Hoe heet het?
Knoflookstengels, knoflookstelen, knoflookspruiten, garlic stems, garlic sprouts, suen sum, suan miao (蒜苗), suan tai (蒜苔) (China), manul jong (마늘종) (Korea).
Wat is het?
Knoflookstengels zijn de frisgroene (bloem)stelen van de knoflook plant. Stop een bol knoflook in de grond en je zult het zelf zien. De mooie, kaarsrechte stelen van zo’n 30 tot 40cm zijn milder van smaak dan de welbekende teentjes.
Hoe te gebruiken?
Rauw in kleine schijfjes als smaakmaker door salades en rauwkost. Of bijvoorbeeld als decoratief alternatief voor gewone knoflook in gehakt, viskoekjes of allerlei farces voor dimsum en snacks. Maar knoflookstengels kun je ook in grotere stukken op hoog vuur wokken of grillen. De smaak wordt dan nog milder zodat je ze als groenten kunt eten. Bijvoorbeeld in plaats van groene asperges of haricot verts. In een afgesloten zakje in de ijskast nog wel een week houdbaar.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: Geroerbakte knoflookstengels met varkensgehakt (en eventueel met dok khachorn)
- In de diepvries van de Aziatische supermarkt vind je ook knoflookstengels in stukjes van 5 cm gesneden, maar die zijn lang zo lekker niet als verse knoflookstengels. Niet knapperig, maar draderig als een foute aspergekont.
Wat is er zoal te koop?
Zeker decoratief deze ‘buisjes’ en lekker! Maargoed dat het zeker een week houdbaar is, want de toko verkoopt behoorlijk grote bossen.
Ja, zo’n bos is misschien teveel als je het gebruikt als smaakmaker ipv knoflook, maar weer te weinig als je het dus grillt en serveert als groente. ;-)
Knoflook stengel ligt in meerdere winkels.
kijk op http://www.knoflookstengel.nl voor mee info.
mvg,
Erik
Ik zie het niet vaak in gewone winkels liggen en je website doet het ook niet. En nou?
Zijn dit de ‘preistengels’ in het gerecht ‘Groenteschotel tahoe en prei’ van Mingfang Wang? Het lijkt er sterk op.
Ja, inderdaad! Beetje vreemd dat ze dat preistengel noemt. :-)
Het zijn duidelijk knoflookstengels.