Ik heb er geen enkele moeite mee dat men in Azië en Aziatische restaurants biefstuk in plakjes snijdt en roerbakt, maar zelf, thuis heb ik dat wel. Als rood vlees liefhebber doet me dat pijn. Daarom sla ik die recepten vaak over of ik pas ze aan, zoals onderstaand recept uit Kerala. Ik vind het leuk een groot stuk entrecote, steak of ander rood vlees te gebruiken en dat feestelijk te presenteren op een grote plank of schaal.
RECEPT
voor 3-6 personen
Het vlees
600g biefstuk
Wrijf het vlees in met en laat 30 minuten staan:
½ tl gemalen kurkuma (koenjit)
2 tl gemalen korianderzaad
½ tl venkelzaad
½ tl garam masala
Voor bereiding even insmeren met wat olie, bestrooien met zout.
Dan bakken of grillen zoals je gewend bent.
Laat het vlees rusten voor je het in plakken snijdt.
Drapeer de plakken op plank of schaal.
Verdeel er de gebakken uien van hieronder over en that’s it.
De gebakken uien
Rooster in een pannetje op laag vuur knapperig en droog:
3 el kokosvlokken of geraspte kokos
Zet apart tot gebruik.
Verhit een gewone koekenpan op matig vuur en voeg toe:
3 el kokosolie
Als de olie heet is, voeg toe en laat 1 minuut bakken:
4 gedroogde chilipepers
1 stokje kaneel of kassia
Voeg dan toe en laat 5 minuten bakken:
1 grote ui in ringen (ik had 150 gram)
Voeg dan toe en laat 1 minuut bakken:
6 teentjes knoflook in dunne plakjes
½ tl grofgemalen of gekneusde zwarte peper
Voeg dan toe en laat 1 minuut bakken:
1 ½ tl geraspte gember
Roer er de geroosterde kokos door en verdeel over de plakjes biefstuk.
Optionele garnering:
Een klein handje verse kerrieblaadjes knapperig gebakken in wat olie.
Vrij naar recept “Thengai Erachi” uit Uit India van Kumar Mahadevan