Houdbaarheidsdatum

houdbaarheids-datum productNiks leuker dan een authentiek potje met exotische inhoud en mysterieus etiket scoren in een vreemd ruikende toko. Thuis valt met een beetje slim googelen best te ontdekken wat het is, hoe je het moet gebruiken en zelfs wat precies de ingrediënten zijn. En het mooiste is natuurlijk als je tijdens die zoektocht uitkomt op Aziatische-ingredienten.nl!

Maar dan de houdbaarheidsdatum, die valt niet te googelen, die verschilt per potje, die moet je zelf ontcijferen en dat valt nog niet altijd mee. Hieronder wat tips, aanwijzingen en overwegingen.



=> DATUM NOTATIE

DMY => dag-maand-jaar / “normaal” / oplopend
Landen: Nederland, India, Indonesië, Thailand, Vietnam en de meeste andere landen in de wereld.

YMD => jaar-maand-dag / “verkeerd-om” / aflopend
Landen: China, Taiwan, Japan, Korea.
Let op: omdat China, Taiwan en Hong Kong zo enorm veel produceren voor de buitenlandse markt zie je op hun producten misschien wel vaker de “Europese datumnotatie” (DMY) dan de lokale (YMD)! Heel verwarrend, zeker als het jaartal wordt afgekort tot de tientallen. Japan en Korea blijven meestal wel consequent.

MDY => maand-dag-jaar / “door de war”
Landen: Verenigde Staten en soms Philipijnen en Canada.

CONCLUSIE: als we de Amerikanen even buiten beschouwing laten is de notatie normaal gesproken dus oplopend of aflopend. Als je de dag of het jaartal herkent, dan is de datum vrij zeker te elimineren. Soms heb je pech, bijvoorbeeld bij 11.03.13. Is dat 11 maart 2013 of 13 maart 2011? In die gevallen kun je het beste uitgaan van de lokale gewoonte. Dus voor Japan zou dit 13 maart 2011 betekenen en voor Vietnam 11 maart 2013.


=> SOORT DATUM

En als je dan de datum op een onduidelijk etiket hebt weten te ontcijferen is er nog een bijkomend probleem: betreft het de houdbaarheidsdatum of de productiedatum? Want dat kan ook nog!
In de meeste gevallen staat dat redelijk duidelijk aangegeven en meestal betreft het de houdbaarheidsdatum, maar staat het niet duidelijk aangegeven, dan zou het evengoed de productiedatum kunnen zijn. De Chinese wet bijvoorbeeld verplicht producenten vooral de productiedatum te vermelden, aan een “tenminste-tot-houdbaarheidsdatum” wordt veel minder waarde gehecht.
Dus welke datum is het? Dat wordt puzzelen en karakters herkennen:

Tenminste tot houdbaarheidsdatum
Tot deze datum is de kwaliteit gegarandeerd, daarna kan de kwaliteit (langzaam) teruglopen, maar het zal niet onveilig zijn om het te eten. Bijvoorbeeld ingeblikt eten of gedroogde paddestoelen.
NL: ten minste houdbaar tot / THT
EN: best before / BB
JP: 品質保持期限
KR:품질유지기한
CN: 此日期前最佳

Productie datum
De datum waarop een product is geproduceerd.
NL: productie datum
EN: manufacturing date / MFD / MD
JP: 製造日
KR: 생산 날짜
CN: 生产日期

Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum
Tot deze datum is de veiligheid gegarandeerd, daarna is het misschien nog wel eventjes houdbaar en eetbaar, maar dat is op eigen risico. Het gaat dus om bederfelijke waren en het is vrij onwaarschijnlijk dat er in Nederland zulke producten zijn met een onduidelijke “te gebruiken tot datum”, maar voor de volledigheid hieronder ook die termen.
NL: te gebruiken tot / uiterste houdbaarheidsdatum
EN: use by / expiration date / EXP
JP: 賞味期限は
KR: 소비기한
CN: 此日期或之前食用

Tot slot: gebruik je gezond verstand (ingeblikte, ingemaakte en gedroogde producten gaan vaak veel langer mee dan hun houdbaarheidsdatum) en je neus om te bepalen of iets nog goed is of niet. Al valt dat juist bij producten die ons vreemd zijn natuurlijk niet altijd mee.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *