Hoe heet het?
Java kardemom, Indonesische kardemom, witte kardemom, round cardamom, Jawa cardamom, Amomum compactum (L), kapulaga / kepulaga (Indonesië)
Wat is het?
Kapulaga is de witte, ronde, Indonesische grote zus van de meer gebruikelijke, groene, langwerpige Indiase groene kardemom. Lijkt in eerste instantie op een uitgedroogd kemiri nootje, maar het is een gedroogde, witte peul met daarin zwarte zaadjes. Lijkt in geur en smaak erg op groene kardemom, dus fris, aromatisch, sinaasappel- en parfumachtig, alleen iets minder sterk.
Hoe te gebruiken?
Als men in Indonesische gerechten kardemom voorschrijft bedoelt men eigenlijk altijd deze Java variant, maar je kunt het gerust vervangen door groene kardemom, je zult geen verschil proeven. Peuter de zaadjes uit de peul en maal die tot poeder. Meestal gebruikt men maar een snufje, hooguit een theelepel per gerecht. Luchtdicht, koel en donker onbeperkt houdbaar, alleen neemt het aroma natuurlijk wel af.
Tips, weetjes & recepten
- In Thailand en Cambodja hebben ze een variant, Thai cardemom of Siam cardemom genoemd (Latijnse naam: Amomum krervanh) die erg lijkt op bovenstaande Java kardemom.
- Recept: gule kambing (Indonesisch stoofvlees van geit)
- Voor een overzicht van de drie (of eigenlijk vier soorten kardemom), klik op de foto:
Wat is er zoal te koop?
land van herkomst: Indonesië etiket: geen prijsindicatie: € 1,- voor het zakje. Teveel, maar ach, het was echt het enige zakje op de hele Tong Tong Fair en de verkoopster was superaardig. |
goede beschrijving
groet Kokkie Radjetoe
Dank je. :-)
Hallo Luitjes,
Ik loop me wezenloos te zoeken naar de zogeheten “witte kardemom”
Waar/ welke toko (winkel) in welke stad/dorp in Nederland kun je die kopen.
Heb deze soort kardemom eens ( in de jaren 60 v/d vorige eeuw) in een kruidenwinkel te Amsterdam (in de Kalverstraat nog wel) kunnen kopen. Betreffende zaak bestaat nu natuurlijk niet meer.
Heb toen de zelfgemaakte spekkoek ermee gekruid. Tienmaal geuriger en aromatischer dan die van de groene peultjes.
Graag uw reactie, waarvoor alvast mijn oprechte dank.
Ik heb het echt alleen maar op de Tong Tong Fair gezien. Nooit bij een toko. Maar ik vind het verschil met groene peulen niet zo heel groot hoor, had je niet gewoon “oude peulen”? Kwalitatief goede groene kardemompeulen zijn makkelijker te vinden dan de witte Javaanse, denk ik.
Hallo Robin,
Nee, het waren zeker geen oude peulen.
Wat ik mij herinner, het was een nogal luxe-oogend zaakje waar ik ze
toen kocht. Het was een klein goed afgesloten flesje en de geur kwam je al tegemoet als je het dekseltje ervan open deed.
Dit laatste werd mij enkele jaren geleden bevestigd, door een medewerker van “De Tuinen” in Eindhoven. Helaas had De Tuinen ze toen al niet meer in haar assortiment.
In elk geval bedankt voor je reactie.
Als je ze gevonden hebt, kom je dat adresje dan hier delen?
Ik heb verse laten meekomen vanuit Djakarta heel lekker stuur ook op
Je bedoelt dat je er wel wat met C. Brugman zou willen delen? Dat zou aardig zijn!
Kapaluga is te koop bij pit.pit.com
De witte kardemom (kapulaga)is hier verkrijgbaar:
https://pacific-spizes.shop/products/kapaluga-witte-kardemom-heel?variant=41387305959581
Dear Robin,
Intersting reactions on the Java cardamom! I am researching the history of cardamom use here in Norway, and I have quite similar experience with the white round kind in our shops. It used to be common unti ca 1980, but now it has vanished totally. The green and black ones are is available as whole pods in asian shops, Otherwise only the green one pre-ground as pouder. Now, I remember vividly how the white one looked (just like in your picture) and smelled. Stronger and a little sharper than the green one. Also, the pods were mush easier to get the seeds out of. And they came packed in a thin veil like uoy show in you picture. I have now ordered a box from the web site mentioned by Matunebbi. Look foreward to peeling and testing it…
Finally a request for Robin: Would you lend me a copy of your excellent photo? I am writing a little piece in the annual revew of the University gardens of Bergen, and the picture is just to the point: give us the white cardamom back. It was the best for baking buns an julekake!
Dear Per,
I’m curious to find out whether the white cardamom you ordered at Pacifice Spizes will meet your expectations in smell and taste! Please let us know.
I will kindly send you the photos I have made of this cardamom over a decade ago. You’re welcome to use them and give credit to my website http://www.aziatische-ingredienten.nl