Maori Murota woont al jaren in Frankrijk, maar groeide op in Tokio, Japan. Zoals gewoon in Azië at ze vaak buiten de deur, bij luxe restaurants of simpele eethuisjes, maar ook thuis werd er veel en met liefde gekookt. Familierecepten die overgaan van moeder op dochter, want moeder en dochter stonden vaak samen in de keuken. Die recepten wilde ze graag delen, om te bewijzen dat Japans eten niet heel ingewikkeld hoeft te zijn en meer behelst dan sushi en misosoep.
Het boek van 271 pagina’s is verdeeld in 6 hoofdstukken: ontbijt (13 recepten), lunch (16), bento (20), zoete tussendoortjes (21), Japanse tapas (24) en familie keuken (27). Alle recepten zijn voorzien van een prachtige foto van het eindresultaat en dat is soms wel handig, bijvoorbeeld als ze schrijft dat je de eendenborst in plakjes van 7 mm moet snijden en op de foto zijn ze netjes 2 mm, of plakjes buikspek van 3 cm die op de foto flinterdun zijn. Maar dat is eigenlijk het enige, verder zitten de recepten goed in elkaar. Simpel qua hoeveelheid ingrediënten en simpel qua bereiding. Met in de basis vaak sojasaus, mirin, sake, sesamolie, kombu, homemade dashi, suiker, zout en prei. Soms gebruikt ze miso, vissaus of bijzondere groentes als okura, nira of shungiku. En uiteraard de “gewone” hoofdingrediënten als rijst, buikspek, eend, kip, kool, daikon, pompoen, etc. Alles precies wat je zou verwachten van een doorsnee gezin in Tokio.
Alleen, wat ik een beetje een nadeel vind, maar anderen misschien een voordeel is dat het allemaal wel heel veel op hapjes & tussendoortjes lijkt. De hoofdstukken ontbijt, lunch, bento, tussendoortjes en tapas geven je wel veel ideeën voor amuses, voorafjes, snacks en bijgerechtjes, maar het inspireert niet echt om een avondmaal op tafel te zetten. Misschien moet je dan toch gaan combineren, maar dan wordt het al weer een stuk minder simpel natuurlijk. Maori geeft ook geen suggesties. Misschien is dit ook wel het geheim van de slanke Japanners, ze eten heel beschaafde damesbordjes en geven niks om de schijf van vijf.
Ik maakte eerder al de tsukune (kipballetjes) en wellicht dat een warme zomer meer uitnodigt om te gaan koken uit dit boek. Want uiteindelijk ziet vrijwel alles eruit alsof ik het graag zou willen eten!
Bestellen
Enthousiast geworden? Bestel bij Bol via deze link:
Recepten uit Tokyo van Maori Murota
en sponsor kostenloos en automatisch deze site.
Lijkt me zeker een leuk boek! Voor andere Japanse kookboeken raad ik ‘Washoku aan, door Elizabeth Andoh. Alles is zeer uitgebreid beschreven. En Maangchi (van YouTube) heeft onlangs een Koreaans kookboek uitgebracht wat mij ook verbaasde. Ook een erg goed kookboek.
Verbaast omdat al haar recepten al gewoon online staan? Ja, ik denk dat veel mensen toch liever nog in een kookboek bladeren.
Maar het ziet er mooi uit: Maangchi over haar kookboek.
leuk
IK kwam op de site om te kijken wat ik moest doen met de lemper uit de toko, en nu heb ik dit kookboek gekocht (via de affiliate link; hopelijk krijg je daar nog steeds wat van!). Als Japan-liefhebber zou ik zeggen dat Japanners inderdaad veel gerechtjes combineren bij de meeste maaltijden, maar met rijst of noedels erbij kan natuurlijk alles erg vullend worden ;).
Ja, ik zag hem erbij staan. Dank je. :-)
06-04-2020 Recepten uit Tokyo