Hoe heet het?
Kewpie mayonaise, Q.P, Japanse mayonaise.
Wat is het?
Kewpie is een wereldberoemd merk Japanse mayonaise, vernoemd naar de Kewpie-pop die begin vorige eeuw in de hele wereld populair was. (ik ken ‘m niet, maar Anne Frank schijnt ‘m voor haar Sinterklaas te hebben gekregen). De mayonaise is friszuur.
Hoe te gebruiken?
In dunne lijntjes een rastertje spuiten over de okonomiyaki of takoyaki. Als je de rode dop eraf draait kun je dikkere, stervormige strepen trekken. Wordt ook gebruikt in sommige gerolde sushi. Verder natuurlijk gewoon te gebruiken in plaats van elke andere mayonaise.
Tips, weetjes & recepten
- Mijn: okonomiyaki recept
- Klik hier voor: alle sushi benodigdheden op een rijtje.
Wat is er te koop?
Welke heeft de voorkeur?
De enige echte Kewpie heeft toch wel de voorkeur. De “namaak kewpies” en ook de light versie hebben soms een ranzig bijsmaakje. Dat kan toeval zijn of gewoon aan mij liggen, ik vind olie-achtige dingen al gauw een ranzig bijsmaakje hebben. En die met wasabi vond ik lekker op een boterham met komkommer, maar je kunt ‘m net zo makkelijk zelf maken.
Hello:
I will look in the Dutch shopes if I can buy this kewpie-mayonaise.
Freek
Nu voordelig te koop in de Xenos
Heel toevallig (ik kom daar bijna nooit) kocht ik er laatst ook een flesje! Maar let op, het zijn kleinere flesjes, dus of ze echt goedkoper zijn…
Gewoon lekker zelf maken binnen 1,5 minuut.
Download hier het recept:
https://culilux.nl/files/Cees%20Vlaamse%20mayonaise%20versie%202.pdf
In het document is ook een hyperlink naar youtube voor een filmpje met uitleg.
Vers gemaakt bolletje wasabi toevoegen en klaar. Eventueel na bereiding verse uitjes en fijn gesnipperde augurk erbij voor een nog frissere variant.
Cees
Dat heeft toch helemaal niks met kewpie te maken, Cees? :-(
Dat is gewoon een algemeen recept voor mayonaise.
En dan nog wel met een heel ei ipv eigeel ook. *brrrr*
Iedereen moet zelf weten hoe die mayonaise wil maken, maar kewpie is het niet en daar zal het ook niet op lijken.
Beste Robin, betreft inderdaad een basisrecept van een alternatief op de standaard vette en cholesterol rijke ‘Franse mayonaise’. Deze variant heeft een beduidend minder vette smaak en komt dicht in de buurt van een rijke slasaus of kewpie. De toevoeging van wasabi maakt e.e.a. completer. Eerst proberen dan pas oordelen :)
謙虚さは偉大さの認刻極印です。
Cees
Kewpie is superlekker! Mijn nieuwe favoriet! Ze gebruiken hem ook bij restaurant Otaru in Amsterdam.
Cees, volgens mij is het juist zo dat in Kewpie verhoudingsgewijs veel meer eidooiers zitten dan in reguliere mayo, en daardoor smaakt het juist heel fijn rijk en vettig. Goede eigenschappen van mayonaise, dunkt me :)
Het grootste verschil is dat er in Kewpie (en volgens mij in alle japanse mayo) geen mosterd wordt gebruikt
Cees heeft zich eens goed laten gaan maar uiteraard is dit op geen enkele manier het recept voor Kewpie:-). Ook de inleiding van deze pagina is kort door de bocht door te stellen dat je deze verder kan gebruiken als elke andere mayonaise. Ik zou bij deze niemand aanraden om dit op de frieten of bij stoofvlees te serveren. Doordat er in Kewpie visfond is verwerkt is het uiteraard evident dat je dit vooral bij vis gebruikt, een uitzondering is kip omdat kip zich nu eenmaal tot veel leent.
Pardon, visfond? In de kewpie? Niet in mijn kewpie hoor. ;-)
En ik eet kewpie echt heus bij de frieten en kan het iedereen aanraden. Alleen als ik mayo als basis voor een sausje gebruik gebruik ik Calve of Zaanse of zo. Maar zo, over frieten, bij de bitterballen, over de okonomiyaki, op broodjes gebruik ik lekker kewpie.