Hoe heet het?
Kala namak, zwart zout, zwavelzout, zwart Himalaya zout, Himalayan black salt, Indian black salt, sulemani namak, bire noon, kala noon, pada loon, bit lobon.
Wat is het?
Kala Namak is steenzout dat voornamelijk bestaat uit gewoon zout (NaCl) met wat zwavel (S), greigiet (Fe2+Fe3+S4) en andere elementen. Het is geen natuurlijk product dat wordt gewonnen in een zoutmijn maar wordt volgens eeuwenoud recept gefabriceerd door roze Himalaya zout langdurig in een oven te verhitten met houtskool, kruiden en andere ingrediënten tot het vloeibaar en donker van kleur is. Die vloeistof wordt uitgestort zodat het stolt en dan heet het kala namak. De zwavel geeft het een sterke geur van gekookte (sommige zeggen rotte) eieren. De greigiet maakt het roodbruin, grauwgrijs richting zwart (foto), maar gemalen tot poeder krijgt het een lieflijke oudroze of lila kleurtje.
Hoe te gebruiken?
Omdat dit zout naar ei smaakt wordt het veel gebruikt in veganistische en Ayurvedische gerechten. Je gebruikt het gewoon als zout in allerlei warme en koude gerechten zoals bijvoorbeeld pickles, chutneys, raita’s, deeghapjes, salades of koude drankjes, op popcorn of naan. Het is de typische smaakmaker in het specerijenmengsel chaat masala. De houdbaarheidsdatum die erop staat is natuurlijk onzin, daar hoef je je niks van aan te trekken.
Tips, weetjes & recepten
- Let op: in de heksenwereld kennen ze ook zwart zout, maar dat zout is niet eetbaar.
- Niet verwarren met “gewoon” Himalaya zout, dat is roze door de ijzer die erin zit. Of met zwart Hawaii zout a.k.a. lava zout, dat is zeezout vermengd met actieve kool (Norit dus). Of met rood Hawaii zout, dat is zeezout vermengd met rode klei. Hieronder op de foto van links naar rechts: rood Hawaii zout, zwart Hawaii zout, gewoon zeezout, roze Himalaya zout en zwart Himalaya zoutpoeder.
Wat is er zoal te koop?
NB. Omdat kala namak veel wordt gebruikt in de Ayurvedase en veganistische keuken is het tegenwoordig ook in allerlei natuurvoedingszaken en biowinkels te koop. Vaak in iets groffere vorm. Bij de toko vind je juist alleen maar kala namak in poedervorm.
Wat gaaf die verschillende soorten en kleuren zout! Waar kun je die rode en zwarte zout kopen?
Wat ik zo leuk vind van jouw site is dat je gewoon
eerlijk bent, en niet van dat truttige gezeik doet, maar gewoon schrijft: die houdsbaarheidsdatum is natuurlijk onzin
Dank je, Reena :-)
Ik heb het potje met zwart Hawaï zout erbij gezet, bij “wat is er te koop”. De rode zit in een vergelijkbaar potje, maar de foto daarvan heb ik blijkbaar nooit online gezet en kan ik niet vinden. Ik kocht het ooit bij Salsamentum in Amsterdam, maar die is er jammer genoeg mee opgehouden. Maar veel delizaakjes verkopen het nu ook en online is het ook wel te vinden als je zoekt op Black Hawaii salt of Perle Noir. Succes!
in amsterdam zit een winkel met héél veel soorten zout
echt n ‘must’ om een keer geweest te zijn
Je bedoelt Salsamentum op de Spaarndammerstraat?
Die is jammer genoeg in december 2016 definitief gesloten.
Kalium tekort, met welk soort zout is dat het beste weer op peil te brengen?
Groet, Hans
Als je een kaliumtekort heb zou ik gewoon kaliumtabletten bij de drogist halen, Hans. ;-)
Nog beter stel je zulke vragen aan je huisarts, op internet staat zoveel onzin.
Hier ook kalium tekort dour stofwisselingsziekte. Dit zou is prima ervoor buiten de 9x 600mg kalium pillen per dag
Mooi!
Ik ga op zoek naar dit voor mij onbekende zout.
Vriendelijke groet,
Leuk. Laat je het weten als je het vindt en wat je ermee maakt?
Ik ben dodelijk allergisch voor ei! Het schijnt dat je van aquafaba (kikkererwtenvocht) en tahu een nep omelet kan bakken. Wat van dit kala namak erover en ik zal voor t eerst van mn leven ervaren hoe een ei-omlet smaakt!? Cool
Nou, ik ben benieuwd! Als er iemand bij je is die wel weet hoe ei-omelet smaakt moet je die ook even laten proeven. Dan kan die je vertellen of het een beetje lijkt. Ik hoor het graag!
Je kan Kala Namak via Bol.Com bestellen. Het wordt netjes via een bedrijf uit België geleverd. Het is minder grof dan gewoon Himalayazout en kan prima in de zoutmolen. Het ruikt inderdaad naar ei zoals dat ruikt als iemand naast jou een ei eet en jij zelf niet. Dus niet lekker om te ruiken. Zo ruikt het ook bij de Dode zee. Dit is de zwavellucht. Maar als je verder kookt, ruik je dat niet meer. Zwavel is heilzaam voor de cellen. Ondanks de lucht blijf ik het gebruiken omdat het waardevol is voor de mineralen.
Grappig, nog even gegoogled en ik zie dat je het nu overal kunt kopen.