Kumar Mahadevan werd in het zuiden van India geboren in een familie van brahmanen, dus koken was ver beneden zijn stand. Maar Kumar was eigenwijs en besloot op zijn 16e zijn hart en neus te volgen en naar de koksschool in Madras te gaan. Toen hij na vele jaren van keihard zwoegen in Indiase keukens in India en Australië op 30-jarige leeftijd in Sydney zijn eigen restaurant Abhi’s begon werd hij al vrij snel “ontdekt”. Net als in Engeland stond de Indiase keuken in Australië tot die tijd gelijk aan goedkope, inferieure rommel, iets wat je eet na het stappen of afhaalt als je geen zin hebt om te koken. Maar Kumar maakte zijn gerechten met mooie, verse ingrediënten en veel aandachte en dat sloeg aan. Kumar ontwikkelde zich tot een moderne chef, eentje die tradities respecteert maar er niet in blijft hangen. Nee, geen fusion, geen ingrediënten uit andere keukens mengen met de Indiase, maar gewoon met de tijd mee: een goede keuken staat niet stil.
Uit India is ingedeeld in 5 hoofdstukken: zout, bitter, zuur, gekruid en zoet. Dat komt gewoon neer op: 19 vegetarische gerechten (Kumar leerde pas vlees eten op zijn 16e, zijn vrouw Suba heeft nooit vlees gegeten), 24 met seafood (vis/garnaal/krab/inktvis/schelpdieren), 16 gevogelte (kip/kwartel/eend), 10 lam, 2 geit, 2 rund, 1 varken en 1 met hert. Uiteraard ook nog 10 desserts en als toegift wat chutney’s, sausjes, rijstgerechten en platbrood. Stuk voor stuk mooie, moderne en toch typisch Indiase gerechten. Het aantal ingrediënten per gerecht valt mee als je het vergelijkt met tradionele, Indiase gerechten en tegen als je het vergelijkt met recepten uit de Allerhande. Maar wie al een beetje thuis is in de Indiase keuken zal veel ingrediënten al op voorraad hebben, je boodschappenlijstje blijft dan heel beperkt. Twee ervaringstips, ook van lezers hieronder: veel recepten kunnen wat (extra) zout gebruiken en soms wat minder vocht/water.
Twee exemplaren te vergeven!
Aziatische-ingredienten.nl mag mocht 2 exemplaren van dit prachtige boek verloten onder lezers uit Nederland en België. Het enige wat je hoefde te doen was jouw mening over of ervaring met de Indiase keuken hieronder te vertellen en je emailadres in te vullen. De winnaars zijn inmiddels bekend. Gefeliciteerd Ed en Vic!
Bestellen
Niet gewonnen? Troost jezelf en bestel het gewoon zelf! ;-)
Bijvoorbeeld direct bij Bol via deze rode link (en sponsor kosteloos deze site):
Uit India, door Kumar Mahadevan (NL versie is misschien niet meer verkrijgbaar)
Uit India, door Kumar Mahadevan (Engelse versie)
Recepten gemaakt uit dit boek
Lamsbout (India Style) & Biefstuk met gebakken ui en kokos (India Style)
Durf het bijna niet toe te geven! Ik heb totaal geen ervaring met de indiase keuken. Chinees, japans, indonesisch,…………..
Hoorde altijd negatieve verhalen over Londense inda-restaurants.
Wordt door bovenstaande recensie toch wel nieuwsgierig!
Ik wil nog wel een plaatsje vrij maken voor 1 of 2 kookboeken over de Indiaase keuken. Ik ben gek op alle soorten naan, puri’s en op de verfijnde kruidenmengsels en de bijzondere en eenvoudige vegetarische gerechten.
Al jaren volg ik je site. Je recept mapo tofu is favoriet. Bij de minste twijfel goochelen we deze site. Wij houden van alle orientaalse keukens. Jaren,echt jaren geleden kocht ik het vedische kookboek. Ook Felix Wilbrink , culinair recensent van de Telegraaf refereert hier nogal eens aan. Voor mij was de eerste kennismaking met de Indiase keuken, dit boek. En vergeet ik nog te noemen, Wina Born met haar inspirerende artikelen ook over de Indiase keuken in de helaas verdwenen “Avenue”. Uitgescheurde artikelen jaren bewaard,maar niet meer te vinden na vele verhuizingen.
Dit te verloten boek, zou een hiaat op kunnen vullen en een nieuwe impuls kunnen geven aan die heerlijke, geurige, oorspronkelijke Indiase keuken. Dank!
Inspirerende keuken. Mooie kleuren en diepe smaken. Ondergewaardeerd, maar volgens mij begint dit aardig bij te trekken. Ben benieuwd wat dit boek daaraan bijdraagt.
Ik ben bezig met het lekkerste recept voor home made naanbrood te vinden. Daar kan ik wel nieuwe recepten bij gebruiken ;) Je moet dat brood toch ergens bij eten, niet?!
Ik hou wel van de Indiase keuken. Maar heb me er nooit aan durven wagen. Dit is misschien mijn kans.
Hi, heb nog geen ervaring met de Indiaase keuken. Wel van de traiteur. Zou best willen leren kennen, zeker met de kookclub Multi Culti Cooking waarin we alle keukens willen leren kennen. Dan is het winnen van een kookboek natuurlijk een goed begin ;-) FingerX!
Rick Stein heeft me met zijn serie ‘Rick Stein’s India‘ weer een grote interesse gegeven in de Indiase keuken. Hoe hij kookt in het zuiden van India, of zelfs curries met rundvlees maakt in Kerala is geweldig. Dit boek lijkt me een leuke aanvulling naast de kennis van de serie!
In mijn woonplaats, Sittard, ligt erg goed Indiaas restaurant waar ik diverse malen naar volle tevredenheid heb gegeten. Helaas zijn velen
om mij heen niet zo’n fan van die keuken (of ze durven niet te proeven?) waardoor het laatste bezoek al een tijd geleden is. Helaas.
Volgend jaar vertrek ik voor 1 jaar naar India. Daar wil ik o.a. diverse kookcursussen gaan volgen. Dit boek is daar alvast een goede voorbereiding voor!
Dat is jammer! Ik kan niet meedoen. Ik woon nl. In Frankrijk.
En dat terwijl wij graag Indiaas eten en een nieuw boek hier nog wel in de boekenkast past.
Mijn indiaas beperkt zich nu nog meestal tot Pataks, een indiaas kookboek staat echter hoog op de verlanglijst!
Feom scratch, leuk :)
Ik wil graag meedingen naar de verloting van dit kookboek, aangezien ik dol ben op de Indiaase keuken.
Al JAAren maak ik iedere zaterdag Panir van rauwe melk, boerenmarkt voor de deur. Ook currie-mengsels, chutneys, alles alles heerlijk, gezond en kleurrijk. Verse geelwortel ook, ik heb steeds gele vingers van het kurkuma raspen . .Hebberig ook, dit boek klinkt zoo verleidelijk.
Loten graag; ik wacht dus even met de aanschaf !
Leuke reacties al. De Indiase keuken blijkt inderdaad de meest ondergewaardeerde of gewoon onbekendste van de Aziatische keukens . Maar toch al heel wat lezers die er wel mee bekend zijn. Zelf naan maken, elke week panir maken! Hallo, wat goed! En lekker natuurlijk.
@Dirk Rick Stein’s “curry Oddesey” was inderdaad erg inspirerend. En ik heb ook genoten van de twee Incredible Spice Men. Meesters met specerijen, prachtig om te zien.
@Anouk Gaaf zeg, een heel jaar naar India. Volgens mij kun je daar elke dag wel iets anders eten en dan nog niet alles geproefd hebben. :-)
Ik heb duidelijk nog te weinig ervaring met de Indiase keuken. Naan heb ik gemaakt en op de een of andere manier is dat mijn meest bekeken recept op mijn blog! ;)
En af en toe een soort van curry maar dat is volgens mij toch niet het echte werk. Dus met dit boek zou ik denk ik een heel end komen.
Via Esfactory hier terecht gekomen, wat een informatieve site!! Eens in de maand koken wij voor vrienden (of andersom), recepten halen we van internet af. Iedere maand een ander land. India is een van onze favorieten en ben dan ook zeer benieuwd naar de recepten in het boek.
nog geen ervaring met het maken van gerechten uit de Indiase keuken maar wil dit graag gaan uitproberen.
Ik ben zelf hindoestaanse geboren in Nederland van Surinaams hindoestaanse ouders en wij hebben ook nog banden met India. Ik of eigenlijk wij (mijn vriend en ik) koken altijd Indiaas voor mijn verjaardag. Mooie van India is dat het zo groot is en zoveel verschillende gerechten heeft, je raakt nooit uitgeleerd en je leert elke keer wel iets nieuws. Afgelopen zondag was mijn verjaardags feest waar we ons erg voor hebben uitgesloofd. Zou het leuk vinden om mijn kennis die ik heb van indiaas eten te vergroten, om mijn vrienden en familie volgend jaar weer andere gerechten voor te zetten :)
Namasté! Heerlijk, Indiaas. Als we uit gaan eten ga ik graag naar een fijn restaurantje waar we in Verona mee zijn gezegend. Maar zelf Indiaas koken doe ik ook graag. Meestal trek ik er dan een hele dag voor uit.
Mijn enige boek over de Indiase keuken is Streetfood India. Daar heb ik al heel regelmatig uit gekookt. Dat boek is 100% vegetarisch. Een moderne aanvulling daarop met vis, vlees en gevogelte is meer dan welkom!
Dit boek staat al een poosje op mijn verlanglijst. Ik ben dol op Indiaas koken en ik doe het vaak. Uren sta ik dan in de keuken, want het is een arbeidsintensieve keuken, de Indiase. Het hele huis geurt dan naar geroosterde specerijen en mijn kinderen roepen bij de voordeur al ‘Lekker, eten we Indiaas?” Veel Indiase kookboeken zijn aangepast aan de Engelse smaak, dit boek niet. En er staat een recept in voor dhosa’s, waar ik me een ongeluk aan heb gegeten in Maleisië, Goddelijk voedsel.
Bovendien staan er veel vegetarische recepten in, en ik kook graag zonder vlees. Om het er maar niet over te hebben dat kinderen groenten die smaken naar India wél graag eten.
Ik wil dit boek echt verschrikkelijk graag hebben!! Maar dat is vast wel duidelijk. :)
Als 23-jarige student in Pakistan mijn eerste chapatis en dahl leren maken. Sindsdien groot fan van de Indische keuken.
Wat een prachtig boek lijkt me dit! Zeker na jouw verhaal.
Mijn ervaring met Indiaas eten is beperkt tot een potje curry pasta van Pataks. Deze heb ik denk ik een half jaar geleden gekocht en tot nu toe 3 keer mee gekookt. Verder dan maken met kip kom ik niet. Wat meer inspiratie is dus zeker welkom!
Nauwelijks ervaring met zelf Indiaas koken, maar oh, wat kan het lekker zijn!
Lijkt me een heerlijk boek! Ik kan er helemaal niets van, Indiaas koken, ik grijp meestal naar een pakje… Dit boek zou dus zeker van pas komen.
Ik ben een paar jaar geleden in India geweest en was zo gecharmeerd van het eten dat ik daar twee mooie kookboeken heb gekocht. Helaas Engelstalig, ik merk dat dit in het gebruik toch niet gemakkelijk is. Dit mooie Nederlandstalig boek lijkt me geweldig fijn, om in te lezen en om uit te koken. Ik krijg meteen heimwee naar de geuren en kleuren van dit indrukwekkende land, ik ga zeker nog eens terug.
Woohoo! De Indiase keuken! Hoewel ik meermaals per maand fantastische naanbroden uit mijn mouw schud, doop ik die doorgaans in van alles dat niks met India te maken heeft (van coq au vin tot hollandse erwtensoep). Hoog tijd om daar ‘ns wat verandering in te brengen! :-)
Mijn man en ik zijn in India op huwelijksreis geweest! We hebben in Varanasi een Indiase familie bezocht en daar heb ik heerlijk gekookt met de vrouw des huizes. Sinds jaar en dag klinkt bij ons Indiase muziek door het huis, zingen mijn man en ik samen mantra’s en ruikt onze keuken regelmatig naar heerlijke Indiase specerijen blends. Ik ben weer toe aan een nieuwe inspiratiebron. Namaste.
De Indiaase keuken is naar mijn gevoel de meest complexe, maar tegelijkertijd ook de meest verfijnde ter wereld. Vorige week zaterdag mocht ik er weer even van meegenieten: de kookfee in mijn familie maakte een overheerlijke maaltijd van diverse curry’s, dips, papadums, naanbrood en homemade kufi. Genieten in het kwadraat was het. Ik wil het zel-luf kunnen, ik wil het zel-luf kunnen, ik wil het …..
met de indiasche keuken tot nu toe nog weinig ervaring in het bereiden daarvan, wel een groot liefhebber van curry’s.
Ik heb enkele indiase kookboeken mijn favourite is van madhur jaffrey, ultimate curry bible. Wat mij opvalt is dat als ik indiaas kook het altijd goed scoort wellicht komt het door de vele verschillende ingredienten?Het is niet zo dat het komt omdat ik een voorkeur heb voor indiaas eten want ik ben idolaat van chinees en vietnamees eten,Toch heb ik juist in deze restaurants en ook andere wel vaak gedacht ik had beter thuis kunnen blijven en het zelf kunnen bereiden.Ik heb eens thais gegeten in leidse straat had haast moest naar de melkweg had geen tijd om naar de zeedijk te gaan.Bleek dat de zaak door mensen uit oostblok gerund werd zonde van mijn tijd en geld.Ik heb echter nog nooit indiaas gegeten en slechte ervaringen gehad vreemd het was altijd redelijk tot zeer goed.
d
Mijn eerste ervaringen met de Indiase keuken waren in ieder opzicht onmogelijk en daarom ook zo leuk: toen ik nog in West-Afrika woonde, moest en zou ik Indiaas koken. Helaas waren niet alle ingrediënten kant en klaar voorhanden: de groene mango’s moesten tijdig geplukt en gedroogd worden voor de amchoor, het graan voor de chapati’s moest zelf gemalen en goed gezeefd worden, de panir moest zelf gemaakt worden nadat we in alle vroegte bij de meest betrouwbare koeienboer (lees: die het minst aanlengde met water) melk hadden gehaald….en spinazie voor de palak panir heb ik nog wel eens vervangen door boerenkool uit eigen tuin. Geweldig en toch altijd lekker! Dankzij mijn leven in West-Afrika was ik overigens de enige die niet ziek werd toen ik op vakantie in India was met een groep mensen met een westerse maag.
Nu ik weer in Nederland woon, moet ik er nog steeds aan wennen dat ik op een heel andere manier creatief moet zijn met eten: alle ingrediënten die een mens zich kan wensen, zijn immers te krijgen, zelfs in Zeeland…
De Indiaase keuken vind ik erg lekker als het maar niet te heet wordt :-)
Met enige regelmaat eet ik curries thuis, maar meestal buiten de deur en ook altijd wel een keer op vakantie. 2 weken geleden nog heerlijk gegeten bij een indiaans restaurant op Zanzibar. In het straatbeeld kom je indiaanse invloeden tegen.
Ik ben dol op Indiaas eten, maar vind het in restaurants vaak een beetje tegenvallen. Misschien kom ik op de verkeerde plekken.
Maar goed, dat is dus ook een goede reden om zelf vaker Indiaas te koken!
Indiaas eten in restaurants valt vaak vies tegen, te heet, te lomp en vaak instant kruidenpasta’s. Dit geldt trouwens ook voor veel Chinese restaurants. Begin zelf eens met een kikkererwten curry, gewoon met rijst. Later waag je je aan de chapati en andere broden. Nooit te moeilijk maken, verse ingredienten maken het verschil. De snelkookpan ontbrekt in geen enkel indiaas huishouden, handig voor dahls en stoofgerechten. Het is als sinds jaar en dag mijn favoriete Aziatische keuken, mede omdat het een van oorsprong vegetarische keuken is. Daar gaat mijn voorkeur naar uit.
Het eenvoudige kookboek(je) 200 Curry Recepten gebruik ik wel regelmatig, maar dit boek is uiteraard nog meer gericht op de Indiase keuken, toch wel mijn favoriet.
Het begon ooit thuis toen ik (nog op de middelbare school) een dun Indiaas kookboekje had.. met een eerste curry… heerlijk (helaas heb ik het boekje niet meer). Intussen ben ik uiteraard wel meer gaan experimenteren met specerijen en heb ik heel wat potjes staan.. toch zou ik ze nog heel wat vaker willen gebruiken.. want vaak komt het er niet van ;)
Ik ben een beetje verbaasd dat er recept met rundvlees in staat. Voor hindu’s is dat een heilig dier.
Ik eet zelf helemaal geen vlees, dus die recepten zal ik overslaan, maar voor de rest staat vast genoeg lekkers in.
Leuk dat de indeling per smaak is!
Graag ding ik mee naar dit prachtige boek. Dank voor je fantastische site!
Wat leuk! Ik zag dit boek 2 weken geleden in de boekhandel liggen, vond het er speciaal uitzien met de zachte cover. Helaas niet gekocht want vond hem wel duur, misschien dat ik hem hier kan winnen :D
P.S. Mooie site!! :)
Hieperdepiep Hoeraaaaaaaaaaaaa and the winners are:
30. ed
24. Vic
Met dank aan RandomPicker.com
Ik dank iedereen voor alle leuke reacties. Vond het leuk te lezen hoe mensen denken over de Indiase keuken.
Ik zal de winnaars mailen om hun adres .
Het is een kwalitatief mooi boek wat betreft binding en papier inmiddels heb ik verschillende recepten eruit gekookt.Bij de kipcurry met tomaat en zwarte peper en de gevlokte viscurry was toevoeging van wat zout nodig.De in de pan gebakken kwartel was lekker en de kip65 erg lekker en simpel.Kip chukka heb ik twee keer gemaakt daar ik ook een recept van panjabi had vind het leuk om ze dan naast elkaar te proeven.Het verschil was gedroogde cocos versus verse en kumar doet er 2 eetlepels corianderzaad in 40ml en verse laurier welke ik uit mijn tuin haal panjabi gebruikte dit niet mijn magic bullit begaf het dus moest het klusje met de vijzel afmaken.Ik had verwacht dat de verse cocos lekkerder zou zijn maar nee die van kumar was beter alleen de hitte van punjabi was beter zij gebruikte chilipoeder ipv gedroogde chilipepers ik had de thaise was iets minder.Daar ik nog nooit met geitevlees gewerkt heb is dat het eerste wat ik eruit ga koken.Afgezien van enkele verwijzingen naar de ingredientenlijst waar dan geen info staat(waarschijnlijk vertalingsfoutjes daar oorsprong engels is)een mooi boek.
Die ingredientenlijst heb je natuurlijk ook helemaal niet nodig! Ze kunnen beter voor alles verwijzen naar Aziatische-ingredienten.nl ;-)
Maar wat leuk dat je zo enthousiast bent en wat aardig dat ons komt informeren. Thanks!
Ik heb nu al meerdere recepeten uit dit boek gemaakt en het bevalt me heel goed. Het valt me wel op, zoals ook al genoemd hierboven, dat ik vaak wel wat zout toe moet voegen. Ik heb het idee dat dat ook heus wel de bedoeling is maar het wordt niet vaak genoemd in het recept. Ook neem ik vaak wat minder chili(poeder) dan in het recept want ik ben niet zo’n held. Ik heb, zo uit mijn hoofd, al twee verschillende auberginegerechten gemaakt, de kip chukka, de kip met munt en koriander en de eend mappas… En een visgerecht, maar weet niet meer welke.
Ik heb een stuk of vijf recepten gemaakt, waarvan er twee zo lekker waren dat ik ze nog eens maakte om foto’s van te maken en hier te delen. Goed te horen dat het boek jou ook bevalt en je er al best veel uit gekookt hebt.
Ik kan niet vaak genoeg dit boek aanbevelen! :-) Vandaag de garnalen vendaki gemaakt en het was weer super. Er zit okra in en dat vind ik ook altijd fascinerend. Wederom heeft het recept wel wat zout nodig, en ik heb minder water gebruikt dan er stond. En meer garnalen (gepelde trouwens voor het gemak). Met de “gedroogde koriander” wordt volgens mij gewoon gemalen korianderzaad bedoeld, beetje vreemde vertaling.
Ik denk het ook, Roos. Eigenlijk zouden die uitgeverijen hun Aziatische kookboeken altijd eerst nog eens door mij moeten laten nalezen. ;)
Met frisse blik en wat kennis van Aziatische ingredienten valt je meteen van alles op.
Ik heb je opmerking over het zout nu toegevoegd aan de post, lijkt me voor geïnteresseerden fijn om te weten. En niet iedereen leest alle reacties door. Dus bedankt voor de feedback. En aanbeveling van het boek. Altijd fijn te horen wat er echt uit gekookt wordt.
Beste Robin,
In aansluiting op je boekrecensie wil ik je bij deze wijzen op een onlangs verschenen kookboek over de Indiase keuken: India, door Pushpesh Plant, uitgegeven door Van Dishoeck. Volgens de uitgeverij “het enige boek over Indiaas eten dat je nodig hebt”. Een schitterend vormgegeven kookbijbel zoals Van Dishoeck die wel meer heeft gemaakt (denk aan de Zilveren lepel), met duizend recepten en veel informatie over regio’s, achtergrond et cetera. Een absolute aanrader (en ik werk niet bij de uitgeverij)!!!
Met andere woorden, je zet me aan het werk? Ik zal eens kijken of ik een exemplaar kan regelen en er iets zinnigs over kan schrijven. ;-)
Bedankt voor je tip.