “toevallig” weer bij de Makro was en er aan dacht wat ik nou weggegooid had, wilde ik toch even kijken.
En ja hoor, ik had het gevonden, hoisinsaus van het merk Blue Dragon gefabriceerd in Polen. Polen? Hoisinsaus?
Moet kunnen met onze open grenzen. Alleen ik hou het maar op hun voortreffelijke wodka en de hoisinsaus betrek ik wel van een ander merk. En o ja, de saus (de echte) smeer ik puur op zowat alle knapperig geroosterde vleessoorten, heerlijk. :-))
Zit er eigenlijk een groot smaakverschil tussen Mee Chun en Lee Kum Kee? Ik heb eigenlijk altijd die van MC, maar zie nu ook dat LKK ook potten heeft.
Ik heb ze nooit naast elkaar geproefd, maar het zou me echt heeeeel erg verbazen als ze erg zouden verschillen.
He Ed, je had Hoisin saus nodig en nadat je het had geproefd had je het maar meteen weggegooid omdat je het waarschijnlijk niet lekker vond. Nu vind ik het sowieso niet netjes om termologie als bagger te gebruiken voor etenswaren maar dat is natuurlijk afhankelijk hoe je bent opgevoed; Eten is volgens mij namelijk iets waar je met wat meer respect over moet uitlaten.
Ik weet niet of je zelf kookt, maar als je alles van tevoren proeft en beoordeelt op smaak, moet je eens een hap trassie nemen. Smaakt ook niet, dus ook maar in de kliko?
Beste diet,
Volgens mij heb je mijn schrijfsel niet goed gelezen en interpreteer je het daar om verkeerd.
Ten eerste kook ik al m’n hele leven dus neem van mij aan dat als iets niet goed gemaakt wordt door een fabrikant ik het recht heb dat smerig te vinden.
Ten tweede dat je trassie aanvoert als voorbeeld duidt al aan dat je het niet begrepen hebt. Smaken hebben niets te maken met niet goed fabriceren. Rommel daar kan ik dus geen respect voor opbrengen. En wat respect voor voedsel betreft…ik heb de hongerwinter in Rotterdam meegemaakt dus geen dom geleuter meer a.u.b. Ed.
@ diet,
enne, over opvoeding gesproken, begin je altijd met hé?
Rustig maar, Ed. Rustig. :-)
Internet blijft moeilijk communiceren zo zonder kop erbij. Iedereen interpreteert de ander wel eens anders dan die het bedoelde en voor je het weet zit je in een polemiek over niks.
Sorry Robin, je hebt gelijk.
Ah, mijn favoriete woorden: “Robin, je hebt gelijk”!
*grin*
@ Robin,
Je lijkt mijn vrouw wel. :-D
Hoe lang is een geopend flesje hoisinsaus houdbaar in de koelkast? Ik vind het heerlijk spul, maar gebruik het niet zo vaak (moeilijkheden om t ergens bij te passen)..
Nou, zoals hierboven staat: “in de ijskast nog vele maanden te bewaren”. En dat is gerust een jaar of zelfs langer.
Ook als ie al open is…? Maar das wel fijn lang dan :-)
Ja joh! Ongeopend hoeft het niet in de koelkast. De aanwijzingen op deze site over houdbaarheid slaan eigenlijk altijd wel op geopende potjes/zakjes. En inderdaad, hoisinsaus is lekker lang houdbaar. Dus geen reden om het niet op voorraad te hebben. Maar ja, je moet er wel plek voor in de ijskast hebben. Wij hebben best een grote en die puilt al uit. ;-)
Ik heb vandaag een potje van Lee Kum Kee gekocht, puur toevallig, omdat het 2 voor 3 euro was en ik toch al chilibonenpasta moest hebben. Dus op de gok de Hoisin als 2e pot gekocht. Heb ff geproefd en het is wel zoet, maar niet weeig gelukkig. Je proeft ook de zoute sojasmaak. Lijkt me wel lekker in een wokgerecht.
Had je het nog nooit eerder in huis? Of alleen dit merk niet? Inderdaad lekker in een wokgerecht of in marinades. Zoetig maar niet echt zoet-zoet.
Vandaag in de Aziatische supermarkt stond ik daar. 3 soorten vond ik.
Twijfel twijfel wat het beste zou kunnen zijn.
Het is uiteindelijk white elephant geworden (hopen dat het geen nepmerk is).
En nu maar duimen dat mijn BBQ saus lekker wordt ;-).
Ik ken het merk niet, maar het klinkt goed. :-)
Het zal vast lekker worden. Maar laat je het nog weten?
Ben wel benieuwd nu.
Gek dat Ed zo’n slechte ervaring met heeft, moet iets mis mee zijn geweest.
Zelf vind ik dat je zelfs poep nog lekker kunt maken met en dergelijke saus.
Wel oppassen want de saus overheerst snel.
Ja, maar dan wel van het goede merk, remi. De ene ketjap is ook de andere niet. Dus ik ben het wel met Ed eens, als het niet lekker is gewoon weggooien en een beter merk zoeken.
@ remi.
“Zelf vind ik dat je zelfs poep nog lekker kunt maken met en dergelijke saus.”
——————————–
Lijkt mij onwaarschijnlijk als de saus al naar poep smaakt.:-))
lee kum kee is prima. wie weet waar je xo sauce van dit merk kunt krijgen op amazone word het alleen binnen de usa verkocht.kan het nergens krijgen heb wel een goed recept om het te maken maar heb dan weer gedroogde st jacobsschelpen nodig wat ook nergens te krijgen is. de hoisinsaus uit de potten hebben een beetje bloemige smaak vanwege de verdikkingsmiddelen als ik een pot koop 300ml fruit ik in 20ml olie 2 tenen knoflook fijngehakt goudkleurig ´*niet bruin* voeg dan de hoisinsaus en 20ml sesamolie toe onder roeren aan de kook brengen dan voeg ik 75ml cognac joseph guy en 20ml balsamico azijn toe 5 minuutjes koken daarna 75ml bouillon erbij en 15 minuten laten doorsudderen op laag vuur af en toe roeren totdat de smaken goed vermengd zijn en de saus goed verdikt.maar wie owie kan me aan xo sauce of de gedroogde diertjes helpen.
Als je kijkt bij de post over XO-saus, dan zie je daar dat B.A. een potje XO-saus van Lee Kum Kee gescoord heeft bij Amazing Oriental in Eindhoven. Dus als ze het daar hebben, dan zullen de andere vestigingen het ook wel hebben. De vraag is alleen waar ze het verstoppen. ;-)
Het staat vaak niet gewoon in het schap, maar achter glas of achter de kassa. Ernaar vragen is dan misschien verstandig.
Wah Nam Hong supermarkten hebben volgens mij altijd die van Wing Wah brand. Ook lekker.
hallo daar, ik ben zelf op zoek naar hoisin saus, en las net dat honig nu ook hoisin saus heeft. Is die een beetje te doen? andere honig smaken vind ik (persoonlijk) wel lekker.
Ik heb geen idee en eerlijk gezegd zit ik ook niet te springen om hoisinsaus van Honig te proberen. Sorry! :-)
Maar misschien dat iemand anders het al wel geproefd heeft en wil reageren?
Ik had laatst in London hoisinsaus van Flying Goose. Die was lekker! Veel scherper dan normaal, echt lekker. https://www.asiafoodland.de/store-products.php?pName=hoisin-sauce-pet-455ml-p-1207
Ik ga er ook op zoek naar in NL.
Die heb ik volgens mij wel eens gezien ja. Vond het geen logische keuze, hoisin van Flying Goose, maar als ik ‘m nu tegen kom zal ik ‘m zeker kopen. Bedankt voor de tip!
Ik zie een aantal merken passeren, voor mij is de beste Hoisin saus die van het merk Amoy. Zeer bekend in UK. Een vriend van mij die chef is en een aantal Chinese restaurants in Londen bezit, gebruikt alleen maar Amoy in zijn recepturen. Ik ben benieuwd naar jullie reactie en of jullie het merk kennen.
Jos, volgens mij verkoopt Lidl produkten van Amoy, en de Vomar supermarkt. Ik heb er zelf geen ervaring mee.
Ik ken de oestersaus van Amoy en daar was ik niet erg over te spreken, vandaar dat ik me nooit gewaagd heb aan de Hoisinsaus van Amoy, Jos. Dus ik kan er eigenlijk niks over zeggen.
Ik gebruik ook niet zo vaak hoisinsaus, dus het schiet niet erg op met het uittesten van andere merken. Maar ik zou zeggen: gewoon kopen en hier laten weten of ie je beviel. ;-)
Flesje bij de Xenos, 0.89 ct, heerlijk voor marinades. Kun je het niet zelf voor maken.
Het merk is Green Garden en de inhoud 250 ml.
Laatst een blik van 2,5 kilo Hoisinsaus gekocht bij Amazing Oriental Groningen voor maar 1 euro. De catch was dat de houdsbaarheidsdatum nog maar 1 maand was. Ook al zou dat waar zijn dan nog is het niet duur, want vanwege de EU regels is de houdsbaarheidsdatum op 3 jaar gezet. In de praktijk vaak nog vele jaren houdbaar. Vandaag weer heen voor een voorraadje helaas uitverkocht. Heb het blik niet meer en weet niet meer welk merk het is maar het is wel een heel erg lekkere saus.
Helemaal mee eens. Zo’n ongeopend blik lijkt mij ook praktisch oneindig houdbaar. Eenmaal geopend zal de kwaliteit afnemen, maar niet meer of harder dan een “nieuwer” potje of blik. Goeie deal dus!
Was het zo’n blik van Mee Chun?
Ed en Robin, dat moeten wel erg pedante personen zijn, en van voedsel hebben ze in ieder geval totaal geen verstand, als iets hun smaak niet is word het maar meteen bagger genoemd, we zullen het daarom maar niet over hun opvoeding hebben, volgens mij zijn ze beide rijp voor in de kliko, maar dan wel bij het restafval !
Zucht, onder welke steen komt die nou weer vandaan?
weet niet in china word hij wel gewaardeerd gefrituurd met een beetje kwalitatief goede hoisin dipsaus whaha hij heeft kennelijk geen goede culinaire opvoeding gehad of gewoon een slechte smaak whaha
Wie wordt er gewaardeerd gefrituurd in China en wie is whaha?
Laat gaan, Ed, laat gaan. :-)
Je site is gevuld met pure humor Robin, lekker eten met een grap tussendoor, wat wil je meer ;-)
Dankjewel voor het compliment. :-)
Weet iemand of er een glutenvrije hoisinsaus of pekingducksaus bestaat? Of eventueel hoe ik het zelf kan maken?
Hier vind je een recept om zelf hoisinsaus te maken van miso pasta. Dan moet je alleen even opletten dat de misopasta die je gebruikt glutenvrij (tarwe-vrij is):
http://onehungrymama.com/2014/01/7-minute-homemade-hoisin-sauce-recipe-vegan-dairy-free/
Maar er zijn ook wel kant-en-klare potjes glutenvrije hoisinsaus te koop. Maar ja, waar? Daar waar ze meer glutenvrije producten verkopen waarschijnlijk. Maar vast niet bij Aziatische toko’s.
Dank je voor je snelle reactie! De misopasta heb ik al gevonden in de toko! Ga het morgen proberen!
Het recept van de glutenvrije hoisinsaus is erg goed bevallen, we vonden het lekkerder dan die uit het potje… en de miso is een nieuwe smaakontdekking.
Goed te horen. Misschien dat ik het ook eens ga uitproberen. Ik geloof wel dat het lekker is, maar ben ook wel een beetje benieuwd in hoeverre het lijkt op die uit een potje. ;-)
Ik kan zelf prima tegen gluten en heb ook niet zo heel veel tegen additieven, maar in hoisin en oestersaus gaan er daar wel heel veel van in ja, dat staat mij ook een beetje tegen.
Mijn zus moet glutenvrij vandaar mijn vraag. Ik heb de sausen na elkaar geproefd, de zelfgemaakte komt qua smaak overeen maar heeft m.i. meer diepte, betere nasmaak.
vandaag geep met hoisin saus gemaakt… beetje sambal erdoorheen en smullen maar!
Bij deze is deze reactie voor ed,
Gast je moet eens leren koken!!!!! Je haalt niet iets uit een potje of pakje en er dan maar vanuit gaande dat het meteen naar jou smaak is!!!! Je moet dit soort producten begeleiden met kruiden zoals bv. Sereh of limoen blad, misschien een beetje pandan blad en wat aanbak azijn en dan eens proeven hoe het is.
Ja, maar Jerry, als jij nu een potje jam koopt bijvoorbeeld. Van een ander merk dan je normaal koopt en je proeft het en je vindt het vies, dan gooi je dat toch ook weg en koop je weer je oude, vertrouwde merk?
Ik heb het met sommige sojasauzen, die proef ik en vind ik vies. Die ga ik dan echt niet door mijn eten gooien, ook al zou je het dan niet direct merken.
Danke Schön, shit, merci beaucoup :-D
A brand I like: Cong Ban LV
water, wheat flour, soybeans, salt, food additive (potassiun sorbate)
Gratis reclame :-D
Moet ik me aanmelden voor dit forum?
Niet dus zie ik..!,
Ik dacht “Nou komt ie!”
Maar niks hoor. Oorverdovende stilte. :-)
Ik had een milde bui ;-)
Haha, nee, niet jou, maar Jos! :-)
O.
Als we het dan toch over bagger hebben… ;-) Ik heb vanavond de hoisinsaus van Go Tan met een elegante, welopgevoede zwaai de kliko ingebonjourd… gedverpielekes wat vies!!! Het was helaas nog een grote fles (van de groothandel) ook, want ik dacht “Go Tan, dat zit wel goed” Hij was brem- en bremzout, yuk. (en ik ben nog wel een zoute eter) Eerste keer netjes gebruikt volgens de aangegeven dosering op het etiket, toen heb ik dus letterlijk de slowcooker met kip weg moeten gooien. Later nog eens geprobeerd en véél mider gebruikt, nog steeds niet te doen. Geprobeerd te verwerken in een dipsausje, nog niet te doen. Ik keek naar de fles, voelde me gefrustreerd en heb ‘m toen kordaat uit het systeem verwijderd :) NB: Heb Go Tan netjes een mail gestuurd met fabricagenummer en alles, nooit iets gehoord…. slechte service. Morgen op jacht naat de Flying Goose en de Amoy :-)
Ojee, die heb ik gelukkig nog nooit geprobeerd en dankzij jouw comment hoef ik die ook niet meer te proberen. Bedankt voor de waarschuwing. :-)
er zit dus ook E621 in…. de gevaarlijkste E nummer…!
heb je niet vermeld…
ik zoek wel verder…
Ik heb het niet vermeld omdat het etiket het ook niet vermeld. Ik schrijf alleen het etiket over. Klik maar op de foto’s, dan zie je het zelf.
Maar ik heb in de ijskast nog een flesje Flying Goose staan en daar staat nu wel E621 bij inderdaad. Of er nu verschillende versies bestaan of het recept is veranderd, geen idee.
Mij maakt het trouwens niks uit. Ik heb niks tegen E621. Een van de veiligste E-nummers die er is.
Zie ook : https://www.aziatische-ingredienten.nl/ve-tsin/
-“maar Peking eend komt uit Noord China”-
Nu ben ik even aan het teruglezen, na het gerecht zelf geassembleerd te hebben (in de opmaat om het helemaal zelf te maken), maar hier raak ik het spoor geografisch even kwijt…
Helpt dit?
Ik heb vanavond deze saus gemaakt, maar zou je misschien ook grammen kunnen vermelden in plaats van cups? Ik heb het nu een beetje bij elkaar gegoogeld en kwam erachter dat er vermoedelijk veel meer miso en honing in gaat dan ik in eerste instantie dacht, en gelukkig had ik nog net (niet) genoeg in huis, maar nu ben ik wel benieuwd naar of ik goed zat. Ik heb nog nooit hoisinsaus gegeten, dus ik heb ook geen idee hoe het origineel hoort te smaken.
(hij smaakte wel goed :))
Ik praat voor mijn beurt maar weet toevallig dat 1- Google een handige conversie functie heeft die veel mensen niet kennen. Vul gewoon in het zoekvak de formule in, zoals: 1 cup=gram en het wonder voltrekt zich. Soms geeft ’t een hele omrekentabel als resultaat. Het gaat ook op voor inhoudsmaten en afmetingen zoals : 1 yard=meter 1 foot=meter of 1 dunam=hectare. Of voor temperatuur: Celsius naar Fahrenheit doet ie ook vanuit het zoekvenster in ’n split second en het zoekvak van Google is meteen ook een rekenmachine.
2- Sommige sites die over voedsel schrijven hebben tabellen met inhoudsmaten opgenomen zoals deze bijvoorbeeld: https://wateetjedanwel.nl/cups-teaspoons-tablespoons-hoe-zit-het-nou/
Voor de inhoudelijke rest is het aan Robin, ik heb ’t nooit gemaakt en wel eens gekocht. Ik werd er niet heel enthousiast maar ik eet ook geen vlees.
Goede sojasauzen doen wonderen imo.
@Jim Van cups naar ml is inderdaad makkelijk op te zoeken, maar naar grammen verschilt natuurlijk per product. Een cup suiker weegt meer dan een cup maizena of zo. Is nog steeds te googelen natuurlijk, want dat deed ik nu ook. ;-)
@Anja U vraagt, wij draaien! ;-)