Reacties

Kapulaga (Java kardemom) — 12 reacties

  1. Hallo Luitjes,
    Ik loop me wezenloos te zoeken naar de zogeheten “witte kardemom”
    Waar/ welke toko (winkel) in welke stad/dorp in Nederland kun je die kopen.
    Heb deze soort kardemom eens ( in de jaren 60 v/d vorige eeuw) in een kruidenwinkel te Amsterdam (in de Kalverstraat nog wel) kunnen kopen. Betreffende zaak bestaat nu natuurlijk niet meer.
    Heb toen de zelfgemaakte spekkoek ermee gekruid. Tienmaal geuriger en aromatischer dan die van de groene peultjes.
    Graag uw reactie, waarvoor alvast mijn oprechte dank.

  2. Ik heb het echt alleen maar op de Tong Tong Fair gezien. Nooit bij een toko. Maar ik vind het verschil met groene peulen niet zo heel groot hoor, had je niet gewoon “oude peulen”? Kwalitatief goede groene kardemompeulen zijn makkelijker te vinden dan de witte Javaanse, denk ik.

  3. Hallo Robin,
    Nee, het waren zeker geen oude peulen.
    Wat ik mij herinner, het was een nogal luxe-oogend zaakje waar ik ze
    toen kocht. Het was een klein goed afgesloten flesje en de geur kwam je al tegemoet als je het dekseltje ervan open deed.
    Dit laatste werd mij enkele jaren geleden bevestigd, door een medewerker van “De Tuinen” in Eindhoven. Helaas had De Tuinen ze toen al niet meer in haar assortiment.
    In elk geval bedankt voor je reactie.

  4. Dear Robin,
    Intersting reactions on the Java cardamom! I am researching the history of cardamom use here in Norway, and I have quite similar experience with the white round kind in our shops. It used to be common unti ca 1980, but now it has vanished totally. The green and black ones are is available as whole pods in asian shops, Otherwise only the green one pre-ground as pouder. Now, I remember vividly how the white one looked (just like in your picture) and smelled. Stronger and a little sharper than the green one. Also, the pods were mush easier to get the seeds out of. And they came packed in a thin veil like uoy show in you picture. I have now ordered a box from the web site mentioned by Matunebbi. Look foreward to peeling and testing it…

    Finally a request for Robin: Would you lend me a copy of your excellent photo? I am writing a little piece in the annual revew of the University gardens of Bergen, and the picture is just to the point: give us the white cardamom back. It was the best for baking buns an julekake!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *