Hoe heet het?
Kokosazijn, coconut vinegar, toddy vinegar, suka ng niyog / (Filipijnen).
Wat is het?
Kokosazijn wordt gemaakt van het sap (toddy) dat men opvangt nadat men een inkeping heeft gemaakt in de kokosbloesem. Hetzelfde sap als waar bijvoorbeeld palmsuiker of arrack van wordt gemaakt. Dit kokossap laat men op natuurlijke wijze in vaten enkele weken tot maanden fermenteren tot azijn. Kokosazijn is een beetje wit/troebel en smaakt niet naar kokos, maar vrij neutraal, gewoon naar azijn. Soms wordt kokosazijn niet gemaakt van het kokossap, maar van kokoswater, het vocht in een rijpe kokosnoot.
Hoe te gebruiken?
Kokosazijn wordt veel in de Filippijnse keuken gebruikt, gewoon als ieder andere azijn. Omdat de smaak niet heel erg bijzonder is kun je het ook gerust vervangen door natuurazijn, heldere rijstazijn of wijnazijn. Een fles kokosazijn is buiten de koelkast nog jaren te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Overzicht van : allerlei soorten azijn op de Filipijnen
- Typisch recept van de Filipijnen, gemaakt met kokosazijn: Adobo kip
- Kokosazijn is ook tot superfood gebombardeerd. Lees meer daarover: hier
Wat is er zoal te koop?
merk: Monika Brand land van herkomst: Philippines etiket: Kokosazijn, kokosessig, vinaigre de coco ingrediënten: gefermeneerde kokossap (90%), water, suiker prijsindicatie: € 1,49 (750ml) |
ik ben groot fan van je Robin.
Helaas kan ik ziekte en weinig energie niet meer doen wat ik wil.
Leuk jouw informatie. Bedankt.
Fijne Zondag
Dankjewel, Marieke. Leuk dat je fan bent. :-)
Vervelend dat je ziek bent en geen fut meer hebt om zelf veel te koken en experimenteren. Sterkte.