The Yunnan Girl Dianxi Xiaoge is een jonge Chinese vrouw die in 2016 haar baan in de stad om familieredenen moest opzeggen om terug te keren naar haar geboortedorp in de provincie Yunnan. Yunnan is een van de mooiste, groenste provincies van China en grenst in het Zuiden aan Myanmar, Laos en Vietnam. Je kunt je voorstellen dat al die invloeden bij elkaar een bijzondere, unieke keuken oplevert. Dianxi besloot filmpjes te maken om de Yunnan keuken te promoten in de hoop dat mensen (haar?) Yunnan producten zouden gaan kopen.
Haar filmpjes op youtube: 滇西小哥.
In elke aflevering van zo’n 5 minuten staat er één ingrediënt centraal waar ze vervolgens een of meerdere gerechten mee maakt, alles “from scratch”, zoals ze dat al eeuwen doen. Ze snijdt de Chinese bieslook uit haar tuin, draait een kool van het veld, plukt lotusbloemen in het water (vangt daar ook vissen met de hand), klimt in bomen om vruchten of bloemen te plukken. De kippen slacht ze zelf (buiten beeld), een varken wordt gezamenlijk geslacht. Ze graaft zoete aardappelen, konnyak wortel en gember uit, gaat op zoek naar paddenstoelen, je ziet haar sjouwen met pompoenen of bundels mais of soja. Ze maalt haar eigen meel tussen twee molenstenen, ze fermenteert groenten, tofu of vlees op speciale matten en legt ze in prachtige aardewerken potten in, maakt haar eigen wijn en likeur in glazen bokalen, gebruikt bladeren in plaats van vetvrij papier, maakt bakvormen van bamboe en snijdt haar eigen saté prikkers, gebruikt zinken emmers, stenen vijzels, houten lepels en een keur aan bamboe gevlochten manden en schalen. Ze droogt ingrediënten op het dak, staat soja te dorsen op de stoep voor het huis, blaast een varkensblaas op met een bamboe mondstukje. Het is betoverend en verslavend om naar te kijken. Zo mooi, zo leuk en het water loopt je in de mond.
In december postte ze een interviewtje (klik om te zien) waarin ze vertelt hoe het allemaal zo gekomen is. Maar toch vraag ik me af, is dat wel echt? De cameravoering, het perfecte plaatje, geen plastic teiltje in beeld. Worden we niet een beetje voor de gek gehouden en is het niet gewoon één grote promotiefilm van de plaatselijke VVV? Nadat ik vergelijkbare filmpjes tegenkwam van andere keukens twijfel ik nog meer of betere gezegd niet:
Over de Sichuan keuken: Li Zi Qi
Over de Vietnamese keuken: CỔ PHONG MỸ THỰC
Over de Hubei (ik gok maar wat) keuken: 二米炊烟
Nog een back to nature meisje: 南方小蓉
En hoera, een back to nature jongen : 伍阿哥視頻. Gelukkig wel gewoon met hond en aandoenlijke grootmoeder, je moet niet teveel willen afwijken van het format. *grin*
Ach, nou ja, wat geeft het ook. Nigella Lawson filmt ook in een nepkeuken, met nepvrienden en rijdt in een nepbus, maar toch zou ik wel willen weten hoe dit zit. Zit er een productiemaatschappij ander, is het een trend, is het reclame, wat is het?
Robin, dit is genieten in het kwadraat
Ik blijf ook kijken. Ook naar die andere meiskes. Bij veel dingen denk ik, “Dat staat erop. Oh, dat staat er ook op. Oh, wat een gekke vertaling, bijvoorbeeld lettuce, dat is stengelsla. Oh, moerbeien, grappig. En toch ook wel, hee, dat kennen we hier volgens mij niet”.
Het ziet er allemaal enorm idyllisch uit, zeer inspirerend wat mij betreft, maar inderdaad bijna té gelikt.
Aan de andere kant, als ik alleen al een foto van erwtensoep maak doe ik ook mijn uiterste best om het niet op de zoveelste babyluier te laten lijken ;-)
Dit zal in in scene gezet zijn, maar zijn niet bijna alle kookprogramma’s nep? Koken tijdens een talkshow?
Neem de immer olijke kok/patissier/koekenbakker Danny Jansen… Die gebruikt zaken als soja- hoisin- of teriyakisaus en neemt rustig volle kopjes waar het eetlepeltjes zouden behoren zijn. Schier oneetbaar zout, dat zie ik zo…
Een uitzondering is wellicht de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus. Dat is gemoedelijk en laat gewoon zo’n beetje het kookproces zien.
De Yunnan Girl laat wel weer de essentie voelen. Geen opsmuk. Puur, en ook groente doen volledig mee. Hier heb ik eigenlijk meer aan dan een vaak toch weer tegenvallend restaurantbezoek.
Wat is die site een contrast met de pagina Aziatisch eten van de Aldi folder van deze week. Kant en klaar potjes en Azië behelst India tot Japan. ;-)
Allemachtig, die aflevering van kip met chilipepers. (eigenlijk was het meer andersom ;-) Hoe krankzinnig heet zal dat niet geweest zijn? En dan heeft de provincie Sichuan de naam… Volgens mij trekt de gemiddelde Chinees (aan de kust) dit absoluut ook niet!
Bedankt voor de tip! Deze filmpjes doen me om de een of andere reden denken aan de Netflix serie Chef’s Table. Iedere aflevering een chef-kok van ergens in de wereld, die meestal teruggaat naar traditioneel voedsel, recepten en kookmethodes van eigen land/streek. En het eten / bereiden wordt er net zo jummie gefilmd als in deze Chinese serie. Misschien is het inhaken op die wereldwijde foody trend van “terug naar de roots”.
In China wordt zo ongeveer alles wat gepubliceerd wordt in scène gezet, want China…. Daar kun je niet eens ongecensureerd You Tube filmpjes publiceren volgens mij.
P.S. Robin jouw site is GEWELDIG, uniek, ik heb er al zoveel info en lekkere recepten uit gehaald. Bedankt!
@Peter, de Yunnan keuken lijkt inderdaad veel op de Sichuan keuken. In de basis vaak knoflook, gember, sichuanpeper en gedroogde chilipepers. En in Yunnan dus blijkens de filmpjes ook nog enorme hoeveelheden zwarte kardemom. Die scherpte valt volgens mij best mee. Als je er een beetje van houdt. ;-)
Ik zou graag eens een weekje gaan logeren bij Dianxi Xiaoge! Lijkt me echt briljant!
@Anita, cool te horen dat je mijn site geweldig vindt. Thanks!
En ik denk inderdaad dat het een mondiale trend. Terug naar authentieke recepten. Alles zelf maken from scratch. Ik weet dat ik 10 jaar terug echt nergens iets kon vinden op internet over zelf chilibonensaus of miso of rijstwijn maken en nu wel. Maar goed, qua fermenteren blijf ik een mietje, dat laat ik graag aan anderen over.
@Robin, Ik heb van die bovengenoemd gedroogde chilipepers uit Sichuan. Vind ze qua smaak niet zo bijzonder geloof ik. Weet jij hoe deze te verwerken? Ze blijven met meekoken heel en plastic-achtig, en hakken lukt ook niet erg goed. Vijzelen wellicht?
Als die pepers uit dat gerecht kip met chilipepers niet zo heet zijn zal het door het gebruik van díe hoeveelheid (voor mij) toch wel erg pittig zijn. Heb je het filmpje gezien? Hoeveel gebruikte ze wel niet, pond, kilootje?
Ik zou ook graag eens een weekje gaan logeren bij Dianxi Xiaoge! Maar als man moet je oppassen met dat soort uitspraken ;-)
Bedankt voor de kijktip! En alle info over Aziatische ingrediënten, recepten en inspiratie. Al jaren een go-to website voor mij.
@Peter. Het is moeilijk in te schatten of je inderdaad dezelfde chilipepers te pakken hebt. Ik had het idee dat die van haar niet 100% droog zijn. Hoe dan ook, ik zou gedroogde chilipepers een nachtje wegzetten in kokendheet water. Dat je gewoon af laat koelen. En ik zou de keukenmachine gebruiken ipv de vijzel. Verder denk ik dat men bij dit gerecht net als bij het beroemde Sichuan gerecht La Zi Ji Chicken vooral de kip tussen de pepers uitvissen om op te eten. Men eet de chilipepers niet allemaal op. Bij La Zi Ji blijven de pepers ook wat groffer,mdat dat makkelijker gaat. Hoe dan ook lijkt het me geen gerecht voor watjes nee. ;)
@Wing Yie. Leuk te horen, graag gedaan & bedankt! Ik doe mijn best en het blijft leuk om te doen. Zeker met zulke reacties. :)
@Robin, We hebben het over twee dingen. (mijn schuld)
Gedroogde pepers uit Sichuan, en… over een kipgerecht met een berg kakelverse verse rode pepers. Tóch?
Zal jouw tip zeker proberen, en die gedroogde pepers eerst weken. En dan proeven…
Als ik die gedroogde (spotgoedkope) pepers niet lekker(der) vind geloof ik het wel. Stop ik er wel af en toe een paar in een bouillonnetje…
Kocht een keer een kistje pepers bij Amazing Oriental. Die waren zeer smakelijk. Vanalles mee gemaakt en veel uitgedeeld. Ik ben net een aap, dat trucje doe meteen nog een keer… Helaas was de tweede partij ineens nogal neutraal.
Ergo, pepers zijn niet alleen pittig, maar hebben – als het goed is – ook SMAAK.
De pepers in het filmpje dat jij postte zijn toch echt gedroogde pepers, geen verse. Je hoort ze ritselen voor ze ze in het water kiepert. Waarom zou ze ze anders eerst 20 minuten koken? Dat heb ik nog nooit iemand zien doen met verse chilipepers.
Je hebt gelijk. Het staat er notabene, op 1:47. (vertaling aanzetten) ”Boil dried chillies 20 minutes”.
Wat mij vermoedelijk verwarde was onderstaand filmpje, daar plukt ze veel verse pepers. Waaronder red Thai chilli pepper.
Blij dat we weer op 1 lijn zitten. :-)
En zij zetten onder die rode chilipepertjes “Red Thai chili pepper” en dat kan op zich wel, maar het is waarschijnlijk een iets mildere, lokale variant. Maar ja, die kunnen ze natuurlijk niet vinden in hun prisma woordenboekje. Ik zie wel meer krakkemikkige vertalingen. Zo vertalen ze wo sun als “lettuce”. Dat is wel heel kort door de bocht.
https://www.aziatische-ingredienten.nl/wosun/
Ik kwam net deze tegen: https://www.youtube.com/channel/UCwUFx_z61wqMV8zTUVDNV1w/videos
Niet zo gelikt en ik krijg er enorme honger van ;-)
Zag een indrukwekkende clip over het maken van ”een beetje” hotpot saus…
Wooooow!!! Cool man! :-)
De jonge dame heeft inmiddels ook een eigen Wiki pagina.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dianxi_Xiaoge
Ik kijk nog trouw haar filmpjes. Alleen al die shorts die ze tegenwoordig ook maakt vind ik irritant.
En nog altijd doodzonde dat Li Zi Qi geen filmpjes meer maakt.
Ja, Li Zi Qi was meer puur en minder geromantiseerd.
Dianxi Xiaoge heeft ook veel fruit tegenwoordig. Dat geloof ik wel.
Ik vind de YouTube filmpjes van Chinese Cooking Demystified geweldig. Zo duidelijk en nuchter.
Nou, minder geromantiseerd? Sorry hoor, wat zij in die filmpjes droeg, bontkragen, lange zijden slepen. Niet echt dagelijkse kloffie. Wat best leuk is hoor, maar met de echte wereld had het weinig te maken.
Het is natuurlijk ook allemaal een beetje nep. Maar het koken is niet nep en het blijft leuk om naar te kijken.
Er komen ook steeds meer klonen bij. Vaak ook best leuk. Nu ja, ik heb gewoon een zwakke plek houden voor China en de Chinezen.