Hoe heet het?
Kokosnoot, klapper of klappernoot, Cocos nucifera (L), kelapa / kelapa tua (Indonesië), dua / dừa (Vietman), maprow / maprao (Thailand), yézi / 鲜椰子 (China).
Wat is het?
Een verse kokosnoot is de rijpe steenvrucht (geen noot dus) van de kokospalm, een palmsoort die zo’n beetje over de hele wereld groeit, als het er maar warm en vochtig genoeg is. De kokosnoten worden meestal geplukt als ze groen en rijp zijn, daarna laat men ze verder rijpen/drogen zodat de schil bruin wordt en het vruchtvlees stevig & wit in plaats van zacht & lichtroze. Als men ze aan de palm laat zitten gebeurt dit vanzelf, voordat ze loslaten en naar beneden vallen.
Hoe te gebruiken?
Het beste is om gewoon even een priem en hamer te pakken en twee van de drie oogjes te doorboren om het kokoswater beheerst op te vangen in een kommetje. Dat scheelt geklieder. Daarna kun je eventueel grof geweld gebruiken om ‘m open te kraken: hamer, bijl of gewoon op de stoeprand rammen. Eenmaal gekraakt kun je het witte vruchtvlees er in stukken uit peuteren of in schraapsels uit schrapen. Kies in de winkel de zwaarste kokosnoot die klotst alsof ie vol water zit. Hoe lichter, hoe groter de kans dat ie oud en uitgedroogd of rot is. Thuis nog wel even te bewaren, maar ’t blijft lastig inschatten of ie nog goed is.
Tips, weetjes & recepten
- Tip: blaker de kokosnoot (zonder kokoswater) op een gaspit tot ie zwart is. Als je geluk hebt laat het vruchtvlees daarna los zonder bruin velletje! (zie dit filmpje)
- Zie ook de post over: jonge kokosnoot of over kokosmelk.
Maar als je hem dan open hebt, wat doe je er dan eigenlijk mee? want heel lekker is het niet, niet de melk, niet het vruchtvlees.
Nou, zelfgemaakte kokosmelk is wel erg lekker natuurlijk. Maar ja, idioot veel werk voor iets wat je kant-en-klaar kunt kopen. En het vruchtvlees vind ik ook nog wel lekker om zo uit het vuistje te snoepen. Of te raspen en gebruiken in recepten.
Maar ik geef toe, ik vind het ook teveel moeite. Als ze nou in iedere achtertuin voor het oprapen liggen zou ik ze vast graag gebruiken, maar kokosnoten helemaal importeren uit warmere oorden is eigenlijk nogal inefficiënt. Alleen de kokosmelk of de kokosrasp hierheen halen lijkt me beter.
Verse geraspte kokos is lekker door de nasi of gebakken rijst.
Je kunt chocoladekoekjes bakken en er op het laatst geraspte kokos over strooien. Zelf ben ik erg gek op kokoswater. En inderdaad lagen ze hier maar voor het oprapen ^_^
Een kleine tip voor het openmaken van de kokosnoot.
Als je het kokoswater uit de noot hebt laten lopen neem je een hamer(tje).
Op de evenaar van de noot ga je rustig met de spitse kant van het hamertje rondom lopen tikken, niet keihard en ook niet eigenwijs zijn en een hakbijl of zo nemen. Gewoon een hamer.
Rondom blijven tikken, gewoon pittige tikken rondom over de evenaar van de noot. Er ontstaat een zwakke rand waarop de noot zal barsten.Soms lukt het om ineens ee halve noot er af te halen, soms moet je door tikken en telkens een stukje van de weerbarstig schil er af halen.
Voila een hele nooit zonder jasje klaar om te raspen.
Ik woon in de tropen. Op het strand zijn kokosnoten verkrijgbaar, opengemaakt en voorzien van een rietje (om de vloeistof op te drinken) en een uitschraaplepel (om het witte goedje, het vruchtvlees, te consumeren). Mijn vraag is: is cocusnat en is cocusnootvruchtvlees gezond? Het nat of het vlees of beiden staat bol van verzadigd vet. Dat is volgens de een (zoals het Voedingscentrum) ‘dus’ ongezond, volgens de ander toch misschien niet, en volgens de Paleo-adepten zeker niet. Aan gissingen (en vooringenomen standpunten) heb ik niets. Ik wil wetenschap.
@ Wim,
Maar hoe moet het nou als zelfs voedingswetenschappers met elkaar overhoop liggen?
Ik zou ook graag uitsluitsel willen, Wim. Maar ja, de wetenschap is er zelf ook nog niet over uit. Die blijven maar veranderen van standpunt over vetten. Mijn standpunt is: vet is een noodzakelijk “kwaad”. Gebruik gewoon iets dat lekker dicht bij de natuur staat, boter, kokos-olie, arachide olie, whatever. En vooral wat je lekker vindt, dat is altijd het beste! ;-)
Coconut is probably the most typical ingredient of Sri Lankan food. We use it for curries, salads, sweets. Some of my favorite coconut recipes are pol sambol (coconut salad) and watalappam (coconut milk pudding).
Nice selection of Sri Lankan recipes you have on your site, Dona : Dona’s recipes.
What would you recommend as “the best”?
Ben jij opzoek naar tropisch fruit? Dan moet je eens een kijkje nemen bij Fruit uit Zuid. De site is http://www.fruituitzuid.nl en heeft een breed assortiment in tropische vruchten.
Een echte aanrader! Goedkoop en goede kwaliteit